Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με Ευθυμίου
  • [02] Στο 4,3% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο
  • [03] Εθνική Τράπεζα - Περαιτέρω επέκταση στην Ρουμανία.
  • [04] Ομιλία Σημίτη στη Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Συνδικάτων
  • [05] Δίκη 17Ν:Αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης
  • [06] Αντίδραση Αγγελοπούλου για δηλώσεις Γκόσπερ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με Ευθυμίου

    07/03/2003 14:20:28

    Περισσότερο απο μιάμισι ώρα συζητούσαν σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας για την κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση.

    Οταν η συζήτηση ολοκληρώθηκε, ο Πέτρος Ευθυμίου είπε στους δημοσιογράφους οτι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου των υπουργών Παιδείας, που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

    Επίσης τον ενημέρωσε για τον προγραμματισμό του υπουργείου, σχετικά με τα ολοήμερα σχολεία, εναν θεσμό που εξαπλώνεται συνεχώς, καθώς συναντά την καθολική αποδοχή, ενω συζητήθηκαν και οι λεπτομέρειες σχετικά με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    Ο κ. Ευθυμίου τόνισε οτι αποφασίστηκε στις 12 Μαρτίου να συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, ενω στις αρχές Απριλίου θα προγραμματισθεί και συνάντηση με τους προέδρους των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

    Ο υπουργός Παιδείας όμως αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στην σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και στα δημοσιεύματα εφημερίδων που ανέφεραν οτι αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

    Ο κ. Ευθυμίου, διευκρίνισε οτι η σχετική οδηγία αναφερόταν στα επαγγελματικά δικαιώματα, και δεν συνδέεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με οποιαδήποτε αναγνώριση, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική των τίτλων σπουδών των λεγομένων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Μάλιστα τόνισε οτι τα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και συνέστησε στους γονείς να προσέχουν και να μη παραπλανώνται.

    Ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ευθυμίου απέκλεισε το ενδεχόμενο να τελειώσει νωρίτερα το σχολικό έτος, οπως επισήμαιναν πρόσφατα δημοσιεύματα.

    Ομως σε ερώτηση να σχολιάσει την υπόθεση του ΄Ελληνα φοιτητή στην Αγγλία και την «εμπλοκή του με την 17 Ν. ο κ. Ευθυμίου παρέπεμψε στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, όπως είπε, ασχολείται με την υπόθεση.

    [Φώτο-322614]

    [02] Στο 4,3% ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο

    07/03/2003 14:20:03

    Στο 4,3% «εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο από 3,1% που ήταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Η άνοδος του πληθωρισμού αποδίδεται κυρίως στις αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών και του πετρελαίου.

    Στην αύξηση των τιμών συνέβαλαν οι κακές καιρικές συνθήκες καθώς και η ραγδαία άνοδος στην τιμή του μαύρου χρυσού.

    Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η άνοδος του πληθωρισμού κατά 1,2 εκατοστιαίες μονάδες το Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οφείλεται κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στις ανατιμήσεις που έγιναν στα οπωροκηπευτικά τον περασμένο μήνα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου που έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις και στις εγχώριες λιανικές τιμές των καυσίμων.

    Αναλυτικότερα το Φεβρουάριο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκαν οι ακόλουθες αυξήσεις τιμών:

    -2,6% κατά μέσο όρο στα είδη διατροφής και στα μη αλκοολουχα ποτά λόγω αύξησης των τιμών στο γάλα, στα φρούτα, λαχανικά, πατάτες.

    -1,7% στις υπηρεσίες στέγασης κυρίως λόγω αύξησης των τιμών των ενοικίων των κατοικιών και του πετρελαίου θέρμανσης.

    -0,9% στις υπηρεσίες μεταφορών λόγω αύξησης της τιμής της βενζίνης.

    Επίσης σημειώθηκαν οι ακόλουθες μειώσεις τιμών:

    -6,6% στα είδη ένδυσης και υπόδυσης λόγω των γενικών χειμερινών εκπτώσεων

    -0,9% στα ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.

    Ο μέσος δείκτης δωδεκαμήνου Μαρτίου 2002-Φεβρουαρίου 2003 σε σύγκριση προν τον ίδιο δείκτη του προηγούμενου δωδεκαμήνου παρουσίασε αύξηση 3,6% έναντι αύξησης 3,5% που σημειώθηκε το προηγουμενο έτος.

    Τέλος, ο εναρμονισμένος δείκτης το Φεβρουάριο αυξήθηκε στο 4,2%.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την αύξησή του στο 4,3% το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός επανήλθε στα επίπεδα του περσινού Ιανουαρίου.

    [Φώτο-396701]

    [03] Εθνική Τράπεζα - Περαιτέρω επέκταση στην Ρουμανία.

    07/03/2003 14:00:39

    Την απόφαση της για περαιτέρω δυναμική επέκταση στην Ρουμανία, όπου δραστηριοποιείται από το 1997 με ένα κατάστημα στο Βουκουρέστι, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα

    Στο πλαίσιο της απόφασης για επέκταση της παρουσίας της στην αγορά της Ρουμανίας, προγραμματίσθηκε η ίδρυση δεκαπέντε (15) νέων καταστημάτων στις κυριότερες πόλεις της χώρας, όπως Βουκουρέστι, Κωνστάντζα, Ιάσιο, Τιμισοάρα, Γαλάτσι, Μπρασόβ, Πλοέστι, Πιτέστι, Βράϊλα, κα

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέσω του εκτεταμένου αυτού δικτύου η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος θα προσφέρει στην πελατεία της στη Ρουμανία πλήρες φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, κατά τον επιτυχημένο τρόπο τον οποίο ήδη εφαρμόζει σε άλλες χώρες της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στη λιανική τραπεζική (στεγαστικά, προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες), σε εταιρικές χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις δραστηριοποιούμενες εκεί, εργασίες κεφαλαιαγοράς και Treasury καθώς και ποικίλα καταθετικά προϊόντα σε εντόπιο και ξένο νόμισμα.

    Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ισχυρή παρουσία σε όλες τις βαλκανικές χώρες, με συγκριτικό πλεονέκτημα τις θυγατρικές της τράπεζες στην Βουλγαρία (UBB) και την ΠΓΔΜ (Stopanska Banka) όπου διατηρούν ηγετικά μερίδια αγοράς.

    [04] Ομιλία Σημίτη στη Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

    07/03/2003 13:56:34

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το επίκεντρο του καθορισμού της πολιτικής στις διεθνείς σχέσεις και γι'αυτό δεν επιτρέπονται οι μονομερείς ενέργειες.

    Η προάσπιση και κατοχύρωση της ειρήνης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί επιδίωξη της ελληνικής προεδρίας. Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απο το βήμα της Συνδιάσκεψης της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, που πραγματοποιείται στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

    Οπως τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο Ιράκ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το επίκεντρο του καθορισμού της πολιτικής στις διεθνείς σχέσεις, ότι οι δικές του αποφάσεις είναι εκείνες οι οποίες θα πρέπει να είναι γνώμονας και κριτήριο για τη δράση όλων και γι'αυτό υπογράμμισε χαρακτηριστικά δεν επιτρέπονται μονομερείς ενέργειες.

    Γι'αυτό, συνέχισε, όλα τα θέματα θα πρέπει να τίθενται εκεί (στο Συμβούλιο Ασφαλείας), όπως το έκανε η Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να λαμβάνονται εκεί οι αποφάσεις. Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι ο πόλεμος είναι μία εξέλιξη η οποία δεν είναι αναπόφευκτη και θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευκτεί.

    [05] Δίκη 17Ν:Αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης

    07/03/2003 12:38:26

    Με τις αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης επί της ένστασης για αναρμοδιότητα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να δικάσει τα φερόμενα ως μέλη της ''17 Νοέμβρη'', συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου.

    Στην τοποθέτησή του ο δεύτερος συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα κ. Βασίλης Καρύδης, προκειμένου να στηρίξει τον πολιτικό χαρακτήρα των ενεργειών της ''17 Νοέμβρη'' αντιπαρέβαλε την οργάνωση με το ΚΚΕ την περίοδο που ήταν παράνομο. ''Ως παράνομο το ΚΚΕ ήταν πολιτικός σχηματισμός, όπως είναι και αυτή η ομάδα. Το πολιτικό του πρόγραμμα εκφραζόταν με προκηρύξεις. Με τον τρόπο αυτό η ομάδα αποκτά νομικό χαρακτήρα... Να σας θυμίσω ότι με προκήρυξή της η''17 Νοέμβρη'' είχε διεκδικήσει τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια εκλογών''.

    Ο εκ των συνηγόρων των αδελφών Ξηρού κ. Γιώργος Αγιοστρατίτης, μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του διάβασε αποσπάσματα απο δηλώσεις πολιτικών, με τις οποίες αντιμετωπίζεται πολιτικά η υπόθεση της τρομοκρατίας. Ο άλλος συνήγορος των τριών κατηγορουμένων κ. Γ. Βλάχος, υποστήριξε ανάμεσα σε άλλα στην αγόρευσή του ότι τα θύματα της οργάνωσης θα δικαιωθούν μόνο όταν ερμηνευτεί το νόημα της ενέργειας που στράφηκε εναντίον τους.

    [06] Αντίδραση Αγγελοπούλου για δηλώσεις Γκόσπερ

    07/03/2003 12:23:06

    Aμεση και έντονη ήταν η αντίδραση της προέδρου του ''Αθήνα 2004'' Γιάννας Αγγελοπούλου, στις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του Αυστραλού αθάνατου και αντιπροέδρου της ΔΟΕ Γκέβιν Γκόσπερ, ο οποίος μιλώντας σε αυστραλιανή εφημερίδα προεξόφλησε την αποτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 χαρακτηρίζοντας την διοργάνωση της Αθήνας ''δυσάρεστη παρέμβαση ανάμεσα σε δύο υπέροχες Ολυμπιάδες του Σίδνεϊ και του Πεκίνου''.

    Η κ. Αγγελοπούλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, στον οποίο διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις δηλώσεις του κ. Γκόσπερ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Αγγελοπούλου είπε στον πρόεδρο της ΔΟΕ ότι ο κ. Γκόσπερ μπορεί να έχει τις όποιες ανησυχίες αλλά δεν μπορεί να απαξιώνει τη διοργάνωση και να προσβάλει το κύρος της χώρας όταν μάλιστα με επανειλημμένες δηλώσεις τους τόσο ο ίδιος ο κ. Ρογκ όσο και το σύνολο των μελών της ΔΟΕ έχουν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι η Αθήνα θα διοργανώσει μοναδικούς αγώνες.

    Η αντίδραση της κ. Αγγελοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε την αναδίπλωση του κ. Γκόσπερ, ο οποίος επικοινώνησε με κορυφαία στελέχη της Επιτροπής προσπαθώντας να δικαιολογηθεί και λέγοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

    Επισήμανε, δε, ότι πιστεύει σε μία πετυχημένη διοργάνωση της Αθήνας, κάτι άλλωστε, όπως είπε, που θα επαναλάβει δημοσίως τις επόμενες ημέρες, δίνοντας τέλος στο θέμα.

    [Φώτο-549469]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 March 2003 - 12:31:15 UTC