Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] B.Παπανδρέου: Ικανοποίηση από την πορεία των έργων
  • [02] Συνεδρίαση Τρόικας με Ρώσο ΥΠΕΞ
  • [03] Αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων
  • [04] Συνάντηση Κληρίδη με Ντενκτάς
  • [05] Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης καταναλωτικών δανείων
  • [06] Στεφανής για Υγεία και Κονδύλια Γ ΚΠΣ
  • [07] Καταρρακτώδεις βροχές στη Λέσβο
  • [08] Θάνατος στρατιώτη από ηλεκτροπληξία.
  • [09] Βίλα Μινέϊκο-Απορρίφθηκε αγωγή των υιών Α. Παπανδρέου
  • [10] 17Ν:Συμβούλιο Εφετών για Καρούτσο.
  • [11] Αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων.
  • [12] Ευθυμίου:Και νέα ολοήμερα σχολεία.
  • [13] Συνάντηση Σημίτη με Νορβηγό πρωθυπουργό
  • [14] "17Ν":Προτείνεται η αποφυλάκιση του Α.Παπαναστασίου.

  • [01] B.Παπανδρέου: Ικανοποίηση από την πορεία των έργων

    24/01/2003 20:47:02

    Ικανοποιημένη από την πορεία των έργων στην Εγνατία Οδό δήλωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν προβλήματα κατά την υλοποίηση του έργου τα οποία αντιμετωπίζονται.

    Η κ. Παπανδρέου, συνοδευόμενη από στελέχη της εταιρίας «Εγνατία Οδός ξεκίνησε σήμερα την επίσκεψή της στα εργοτάξια της δυτικής Εγνατίας Οδού για επιθεώρηση των εργασιών.

    [Φώτο-538573]

    [02] Συνεδρίαση Τρόικας με Ρώσο ΥΠΕΞ

    24/01/2003 18:55:06

    Με ταύτιση απόψεων στα περισσότερα από τα θέματα της ατζέντας ολοκληρώθηκε το απόγευμα η συνάντηση της Τρόικας της ΕΕ με τον Ρώσο υπουργό των Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ. Στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης βρισκόταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας η οποία θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στην Αγία Πετρούπολη, ενώ συζητήθηκαν διεξοδικά οι εξελίξεις στην κρίση του Ιράκ, στη Βόρεια Κορέα, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.

    Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή όσων προβλέπονται στο ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε την πεποίθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δυνατότητα εξεύρεσης ειρηνικής λύσης.

    Ο κ. Ιβανόφ υποστήριξε και αυτός την εφαρμογή του ψηφίσματος 1441, αλλά επισήμανε την ανάγκη για συνέχιση της εργασίας των επιθεωρητών και μετά τις 27 Ιανουαρίου, οπότε και θα παρουσιαστούν επισήμως τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών.

    Ο κ. Ιβανόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώνεται στις ευρω-ρωσικές σχέσεις «χάρη στις κοινές προσπάθειες, πρώτα σε θεωρητικό και τώρα και σε πρακτικό επίπεδο και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνεργασία για την ενέργεια, την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και την προσπάθεια για δημιουργία κοινού νομικού χώρου. Προανήγγειλε δε ότι στη Σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης, η Ρωσία θα υποβάλει πρόταση η οποία θα ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [Φώτο-538502]

    [03] Αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων

    24/01/2003 18:30:46

    Αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων 6%-6,5% κατά μέσο όρο προβλέπουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Χρήστο Θεοδώρου, με τον οποίο συναντήθηκαν σήμερα.

    Ο υφυπουργός πίεσε για αυξήσεις κάτω από το ύψος του πληθωρισμού ενώ οι εκπρόσωποι των εταιριών δήλωσαν ότι οι αυξήσεις κατά μέσο όρο θα κινηθούν στο 6%-6,5%. Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών κ. Μπερτζιάς τόνισε ότι οι εταιρίες εξορθολογίζουν τα συμβόλαιά τους, αλλά δεν είναι γνωστό στην Ενωση το εύρος των αυξήσεων για όλες τις εταιρίες.

