Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη στην Κοπεγχάγη
  • [02] ΕΕ-Ολυμπιακή Αεροπορία-Πρόστιμο
  • [03] Απεργία πείνας ξεκίνησε η Αγγελική Σωτηροπούλου
  • [04] 48ωρη απεργία στα νοσοκομεία
  • [05] Στην Κοπεγχάγη ο Κληρίδης
  • [06] Κυπριακό:Στην Κοπεγχάγη οι διαπραγματεύσεις
  • [07] Λήστεψαν υποκαταστήματα της Alpha Bank
  • [08] ΙΝΚΑ:Το 91% των Ελλήνων δεν έχει δυνατότητα αποταμίευσης
  • [09] Συνάντηση Σημίτη - Χρυσοχοϊδη για το θέμα της τρομοκρατίας

  • [01] Συνάντηση Σημίτη-Κληρίδη στην Κοπεγχάγη

    11/12/2002 21:02:47

    Με τον πρόεδρο Κληρίδη συναντάται απόψε στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Το πρωί, ο πρόεδρος Κληρίδης αναχωρώντας για την Κοπεγχάγη δήλωσε οτι είναι μικρά τα περιθώρια για τροποποίηση του σχεδίου Αναν, πέραν των τροποποιήσεων, που έγιναν ήδη από τον ίδιο.

    Την ίδια ώρα, ο Ραούφ Ντενκτάς από νοσοκομείο της Αγκυρας δήλωνε οτι δεν πρόκειται να υπογράψει το ειρηνευτικό σχέδιο, επικαλούμενος έλλειψη χρόνου για να το μελετήσει. Αύριο, ο κ. Σημίτης θα συναντήσει τον νικητή των εκλογών στην Τουρκία, Ταγίπ Ερντογάν.

    [02] ΕΕ-Ολυμπιακή Αεροπορία-Πρόστιμο

    11/12/2002 21:02:33

    Πρόστιμο, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ολυμπιακή Αεροπορία, την οποία καλεί να επιστρέψει εντός δύο μηνών, ποσό 194 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Η Κομισιόν έκρινε παράνομες κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος εξυγίανσης του εθνικού μας αερομεταφορέα, το 1998. Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής, δήλωσε οτι το ποσό που καλείται να επιστρέψει η ΟΑ είναι 41 εκατ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση, η εταιρία θα προσφύγει στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Δικαστήρια με όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα.

    [03] Απεργία πείνας ξεκίνησε η Αγγελική Σωτηροπούλου

    11/12/2002 21:02:21

    Απεργία πείνας ξεκίνησε η Αγγελική Σωτηροπούλου η οποία σήμερα τέλεσε πολιτικό γάμο στις φυλακές Κορυδαλλού με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η Αγγελική Σωτηροπούλου διαμαρτύρεται για τις συνθήκες κράτησής της. Την ίδια ώρα με υπόμνημά του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ζητά την εκδίκαση της υπόθεσης για τη 17Ν από μικτό ορκωτό δικαστήριο, υποστηρίζοντας οτι η δράση της οργάνωσης ήταν πολιτικό έγκλημα.

    [04] 48ωρη απεργία στα νοσοκομεία

    11/12/2002 19:20:15

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι γιατροί, με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Ετσι, θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

    [05] Στην Κοπεγχάγη ο Κληρίδης

    11/12/2002 17:52:37

    Ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλ. Κληρίδης, έφθασε νωρίς το απόγευμα στην Κοπεγχάγη, όπου συνέρχεται αύριο και μεθαύριο η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απόψε στις εννέα, ο πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον ηγέτη του κυβερνώντος την Τουρκία κόμματος Ταγίπ Ερντογάν.

    Αναχωρώντας το πρωί για την Κοπεγχάγη, ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι είναι μικρά τα περιθώρια για τροποποίηση του σχεδίου Αναν, πέραν των τροποποιήσεων, που έγιναν ήδη από τον ίδιο.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στην πρωτεύουσα της Δανίας, εκτός από την ένταξη της Κύπρου να υπογραφεί και η λύση του Κυπριακού. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η ένταξη και η λύση είναι δύο διαφορετικά θέματα.

    Σε ερώτηση αν με τα σημερινά δεδομένα θα υπογράψει ή όχι λύση, ανέφερε πως αν ακούσει μερικούς τρελούς δεν πρέπει να υπογράψει, αν όμως ακούσει μερικούς λογικούς, πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά. Θα λάβει, πρόσθεσε, υπόψη τις θέσεις και τα επιχειρήματα όλων των κομμάτων και ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασίσει.

    [Φώτο-375244]

    [06] Κυπριακό:Στην Κοπεγχάγη οι διαπραγματεύσεις

    11/12/2002 16:21:26

    Καθοριστικά είναι τα δύο επόμενα 24ωρα, για την επίλυση του Κυπριακού ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο το μεσημέρι.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις το νέο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, φέρνει το Κυπριακό πιο κοντά στη λύση. Ομως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να εισαχθεί σήμερα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης για επείγουσα, όπως έχει χαρακτηριστεί, θεραπεία.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ότι υπάρχουν μόνο μικρά περιθώρια για τροποποίηση του σχεδίου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπογραφεί συμφωνία για λύση του Κυπριακού. Στην Κοπεγχάγη δεν πρόκειται να μεταβεί ο Ραούφ Ντενκτάς. Στο μεταξύ πιέσεις ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου οι δύο πλευρές να αποδεχθούν το νέο αναθεωρημένο έγγραφο του γγ του ΟΗΕ.

    Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε το πρωί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Τύπου με αντικείμενο την ελληνική προετοιμασία στο Συμβούλιο Κορυφής σην Κοπεγχάγη. Ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τη δανική πρωτεύουσα στις 5.30 το απόγευμα. Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να γίνει χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους. Από τις επαφές που είχαν πρόσφατα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών έχει καταστεί σαφές ότι η ένταξη της Κύπρου είναι δεδομένη

    [07] Λήστεψαν υποκαταστήματα της Alpha Bank

    11/12/2002 14:57:41

    Τρείς ληστείες έγιναν σήμερα σε υποκαταστήματα της Alpha Bank σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα ένοπλη ληστεία σημειώθηκε το πρωί στο υποκατάστημα της Alpha Bank στη Βούλα στην Αθήνα. Δύο άγνωστοι με την απειλή όπλου, ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους και αφού απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό εξαφανίστηκαν.Λίγη ώρα αργότερα δύο ένοπλοι, λήστεψαν υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας αυτή τη φορά στο Γαλάτσι στην οδό Βεΐκου 46.Αφού απέσπασαν απο τα ταμεία 3.000 ευρώ εξαφανίστηκαν με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού που ήταν σταθμευμένη κοντά στην τράπεζα. Τέλος στη Θεσσαλονίκη ένας ένοπλος κουκουλοφόρος εισέβαλε στο υποκατάστημα της Alpha Bank στη συμβολή των οδών Μοναστηρίου και Αγίων Πάντων. Ο δράστης με την απειλή όπλου άρπαξε από τα ταμεία 23.000 ευρώ. Κατά την έξοδό του από το κτίριο, ο φρουρός της τράπεζας πυροβόλησε εναντίον του και σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες τον τραυμάτισε αλλά ο δράστης κατάφερε να διαφύγει με μοτοσυκλέτα, την οποία οδηγούσε συνεργός του

    [08] ΙΝΚΑ:Το 91% των Ελλήνων δεν έχει δυνατότητα αποταμίευσης

    11/12/2002 14:45:32

    Στο 71% των προϊόντων παρουσιάσθηκε αύξηση των τιμών ενώ στο 58% των προϊόντων, η αύξηση είναι μεγαλύτερη του επίσημου γενικού δείκτη και ο μέσος όρος αύξησης των τιμών μεταξύ Οκτωβρίου 2001 και Οκτωβρίου 2002, είναι 10,14% σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ.

    Tα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα στο Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, κ. Χαράλαμπος Κουρής και μέλη του Δ.Σ. του ΙΝΚΑ και του ΙΝΚΑ Κρήτης, που αναφέρθηκαν παράλληλα στα κρίσιμα ζητήματα τα οποία αφορούν στο κόστος και στην ποιότητα ζωής στην χώρα μας αφου σύμφωνα με την έρευνα το 91% των Ελλήνων δεν έχει ή έχει ελάχιστες δυνατότητες αποταμίευσης .Ακόμη παρουσιάσθηκαν και χαρακτηρίσθηκαν ως εξαιρετικά ανησυχητικά τα συμπεράσματα της καθιερωμένης 61ης Πανελλήνιας Ερευνάς Τιμών, του Κέντρου Εποπτείας Τιμών ΙΝΚΑ.

    Κατά την διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκε ακόμη ότι το ΙΝΚΑ προσέφυγε στη δικαιοσύνη, για τα διάφορα ψευδεπίγραφα ''ΙΝΚΑ'' τα οποία παραπλανούν, με την αξιοποίηση της επωνυμίας και του εμβλήματός του, τους καταναλωτές.

    Η δίκη προσδιορίστηκε στις 24 Ιανουαρίου 2003, ενώ παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, κ. Χ. Κουρής στη σημερινή συνέντευξη στο Ηράκλειο, το ΙΝΚΑ θα ασκήσει και συλλογική αγωγή εναντίον τους.

    Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ : Το 91% των Ελλήνων δεν έχει ή έχει ελάχιστες δυνατότητες αποταμίευσης (Κοινοτικός Μέσος όρος 58%). Το 21-28% των Ελλήνων να έχει πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης των στοιχειωδών αναγκών (στέγαση - διατροφή) και το 65% να συντηρεί το μοντέλο της ζωής του με την άκριτη προσφυγή στο δανεισμό.

