Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κληρίδη με Ντενκτάς
  • [02] Α.Γκιουλ:είμαστε κοντά στην επίλυση του Κυπριακού
  • [03] Υπόθεση εκβιασμών: Κατάθεση Γ.Αγγελοπούλου
  • [04] Συνεδρίαση ΕΓ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΕΕ-Ελληνική Προεδρία 2003-Γ. Παπανδρέου-Ιράκ-Μέση Ανατολή-ΟΗΕ
  • [06] Χανιά-Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα-Μια νεκρή-Δύο αγνοούμενοι
  • [07] ΝΣ για ποινική ευθύνη υπουργών
  • [08] Ρέθυμνο: Πλημμύρισε ο χώρος του λιμανιού
  • [09] 17Ν: Υπόμνημα με αιτήματα
  • [10] Τούρκος ΥΠΕΞ: Η Αγκυρα συμπαρίσταται στον Ντενκτάς

  • [01] Συνάντηση Κληρίδη με Ντενκτάς

    27/01/2003 22:23:45

    Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα η τέταρτη συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του νέου γύρου εντατικών συνομιλιών.

    Η συνάντηση κράτησε σχεδόν δύο ώρες και έγινε όπως πάντα με την παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. ντε Σότο θα έχει αύριο ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη, μετά τις δύο διαδοχικές συναντήσεις που είχε το Σαββατοκυρίακο με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης άρχισε να ζητά από τον κ. ντε Σότο διευκρινίσεις επί του σχεδίου Ανάν, σχεδόν τρεις μήνες μετά την κατάθεσή του.

    Μιλώντας πριν από τη σημερινή συνάντηση, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει, στις συνομιλίες για την επίλυση του

    Κυπριακού, την επίτευξη ενός μόνιμου αποτελέσματος, που ''δεν θα επαναφέρει την κατάσταση του 1960 και δεν θα προκαλεί οποιαδήποτε προβλήματα στους τουρκοκύπριους".

    [Φώτο-498347]

    [02] Α.Γκιουλ:είμαστε κοντά στην επίλυση του Κυπριακού

    27/01/2003 21:38:20

    «Είμαστε κοντά, περισσότερο από ποτέ, στην επίλυση του Κυπριακού και στον τερματισμό μιας διαμάχης που κρατά 40 χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

    « Οι δύο πλευρές στην Κύπρο πραγματοποιούν τώρα σοβαρές και λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για μια επίλυση του Κυπριακού, βασισμένη στο σχέδιο Ανάν. Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει ενεργά αυτή τη διαδικασία και προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για την εξεύρεση μιας ταχείας λύσης, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά το τέλος της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου . Σε ερώτηση του ΑΠΕ πως εκτιμά τις συνεχείς διαδηλώσεις εναντίον του Ραούφ Ντενκτάς στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε : « Οι διαδηλώσεις στη βόρεια Κύπρο δείχνουν ότι υπάρχει δημοκρατία. Ο λαός πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα

    Το Κυπριακό χρειάζεται μία δίκαιη λύση, όπου δεν θα κάνει υποχωρήσεις μόνο η μία πλευρά. Για αυτό άλλωστε διαπραγματεύονται δύο πλευρές. Ανησυχούμε για το μέλλον του λαού της Κύπρου, δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τα τραγικά γεγονότα της δεκαετίας του 70. Και οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν. Οχι μόνον οι Τουρκοκύπριοι

    [03] Υπόθεση εκβιασμών: Κατάθεση Γ.Αγγελοπούλου

    27/01/2003 21:13:40

    Κατάθεση υπό άκρα μυστικότητα έδωσε πριν από λίγες ημέρες η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση των εκβιασμών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" μετέβη στο εισαγγελικό γραφείο περίπου πριν από μιάμιση εβδομάδα, προκειμένου να δώσει στοιχεία στον εισαγγελικό λειτουργό όσον αφορά την υπόθεση εκβίασης που φέρεται η ίδια και η οικογένειά της να υπέστησαν από τον εκδότη κ. Γρηγόρη Μιχαλόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αγγελοπούλου, που κρίνεται ουσιώδης μάρτυρας κλήθηκε να καταθέσει ελάχιστες ημέρες μετά την κατάθεση του συζύγου της, που ήταν ο πρώτος μάρτυρας στις έρευνες του κ. Παπαγγελόπουλου.

