Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή-Συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • [02] Λήψη μέτρων για τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα
  • [03] Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με συνδικαλιστές της αστυνομίας
  • [04] Σημίτης: Ευνοϊκή για τη χώρα συγκυρία
  • [05] Απεργία πείνας Σωτηροπούλου και 5 συγκρατούμενων.
  • [06] Παραλιακή-Αναβάλλονται τα έργα για μετά τις γιορτές
  • [07] Σημίτης για Κυπριακό και Ελληνική Προεδρία
  • [08] Αντιδράσεις για Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στον Υμηττό

  • [01] Βουλή-Συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    18/12/2002 20:53:57

    Ξεκίνησε στη βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2003, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ψήφιση για τον προϋπολογισμό, ψηφοφορία εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής έχει χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό αναξιόπιστο, επικρίνοντας την κυβέρνηση οτι δίνει πλαστά στοιχεία στην δημοσιότητα.

    [02] Λήψη μέτρων για τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα

    18/12/2002 20:53:48

    Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η διαφθορά στο δημόσιο τομέα και η παρανομία, με τη μορφή του οικονομικού και οργανωμένου εγκλήματος. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε η ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στη σημερινή της συνεδρίαση, κατόπιν προσκλήσεως του εισαγγελέα του ΑΠ, Ευάγγελου Κρουσταλλάκη. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η Ολομέλεια αποφάσισε την λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία δικαστικής αστυνομίας, νομοθετική απαγόρευση χορήγησης τρίτης αναβολής των δικαζομένων υποθέσεων, καθώς και κατάργηση των υποχρεωτικών αναστολών και της υποχρεωτικής μετατροπής των ποινών πέραν του έτους.

    [03] Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με συνδικαλιστές της αστυνομίας

    18/12/2002 20:53:41

    Στη συνέχιση του διαλόγου, κατέληξαν ο υπουργός Δημόσιας Ταξης και οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας, στη συνάντηση που είχαν σήμερα με αντικείμενο τα οικονομικά αιτήματα των αστυνομικών και των άλλων κλάδων των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι αστυνομικοί εδώ και μια εβδομάδα έχουν δηλώσει ότι πραγματοποιούν λευκή απεργία, δηλαδή δεν εκτελούν αστυνομικό έργο εάν δεν απειλείται ανθρώπινη ζωή.

    [04] Σημίτης: Ευνοϊκή για τη χώρα συγκυρία

    18/12/2002 17:28:38

    Η συγκυρία για τη χώρα είναι ευνοϊκή καθώς συγκλίνουν εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη διάρκεια γεύματος που έδωσε προς τιμήν του η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα της καθημερινότητας ο πρωθυπουργός έδειξε ενοχλημένος παρατηρώντας οτι του γίνεται επισήμανση ως ο ίδιος να έρχεται απο άλλον πλανήτη και να μήν γνωρίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ο κ. Σημίτης παραδέχθηκε οτι υπάρχουν προβλήματα και υπάρχει και αίτημα για καλύτερη ζωή το οποίο θεώρησε απόλυτα δικαιολογημένο. Ο πρωθυπουργός δέχθηκε οτι η χώρα υστερεί σε πολλά σημεία εναντι άλλων χωρών ομως υπενθύμισε οτι η Ελλάδα ήταν πολύ πιο πίσω απο οτι είναι τώρα και οτι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ξεπεραστεί η μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει και αυτό γίνεται βαθμιαία.

    Σε ερώτηση σχετικά με την οικονομία, η οποία οπως ειπώθηκε, απο δυνατό χαρτί του ΠΑΣΟΚ θεωρείται το αδυνατο, ο κ. Σημίτης απάντησε οτι ή οικονομία ειναι και θα παραμείνει το ισχυρό χαρτί του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός αστειεύτηκε απαντώντας στην ερώτηση για το αν με τις δηλώσεις του στην Κοπεγχάγη έδωσε το χρίσμα στον υπουργό Εξωτερικών ή αν προτίθεται ο ίδιος να κινήσει κάποια στιγμή τη διαδικασία της διαδοχής του. Ο κ. Σημιτης παρατήρησε οτι τα τελευταία επτα χρονια που είναι πρωθυπουργός εχει απαντήσει επανειλημμένα σε αυτή την ερώτηση και πάντως σε κάθε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. "Θα σας υπογράψω μια δήλωση του νόμου 105 για να την ανασύρετε κάθε φορά που θα έχετε αυτή την ερώτηση", είπε ο κ. Σημίτης, χαριτολογώντας και απευθυνόμενος προς τον ερωτώντα.

