Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δίκη "17Ν":Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις
  • [02] ΥΠΕΞ:Διάβημα προς Μ. Βρετανία για Έλληνα φοιτητή.
  • [03] Δίκη 17Ν:Κριτική Κουφοντίνα στον πρόεδρο
  • [04] ΥΠΕΞ:"Σύσταση'' για ταξίδια στο Ιράκ.

  • [01] Δίκη "17Ν":Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις

    06/03/2003 14:27:00

    Συνταγματικό έκρινε το δικαστήριο το νόμο που προβλέπει την απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης των δικών.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η δημοσιότητα της δίκης εξασφαλίζεται από την είσοδο του κοινού στη δικαστική αίθουσα και όχι από την τηλεοπτική μετάδοση της διαδικασίας.

    Ο νομοθέτης σύμφωνα με την απόφαση που ανέγνωσε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαργαρίτης δεν δίνει το δικαίωμα να επιτραπεί η τηλεοπτική μετάδοση.

    Σύμφωνα με την απόφαση το άρθρο 5 του συντάγματος που εισάγει το δικαίωμα στην πληροφόρηση αποτελεί ζήτημα ειδικά ρυθμιζόμενο και δεν μπορεί να γίνει θεμέλιο για τη διεύρυνση της δημοσιότητας με την τηλεοπτική κάλυψη.

    Μετά την ανάγνωση της απόφασης ο συνήγορος των Σάββα, Χριστόδουλου και Βασίλη Ξηρού κ. Γιώργος Αγιοστρατίτης, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι όλη η διαδικασία βιντεοσκοπείται. Αναρωτήθηκε αν αυτό γίνεται από τις υπάρχουσες κάμερες που μεταδίδουν τη διαδικασία στην αίθουσα Τύπου και ζήτησε να διερευνήσει το θέμα ο εισαγγελέας και αν συμβαίνει όντως κάτι τέτοιο να παρέμβει προκειμένου να απομακρυνθούν.

    Ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι η βιντεοσκόπηση από οποιονδήποτε και αν γίνεται αποτελεί ποινικό αδίκημα.

    Το δικαστήριο απέρριψε επίσης και την ένσταση που αφορούσε τη σύνθεση του δικαστηρίου κρίνοντας συνταγματικό το σχετικό νόμο.

    Σύμφωνα με την απόφαση η προεπιλογή δικαστών δεν παραβαίνει την αρχή του φυσικού δικαστή αλλά θέτει κριτήρια που αφορούν όχι μόνο την παρούσα δίκη, αλλά κάθε σχετική υπόθεση.

    Αναθέτει επίσης την προεπιλογή στην ολομέλεια εφετών και δεν παρεμβάλλεται σε αυτό όργανο της Εκτελεστικής Εξουσίας.

    Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας οι κατηγορούμενοι πλην της Αγγελικής Σωτηροπούλου δέχθηκαν να φωτογραφηθούν. Στο μεταξύ με απόφαση του ΔΣΑ η δίκη θα διακόπτεται στις 3 αντί στις 4 που ίσχυε έως τώρα.

    [Φώτο-557411]

    [02] ΥΠΕΞ:Διάβημα προς Μ. Βρετανία για Έλληνα φοιτητή.

    06/03/2003 13:49:04

    Την έντονη διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης, προκάλεσε η αποκάλυψη, οτι απο τις 25 Φεβρουαρίου στο Νιουκάστλ οι βρετανικές αρχές, έχουν προχωρήσει στη σύλληψη ενός 25χρονου Ελληνα Χαράλαμπου Δουσεμερτζή, στην κατοχή του οποίου σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν βιβλία και αφίσες της 17Ν.

    Οπως έκανε σήμερα γνωστό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Π.Μπεγλίτης η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο θα υποβάλλει στο Φόρεϊν Οφις επίσημο γραπτό διάβημα, ζητώντας πληροφορίες για τις συνθήκες κράτησης του 25χρονου Ελληνα φοιτητή, τις καταγγελίες που του απευθύνονται αλλά και διαμαρτυρία για τη μη ενημέρωση σχετικά των ελληνικων αρχών.

    Εκτός του διαβήματος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης πρόκειται να εκφράσει τη δυσφορία του ιδίου προσωπικά και της ελληνικής πλευράς για το ότι ο πρέσβης της Μ. Βρετανίας κ. Μάντεν δεν τον ενημέρωσε για το θέμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης,με αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές να πληροφορηθούν με πολλων ημερών καθυστέρηση και από το BBC τη σύλληψη του Ελληνα φοιτητή.

    Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει συναντηθεί εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας με το φοιτητή, ενώ το γεγονός προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία με δεδομένο ότι οι ελληνικές και βρετανικές αρχές συνεργάστηκαν τόσο καλα στα θέματα οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας, ενώ το Λονδίνο ''κίνησε γη και ουρανό'' για τους Βρετανούς πολίτες που συνελήφθησαν στην Ελλάδα να φωτογραφίζουν στρατιωτικά αεροσκάφη.

    Οπως έγινε γνωστό ο φοιτητής παραπέμπεται να δικαστεί στις 11 Μαρτίου επί τη βάσει του άρθρου 57 του βρετανικού αντιτρομοκρατικού νόμου. Να σημειώσουμε ότι η Μ.Βρετανία έχει υιοθετήσει σειρά πολύ σκληρών νομοθετικών μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μερικά από τα οποία ακυρώνουν ακόμη και πρόνοιες που ισχύουν από αιώνων και περιλαμβάνονται στο Habeas Corpus.-

    Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ''απαράδεκτο'', το γεγονός ότι οι βρετανικές αρχές δεν είχαν ενημερώσει την Ελλάδα για τη σύλληψη του Ελληνα φοιτητή.

    [Φώτο-391440]

    [03] Δίκη 17Ν:Κριτική Κουφοντίνα στον πρόεδρο

    06/03/2003 13:15:20

    Πρόταση στον πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Μιχάλη Μαργαρίτη να παραιτηθεί, έκανε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καθώς όπως είπε θεωρεί ότι το δικαστήριο δέχεται πολλές πιέσεις και εξαρτήσεις, προκειμένου να επιβάλει βαριές καταδίκες.

    Ο πρόεδρος του απάντησε ότι δεν δέχεται πίεση απο κανέναν. Ο Κουφοντίνας ανταπάντησε ότι δεν τον θεωρεί προκατειλημμένο ούτε καν εντολοδόχο, αλλά, όπως συμπλήρωσε, ''βρεθήκατε στην ανάγκη να κινείστε στο επίπεδο της πολιτικής δράσης. Νομίζω ότι είστε αναγκασμένος να κινείστε σε αυτά τα επίπεδα, παρά την βαθιά γνώση σας για τον Αριστοτέλη''.

    Ο Κουφοντίνας επικαλέστηκε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις σχετικά με το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης και υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό να παρακολουθήσει την δίκη.

    Ο Εισαγγελέας αντέδρασε έντονα και χαρακτήρισε άνευ αντικειμένου την τοποθέτηση του Κουφοντίνα, ενώ όταν ο Κουφοντίνας αντέτεινε ότι το 27% του ελληνικού λαού θεωρεί ότι η δίκη δεν θα είναι δίκαιη, ο Εισαγγελέας κ. Λάμπρου φώναξε σε έντονο ύφος ''όλα αυτά είναι αυθαίρετα''.

    Στο τέλος της τοποθέτησής του ο Κουφοντίνας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο, είπε χαρακτηριστικά ''Μετά απ'όλα αυτά κύριε Πρόεδρε, η μόνη πρόταση που θα έπρεπε να αποδεχθείτε, είναι αυτή της παραίτησης, αλλιώς θα τερματίσετε την καρριέρα σας ως ένας διορισμένος πρόεδρος ενός ειδικού δικαστηρίου, που θα επιβάλει βαριές καταδίκες''.

    [Φώτο-487543]

    [04] ΥΠΕΞ:"Σύσταση'' για ταξίδια στο Ιράκ.

    06/03/2003 12:17:42

    Το υπουργείο Εξωτερικών με σύστασή που εξέδωσε σήμερα ζητά από τους Ελληνες πολίτες να αναβάλουν τις επισκέψεις τους στο Ιράκ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνο Μπεγλίτης.

    Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τα μέτρα που πήρε ή προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τους Ελληνες φιλειρηνιστές που βρίσκονται ήδη στο Ιράκ και έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να χρησιμεύσουν ως ανθρώπινες ασπίδες για την αποτροπή βομβαρδισμού εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας.

    Ο κ.Μπεγλίτης απάντησε ότι κάθε πολίτης βρίσκεται στο Ιράκ με δική του ευθύνη, σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει, όμως, από την ελληνική πρεσβεία να βρίσκεται σε επαφή με όλους τους Ελληνες πολίτες, επιχειρηματίες, φιλειρηνιστές και δημοσιογράφους που βρίσκονται στη χώρα αυτή


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 March 2003 - 12:30:21 UTC