    [Φώτο-536953]

    [04] Συνεδρίαση ΕΓ ΠΑΣΟΚ

    27/01/2003 20:21:30

    "Κρίσιμο" χαρακτήρισε τον επόμενο μήνα για τις εξελίξεις στο Ιράκ ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην εισήγησή του κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις εξελίξεις στο Ιράκ και σημείωσε, από το κείμενο της απόφασης, την εμπιστοσύνη που παρέχεται στους ελεγκτές του ΟΗΕ, οι οποίοι, όπως τόνισε, χρειάζονται επιπλέον χρόνο και χαιρετίζει την πρόθεσή τους να συνεχίζουν και να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι οι εξελίξεις στο ζήτημα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή αυτή την περίοδο και πρόσθεσε ότι είναι ενδεχόμενο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών να παρουσιάσει πριν τις 28 Φεβρουαρίου κάποιες νέες σκέψεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, χρειάζεται να έχει τη συμπαράσταση της διεθνούς κοινότητας και να πείθει με τη στάση της.

    Ο κ. Σημίτης επιτέθηκε κατά της ΝΔ τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταβάλλει αγωνιώδη προσπάθεια να καλύψει την έλλειψη θέσεων με συνεχή σκανδαλολογία. Στην ίδια ενότητα της ομιλίας του κ. Σημίτη υπήρξε αναφορά και για τα πρόσφατα φαινόμενα διαφθοράς και εκβιασμών. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως "όπου χρειάζεται εξυγίανση προχωρούμε χωρίς δισταγμούς". Διαπίστωσε πάντως ότι αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης δημιουργεί αντιδράσεις και αυτό, όπως είπε, φαίνεται και στην πρόσφατη υπόθεση των εκβιασμών. Αλλά, όπως είπε, "οι αντιδράσεις αυτές μας αφήνουν αδιάφορους".

    [Φώτο-539985]

    [05] ΕΕ-Ελληνική Προεδρία 2003-Γ. Παπανδρέου-Ιράκ-Μέση Ανατολή-ΟΗΕ

    27/01/2003 20:02:06

    Σημαντικό επίτευγμα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων - που συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες -Γιώργος Παπανδρέου την κοινή θέση των 15 για το Ιρακ, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ κατορθώνει να συντονίσει τη στάση της σε ένα διεθνή οργανισμό, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ελληνας υπουργός δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αποστολής αντιπροσωπείας της ΕΕ με επικεφαλής τον ίδιο στο Ιράκ, σε μια ύστατη προσπάθεια διπλωματικής διευθέτησης της κρίσης. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμη στη δήλωση της Προεδρίας για τη Μέση Ανατολή, όπου εκφράζεται ανησυχία για την πρόσφατη επέμβαση των Ισραηλινών στα Παλαιστινιακά εδάφη, κάνοντας έκκληση και στις δύο πλευρές να σταματήσει η βία και η τρομοκρατία και να αναζητηθεί ειρηνική επίλυση στο πλαίσιο διεθνούς διαιτησίας.

    [06] Χανιά-Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα-Μια νεκρή-Δύο αγνοούμενοι

    27/01/2003 20:00:20

    Τραγωδία λίγο μετά τις έξι το απόγευμα στο λιμάνι Καβονησίου Κισάμου Χανίων. Αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εφτά αλλοδαποί, πιθανότατα αλβανικής καταγωγής, παρασύρθηκε από τα κύματα και έπεσε στη θάλασσα.

    Το περισταστικό αντιλήφθηκαν ψαράδες που βρίσκονταν στο λιμάνι για να προστατεύσουν τα σκάφη τους από την κακοκαιρία, και ειδοποίησαν το λιμεναρχείο.

    Παράλληλα, και παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, αλιευτικό σκάφος προσέγγισε το σημείο όπου έπεσε το αυτοκίνητο, ανασύροντας σώους τέσσερις από τους επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί 3 ετών. Νεκρή ανασύρθηκε μια γυναίκα, 25 χρόνων, ενώ αγνοούνται δύο ακόμα άτομα, που πιθανότατα βρίσκονται μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητο.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τον εντοπισμό του αυτοκινήτου.

