Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγχαρητήρια Σιράκ σε Σημίτη
  • [02] Διαδηλώνουν κατά του πολέμου
  • [03] Προέλαση στο έδαφος του Ιράκ.
  • [04] Βρετανοί οι περισσότεροι νεκροί από την πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ.
  • [05] Προελαύνουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ.
  • [06] Ιράκ-Επίθεση-Επεσε Αμερικιανικό ελικόπτερο- 16 νεκροί.

  • [01] Συγχαρητήρια Σιράκ σε Σημίτη

    21/03/2003 13:27:31

    «Μπράβο Κώστα! χαιρέτισε χθες τον Ελληνα πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, κλείνοντας την ομιλία του στο δείπνο των 15 ηγετών και προκαλώντας το χειροκρότημα όλων των συνδαιτυμόνων, του Τόνι Μπλερ συμπεριλαμβανομένου.

    Αναλυτικότερα, κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι 15 ηγέτες αργά χθες το βράδυ εξέτασαν στο δείπνο το μεσανατολικό (στην κατεύθυνση προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας), το θέμα της Βόρειας Κορέας (σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης για τον αφοπλισμό της) και την ανάγκη σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια.

    Στη λήξη του δείπνου, ο Γάλλος πρόεδρος έλαβε τον λόγο και συνεχάρη τον «Κώστα και την Ελληνική Προεδρία, διότι «σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη κι εύθραυστη κατάσταση, κατάφερε να ξαναδημιουργήσει κλίμα συνεργασίας και φιλίας ανάμεσά μας. Χειρίστηκε τις εργασίες μας κατά τρόπο ιδιοφυή και με μια σοφία που έλκει τις ρίζες της απ΄το βάθος των αιώνων. Μπράβο Κώστα!.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη χθεσινή απογευματινή σύνοδο των 15 ηγετών που επικεντρώθηκε στις εξελίξεις του Ιράκ, διαπιστώθηκε σύντομα ότι οι πάντες παρέμεναν ανελαστικά στις θέσεις τους.

    Με χαμηλούς τόνους αλλά και υψηλή ένταση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι διαφωνεί και κατόπιν τούτου, ο προεδρεύων Κ.Σημίτης κάλεσε τους ομολόγους του να επανεξετάσουν το κείμενο της Δήλωσης (που είχε τύχει προηγούμενης διπλωματικής επεξεργασίας απ΄τους Μόνιμους Αντιπροσώπους, χωρίς να διαπιστωθεί συναίνεση) σε 20λεπτο διάλειμμα.

    Στη διάρκεια του διαλείμματος, ο κ.Σημίτης συνομίλησε ιδιαιτέρως με τους κ.κ.Μπλέρ, Σιράκ και Σρέντερ και όταν οι ηγέτες επανήλθαν εν ολομελεία δήλωσαν διαδοχικά τη συμφωνία τους στο κείμενο της Δήλωσης.

    [Φώτο-510698]

    [02] Διαδηλώνουν κατά του πολέμου

    21/03/2003 12:45:11

    Αντιπολεμικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται απο το μεσημέρι στο Σύνταγμα, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ. Επίσης, αντιπολεμικό συλλαλητήριο πραγματοποιεί την ίδια ώρα στα Προπύλαια και το ΠΑΜΕ, ενώ στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Ανάλογες αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στο συλλαλητήριο μετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ειδικότερα, το ΜΕΤΡΟ, τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ ακινητοποιούνται απο τη 1 έως τις 4 το απόγευμα, ενώ ο ηλεκτρικός απο τις 12 έως τις 4. Το ίδιο διάστημα πραγματοποιείται στάση εργασίας και απο τους εργαζόμενους στην ΟΣΠΑ, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει αλλαγές στα δρομολόγια της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Αεροπλοϊας και στις άλλες εταιρίες. Επίσης απο τις 11 έως τις 3 οι ιδιοκτήτες των ταξί έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους. Επίσης στις κινητοποιήσεις μετέχουν και οι εκπαιδευτικοί με στάσεις εργασίας. Παράλληλα η ΓΣΕΒΕ αποφάσισε για σήμερα να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα, προκειμένου να μετάσχουν οι εργαζόμενοι σ'αυτά στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Τέλος στις κινητοποιήσεις μετέχει με τρίωρη στάση εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, ενώ η ΕΣΗΕΑ πραγματοποίησε στάση εργασίας απο τις 11 έως τις 12 το μεσημέρι.

    [Φώτο-564005]

    [03] Προέλαση στο έδαφος του Ιράκ.

    21/03/2003 12:36:42

    Το νέο λιμάνι του Ουμ Κασρ, κοντά στη μεθόριο του Ιράκ με το Κουβέιτ, κατέλαβαν το πρωί οι Αμερικανοί πεζοναύτες, αφού συνάντησαν σθεναρή αντίσταση απο τις ιρακινές δυνάμεις.