    [04] Συνάντηση Κληρίδη με Ντενκτάς

    24/01/2003 18:08:34

    Νέα συνάντηση είχαν το απόγευμα ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, την τρίτη από την έναρξη του νέου γύρου εντατικών συνομιλιών. Σε σημερινές δηλώσεις του, ο Ντενκτάς επανέλαβε ότι η εμμονή στους δύο χάρτες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Αναν θα καταστήσει αδύνατη τη λύση του Κυπριακού, παρά τις όποιες θετικές πτυχές περιλαμβάνονται σε αυτό. Είπε ακόμη ότι η λύση είναι αδύνατη εάν δεν υπάρξει συμφωνία επί όλων των θεμάτων που συζητούνται χωριστά, όπως η διοίκηση, το σύνταγμα και το εδαφικό. Ο Ντενκτάς προέβαλε και πάλι τον ισχυρισμό ότι η εφαρμογή του σχεδίου Αναν ως έχει θα οδηγήσει σε αφανισμό των Τουρκοκυπρίων σε 5 με 10 χρόνια.

    Ο Ντενκτάς αναφέρθηκε και στο διαγωνισμό που προκήρυξαν τα Ηνωμένα Εθνη για νέα σημαία και νέο ύμνο και είπε ότι η ιδέα απορρίφθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, λέγοντας ότι ουδέποτε θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη σημαία της Τουρκίας και του ψευδοκράτους του.

    [05] Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης καταναλωτικών δανείων

    24/01/2003 17:42:27

    Επιβράδυνση εμφανίζει στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου Νοεμβρίου 2002 ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Ωστόσο, παρά την υποχώρηση αυτή, το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών έφθασε στο τέλος Νοεμβρίου στο 21,4% του ΑΕΠ.

    Παρόλο που αρκετοί δανειολήπτες έσπευσαν να επωφεληθούν από το ευνοϊκό καθεστώς φοροαπαλλαγής των τόκων των στεγαστικών δανείων, το οποίο καταργήθηκε από 1.1.2003, οι χορηγήσεις της κατηγορίας αυτής εμφανίζουν το Νοέμβριο μικρή επιβράδυνση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά 34,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, έναντι αυξήσεως 35,5% που παρουσίαζαν τον Οκτώβριο 2002.

    Οι εμπορικές τράπεζες χορήγησαν τη μερίδα του λεόντος των στεγαστικών δανείων. Ετσι, το συνολικό ύψος των δανείων αυτών στο τέλος Νοεμβρίου ξεπέρασε τα 16,7 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 38,5%. Ενα μήνα πριν (Οκτώβριο) οι χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων αυξάνονταν με ρυθμό 38,5%.

    Ομως ένα σημαντικό τμήμα από τα παραπάνω δάνεια αφορά στα λεγόμενα επισκευαστικά δάνεια, με τα οποία τις περισσότερες φορές οι δανειολήπτες καλύπτουν καταναλωτικές δαπάνες. Η μεθόδευση αυτή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την μείωση σε δωδεκάμηνη βάση που παρουσιάζουν οι χορηγήσεις των καταναλωτικών δανείων με δικαιολογητικά, τα οποία στην πράξη έχουν υποκατασταθεί από τα επισκευαστικά δάνεια.

    Στα καταναλωτικά δάνεια η επιβράδυνση ήταν οριακή χάρη στην σημαντική αύξηση που παρουσιάζουν τα προσωπικά δάνεια (μέχρι 3.000 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά). Τα υπόλοιπα των δανείων της καταναλωτικής πίστης έφθασαν το Νοέμβριο τα 9,6 δισ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 27,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2002.