    [Φώτο-526248]

    [05] Απεργία πείνας Σωτηροπούλου και 5 συγκρατούμενων.

    18/12/2002 16:32:40

    Σε ένδειξη συμπαράστασης στη φερόμενη ως μέλος της ''17Ν'' Αγγελική Σωτηροπούλου, που σήμερα διανύει την 8η ημέρα απεργίας πείνας, ξεκινούν αύριο την ίδια τακτική άρνησης φαγητού οι συγκρατούμενοί της για την ίδια υπόθεση Αλεξ. Γιωτόπουλος, Γ. Σερίφης, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Βασίλης Τζωρτζάτος και ο σύζυγος της Δημ. Κουφοντίνας.

    Η είδηση της νέας απεργίας πείνας δεν εξέπληξε τη διεύθυνση των Φυλακών Κορυδαλλού αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, περίμενε αυτή την ενέργεια, αλλά δεν γνώριζε ποιοί από τους 18 κρατούμενους θα συμμετείχαν στην ενέργεια συμπαράστασης προς την Σωτηροπούλου.

    Πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η διεύθυνση των Φυλακών θα ακολουθήσει την ίδια τακτική με τη Σωτηροπούλου, δηλαδή η παράδοση του φαγητού θα γίνεται κανονικά, ενώ τον Θεολόγο Ψαραδέλλη, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, δεν αποκλείεται να τον παρακολουθεί ο γιατρός των Φυλακών.

    [Φώτο-489480]

    [06] Παραλιακή-Αναβάλλονται τα έργα για μετά τις γιορτές

    18/12/2002 16:32:10

    Αναβάλλονται για την Τρίτη 7 Ιανουαρίου οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ίσχυαν στην παραλιακή λεωφόρο Πασειδώνος, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα της κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου Αλίμου.

    Η αναβολή έγινε επειδή στην παραλιακή ισχύουν και άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για εκτελούμενα έργα, γεγονός που θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία.

    Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην λεωφόρο Αλίμου θα ισχύσουν για πέντε μήνες.

    [Φώτο-474936]

    [07] Σημίτης για Κυπριακό και Ελληνική Προεδρία

    18/12/2002 16:09:48

    Τη συνάρτηση του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών σχέσεων με την ελληνική οικονομία, επισήμανε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών.

    Ειδικότερα, ο κ. Σημίτης παρατήρησε πως αν οι αμυντικές δαπάνες μειωθούν τα αντίστοιχα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας, της Υγείας και της Παιδείας. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως είναι η εξωτερική πολιτική μιας χώρας αυτή που εξασφαλίζει και διασφαλίζει τις οικονομικές της δυνατότητες.

    Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η ένταση και οι αντιπαραθέσεις στρέφουν τις δυνάμεις της χώρας σε άλλες κατευθύνσεις, αντί να δοθεί ώθηση σε τομείς εσωτερικής πολιτικής.

    Υπογραμμίζοντας εξάλλου πως η Ελλάδα έχει αυξήσει θεαματικά τις εξαγωγές της στις βαλκανικές χώρες, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα αποδοθεί έμφαση στην εντατικότερη υλοποίηση των προγραμμάτων που αναφέρονται στα Βαλκάνια.

    Αναφορικά με το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική πλευρά θα ήθελε λύση και πριν απο τις 28 Φεβρουαρίου -''αν όμως η άλλη πλευρά αρνείται την διαπραγμάτευση δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση''.

