Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορτασμός Κυριακής Ορθοδοξίας στην Αθήνα.
  • [02] Κυριακή Ορθοδοξίας στο Φανάρι.
  • [03] Απάντηση Πρωτόπαπα σε Καραμανλή.
  • [04] Ομιλία Καραμανλή στη συνδιάσκεψη γυναικών ΝΔ.

  • [01] Εορτασμός Κυριακής Ορθοδοξίας στην Αθήνα.

    16/03/2003 16:41:48

    Με λαμπρότητα τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον καθεδρικό ναό, η δοξολογία για την αναστήλωση των εικόνων.

    Στο μητροπολιτικό ναό, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, τέλεσαν τη λειτουργία, ενω στη δοξολογία παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, υπουργοί, βουλευτές απο όλα τα κόμματα, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, των δικαστικών, των σωμάτων ασφαλείας καθώς και πλήθος πιστών.

    Ο υπουργός Παιδείας, στο τέλος, μίλησε για τους δεσμούς που συνδέουν την Εκκλησία με την Πολιτεία, ενω ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής Γιωργος Καλός, μίλησε μεταφορικά αναφερόμενος στην ανάγκη αναστήλωσης στην εποχή μας.

    Το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οπως κάθε χρόνο, παρέθεσε γεύμα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, που μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο.

    [02] Κυριακή Ορθοδοξίας στο Φανάρι.

    16/03/2003 16:30:04

    Εκατοντάδες προσκυνητές από τη Ελλάδα και τον κόσμο παρακολούθησαν σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι την πανηγυρική Θεία λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη στη Θεία λειτουργία, ενώ επικεφαλής του εκκλησιάσματος ήταν ο υπουργός Πολιτισμού κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Αμυνας κ.Λάζαρος Λωτίδης και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Πάνος Καλογερόπουλος.

    Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι

    επίσκοποι λιτάνευαν τις εικόνες στον περίβολο του ναού του Αγίου Γεωργίου σε ανάμνηση της μακρινής επετείου του τέλους της εικονομαχίας.

    «Γιορτάζουμε αυτή τη φορά τη γιορτή της Ορθοδοξίας εδώ, στην

    Κωνσταντινούπολη, στο κέντρο της Ορθοδοξίας, με τις ευλογίες του

    Οικουμενικού Πατριάρχη, συνδυάζοντας την παράδοση με το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, δήλωσε ο κ.Βενιζέλος.

    Η σύγκρουση αυτή τον 8ο αιώνα σφράγισε το χαρακτήρα της ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας όπως θύμισε στο εκκλησίασμα ο μητροπολίτης Σεβαστείας Δημήτριος, από τον άμβωνα του Αγίου Γεωργίου.

    Την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι λάμπρυναν φέτος δυο μεγάλες

    καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Τσόκλη και η

    συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου.

    Η συναυλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και του υπουργού Πολιτισμούστην κατάμεστη αίθουσα απο μέλη της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, Τούρκους διανοούμενους και φιλόμουσων, αλλά και εκατοντάδων επισκεπτών

    Ο Νίκος Παπάζογλου, μέρος της χορωδίας «LE MYSTERE DES VOIX BULGARES και ο Φουάτ ΣΑΚΑ, συμμετείχαν στη συναυλία όπoυ εμφανίσθηκαν μέλη του χοροθεάτρου ΡΟΕΣ, συνοδεύοντας το Διονύση Σαββόπουλο.

    Ο κ.Σαββόπουλος ήταν συγκινημένος από την παρουσία του στη γενέθλια πόλη του πατέρα του, την Πόλη, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον απασχολούσε σε όλη του τη ζωή, άκουγε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να εξηγεί ότι η εκκλησία η οποία στις τελετουργίες της χρησιμοποιεί την παράδοση της ελληνιστικής βυζαντινής μουσικής, ενθαρρύνει και απολαμβάνει κάθε καλή μουσική.

    [03] Απάντηση Πρωτόπαπα σε Καραμανλή.

    16/03/2003 16:17:31

    Για ανεύθυνη στάση που επιλέγει και πάλι, σε μιά ιδιαίτερα ευαίσθητη, λόγω της κρίσης στο Ιράκ, για την οικονομία περίοδο, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ.Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας την ομιλία του κ.Καραμανλή στην 8-η πανελλαδική συνδιάσκεψη γυναικών της ΝΔ, δήλωσε οτι «η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και σ΄ αυτές τις συνθήκες και με υπευθυνότητα διασφαλίζει την ομαλή εξέλιξη, τη σταθερότητα, τα συμφέροντα του πολίτη.