    Τον Οκτώβριο οι χορηγήσεις των καταναλωτικών δανείων ''έτρεχαν'' με ρυθμο 27,7%. Οι χορηγήσεις των καταναλωτικών δανείων με δικαιολογητικά για πρώτη φορά εμφανίζουν σε ετήσια βάση μείωση 1,4%, ενώ από την αρχή του έτους τα υπόλοιπα αυτής της κατηγορίας μειώθηκαν κατά 5,5%.

    Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών εμφάνισαν σε ετήσια βάση επιβράδυνση, καθώς ο ρυθμός αύξησης τους υποχώρησε το Νοέμβριο στο 35,6% από 37,9% τον Οκτώβριο. Αντίθετα σημαντική ήταν η αύξηση κατά 39,7% των προσωπικών δανείων, έναντι 35,2% τον Οκτώβριο.

    [06] Στεφανής για Υγεία και Κονδύλια Γ ΚΠΣ

    24/01/2003 17:01:31

    Την πεποίθησή του ότι με τους ρυθμούς αύξησης της απορροφητικότητας δεν θα χάσει το υπουργείο Υγείας χρήματα απο το Γ' ΚΠΣ, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επερώτησης της ΝΔ, στην οποία καταγγέλλεται ότι μόνο το 2% των κονδυλίων του Γ'ΚΠΣ (συνολικού ποσού 360 δισ. δρχ) έχει απορροφηθεί στο χώρο της υγείας.

    Εξάλλου, ο υφυπουργός Υγείας Εκτορας Νασιώκας, παραδέχθηκε ότι τα νοσήλια παραμένουν υποτιμημένα απο το 1992 και δήλωσε ότι ''τώρα θα ανακοστολογηθούν όλες οι ιατρικές πράξεις'', προσθέτοντας ότι αυτό είναι συνολικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Το θέμα είχε θέσει προηγουμένως και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για ''γελοία νοσήλια''.

    Οσον αφορά δε τα χρέη των νοσοκομείων, τα οποία η ΝΔ κατήγγειλε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2003 θα πλησιάζουν το 1 τρισ. δρχ., ο υπουργός Υγείας το απέδωσε στην καθυστέρηση των πληρωμών απο τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ο ίδιος εξήγγειλε ότι τους προσεχείς μήνες θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, που τώρα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας, και πρόσθεσε ότι καταρτίζεται Χάρτης Υγείας.

    Γενικότερα, ο κ. Στεφανής παραδέχθηκε ότι ''υπάρχουν τεράστια προβλήματα στο χώρο της υγείας'', προσθέτοντας ότι ''έτσι όπως λειτουργεί το δημόσιο σύστημα δεν είναι δυνατόν να αλλάξει τίποτε ριζικά''.

    Πάντως, ζήτησε τα θέματα υγείας να κρίνονται συγκριτικά - με το χρόνο και το τί ισχύει αλλού- και απηύθυνε έκκληση να αποφεύγονται οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί, ''διότι δεν συνιστούν εποικοδομητική κριτική''.

    Σημειώνεται ότι, παρ'όλο που οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασαν την εκτίμησή τους στο πρόσωπο του κ. Στεφανή και επέρριψαν στην κυβέρνηση την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στο χώρο της υγείας, ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι ''στους τομείς του Γ'ΚΠΣ και της προετοιμασίας για το 2004 διακυβεύεται η ακαδημαϊκή υστεροφημία του''.

    Ας σημειωθεί ακόμη ότι κοινή ήταν η διαπίστωση υπουργείου και επερωτώντων ότι οι δαπάνες υγείας (ιδιωτικές) φθάνουν το 46% έναντι 54% των δημοσίων. Χαρακτηριστικά η Ι. Στεργίου (ΣΥΝ) ανέφερε ότι 1.600-2000 ευρώ δίνει το χρόνο κάθε νοικοκυριό για έξοδα υγείας, χαρακτηρίζοντας ως σημαντικότερο πρόβλημα τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, προς όφελος του ιδιωτικού.

    Τέλος, για το θέμα των αερομεταφορών του ΕΚΑΒ, ο κ. Στεφανής είπε ότι σχεδόν έχουν καταλήξει στην αγορά υπηρεσιών απο την Ολυμπιακή Αεροπλοΐα.

