Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντικότατη πρόοδο διαπίστωσε ο Ρογκ
  • [02] Προγραμματικές δηλώσεις ελληνικής Προεδρίας
  • [03] Δηλώσεις Πρωτόπαπα για χειρόγραφο Αγγελόπουλου
  • [04] Παπανδρέου:Μήνυμα ειρήνης οι κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων
  • [05] Μέτρα στήριξης για τους απολυμένους της Softex στη Δράμα
  • [06] Επίσκεψη Μίλερ στα Χανιά
  • [07] Σύλληψη αστυνομικών για ληστεία και σωματικές βλάβες
  • [08] ΝΔ:Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους αγρότες

  • [01] Σημαντικότατη πρόοδο διαπίστωσε ο Ρογκ

    14/01/2003 19:03:12

    Η πολύ σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στους

    τελευταίους δεκαοκτώ μήνες στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αποτελεί εχέγγυο για την υλοποίηση του στόχου, σύμφωνα με όσα τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, κατά την ομιλία του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του σήμερα, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Στο γεύμα παρακάθησαν πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής, επιχειρηματικής και αθλητικής ζωής του τόπου.

    Ο Βέλγος «αθάνατος παρομοίωσε την Ολυμπιακή προετοιμασία

    με ...συρτάκι, στο οποίο επιταχύνεται προοδευτικά ο ρυθμός, ενώ επεσήμανε ακόμη, ότι οι Αγώνες του 2004 δεν πρόκειται να επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρω τον Ελληνα πολίτη. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, έκανε ειδική αναφορά στον τομέα της ασφάλειας της διοργάνωσης, καθώς και στην Ολυμπιακή Φλόγα, που για πρώτη φορά θα περάσει και από τις πέντε ηπείρους και υπογράμμισε, ότι η ΑΘΗΝΑ 2004 δεν εφησυχάζει όσο σημαντική κι αν είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί.

    [Φώτο-533888]

    [02] Προγραμματικές δηλώσεις ελληνικής Προεδρίας

    14/01/2003 17:54:43

    Τις προγραμματικές δηλώσεις της ελληνικής Προεδρίας παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά το τρέχον εξάμηνο, Κώστας Σημίτης.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι πέντε είναι οι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας και συγκεκριμένα οι εξής: Πρώτη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της Διεύρυνσης, δεύτερη η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής οικονομίας, τρίτη η αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης, τέταρτη η προώθηση των διαδικασιών για τη θεσμική αναμόρφωση της ΕΕ και τέλος πέμπτη, η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της ΕΕ.

    [Φώτο-533984]

    [03] Δηλώσεις Πρωτόπαπα για χειρόγραφο Αγγελόπουλου

    14/01/2003 17:39:01

    Την πληροφορία που είδε το φώς της δημοσιότητας σύμφωνα με την οποία είχε παραδοθεί στον πρωθυπουργό απο την οικογένεια Αγγελόπουλου χειρόγραφο του δολοφονηθέντος απο τη 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Αγγελόπουλου, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε πως "όντως η οικογένεια Αγγελόπουλου επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό και του παρέδωσε αντίγραφο αποσπάσματος του ημερολογίου του Δημήτρη Αγγελόπουλου. Το στοιχείο αυτό, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρέδωσε αμέσως, στον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος με τη σειρά του παρέδωσε το στοιχείο στις αρμόδιες αρχές".

    Ως εκ τούτου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν κρατά κανένα στοιχείο και τα πάντα βρίσκονται στη διάθεση των αρμοδίων διωκτικών και δικαστικών αρχών".

    Αναφορικά εξάλλου με την ενδεχόμενη εμπλοκή δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως "η ΕΣΗΕΑ έχει τη θέληση και τη δύναμη να προστατεύσει το δημοσιογραφικό λειτούργημα και να απαλλάξει τον χώρο απο άτομα με εμπλοκή (εφόσον διαπιστωθεί) σε εγκληματικές ενέργειες".

    Στο σημερινό Τύπο δημοσιεύεται ένα χειρόγραφο σημείωμα του δολοφονηθέντος επιχειρηματία από τη ''17 Νοέμβρη'' Δημήτρη Αγγελόπουλου, ο οποίος αναφέρεται σε συνάντησή του με τον κ.Μιχαλόπουλο. Το σημείωμα το οποίο βρίσκεται στα χέρια των αρμόδιων αρχών αναφέρει για τον εκδότη ότι επισκέφθηκε το βιομήχανο και του είπε ότι είναι στον κατάλογο των στόχων της ''17 Νοέμβρη''. Σημειώνεται δε, ότι ο κ.Μιχαλόπουλος τον διαβεβαίωσε ότι μεσολάβησε και βγήκε από τον κατάλογο των θυμάτων. Ομως ένα χρόνο αργότερα, ο επιχειρηματίας δολοφονήθηκε από τη ''17 Νοέμβρη''. Στο ιδιόγραφο σημείωμα ο Δημήτρης Αγγελόπουλος δεν αναφέρει ότι έδωσε χρήματα στο Γρηγόρη Μιχαλόπουλο.

