Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Παπανδρέου:Με νόμο θα χωροθετηθούν άμεσα οι νέοι ΧΥΤΑ
  • [02] Δίκη ''17Ν'':Απόρριψη ένστασης
  • [03] Εθνική Τράπεζα-Ισχυροποίηση διεθνούς παρουσίας.

  • [01] Β. Παπανδρέου:Με νόμο θα χωροθετηθούν άμεσα οι νέοι ΧΥΤΑ

    14/03/2003 14:09:17

    Με νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπιστεί και θα ανακοινωθεί σε 10 μέρες θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική, καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου υπάρχουν προβλήματα και διαφωνίες δημάρχων, δήλωσε το πρωί η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.

    Οπως εξήγησε η υπουργός, στόχος μας είναι να γίνουν πάνω απο δύο νέοι ΧΥΤΑ στην Αττική, γιατί θέλουμε να προχωρήσει και το θέμα της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων αλλά και η ανακύκλωσή τους.

    Η κ.Παπανδρέου μιλώντας το πρωί σε ημερίδα με θέμα την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αθήνα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την κατολίσθηση στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων και στην άρνηση δημάρχων διαφόρων περιοχών να δημιουργηθούν χώροι υγιεινομικής ταφής των απορριμάτων στα όρια των δήμων τους.

    Η υπουργός έκανε λόγο για λογική παραλόγου και πρόσθεσε "θα προχωρήσουμε άμεσα". Θα αναλάβουμε εμείς το πολιτικό κόστος ως ΥΠΕΧΩΔΕ, παρότι αυτή είναι υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ελπίζουμε να έχουμε και τη συμπαράσταση των εργαζομένων στους δήμους. Δεν έχουμε περιθώρια αναμονής. Η συναίνεση είναι καλή, αλλά θα πρέπει κάποτε να παίρνονται αποφάσεις. Περιμέναμε για το θέμα αυτό πολλά χρόνια".

    Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των περιοχών που προκρίνονται απο τις επιστημονικές μελέτες για τη χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ στην Αττική, είναι η Κερατέα, η περιοχή Τρύπες στο Πολυδέντρι, το Λατομείο Κυριακού στο Κορωπί και το Λατομείο Μουσαμάς στην Ελευσίνα.

    [Φώτο-560583]

    [02] Δίκη ''17Ν'':Απόρριψη ένστασης

    14/03/2003 13:23:27

    Την απόρριψη της ένστασης που υπέβαλε η υπεράσπιση για υπαγωγή της υπόθεσης της ''17Ν'' ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου με σκεπτικό ότι τα αδικήματα που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι ήταν πολιτικά έγκλήματα αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Μιχάλη Μαργαρίτη οι εφέτες έκριναν ότι η έννοια του πολιτικού εγκλήματος δεν καθορίζεται από το Σύνταγμα και ο προσδιορισμός της έχει προκύψει από τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

    Σύμφωνα με τη νομολογία όπως είπε ο πρόεδρος τα ελληνικά δικαστήρια αποδέχονται την αντικειμενική θεωρία για το πολιτικό έγκλημα, αυτήν δηλαδή που εξετάζει αποκλειστικά το στόχο τον οποίο πλήττει το αδίκημα. Ετσι, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαργαρίτης το δικαστήριο δέχεται ως ορισμό του πολιτικού εγκλήματος εκείνο που άμεσα βάλλει κατά του πολιτεύματος και τείνει στην ανατροπή της καθεστηκυΐας τάξης.

    Σύμφωνα με την απόφαση το έγκλημα το οποίο μπορεί να έχει κίνητρο τα πολιτικά φρονήματα του δράστη δεν μπορεί να υπαχθεί στην έννοια του πολιτικού εγκλήματος.

    ''Στην προκειμένη περίπτωση είπε ο κ. Μαργαρίτης πολιτικό έγκλημα δεν είναι το παρόν''.

    [Φώτο-557350]

    [03] Εθνική Τράπεζα-Ισχυροποίηση διεθνούς παρουσίας.

    14/03/2003 12:31:32

    Παρουσία σε 18 χώρες του κόσμου με περισσότερα από 250 καταστήματα και συνολικό αριθμό απασχολουμένων υπαλλήλων που φθάνει τους 5.000, δηλαδή πάνω από το 25% του προσωπικού της, έχει η Εθνική Τράπεζα. Οι δραστηριότητες του εξωτερικού της τράπεζας αποτελούν το 20% περίπου του ενεργητικού της.

    Στόχος της διοίκησης της τράπεζας, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας Αγις Λεώπουλος, είναι η συνεισφορά του δικτύου του εξωτερικού στην κερδοφορία του ομίλου να φθάσει το 30% το 2003 με ταυτόχρονη βελτίωση της κερδοφορίας του. Το ποσοστό αυτό για το 2002 φθάνει το 25% ενώ πριν πέντε χρόνια η ποσοστιαία συμμετοχή του δικτύου εξωτερικού στην συνολική κερδοφορία του ομίλου ήταν κάτω από 4%.

    Η στρατηγική της διοίκησης της τράπεζας για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου έχει δύο άξονες:περαιτέρω ισχυροποίηση της τράπεζας στην ευρύτερη αγορά της ΝΑ Ευρώπης ώστε να καταστεί ισχυρή περιφερειακή δύναμη και έμφαση στην παρουσία της τράπεζας στα μεγάλα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως πχ στην Νέα Υόρκη, μέσω της θυγατρικής της τράπεζας Atlantic Bank of New York (που συγκαταλέγεται στις 20 μεγαλύτερες τράπεζας της Νέας Υόρκης) και στο Λονδίνο.

    Ειδικότερα στην ΝΑ Ευρώπη η Εθνική Τράπεζα διαθέτει σήμερα παρουσία σε οκτώ χώρες με 200 καταστήματα περίπου. Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί η παρουσία της στην Βουλγαρία μέσω της θυγατρικής UBB, που σήμερα αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας και η παρουσία της στην ΠΓΔΜ μέσω της Stopanska Banka, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

    Σημαντική είναι και η παρουσία της Εθνικής στην Σερβία, όπου η τράπεζα από τις αρχές του 2002 έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη αυτόνομου δικτύου ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε και η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής για ανάπτυξη δικτύου 15 τουλάχιστον καταστημάτων στην Ρουμανία για την προσφορά πλήρους φάσματος τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.

    Η παρουσία της τράπεζας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπως αναφέρει ο κ.Λεώπουλος, έχει μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και στόχος δεν είναι το εύκολο κέρδος αλλά η συμβολή στην ανάπτυξη των τοπικών αγορών και οικονομιών, γεγονός που κατ'επέκταση θα έχει θετικές επιπτώσεις στην επίτευξη και των οικονομικών στόχων του Ομίλου της Εθνικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 March 2003 - 12:30:13 UTC