    [07] Καταρρακτώδεις βροχές στη Λέσβο

    24/01/2003 16:14:35

    Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή στις περιοχές Περάματος του Δήμου Γέρας. Σύμφωνα με τη Νομαρχία πλημμύρησαν νοικοκυριά στους οικισμούς Περάματος και Αύλωνα και αγροτικές καλλιέργειες κυρίως θερμοκήπια τα οποία και σε ποσοστό 70% κατραστράφηκαν ολοσχερώς.

    Να κηρυχθεί η πληγείσα από καταρρακτώδεις βροχές περιοχή του Δήμου Γέρας Λέσβου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εισηγήθηκε στο Γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο Νομάρχης Παύλος Βογιατζής. Από χθες το βράδυ όταν αναφέρθηκαν τα πρώτα προβλήματα, στις παραλιακές κυρίως περιοχές του Δήμου, κινητοποιήθηκαν οι Διευθύνσεις ΠΣΕΑ και Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, με συντονιστή τον αρμόδιο Αντινομάρχη Σπύρο Γαληνό. Επί τόπου μετέβη και ο ίδιος ο Νομάρχης. Ο κ. Βογιατζής, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Γέρας κ. Ζαμτράκη, είδε από κοντά το μέγεθος των προβλημάτων που δημιούργησε η καταιγίδα.

    Στη Γέρα, ο Νομάρχης κ. Βογιατζής, παρέμεινε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και αμέσως μόλις επέστρεψε στη Νομαρχία, συγκρότησε δύο επιτροπές καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών σε κατοικίες και οικοσκευές, ενώ ανάλογη επιτροπή της Διεύθυνσης Γεωργίας, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, καταγράφει τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Εξάλλου, στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται από σήμερα το πρωί μηχανήματα της Νομαρχίας , τα οποία σε συνεργασία με το Δήμο και την Πυροσβεστική εργάζονται για την αποκατάσταση του Επαρχιακού- Δημοτικού και Αγροτικού Οδικού Δικτύου.

    [08] Θάνατος στρατιώτη από ηλεκτροπληξία.

    24/01/2003 16:14:24

    Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε 20χρονος στρατιώτης στη Λήμνο, κατά τη διάρκεια εργασιών απομάκρυνσης εναέριου χάλκινου τηλεφωνικού καλωδίου από εξειδικευμένο συνεργείο του Στρατού στη νοτιοανατολική πλευρά του Μούδρου.

    Πρόκειται για το Σπύρο Τυλιπάκη του Εμμανουήλ από το Ρέθυμνο ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα της Λήμνου.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές ο επικεφαλής του συνεργείου είχε ανέβει στην κολώνα για να κόψει το καλώδιο το οποίο αποτελεί μέρος ανεξάρτητου στρατιωτικού δικτύου και βρισκόταν σε αρκετή απόσταση από το δίκτυο της ΔΕΗ που τροφοδοτούσε παρακείμενο φυλάκιο.

    Ο άτυχος στρατιώτης που κρατούσε την άλλη άκρη του καλωδίου και ήταν στο έδαφος υπέστη θανατηφόρα ηλεκτροπληξία όταν το χάλκινο καλώδιο πιθανώς από τον αέρα που επικρατούσε στην περιοχή ήλθε σε επαφή με το δίκτυο της ΔΕΗ.

    Στον 20χρονο παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες αλλά δεν κατέστη δυνατό να ανανήψει. Διατάχθηκε προανάκριση για να διαπιστωθούν τα αίτια και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το συμβάν. Παράλληλα θα διενεργηθεί νεκροψία -νεκροτομή για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του στρατιώτη.