    [04] Παπανδρέου:Μήνυμα ειρήνης οι κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων

    14/01/2003 16:17:05

    Στο Βελιγράδι έφτασε πριν από λίγο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και πριν αρχίσει τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου αλλά και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κοστούνιτσα, προέβη σε δηλώσεις για τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο και για το Μεσανατολικό.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ''είναι ιδιαίτερα συγκινητικές οι κινητοποιήσεις, είναι ένα μήνυμα για όλους, μήνυμα δημοκρατίας και ειρήνης για να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα.

    Είναι ένα μήνυμα ευρωπαϊκό ότι οι λαοί μπορούν να ζήσουν μαζί. Ολες οι ηγεσίες πρέπει να ανταποκριθούν, πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας για λύση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μήνες''.

    Για το Μεσανατολικό, για το οποίο διεξάγεται τηλεδιάσκεψη στο Λονδίνο, ο κ. Παπανδρέου ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης μαζί με τον Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε: ''θα συνεχίζουμε τις προσπάθειες ως Ευρώπη για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Θα δούμε τον οδικό χάρτη που έχει προτείνει το Κουαρτέτο να εφαρμόζεται, επικροτούμε την πρωτοβουλία του Λονδίνου και τις προσπάθειες της παλαιστινιακής αρχής για μεταρρυθμίσεις. Από τους Ισραηλινούς αναμένουμε να κάνουν βήματα υλοποίησης του οδικού χάρτη. Η λογική του Ισραήλ να μην επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να μεταβούν στο Λονδίνο για τη Διάσκεψη είναι αντιπαραγωγική''.

    [Φώτο-533926]

    [05] Μέτρα στήριξης για τους απολυμένους της Softex στη Δράμα

    14/01/2003 15:45:19

    Υπογράφθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών το πρόγραμμα ''ασπίδα'' για το απολυμένο προσωπικό της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας Α.Ε.(Softex) στα εργοστάσια της Δράμας.

    Το πρόγραμμα θα συμβάλλει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη περιοχή.

    Αφορά 200 περίπου εργαζόμενους (άνδρες άνω των 50 και γυναίκες άνω των 45) που για μια τετραετία έχουν εξασφαλισμένη εργασία με ελάχιστες αποδοχές 750 ευρώ ανά μήνα και αντίστοιχη ασφαλιστική κάλυψη.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν σε φορείς του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα με σχεδιασμό που εκπονείται από τους Τοπικούς φορείς του Νομού σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ το συνολικό κόστος του προγράμματος που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση, ανέρχεται στο ποσό των 13,698 εκατ. ευρώ περίπου.

    Με τη συγκεκριμένη απόφαση υλοποιούνται οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γεώργιου Φλωρίδη κατά την περιοδεία του στο Νομό Δράμας. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την απόφαση που προωθήθηκε μέσω ΟΑΕΔ για το Ειδικό Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης προϋπολογισμού

    7,517 εκατ. ευρώ περίπου που περιλαμβάνει δράσεις κατάρτισης νέων θέσεων εργασίας και επιδότησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, θα συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την διακοπή λειτουργίας της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας.

    [Φώτο-475131]

    [06] Επίσκεψη Μίλερ στα Χανιά

    14/01/2003 14:51:53

    Επίσκεψη ολίγων ωρών στα Χανιά πραγματοποίησε σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ.

    Ο κ.Μίλερ, επισκέφθηκε στο σπίτι της στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων, την 76χρονη Μαρία Ντρετουλάκη, η οποία είχε πέσει θύμα επίθεσης από Αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

    Ο κ.Μίλερ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το περιστατικό και την αντίδραση της κ.Μαρίας όταν τον αντίκρυσε και η απάντησή του ήταν:

    ''Ηρθα σαν άνθρωπος για να πω συγνώμη στην κ.Μαρία. Να της πω εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι λυπούμαστε για ό,τι συνέβη''.

    Το περιστατικό του τραυματισμού της 76χρονης Μαρίας Ντρετουλάκη συνέβη τα μεσάνυχτα της 4ης Ιανουαρίου όταν μπήκε στην αυλή του σπιτιού της ο Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Μάικλ Κριστόφ 24 ετών. Ο Κριστόφ, που διέμενε στο ξενοδοχείο της πόλης και δεν ανήκε στο προσωπικό της Βάσης, τραυμάτισε την ηλικιωμένη στο πρόσωπο και στην προσπάθειά του να διαφύγει, έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού ύψους τριών μέτρων και τραυματίσθηκε για να μεταφερθεί και αυτός στο νοσοκομείο.

    Ο Αμερικανός πρέσβης κατά την παραμονή του στα Χανιά, επισκέφθηκε και την Βάση της Σούδας. Ο ίδιος επιβεβαίωσε το γεγονός δηλώνοντας:

    ''Ηρθα να μιλήσω στους αρμόδιους αξιωματικούς, όπως κάνω αρκετά συχνά στο πλαίσιο της ενημέρωσης. Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι εποικοδομητική σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις''.