    Εάν επίσης η ΝΔ θέλει να ανακαλύψει τη διαπλοκή, ας κοιτάξει το είδωλό της στο καθρέφτη, κατέληξε ο κ.Πρωτόπαπας.

    [04] Ομιλία Καραμανλή στη συνδιάσκεψη γυναικών ΝΔ.

    16/03/2003 16:05:40

    Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην 8η πανελλαδική συνδιάσκεψη των γυναικών του κόμματος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για σχέσεις με οικονομικά συμφέροντα λέγοντας οτι «προσπαθούν να εμφανιστούν ως τιμητές και κριτές, αυτοί που γέμισαν τον τόπο με αεριτζήδες και μιζαδόρους και αυτοί που εχουν διαπλεκόμενα αφεντικά.

    Ο κ.Καραμανλής μίλησε για διαφθορά, αδιαφάνεια και σήψη στο Δημόσιο βίο και αναφέρθηκε στο κτηματολόγιο, τις περίεργες αλλαγές, οπως τις χαρακτήρισε, στα εργα του Κηφισσού και τις καθιζήσεις στις εθνικές οδούς, σημειώνοντας οτι αυτοί που κυβέρνούν απαιτούν σιωπή για ολα ενω μοιράζουν εργα σε πέντε επιχειρηματίες καταστρέφοντας τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

    Ο ΟΤΕ ειπε ο κ.Καραμανλής εχει γίνει οργανο της διαπλοκής αλλα οι κυβερνώντες κάνουν οτι δεν άκουσαν τίποτα για τις παρεμβάσεις της δικαιοσύνης, για την εξαγωγή σε αλλες χώρες της διαπολοκής.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην υπόθεση προμήθειας αρμάτων απο τις ελληνικές ενοπλες δυνάμεις σημειώνοντας οτι αλλοδαπές εταιρίες συγκρούονται στη δικαιοσύνη για μίζες που ειχαν συμφωνήσει απο το 1999 τρία χρόνια πρίν την υπογραφή των συμβάσεων. Κατω απο τις σκιές αυτές, τόνισε ο κ.Καραμανλής, ειναι αδιανόητο να προχωρήσει η υπογραφή τής σύμβασης, ενω ανακοινωσε οτι το κόμμα του επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης κατά της διαφθορας και της διαπλοκής.

    Αναφερόμενος στην Ιρακινή κρίση ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στην ανάγκη να προωθηθούν ειδικές λύσεις αλλά τόνισε οτι οι όποιες αποφασεις για επέμβαση θα πρέπει να προέρχονται απο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενω ζήτησε να διαφυλαχθούν οι σχέσεις συνεργασίας ΕΕ- ΗΠΑ αλλα και να υπάρξει ενιαία γραμμή στην ΕΕ. Ο κ.Καραμανλής κάλεσε την ελληνική προεδρία να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί ενα νέο μετανατευστικό κύμα και προς την Ελλάδα λόγω του επικείμενου πολέμου, προειδοποιώντας οτι «η Ελλάδα δεν αντέχει ουτε εναν επιπλέον μετανάστη.

    Σε ο,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Καραμανλής προειδοποίησε την Αγκυρα οτι ή θα πρέπει να συμβάλλει στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος ή θα ειναι υπόλογη για την κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους. Αφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργου λέγοντας οτι είναι λάθος η αντίληψη που ειχαν οτι το σχέδιο Ανάν αποτελεί την τελευταία ευκαιρία.

    Οι κοφυφαίοι της κυβέρνησης, ειπε ο κ. Καραμανλής, βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για τη διαδοχή ενω ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται σενάρια για την αντιμετώπιση του πολιτικού προβληματός του και δεν τολμά ουτε μπορεί να πετύχει συντονισμό της κυβέρνησής του.

    Ο κ.Καραμανλής ειπε οτι η ΝΔ ασκεί δυναμική υπευθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση και βρίσκεται δίπλα στους πολίτες επιμένοντας στα ανοίγματά του προς τους ψηφοφόρους ολων των κομμάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 March 2003 - 21:30:09 UTC