    [09] Βίλα Μινέϊκο-Απορρίφθηκε αγωγή των υιών Α. Παπανδρέου

    24/01/2003 16:14:17

    Απορρίπτει με απόφασή του το πολυμελές πρωτοδικείο την αγωγή που είχαν υποβάλει το 1996 οι Ανδρέας, Σοφία και Νίκος Παπανδρέου με την οποία διεκδικούσαν τη βίλα της γιαγιάς τους Σοφίας Μινέϊκο στο Ψυχικό την οποία είχε πουλήσει ο πατέρας τους στον επιχειρηματία κ. Χαράλαμπο Βλαχούτσικο.

    Τα τρία παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο μετά το θάνατο του πατέρα τους επικαλούμενα διαθήκη της γιαγιάς τους λίγα χρόνια μετά το θάνατό της με την οποία ορίζονταν ως κληρονόμοι του ακινήτου.

    Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοδικείου ο Ανδρέας Παπανδρέου προέβη στην πώληση του ακινήτου ενεργώντας καλόπιστα ''μη γνωρίζοντας την ύπαρξη διαθήκης της μητέρας του και έχοντας την πεποίθηση ότι είναι ο μοναδικός εξ αδιαθέτου κληρονόμος της Σοφίας Μινέϊκο''.

    Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι τα τρία παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου άσκησαν καταχρηστικά και καθ'υπέρβαση των ορίων που επιβάλλουν τα χρηστά ήθη και η καλή πίστη το δικαίωμά τους καθώς εμφάνισαν 16 χρόνια μετά το θάνατό της τη διαθήκη της Μινέϊκο με την οποία καθίσταντο κληρονόμοι της βίλας του Ψυχικού.

    Στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ''συνάγεται ότι όλοι οι ενάγοντες γνώριζαν την ύπαρξη της διαθήκης πλην όμως το γεγονός αυτό δεν το ανέφεραν στον πατέρα τους και δεν μερίμνησαν για τη δημοσίευσή της πριν την πώληση του επίδικου ακινήτου αλλά υιοθέτησαν έναντι του πατέρα τους ανεκτική και συναινετική συμπεριφορά αναγνωρίζοντας το κληρονομικό του δικαίωμα και έτσι τον άφησαν αδιαμαρτύρητα να εκποιήσει το επίδικο ακίνητο''.

    Με την απόφαση του δικαστηρίου κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του κ. Βλαχούτσικου επί του ακινήτου. Ωστόσο, τα τρία παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου προτίθενται σύμφωνα με πληροφορίες να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

    [Φώτο-48613]

    [10] 17Ν:Συμβούλιο Εφετών για Καρούτσο.

    24/01/2003 16:14:10

    Απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών την αίτηση που υπέβαλε ο κ. Γιάννης Σταμούλης, συνήγορος των Κώστα Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη και Παύλου Σερίφη, με την οποία ζητούσε την εξαίρεση του εισαγγελέα εφετών κ. Κυριάκου Καρούτσου από την υπόθεση της τρομοκρατίας, επικαλούμενος προηγούμενη ενασχόληση του εισαγγελικού λειτουργού με αντίστοιχες υποθέσεις.

    Το Συμβούλιο έκρινε απαράδεκτη την αίτηση καθώς, όπως αποφάνθηκε, δεν προσκομίστηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ενασχόληση του εισαγγελέα στο παρελθόν με υπόθεση της τρομοκρατίας.

    [Φώτο-472322]

    [11] Αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων.

    24/01/2003 16:14:03

    Προκειμένου να απλουστευθεί -και να επιταχυνθεί κυρίως- η διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα σε πολλές περιπτώσεις, το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιό του που εστάλη σήμερα προς όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και περιέχει διευκρινήσεις για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3051 του 2002, για το νέο σύστημα διορισμών, δίνει τη δυνατότητα στους αρμόδιους φορείς να εκδίδουν οι ίδιοι προκηρύξεις θέσεων στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού γίνονται αποκλειστικά με τη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού, εκτός κι αν το ΑΣΕΠ αδυνατεί να διενεργήσει το διαγωνισμό εντός πενταμήνου από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος απο τον αρμόδιο φορέα, οπότε η πλήρωση των θέσεων γίνεται με σειρά προτεραιότητας, όπως προβλέπει ο νόμος.