    [07] Σύλληψη αστυνομικών για ληστεία και σωματικές βλάβες

    14/01/2003 14:51:45

    Συνελήφθησαν απο περιπολείες των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας, στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας, οι αστυφύλακες Κωνσταντίνος Ταχματζίδης, 24 ετών, που υπηρετεί στο τμήμα Αερολιμένα Αθηνών, Φώτης Κελεπούρης, 26 ετών και Αλέξανδρος Κελεπούρης, 26 ετών, που υπηρετούν σε αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης και είναι αδέλφια, γιατί προφασιζόμενοι σε αστυνομικό έλεγχο, λήστεψαν και τραυμάτισαν πολίτες.

    Ειδικότερα, στις 9 χθες το βράδυ, στη συμβολή των οδών Μάγιερ και Φαυγιέρου, ευρισκόμενοι εκτός υπηρεσίας, με πολιτική περιβολή και προφασιζόμενοι ότι διενεργούσαν αστυνομικό έλεγχο, αφαίρεσαν απο το διερχόμενο Οσμάν Μόλαρ, 32 ετών, 120 ευρώ.

    Επιπλέον ο Ταχματζίδης και ο Αλέξανδρος Κελεπούρης, 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργ. Σταύρου, με το ίδιο πρόσχημα, συνέχισαν τους ελέγχους κατά την διάρκεια των οποίων προξένησαν σωματικές βλάβες σε δύο άτομα με τη χρήση των αστυνομικών κλοπς, ενώ ο Φώτης Κελεπούρης παρέμενε μέσα στο αυτοκίνητο του Ταχματζίδη.

    Κατά τον έλεγχο ο Αλέξανδρος Κελεπούρης πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο τρείς φορές στον αέρα. Απο την έρευνα που έγινε στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας, ο Ταχματζίδης ομολόγησε τις πράξεις του, ενώ της υποθέσης επελήφθη η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, απο την οποία συνεχίζεται η προανάκριση.

    Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    [08] ΝΔ:Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους αγρότες

    14/01/2003 14:51:37

    Για εμπαιγμό των αγροτών και αδιαφορία κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΝΔ ύστερα απο σύσκεψη των συντονιστών υπο τον Κ. Καραμανλή εκτιμώντας οτι με τις εξαγγελίες της υποβαθμίζει τα προβλήματα και επιχειρεί τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων.

    Οπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, οι εξαγγελίες αυτές δεν μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής σημειώνοντας οτι οι αγρότες δεν μπορούν να τα βγάλουν μόνοι τους πέρα, οπως έλεγε πριν απο λίγο καιρό, ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας αλλά χρειάζονται σχέδιο, πρόγραμμα και στόχευση και μέτρα που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν και τα οποία διογκώνονται.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε οτι η κυβέρνηση είναι αδιάφορη για τα προβλήματα των αγροτών και γι' αυτό επιτρέπει να συνεχίζει το άγος των πανωτοκίων και εξαγγέλλει μέτρα τραπεζικού χαρακτήρα που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερχρέωση τους ήδη χρεωμένους αγρότες.

    Ο εκπρόσωπος Τυπου της ΝΔ ειπε χαρακτηριστικά οτι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους αγρότες αφού στο τέλος της θητείας της προτείνει μέσω επιτροπής καθηγητων τη διαμορφωση μιας νέας αγροτικής πολιτικής και δεν καταβάλει για παράδειγμα στους αγρότες της Κορινθίας τις αποζημιώσεις για την καταστροφή της παραγωγής τους απο την πυρκαϊα του 2000.

    Η ΝΔ, ειπε ο κ. Ρουσόπουλος, είχε προτείνει το Δεκέμβριο με τροπολογία 89 βουλευτών της την κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα των αγροτών,τη μείωση του ΦΠΑ απο 18 σε 8% , την επιστροφή του ΦΠΑ για τους αγρότες που βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς και την απαλλαγή απο το τεκμήριο για τα μηχανήματα γεωργικής εκμετάλλευσης.

    Ερωτηθείς ο κ. Ρουσόπουλος για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της τρομοκρατίας και την υπόθεση των εκβιασμών είπε οτι η ΝΔ εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη ανεξάρτητα αν εμπλέκονται ή όχι γνωστά ή άγνωστα πρόσωπα σημειώνοντας οτι υπάρχουν ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων.

    Στο μεταξύ εσωκομματικές εκλογές διεξάγονται από το πρωί στη ΝΔ για την ανάδειξη του συντονιστή Εξωτερικών και Αμυνας και του τομεάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών του κόμματος.

    Οι θέσεις είναι κενές μετά την παραίτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, λόγω της εκλογής της στο δήμο Αθηναίων και της παραίτησης του Αθανασίου Χειμάρα, ο οποίος εξελέγη νομάρχης Φθιώτιδας

    [Φώτο-533800]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 January 2003 - 21:30:15 UTC