    [07] ΝΣ για ποινική ευθύνη υπουργών

    27/01/2003 19:50:13

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για "Ποινική ευθύνη των υπουργών". Στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι πλημμελήματα ή κακουργήματα που τελούνται από υπουργό κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού από το ειδικό δικαστήριο, που προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος, ακόμη και αν ο υπουργός έχει παύσει να έχει αυτήν την ιδιότητα.

    Ακόμα συμπαραπέμπονται τυχόν συμμέτοχοι και δικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού. Οι αξιόποινες πράξεις οι οποίες δεν τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού, δικάζονται από τα αρμόδια δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας.

    [08] Ρέθυμνο: Πλημμύρισε ο χώρος του λιμανιού

    27/01/2003 19:32:46

    Στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων βρέθηκε για μία ακόμη φορά απόψε το λιμάνι του Ρεθύμνου. Λόγω των θυελλωδών ανέμων, τα νερά της θάλασσας κατέκλυσαν το λιμάνι και το χώρο στάθμευσης του Λιμενικού Ταμείου.

    Τα νερά έφθασαν μέχρι την παραλιακή λεωφόρο Αρκαδίου και η Τροχαία έκλεισε το δρόμο ώστε να μη διέρχονται αυτοκίνητα.

    Στο χώρο στάθμευσης του Λιμενικού Ταμείου βρίσκονται πέντε ΙΧ αυτοκίνητα που έχουν καλυφθεί με νερό μέχρι τη μέση. Πιθανολογείται ότι τα ΙΧ ανήκουν σε επιβάτες που θα ταξιδέψουν με το πλοίο της γραμμής προς τον Πειραιά όταν επιτραπεί ο απόπλους.

    [09] 17Ν: Υπόμνημα με αιτήματα

    27/01/2003 18:44:26

    Υπόμνημα με τρία αιτήματά τους κατέθεσαν σήμερα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά οι συνήγοροι των 19 κατηγορουμένων για την υπόθεση της ''17Ν''.

    Το υπόμνημα παρέδωσαν στον εισαγγελέα Ευάγγελο Φλωράτο εκ μέρους των υπολοίπων συναδέλφων τους οι δικηγόροι Γ. Ραχιώτης, Κ. Παπαδάκης και Νίκος Πρωτέδικτος, οι οποίοι είπαν ότι τα τρία αιτήματά τους θα πρέπει να εξεταστούν θετικά, εκ μέρους του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, ο οποίος τους διαβεβαίωσε οτι θα τα μελετήσει και θα τους δώσει απάντηση τις επόμενες ημέρες.

    Οι συνήγοροι των 19 φερόμενων ως μελών της ''17Ν'' ζητούν να αυξηθεί ο χρόνος επικοινωνίας με τους πελάτες τους, να μην παρακολουθούνται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή άλλα μέσα όταν συζητούν με τους πελάτες τους και τρίτον να μπορούν να ανταλλάσσουν έγγραφα και σημειώσεις με τους πελάτες τους.

    [10] Τούρκος ΥΠΕΞ: Η Αγκυρα συμπαρίσταται στον Ντενκτάς

    27/01/2003 18:00:46

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ της Αγκυρας και του Ντενκτάς ως προς το Κυπριακό και έπλεξε το εγκώμιο του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

    Το εγκώμιο του Ντενκτάς έπλεξε και ο Αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων της Τουρκίας Στρατηγός Αϊτάτς Γιαλμάν.

    Ο κ. Γιακίς ύστερα από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη δήλωσε ότι η Αγκυρα συμπαρίσταται στον Ντενκτάς.

    Αναφερόμενος στα πρόσφατα συλλαλητήρια των τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, ο κ. Γιακίς είπε ότι δεν αφορούν μόνον το σχέδιο Αναν και δήλωσε πως, αν δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, η ευθύνη θα πρέπει να καταλογισθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    [Φώτο-194293]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 January 2003 - 21:30:18 UTC