Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΣΑΠ: Αναστολή απεργίας
  • [02] Λαλιώτης για δηλώσεις Μιλερ
  • [03] Συνάντηση Σημίτη-Παπαδόπουλου για Κυπριακό
  • [04] Δίκη "17Ν":Υπ.Δικαιοσύνης για βιντεοσκόπηση.
  • [05] Παρενόχληση C130 από τουρκικά αεροσκάφη.
  • [06] Κονδύλια για αποκατάσταση ζημιών
  • [07] Δίκη 17Ν:Ενστάσεις αύριο για αναρμοδιότητα δικαστηρίου
  • [08] Ανησυχία Αυστραλού αντιπροέδρου της ΔΟΕ για Ολυμπιάδα.
  • [09] ΙΝΚΑ για νέα κάρτα Travelcard.

  • [01] ΗΣΑΠ: Αναστολή απεργίας

    06/03/2003 21:25:50

    Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά αύριο η 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει οι ηλεκτροδηγοί των ΗΣΑΠ, καθώς η διοίκηση της εταιρίας προσέφυγε στο μονομελές πρωτοδικείο Πειραιά ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η κινητοποίηση.

    Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση των ΗΣΑΠ αναφέρει ότι σε περίπτωση που οι ηλεκτροδηγοί επιμείνουν στην απεργία τους, τότε θα είναι καταχρηστική και θα ταλαιπωρηθεί το επιβατικό κοινό, καθώς τα άλλα σωματεία έχουν υπογράψει τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Από την πλευρά του το σωματείο των εργαζομένων ανακοίνωσε ότι παρά το γεγονός πως το δικαστήριο δεν κήρυξε καταχρηστική την απεργία, αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει για αύριο και τις 14 του μηνός, αλλά θα πραγματοποιήσουν αύριο 4ωρη στάση εργασίας από τις εννέα το πρωί έως τη μία το μεσημέρι.

    [02] Λαλιώτης για δηλώσεις Μιλερ

    06/03/2003 19:19:23

    ''Ο κ. Μίλερ με τις τελευταίες δηλώσεις του για την τρομοκρατία συνεχίζει την παράδοση των προκατόχων του των οποίων οι προφητείες ποτέ δεν επαληθεύτηκαν και οι προφητείες τους δεν απεδείχθησαν θησαυροί, αλλά άνθρακες'', δήλωσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

    Ο κ. Λαλιώτης πρόσθεσε ότι ''ο πολυπράγμων κ. Μίλερ με τις δηλώσεις, τις παρεμβάσεις και τα καμώματά του προκαλεί τους Έλληνες, προκαλεί την Ελληνική Δημοκρατία και ταυτοχρόνως προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες και στη χώρα του και στο λαό του''.

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις σχετικές με το θέμα Μίλερ δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη για να σημειώσει

    ότι ''δυστυχώς υπήρξαν Έλληνες πολιτικοί από τη Νέα Δημοκρατία με προεξάρχοντα τον κ. Μητσοτάκη που εμφανίστηκαν ως αυτόκλητοι συνήγοροι του κ. Μίλερ υιοθετώντας, όπως πάντα, άκριτα τις ανυπόστατες θεωρίες του και τους απαράδεκτους υπαινιγμούς του''.'' Γιατί να το κρύψομε άλλωστε; Ο κ. Μητσοτάκης και άλλοι πολιτικοί από τη Νέα Δημοκρατία πάντα ήταν ταυτισμένοι με αυτά που έλεγαν οι Αμερικανοί Πρεσβευτές στην Ελλάδα, όπως και οι εκπρόσωποι της CIA στην Αμερική για την τρομοκρατία στην Ελλάδα'', πρόσθεσε ο κ. Λαλιώτης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Ημέρα της Γυναίκας, αν θεωρεί ότι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της 17Ν

    είναι οι σύγχρονοι Καραϊσκάκηδες και Κολοκοτρώνηδες, ή είναι λαϊκοί αγωνιστές ή παραβάτες του κοινού Ποινικού Δικαίου,ο κ. Κ. Λαλιώτης είπε:

    ''Σε συνθήκες δημοκρατίας και ελευθερίας οι τρομοκράτες που δολοφονούν ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές επικλήσεις τους, ανεξάρτητα από τις δοξασίες, τις δηλώσεις και τους ισχυρισμούς τους, δεν είναι επαναστάτες και ήρωες, όπως δηλώνουν, δεν είναι κοινωνικοί αγωνιστές της Αριστεράς, είναι απλώς δολοφόνοι''.