    Στην περίπτωση των γραπτών διαγωνισμών λαμβάνεται υπόψη για τη διαμόρφωση της βαθμολογίας η κατοχή διδακτορικού συναφούς με το αντικείμενο της θέσης, το μεταπτυχιακό, ο βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών, η εμπειρία στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και η εντοπιότητα, ενώ δεν υπάρχει πλέον όριο ηλικίας γι αυτή την κατηγορία.

    Ειδικότερα για το θέμα της εντοπιότητας πρέπει να τονισθεί πως οι δημότες των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών καθώς και οι δημότες, Δήμων ή κοινοτήτων με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους, ενισχύονται με επιπλέον μονάδες όταν οι προσλήψεις αφορούν θέσεις σε αυτές τις περιοχές, υπό τον όρο ωστόσο να παραμείνουν εκεί για μια τουλάχιστον δεκαετία.

    Τέλος προβλέπεται και η δυνατότητα διεξαγωγής του γραπτού διαγωνισμού και με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, διαδικασία που συντομεύει σημαντικά το χρόνο της βαθμολογίας, αφού αυτή γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα.

    Οι προσλήψεις προσωπικού πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ) γίνονται με σύστημα βαθμολόγησης κριτηρίων και προσόντων (π.χ. για το διδακτορικό παίρνουν 300 μονάδες, για ξένη γλώσσα 70 μονάδες κλπ).

    Κριτήρια για την κατάταξη των υποψηφίων σε θέσεις αντίστοιχων κατηγοριών είναι: οι τίτλοι σπουδών, η εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης, η γνώση ξένης γλώσσας και η εντοπιότητα.

    Σε κάθε περίπτωση προηγούνται οι δημότες που είναι και μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων ή κοινοτήτων των νομών: Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, Δράμας, Καστοριάς, Φλώρινας , Γρεβενών, Ευρυτανίας ή των νησιών του Αιγαίου -πλην της Κρήτης - ή των νησιών Κυθήρων , Αντικυθήρων, Ιθάκης, Παξών, Οθωνών, Ερεικουσας και Μαθρακίου ή παραμεθόριων περιοχών των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών. Στη συνέχεια, προτεραιότητα έχουν οι δημότες των ίδιων περιοχών. Ειδική βαθμολόγηση προβλέπεται και για τους δημότες δήμων ή κοινοτήτων με πληθυσμό έως και 10.000 κατοίκους υπό την προϋπόθεση πάντα να υπηρετήσουν στις θέσεις τους για μία τουλάχιστον δεκαετία.

    Αλλο κριτήριο είναι αυτό της εμπειρίας, το οποίο όμως λαμβάνεται υπόψη μόνο για το 35% των θέσεων, για να αντιμετωπιστεί το θέμα των ανέργων, αλλά και για την απόκτηση εμπειρίας των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας.

    Τέλος, η αξιολόγηση των υποψηφίων μπορεί να γίνει και με τη διεξαγωγή τεστ στα οποία εξετάζονται οι γενικότερες γνώσεις όπως και οι δεξιότητες των υποψηφίων.

    Στις προσλήψεις για τους εποχικούς υπαλλήλους, δηλαδή υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, προβλέπεται η απόλυτη προτεραιότητα των υποψηφίων που έχουν το κριτήριο της εντοπιότητας, ενώ τα υπόλοιπα κριτήρια είναι:

    Ο χρόνος ανεργίας, ο αριθμός τέκνων πολύτεκνων ζευγαριών, ο αριθμός ανήλικων τέκνων, ο βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών, η ηλικία και η εμπειρία.

    [12] Ευθυμίου:Και νέα ολοήμερα σχολεία.

