Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη στο Μαξίμου για εξωτερική πολιτική
  • [02] Ντενκτάς: "Όχι" στο δημοψήφισμα
  • [03] ΙΚΑ: 48ωρη απεργία
  • [04] ΗΣΑΠ: Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [05] Με ενστάσεις για σύνθεση δικαστηρίου συνεχίζεται αύριο η δίκη της 17Ν
  • [06] Πρωτόπαπας για δηλώσεις Μίλερ
  • [07] Ν.Χριστοδουλάκης:Ανοδο του πληθωρισμού το Φεβρουάριο

  • [01] Σύσκεψη στο Μαξίμου για εξωτερική πολιτική

    05/03/2003 21:01:31

    Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με αντικείμενο συζήτησης θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Γ.Παπανδρέου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ.Γιαννίτσης, και ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Στη σύσκεψη εξετάστηκαν και τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες της ΕΕ κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, θέματα που ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ''ιδιαίτερα σημαντικά'' για την οικονομία, την κοινωνική πολιτική, τη συνοχή της ευρωπαϊκής κοινωνίας και τώρα και μετά τη διεύρυνση. Στη σύνοδο θα παρουσιάσει εξάλλου τις προτάσεις του για θεσμικές αλλαγές στην Ενωση ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.

    Η ελληνική προεδρία, υπογράμμισε επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες στο θέμα του Ιράκ, περιλαμβανομένων και επισκέψεων σε αραβικές χώρες, μια κινητικότητα, που, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, έχει πολύ εκτιμηθεί. Πρέπει να εξαντλήσουμε τα διπλωματικά μέσα για την ειρηνική λύση,έστω και μέχρι την τελευταία στιγμή, κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

    [Φώτο-557099]

    [02] Ντενκτάς: "Όχι" στο δημοψήφισμα

    05/03/2003 19:27:26

    "Όχι" στο δημοψήφισμα που προτείνει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, είπε, σήμερα, από την Αγκυρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς.

    «Εχω ήδη μεταφέρει στον γγ των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν θα πούμε «ναι στην υπάρχουσα μορφή των προτάσεών του, είπε ο Ραούφ Ντενκτάς και πρόσθεσε ότι στη Χάγη «θα του εξηγήσω τους λόγους της άρνησής μας.

    «Ούτε και ο Τάσος Παπαδόπουλος έχει πει "ναι", ανέφερε ακόμα ο Ντενκτάς, μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Αγκυρας, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή".

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι επιθυμεί μια λύση, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα.

    Ο Ρ. Ντενκτάς καταφέρθηκε κατά της διεθνούς κοινότητας γιατί, όπως είπε, προσπαθεί να εντάξει την ελληνοκυπριακή πλευρά στην ΕΕ και γιατί θεωρεί ως νόμιμη κυβέρνηση την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τουρκοκυπριος ηγέτης είπε ότι δεν υπάρχει ένταση ανάμεσα στον ίδιο και την ηγεσία του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης.

    [Φώτο-194293]

    [03] ΙΚΑ: 48ωρη απεργία

    05/03/2003 18:51:32

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν αύριο και μεθαύριο στο χώρο της υγείας, λόγω 48ωρης απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Θα εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά.

    [Φώτο-415353]

    [04] ΗΣΑΠ: Απεργιακές κινητοποιήσεις

    05/03/2003 17:16:56

    Προβλήματα θα αντιμετωπίσει τις προσεχείς ημέρες το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, το σωματείο οδηγών του ΗΣΑΠ κήρυξε δύο 24ωρες απεργίες για την Παρασκευή, 7 του μηνός και την άλλη Παρασκευή 14 Μαρτίου, ενώ την προσεχή Τρίτη, 11 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουν δύο τετράωρες στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις εννέα το πρωί και από 9 το βράδυ έως τέλος της βάρδιας.

    Οι εργαζόμενοι ζητούν την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

    [Φώτο-360195]

    [05] Με ενστάσεις για σύνθεση δικαστηρίου συνεχίζεται αύριο η δίκη της 17Ν

    05/03/2003 16:19:43

    Με την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης για τη σύνθεση του δικαστηρίου θα συνεχιστεί αύριο η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη ''17Ν''.