    Οι βρετανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη χερσόνησο Φάο και προσπαθούν να διασφαλίσουν των έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πυρποληθεί απο Ιρακινούς στρατιώτες.

    Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις του νέου λιμανιού του Ουμ Κασρ για την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ.

    Οι βρετανικές δυνάμεις ζήτησαν την υποστήριξη των Αμερικανών Πεζοναυτών για να κάμψουν την αντίσταση των ιρακινών δυνάμεων στην προώθησή τους στην περιοχή του Ουμ Κασρ. Η περιοχή του παλιού λιμανιού, που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις του νέου λιμανιού, δεν έχει ακόμη καταληφθεί από τις συμμαχικές δυνάμεις. Ο επομενος στόχος των δυνάμεων αυτών θα είναι η Βασόρα.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τριάντα Ιρακινοί στρατιώτες παραδόθηκαν στους Αμερικανούς πεζοναύτες έξω από το Ουμ Κασρ.

    Στο μεταξύ το πρώτο σύνταγμα των Αμερικανών πεζοναυτών, που αποτελείται από 6.000 άνδρες, διέσχισε σήμερα τα σύνορα του Κουβέιτ με το Ιράκ και ήδη πραγματοποιεί επιχειρήσεις στο ιρακινό έδαφος, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος. Παράλληλα, όπως μεταδόθηκε, αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-52 απογειώθηκαν σήμερα από βρετανική βάση για πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης εναντίον του Ιράκ.

    Αλλες μονάδες τεθωρακισμέων και πυροβολικού έχουν ήδη προωθηθεί προς το βορεία και τα ανατολικά του Ιράκ. Το πρωί ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, έπειτα από μία πρώτη σειρά εκρήξεων τα ξημερώματα στην περιοχή.

    Στη διάρκεια της φάσης της ανάπτυξης ένα αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη, με αποτέλεσμα 12 Βρετανοί στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους και 4 Αμερικανοί μέλη του πληρώματος. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η συντριβή του ελικοπτέρου οφείλεται σε εχθρικά πυρά, δήλωσε Αμερικανός αντισυνταγματάρχης.

    Οπως μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων από τους χθεσινούς αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της Βαγδάτης τραυματίστηκαν 37 πολίτες. Εξάλλου, Ο υπουργός Ενημέρωσης του Ιράκ δήλωσε σήμερα ότι ο Σαντάμ Χουσέιν είναι ασφαλής. Νωρίτερα υπήρχαν αμφιβολίες αν ο Σαντάμ έχει τραυματιστεί.

    [Φώτο-564474]

    [04] Βρετανοί οι περισσότεροι νεκροί από την πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ.

    21/03/2003 06:58:25

    Ανασκευάζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχων του Αμερικανικού υπουργείου Αμύνης, εκπρόσωπος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανακοίνωσε, πριν λίγο, ότι οι νεκροί από την πτώση μεταγωγικού ελικοπτέρου είναι 4 Αμερικανοί και 12 Βρετανοί στρατιώτες.

    [05] Προελαύνουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    21/03/2003 06:33:38

    Αμερικανικές δυνάμεις προελαύνουν στην έρημο του νοτίου Ιράκ, με στόχο να πλησιάσουν όσο γίνεται περισσότερο στη Βαγδάτη, όπως μεταδίδουν οι πολεμικοί ανταποκριτές που ακολουθούν τόυς στρατιώτες.

    Συνολικά μετακινούνται 10.000 οχήματα, που διασχίζουν την έρημο με ταχύτητα περίπου 40 χιλιομέτρων την ώρα.

    Την ίδια ώρα Βρετανοί στρατιώτες κατέλαβαν μία στρατηγικής σημασίας θέση στη χερσόνησο Φάο,στο Νότιο Ιράκ,όπως μεταδίδει βρετανός πολεμικός ανταποκριτής σε κοινής λήψης ανταπόκριση του.Στόχος των Βρετανών είναι ο έλεγχος του λιμανιού Ουμ Κασρ.Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι το λιμάνο έλεγχόταν ήδη από τους Βρετανούς αλλά η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε.

    [06] Ιράκ-Επίθεση-Επεσε Αμερικιανικό ελικόπτερο- 16 νεκροί.

    21/03/2003 05:45:53

    Μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου CH-46 του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ κατέπεσε στο Κουβέιτ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

    Το ελικόπτερο ''κατέπεσε στην περιοχή επιχειρήσεων'', είπε ο εκπρόσωπος.Και οι 16 επιβαίνοντες στο μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου CH-46 του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ -12 αμερικανοί και 4 βρετανοί--πιστεύεται ότι είναι νεκροί, ανέφεραν το πρωί αξιωματουχοι

    του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 March 2003 - 12:30:27 UTC