    Αναφορικά με τη συνθήκη εγγύησης της Κύπρου απο άλλες δυνάμεις, ο κ. Σημίτης τόνισε πως τον πρωτεύοντα ρόλο επί της διατήρησής της έχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Ομως, προσέθεσε, προσωπικά θα προτιμούσε να μην υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς η ίδια η Κύπρος με την ένταξή της στην ΕΕ μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της. Αν παρ'όλα αυτά θεωρηθεί επιβεβλημένη η ανανέωση της συνθήκης εγγυήσεων, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η Αθήνα δεν θα έχει αντίρρηση.

    Αναφερόμενος επίσης στην πρόσφατη απόφαση της Κοπεγχάγης, ο κ. Σημίτης τόνισε πως η ελληνική προεδρία θα οργανώσει την στρατιωτική παρουσία της Ευρωπαϊκής δύναμης στην ΠΓΔΜ και της αστυνομικής δύναμης στη Βοσνία, ώστε ως στις αρχές Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των δυνάμεων.

    Στη διάρκεια, εξάλλου, της ελληνικής προεδρίας, (συγκεκριμένα στα τέλη Ιουνίου) προγραμματίζεται μία κοινή συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ, ενώ στο τέλος Απριλίου σχεδιάζεται συνάντηση ΕΕ-Ρωσίας για την επέτειο των 200 χρόνων απο την ίδρυση της Αγ. Πετρούπολης.

    Ως προς τις προτεραιότητες, τέλος, της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Σημίτης παρατήρησε πως μια προεδρία εντάσσεται σε ένα ρεύμα απο ειλημμένες αποφάσεις και άρα η ελληνική προεδρία θα δουλέψει πάνω στις αποφάσεις του Τάμπερε, της Σεβίλης και της Λισαβόνας, κομίζοντας και δύο νέες προτάσεις που αφορούν τον συντονισμό για κοινή δράση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας και την επεξεργασία του προβληματισμού για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας.

    Επ'αυτού ο κ. Σημίτης αντιπαρατέθηκε με την άποψη Ζισκάρ ντ'Εστέν πως στην Ενωση δεν χωρούν μουσουλμανικές χώρες και τόνισε πως το σύνθημα της ελληνικής προεδρίας είναι ''η Ευρώπη μας'' -''διότι είμαστε ένα σύνολο σε συνάρτηση και αλληλεξάρτηση και η συνολική βελτίωση θα βελτιώσει και το δικό μας καθημερινό περιβάλλον και τη δική μας μακροπρόθεσμη προοπτική''.

    [Φώτο-526204]

    [08] Αντιδράσεις για Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στον Υμηττό

    18/12/2002 16:09:34

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της διαδημοτικής επιτροπής αγώνα για τη μη εγκατάσταση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ στα σύνορα Ηλιούπολης-Αργυρούπολης πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι έξω από το Κοινοβούλιο από δεκάδες κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, μαθήτες γυμνασίων της περιοχής και εκπροσώπους περιβαλλοντικών φορέων.

    Τα μέλη της επιτροπής καταγγέλουν ότι με την απόφαση να γίνει το ΚΥΤ στα σύνορα Αργυρούπολης Ηλιούπολης, αγνοούνται προκλητικά οι κάτοικοι που ζουν εργάζονται και σπουδάζουν στην ευρύτερη περιοχή. Εγκλημα πρώτου βαθμού χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι των περιοχών όμορα του Υμητού την εγκατάσταση του ΚΥΤ της ΔΕΗ μιας και επιστημονικές έρευνες και επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία τους είναι σημαντικές.

    Το προεδρείο της διαδημοτικής επιτροπής παρέδωσε ψήφισμα των κατοίκων

    στα κόμματα της Βουλής και το γραφείο του προέδρου της Απόστολου Κακλαμάνη με το οποίο ζητούν να ανακληθεί η χωροθέτησει του ΚΥΤ, να απομακτυνθούν οριστικά οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ από το χώρο, να δενδροφυτευθεί η καταστραφείσα περιοχή, να αποδοθεί σαν πνευμονας πρασίνου στους κατοίκους και να σταματήσουν οι καταστροφικές παρεμβάσεις στον Υμηττό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 December 2002 - 21:30:18 UTC