    Αναφορικά,τέλος, με την κρίση στο Ιρακ, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

    εκτίμησε ότι ''δυστυχώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κήρυξη ενός προαναγγελθέντος πολέμου'' και σημείωσε ότι ''ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπους μαζί με τα Γεράκια του και τους Συμμάχους του έχουν προαποφασίσει την επέμβαση στο Ιράκ και τον πόλεμο και απειλούν κυβερνήσεις και λαούς''.

    [03] Συνάντηση Σημίτη-Παπαδόπουλου για Κυπριακό

    06/03/2003 16:47:13

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει της συνάντησης που θα έχει η ελληνοκυρπιακή και τουρκοκυπριακή πλευρά στις 10 Μαρτίου στη Χάγη με τον γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όπου πρόκειται να δοθούν οι απαντήσεις σε ότι αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος, συζητήθηκαν κατα τη σημερινή συνάντηση στην Αθήνα, του προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε οτι το Κυπριακό παραμένει το πρώτο εθνικό θέμα για την Ελλάδα, ενω τόνισε οτι στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθηθεί στο θέμα.

    Ο κ.Σημίτης, πρόσθεσε οτι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξακολουθεί να παραμένει αδιάλλακτος και οτι αυτή η στάση του οδηγεί σε πλήρη απομόνωση την τουρκοκυπριακή πλευρά ενω υπονομεύει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Το απόγευμα ο κ.Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή

    [Φώτο-557569]

    [04] Δίκη "17Ν":Υπ.Δικαιοσύνης για βιντεοσκόπηση.

    06/03/2003 16:09:13

    Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης ο αντιτρομοκρατικός νόμος δεν επιτρέπει την βιντεοσκόπηση της δίκης των φερομένων ως μελών της 17 Νοέμβρη που διεξάγεται, από την περασμένη Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2003, στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Η δε δίκη αυτή πάντα κατά τους ίδιους κύκλους - δεν βιντεοσκοπείται ούτε για λόγους αρχείου.

    Ακόμα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, διαβεβαιώνεται ότι δεν λειτουργεί μηχανισμός καταγραφής ήχου και εικόνας μέσα στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

    Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η εταιρία «Ιντελαξις η οποία έχει εγκαταστήσει το όλο σύστημα (κάμερες, κ.λπ.) αναμετάδοσης της δίκης στην παρακείμενη αίθουσα Τύπου δικηγόρων, έχει διαβεβαιώσει ότι σύστημα βιντεοσκόπησης της δίκης δεν έχει εγκατασταθεί και φυσικά δεν λειτουργεί

    [05] Παρενόχληση C130 από τουρκικά αεροσκάφη.

    06/03/2003 15:48:18

    Αεροσκάφος C130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας που εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση προς Αλεξανδρούπολη ''παρενοχλήθηκε'' τις μεσημβρινές ώρες από ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών μεταξύ Χίου και Λέσβου.

    Συγκεκριμένα η ''παρενόχληση'' έγινε σε ύψος 14.000 ποδών όταν τα δυο τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν από πάνω από το C130 σε απόσταση 500 ποδών από αυτό.