    Το 1/5 των Ελλήνων πολιτών δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ''καταναλωτές'' με την σύγχρονη έννοια του όρου, ενώ τα 3/5 των Ελλήνων πολιτών ζουν με δανεικά

    Όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη :Το τρίτο κύμα ανατιμήσεων, το οποίο θα έδινε την χαριστική βολή στην όποια απομένουσα αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, φαίνεται πως - μετά την αντίδραση του συνόλου της κοινωνίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο - απεφεύχθη. Παρ' όλα αυτά η διαμόρφωση του κόστους ζωής στη χώρα μας, μπορεί να συνοψισθεί κατά το ΙΝΚΑ με την φράση: ''Σταθεροποίηση της ακρίβειας''.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ και με βάση τα επίσημα εισοδήματα μόνο οι δημότες του Διονύσου, του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης, δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα το οποίο υπερβαίνει το αναγκαίο όριο των 1.643 ευρώ (560.000 δρχ.) το οποίο κρίνεται απαραίτητο για την αξιοπρεπή διαβίωση μιας 4μελούς οικογένειας (χωρίς δαπάνες ενοικίου ή απόσβεσης αγοράς κατοικίας και χωρίς δαπάνες για αγορά ιδιωτικής παιδείας).

    Ακόμη χαρακτηρίσθηκαν ως εξαιρετικά ανησυχητικά τα συμπεράσματα της καθιερωμένης 61ης Πανελλήνιας Ερευνάς Τιμών, του Κέντρου Εποπτείας Τιμών ΙΚΝΑ,

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλους τους νομούς της χώρας και συγκεκριμένα σε 703 τρόφιμα, 325 είδη νοικοκυριού, 198 είδη προσωπικής φροντίδας, 97 καλλυντικά, 132 διαρκή προϊόντα, 117 είδη ένδυσης και 231 προϊόντα και υπηρεσίες άλλων κατηγοριών (σύνολο 1.803 προϊόντα και υπηρεσίες), προέκυψε ότι στα βασικά είδη διατροφής και καθημερινής κατανάλωσης:

    - ο μέσος όρος αύξησης των τιμών μεταξύ Οκτωβρίου 2001 και Οκτωβρίου 2002, είναι 10,14%

    - ο μέσος όρος αύξησης των τιμών μεταξύ Ιανουαρίου 2002 και Οκτωβρίου 2002 είναι 5,91%

    - Στο 71% των προϊόντων παρουσιάσθηκε αύξηση των τιμών ενώ στο 58% των προϊόντων, η αύξηση είναι μεγαλύτερη του επίσημου γενικού δείκτη.

    Εξ άλλου όπως είπε ο κ. Κουρής η έρευνα τιμών ΄δείχνει ακόμη ένα σημαντικά αυξημένο κόστος ζωής στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, στοιχείο το οποίο καταγράφεται για πρώτη φορά σε τέτοια ένταση. Συγκεκριμένα στα επώνυμα - τυποποιημένα είδη, οι διαφορές τιμών από την αντίστοιχη πρωτεύουσα του νομού φθάνουν και στο 13%. ενώ γενικά η περιφέρεια έχει - κατά κανόνα - υψηλότερες τιμές.

    Ανοδική τάση κατά το ΙΝΚΑ παρουσιάζουν και τα παράπονα ''οικονομικής δυσπραγίας'' (παράπονα για το ψωμί, την ΔΕΗ και τις Μισθώσεις Ακινήτων) εκτός από τα συνολικά παράπονα για το κόστος ζωής - τα οποία πρωτεύουν.

    Για παράδειγμα τα παράπονα για τις μισθώσεις ακινήτων στο 11μηνο του 2002, ξεπέρασαν ήδη το σύνολο των αντίστοιχων παραπόνων του 2001.Το ίδιο συμβαίνει και με τη ΔΕΗ και τα παράπονα για το ψωμί.

    Αναφερόμενος ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ στην νέα εκστρατεία για το ευρώ τη χαρακτήρισε ποσοτικά ανεπαρκή.

    Τέλος το ΙΝΚΑ, συνιστά τη λογική χρήση των πιστωτικών καρτών. Γιορτές με δανεικά, τονίζει, όποιας μορφής, οδηγούν σε οικονομικές και άλλες περιπέτειες. Η πιστωτική κάρτα αντικαθιστά τα μετρητά, με την προϋπόθεση ότι αυτά υπάρχουν.

    [09] Συνάντηση Σημίτη - Χρυσοχοϊδη για το θέμα της τρομοκρατίας

    11/12/2002 14:35:30

    Συνάντηση με θέμα τις εξελίξεις γύρω απο την τρομοκρατία είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Αστυνομία συνεχίζει πυρετωδώς τις έρευνες για την εξάρθρωση των υπολοίπων τρομοκρατικών οργανώσεων μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες η έκδοση του βουλεύματος για την παραπομπή ή όχι όσων κατηγορούνται για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη.

    Η έκδοση του βουλευματος θεωρείται κομβικό σημείο και θα αποτελέσει την αφετηρία για τις έρευνες, τις προσαγωγές ή ακόμα και τις συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται είτε για κάποια μορφής συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη είτε για άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Για τα θέματα αυτά μαζί με οικονομικά θέματα της Αστυνομίας ενημέρωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τον πρωθυπουργό, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα και τη συνεργασία με διάφορες χώρες η οποία αφορά και την έκδοση κατηγορουμένων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 December 2002 - 21:30:26 UTC