    24/01/2003 15:02:27

    Περαιτέρω επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Ευθυμίου ανακοίνωσε την πρόθεση του υπουργείου να δημιουργήσει 800 επιπλέον ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά από το Σεπτέμβριο του 2003 που θα ανεβάσουν το σύνολο των ολοήμερων σχολείων στα 5.200 σε όλη τη χώρα.

    Ο υπουργός Παιδείας συζήτησε για μιάμιση ώρα περίπου με τον πρωθυπουργό του ανέλυσε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας σε θέματα Παιδείας με στόχο όπως είπε οι ελληνικές πολιτικές να γίνουν και ευρωπαϊκές όπως επίσης και τις προγραμματικές δράσεις του υπουργείου έως το 2004.

    Ο κ. Ευθυμίου τόνισε πως έλαβε τη στήριξη του πρωθυπουργού σε όλα τα θέματα και επανέλαβε πως η Παιδεία αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την κυβέρνηση.

    [13] Συνάντηση Σημίτη με Νορβηγό πρωθυπουργό

    24/01/2003 15:02:16

    Τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον Αλβάρο Ντε Σότο σχολίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με το Νορβηγό πρωθυπουργό.Ο κ. Σημίτης ερωτηθείς δήλωσε ότι δεν συζήτησε με τον κ. Ντε Σότο την τακτική που θα ακολουθήσει ο ΟΗΕ στο Κυπριακό, εκτίμησή μου όμως είναι, είπε, ότι όσο περνούν οι μέρες θα εντείνονται οι πιέσεις προς τις δύο πλευρές, προκειμένου να αποδεχθούν κάποιες οριακές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, εμείς πρέπει να δείξουμε στην διεθνή κοινότητα, ότι είμαστε σταθερά υπέρμαρχοι, μιας λειτουργικής βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Ο κ. Σημίτης σημείωσε ακόμη ότι η Νορβηγία είναι μία χώρα που υποστηρίζει το σχέδιο Ανάν. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που είχε με τον Νορβηγό πρωθυπουργό Χιέλ Μάγκνε Μπούντεβικ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ καλή και φιλική τη συνάντηση, η οποία, όπως είπε, αφορούσε τα διμερή θέματα, αλλά και θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω της προεδρίας που έχει η Ελλάδα.

    Οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις είναι πολύ καλές, οι δύο χώρες έχουν τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο και μας απασχολούν θέματα, όπως η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά και η οργάνωση των παγκόσμιων μεταφορών στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών.

    Ο κ. Σημίτης διευκρίνισε την ιδιότυπη σχέση που έχει η Νορβηγία με την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς δεν είναι μέλος, αλλά συμμετέχει στον οικονομικό τομέα η Νορβηγία, είπε ο πρωθυπουργός, πρότεινε να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Φόρουμ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 16 Απριλίου στην Αθήνα.

    Ο κ. Μπούντεβικ είπε ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα και χαρακτήρισε χρήσιμες τις επαφές που είχε για τα ευρωπαϊκά θέματα και τη στενή συνεργασία των δύο χωρών.

    [Φώτο-538380]

    [14] "17Ν":Προτείνεται η αποφυλάκιση του Α.Παπαναστασίου.

    24/01/2003 14:41:34

    Την παραπομπή του Ανέστη Παπαναστασίου για ένταξη και συμμετοχή στην ''17 Ν'', και την συνεκδίκαση της υπόθεσης με αυτή των υπόλοιπων 18 κατηγορουμένων για τη δράση της Οργάνωσης, ζητεί ο Εισαγγελέας Κυριάκος Καρούτσος, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ενώ παράλληλα ζητεί να γίνει δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης του κρατούμενου τραπεζικού υπαλλήλου.

    Ο εισαγγελέας κρίνει σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο Παπαναστασίου δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε ύποπτος για τη διάπραξη νέων αδικημάτων και ζητά να του επιβληθεί χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    Για την υπόθεση θα αποφανθεί σε λίγες μέρες το Συμβούλιο Εφετών.

    [Φώτο-532018]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 January 2003 - 21:30:23 UTC