    Τα τουρκικά αεροσκάφη που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης (παράβαση) αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν άμεσα από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

    [06] Κονδύλια για αποκατάσταση ζημιών

    06/03/2003 15:48:08

    Το υπουργείο Εσωτερικών διαβίβασε σε Δήμους πίστωση 70 εκατομμυριών ευρώ, βάσει της αρχικής εκτίμησης ζημιών σε Δήμους και Κοινότητες από το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη δοθεί το ήμισυ του ποσού αυτού, δηλαδή τα 35 εκατομ. Ευρώ , ποσά που αναλογούν στην αποζημίωση σε Δήμους και Κοινότητες για ζημιές στην ύδρευση, αποχέτευση και στους μικρούς αγροτικούς δρόμους.

    Υπενθυμίζεται πως άλλα κονδύλια ως αποζημιώσεις θα διατεθούν από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις σε γεωργικές καλλιέργειες, από το ΥΠΕΧΩΔΕ για ζημιές σε εθνικούς δρόμους και από την Περιφέρεια για αποκατάσταση ζημιών στο επαρχιακό και νομαρχιακό δίκτυο.

    [07] Δίκη 17Ν:Ενστάσεις αύριο για αναρμοδιότητα δικαστηρίου

    06/03/2003 15:40:53

    Με ενστάσεις για την αναρμοδιότητα του δικαστηρίου, θα συνεχιστεί αύριο η δίκη της 17Ν.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζουν ότι τα αδικήματα της ''17 Νοέμβρη'' είναι πολιτικά και επομένως, σύμφωνα με την άποψή τους, πρέπει η υπόθεση να εκδικαστεί απο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

    Νωρίτερα το δικαστήριο έκρινε συνταγματικό το νόμο που προβλέπει την απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης των δικών.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η δημοσιότητα της δίκης εξασφαλίζεται από την είσοδο του κοινού στη δικαστική αίθουσα και όχι από την τηλεοπτική μετάδοση της διαδικασίας.

    Ο νομοθέτης σύμφωνα με την απόφαση που ανέγνωσε ο πρόεδρος Μιχάλης Μαργαρίτης δεν δίνει το δικαίωμα να επιτραπεί η τηλεοπτική μετάδοση.

    Σύμφωνα με την απόφαση το άρθρο 5 του συντάγματος που εισάγει το δικαίωμα στην πληροφόρηση αποτελεί ζήτημα ειδικά ρυθμιζόμενο και δεν μπορεί να γίνει θεμέλιο για τη διεύρυνση της δημοσιότητας με την τηλεοπτική κάλυψη.

    Μετά την ανάγνωση της απόφασης ο συνήγορος των Σάββα, Χριστόδουλου και Βασίλη Ξηρού κ. Γιώργος Αγιοστρατίτης, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι όλη η διαδικασία βιντεοσκοπείται. Αναρωτήθηκε αν αυτό γίνεται από τις υπάρχουσες κάμερες που μεταδίδουν τη διαδικασία στην αίθουσα Τύπου και ζήτησε να διερευνήσει το θέμα ο εισαγγελέας και αν συμβαίνει όντως κάτι τέτοιο να παρέμβει προκειμένου να απομακρυνθούν.

    Ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι η βιντεοσκόπηση από οποιονδήποτε και αν γίνεται αποτελεί ποινικό αδίκημα.

    Το δικαστήριο απέρριψε επίσης και την ένσταση που αφορούσε τη σύνθεση του δικαστηρίου κρίνοντας συνταγματικό το σχετικό νόμο.

    Σύμφωνα με την απόφαση η προεπιλογή δικαστών δεν παραβαίνει την αρχή του φυσικού δικαστή αλλά θέτει κριτήρια που αφορούν όχι μόνο την παρούσα δίκη, αλλά κάθε σχετική υπόθεση.

    Αναθέτει επίσης την προεπιλογή στην ολομέλεια εφετών και δεν παρεμβάλλεται σε αυτό όργανο της Εκτελεστικής Εξουσίας.

    Λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας οι κατηγορούμενοι πλην της Αγγελικής Σωτηροπούλου δέχθηκαν να φωτογραφηθούν. Στο μεταξύ με απόφαση του ΔΣΑ η δίκη θα διακόπτεται στις 3 αντί στις 4 που ίσχυε έως τώρα.

