Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη Κ.Σημίτη με ηγεσία υπ.Εξωτερικών.
  • [02] Παράνομες οι στάσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
  • [03] Κυπριακό:Διπλωματική κινητικότητα ενόψει Κοπεγχάγης.
  • [04] Στάση εργασίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
  • [05] Νέα απεργία των ταξί την Δευτέρα.

  • [01] Σύσκεψη Κ.Σημίτη με ηγεσία υπ.Εξωτερικών.

    29/11/2002 13:33:25

    Για αδιαλλαξία κατηγόρησε τον Ραούφ Ντενκτάς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, εξερχόμενος απο το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ.Σημίτη με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κ.Παπανδρέου κατηγόρησε τον Ντενκτάς ότι αρνείται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ότι κωλυσιεργεί και ότι δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος.

    Οι ίδιοι Τουρκοκύπριοι, σχολίασε ο κ. Παπανδρέου, οι απλοί πολίτες, αγωνιούν για λύση. Είδαμε μία συγκινητική διαδήλωση με συνθήματα για την Ευρώπη και την επίλυση του Κυπριακού. Τα περιθώρια, σχολίασε, είναι στενά μέχρι την Κοπεγχάγη. Πρέπει να σχεδιάζουμε εναλλακτικά σενάρια για να διατηρηθεί η δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού, μετά την Κοπεγχάγη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις τελευταίες εξελίξεις και ότι τον ενημέρωσε για το ταξίδι και τις επαφές που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για μια σειρά άλλων θεμάτων με επίκεντρο το Κυπριακό, τη διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική προεδρία.

    Συζητήσαμε, είπε ο κ. Παπανδρέου και για το επικείμενο ταξίδι μου στην Αγκυρα. Είναι, είπε, πολύ σημαντική στιγμή. Η ένταξη της Κύπρου είναι δεδομένη, αλλά πρέπει να διατηρηθεί η δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για την απόφαση του Δικαστηρίου για την περιουσία του τέως βασιλιά, λέγοντας ότι κλείνει ένα κεφάλαιο της μεταπολίτευσης, ενώ σε ερώτηση αν μπορεί ο Κωνσταντίνος να επιστρέψει στην Ελλάδα, απάντησε ότι εφαρμόζουμε τους ευρωπαϊκούς νόμους και αν η υπόθεση εμπίπτει στους νόμους αυτούς, είτε ως Ελληνας υπήκοος είτε αλλιώς, αν το ζητήσει μπορεί να έρθει.

    Δηλώσεις για την απόφαση του Δικαστηρίου έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος είπε ότι θα δώσουμε τα χρήματα μέσα στις προθεσμίες και σχολίασε ότι δεν συζήτησαν το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό.

    [02] Παράνομες οι στάσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

    29/11/2002 13:28:59

    Παράνομες και καταχρηστικές κηρύχθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι δύο τετράωρες στάσεις εργασίας που είχαν εξαγγείλει για αύριο και την Κυριακή, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, διεκδικώντας κυρίως την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων.

    Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    [03] Κυπριακό:Διπλωματική κινητικότητα ενόψει Κοπεγχάγης.

    29/11/2002 11:22:02

    Με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, συναντήθηκε το πρωί ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Κληρίδης ζήτησε διευκρινήσεις από τον κ.Ντε Σότο για τη νέα επιστολή Ανάν, με την οποία οι δύο πλευρές καλούνται να υποβάλουν έως αύριο, σημεία του σχεδίου του γγ, που επιθυμούν να τύχουν διαπραγμάτευσης. Ο Αλβάρο ντε Σότο στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα, για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Οι επαφές του Αλβαρο ντε Σότο σε Λευκωσία και Αθήνα, μια ημέρα μετά την επιστροφή του από την Αγκυρα, πραγματοποιούνται υπό το φως της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, κατά την οποία οι στρατηγοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους επί του σχεδίου. Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, ενώπιον των μελών του Συμβουλίου θα παρουσιασθεί έκθεση αξιολόγησης του σχεδίου, που έχουν ετοιμάσει οι στρατιωτικοί, οι οποίοι εκφράζουν αντίθεση επι πέντε σημείων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ, οι στρατηγοί δεν αποδέχονται επιστροφή της Μόρφου, γιατί είναι η υδάτινη πηγή του ψευδοκράτους και της Καρπασίας γιατί θα προκαλέσει στρατηγικά προβλήματα.

    Η πρωϊνή συνάντηση Κληρίδη-Ντε Σότο, στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε υπό το φως της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, στη διάρκεια της οποίας επικράτησε ομοφωνία πως η προτεραιότητα πλέον για την ελληνική πλευρά είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν χρονικά περιθώρια για ουσιαστική διαπραγμάτευση επί του Κυπριακού μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Εθνικό διαμορφώνεται η άποψη πως η ελληνική πλευρά δεν θα είναι σκόπιμο να δώσει απάντηση στην επιστολή Ανάν, με την οποία ζητείται από την κάθε πλευρά να καθορίσει τα σημεία στα οποία θέλει διευκρινήσεις και εκείνα στα οποία επιθυμεί διαπραγμάτευση. Και αυτό, γιατί ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση αν αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως έχει για έναρξη διαπραγματεύσεων.

    Στο μεταξύ, υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και του ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, τάσσεται ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε εκτενές άρθρο γνώμης που δημοσιεύει η σημερινή «Ουάσιγκτον Ποστ. Στην σύνοδο της Κοπεγχάγης, η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ γιατί το δικαιούται, τονίζει ο κ. Χόλμπρουκ ο οποίος διετέλεσε και προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό, και κάνει λόγο για την «σωστή έκβαση μιας μάχης στην οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε αρχικά την υποστήριξη μόνο της ελληνικής και την αμερικανικής κυβέρνησης. Ασκεί δριμεία κριτική στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραύφ Ντενκτάς τον οποίο κατηγορεί για αρνητική στάση δεκαετιών, και χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις για το πρόσωπό του, περιγράφοντάς τον ως έναν «πικραμένο γέρο που μάχεται για την αναγνώριση του βόρειου τμήματος αν και γνωρίζει ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ.

    [04] Στάση εργασίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

    29/11/2002 10:23:54

    Δύο τετράωρες στάσεις εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι εως τις 4 το απόγευμα, έχουν εξαγγείλει για αύριο, Σάββατο και για την Κυριακή οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, διεκδικώντας, κυρίως, την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων.Ωστόσο,δεν είναι σίγουρο αν θα πραγματοποιηθούν οι στασεις εργασίες, καθώς η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπίας (ΥΠΑ) έχει προσφύγει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η κινητοποίηση. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί αργά το απόγευμα.

    [05] Νέα απεργία των ταξί την Δευτέρα.

    29/11/2002 10:23:44

    Δε θα κυκλοφορήσουν τα ταξί στην Αττική, απο τις 5 τα ξημερώματα της ερχόμενης Δευτέρας και για ένα εικοσιτετράωρο, με απόφαση του

    σωματείου τους, που υποστηρίζει πως δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα

    του κλάδου. Οι ιδιοκτήτες ταξί στην Αττική ζητούν αύξηση των κομίστρων και ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες, αιτήματα για τα οποία δεν κίνησαν τα αυτοκίνητά τους για 48 ώρες, απο τις 5 τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης ως τις 5 σήμερα τα ξημερώματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 November 2002 - 12:30:33 UTC