    Αργά το μεσημέρι άρχισε να αναπτύσσεται η ένσταση απο τους συνηγόρους υπεράσπισης. Το λόγο έλαβε ο συνήγορος του Νίκου Παπαναστασίου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης ο οποίος τόνισε οτι παραβιάζεται το άρθρο 8 του Συντάγματος που αφορά τον τρόπο επιλογής των δικαστών. Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη τα ονόματα των δικαστών που μπήκαν στην κληρωτίδα δεν επελέγησαν απο τους 176 εφέτες και προέδρους εφετών αλλά απο το ένα έκτο αυτών.

    Ο κ.Ρουμελιώτης απηύθυνε το ερώτημα πως επελέγησαν οι δικαστές, με ποια κριτήρια και ποια ονόματα μπήκαν στην κληρωτίδα.

    Νωρίτερα οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν παρατηρήσεις και επισημάνσεις σχετικά με το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης.

    Οι συνήγοροι που μίλησαν, οι οποίοι στο σύνολό τους έχουν εκφράσει την επιθυμία των κατηγορουμένων για πλήρη κάλυψη της δίκης, υποστήριξαν ότι ο τρόπος που καλύπτεται μέχρι τώρα δημοσιογραφικά η δίκη, αλλά και ο τρόπος που καλύφθηκε η προδικασία, δεν αποδίδει αντικειμενικά τις θέσεις των κατηγορουμένων και τα διαδραματιζόμενα στο δικαστήριο.

    Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο δεν θα αποφανθεί σήμερα για το θέμα της τηλεοπτικης κάλυψης της δίκης.

    [06] Πρωτόπαπας για δηλώσεις Μίλερ

    05/03/2003 15:42:51

    Η κυβέρνηση επιμένει στις δηλώσεις που έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Τομας Μίλερ ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Νιου Γιορκ Ταϊμς'' είχε υποστηρίξει οτι δικάζεται κυρίως ο επιχειρησιακός κορμός της ''17Ν'' αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί οτι υπάρχουν ασύλληπτα ηγετικά στελέχη.

    Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε οτι ισχύουν οι χθεσινές του δηλώσεις επι του θέματος και μάλιστα χωρίς τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει προκειμένου να ενημερωθεί για το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Μίλερ. Είδα ακριβώς τί είχε πεί, ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο οποίος πρόσθεσε οτι σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ακόλουθο Τύπου της Αμερικανικής πρεσβείας ο οποίος υποστήριξε οτι κατά την άποψή του παρανοήθηκαν οι δηλώσεις του κ. Μίλερ.

    Ο κ. Πρωτόπαπας, ο οποίος χθες μεταξύ άλλων είχε αναφέρει οτι ο κ. Μίλερ βιάζεται, δήλωσε σήμερα οτι την ίδια ''περίεργη βιασύνη'' με τον Αμερικανό πρέσβη, έδειξαν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

    [07] Ν.Χριστοδουλάκης:Ανοδο του πληθωρισμού το Φεβρουάριο

    05/03/2003 15:33:57

    Συγκυριακή χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης την αβεβαιότητα και τις επιπτώσεις που προκαλεί στην παγκόσμια και στην ελληνική οικονομία το ενδεχόμενο του πολέμου στο Ιράκ. Ο υπουργός είπε ότι, όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, οι οικονομίες της ευρωζώνης θα επανέλθουν σε ρυθμούς ισχυρότερης ανάπτυξης.

    Πάντως σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο Ν. Χριστοδουλάκης είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να αναθεωρηθεί σε επίπεδα κάτω του 3,8%, καθώς η πρόβλεψη αυτή του Προγράμματος Σταθερότητας είναι συντηρητική.

    Για τον πληθωρισμό επανέλαβε ότι θα αυξηθεί σημαντικά το Φεβρουάριο σε επίπεδα που, όπως είπε, θυμίζουν τον Ιανουάριο του 2002. Τότε, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, ο πληθωρισμός είχε εκτοξευθεί πάνω από το 4%.

    Σχετικά με την πτώση του Χρηματιστηρίου, ο κ. Χριστοδουλάκης την χαρακτήρισε συγκυριακή, λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 March 2003 - 21:30:17 UTC