    [Φώτο-557525]

    [08] Ανησυχία Αυστραλού αντιπροέδρου της ΔΟΕ για Ολυμπιάδα.

    06/03/2003 15:15:38

    Ο Αυστραλός αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Κέβιν Γκόσπερ, δήλωσε ότι η Αθήνα κινδυνεύει να διεξαγάγει ποιοτικά υποβαθμισμένους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν κινητοποιήσει αμέσως όλους τους μηχανισμούς της προκειμένου να καλυφθεί με ταχύτατο ρυθμό το χαμένο έδαφος στους επόμενους μήνες.

    Ο κ. Γκόσπερ έκανε την δήλωση αυτή στο δημοσιογράφο Τομ Σάλομ της αυστραλιανής εφημερίδας «Herald Sun, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο κ. Γκόσπερ φέρεται να δήλωσε ότι η ΔΟΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει δικά της στελέχη σε όλες τις σημαντικές θέσεις της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται με την πορεία των έργων.

    «Η Αθήνα διατρέχει τον κίνδυνο να αποτελέσει μια δυσάρεστη παρένθεση ανάμεσα σε δυο υπέροχες Ολυμπιάδες. Του 2000 στο Σίδνεϊ και του 2008 στο Πεκίνο, είπε ο κ.Γκόσπερ προσθέτοντας ότι «η ΔΟΕ είναι εντυπωσιασμένη με την προετοιμασία των Κινέζων.

    Στο μεταξύ ο ευρισκόμενος στην Αυστραλία, Έλληνας βουλευτής, Στέλιος Παπαθεμελής, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Σίδνεϊ διαβεβαίωσε τους Αυστραλούς ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι όσο ασφαλείς ήταν και οι αγώνες της του 2000 στο Σίδνεϊ.

    Ο κ.Παπαθεμελής αναφερόμενος στην τρομοκρατία και στη δίκη των κατηγορουμένων ως μελών της 17Ν αφού σημείωσε ότι «οι περισσότεροι τρομοκράτες είναι ενώπιον της δικαιοσύνης και υπογράμμισε ότι «οι Αυστραλοί δεν θα πρέπει να υποτιμούν τους Έλληνες οι οποίοι διαθέτουν και την ικανότητα και την θέληση και τα μέσα να οργανώσουν άψογους και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [09] ΙΝΚΑ για νέα κάρτα Travelcard.

    06/03/2003 14:41:45

    Την προσοχή των καταναλωτών στην νέα κάρτα "Travel Card" που κυκλοφόρησε πρόσφατα με στόχο την πραγματοποίηση κρατήσεων σε επιλεγμένα ξενοδοχεία σε προνομιακές τιμές εφιστά το ΙΝΚΑ με ανακοίνωση του με τίτλο "Ταξιδιωτική κάρτα ή ταξιδιωτική παγίδα;".

    Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ΙΝΚΑ, μετά από σχετική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο ισχυρισμός της εταιρίας που εκδίδει την κάρτα ότι η προσφέρει "διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της Ελλάδος πληρώνοντας ένα πρωινό" είναι ψευδής και παραπλανητικός, κάτι που διαπιστώνεται εύκολα εάν ανατρέξει κανείς στους αναλυτικούς όρους και κανονισμούς της κάρτας. Επίσης η νέα κάρτα πωλείται χωρίς να δίνεται στον καταναλωτή η δυνατότητα να ενημερωθεί εκ των προτέρων, ούτε για τους όρους χρήσης της, ούτε για τα ξενοδοχεία τα οποία καλύπτει, ούτε για τυχόν άλλες υπηρεσίες που παρέχει. Επιπλέον η αναφερόμενη στην συσκευασία διεύθυνση της ιστοσελίδας της εταιρίας όχι μόνον δεν είναι ενεργή, αλλά δεν έχουν υπογραφεί ούτε οι σχετικές συμβάσεις για την χρήση αυτή της διεύθυνσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 March 2003 - 21:30:16 UTC