Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Σημίτης - Μήνυμα για εθνική επέτειο 25ης Μαρτίου
  • [02] Μήνυμα Στεφανόπουλου για 25η Μαρτίου.
  • [03] Αθήνα-Παρέλαση για 25η Μαρτίου/Μηνύματα.

  • [01] Κ. Σημίτης - Μήνυμα για εθνική επέτειο 25ης Μαρτίου

    24/03/2003 20:20:55

    ''Η Ελλάδα γιορτάζει φέτος την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εθνική συγκυρία. Μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται απο εντάσεις στις διεθνείς σχέσεις και οικονομική ύφεση''

    Αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται στο μήνυμα του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για την Εθνική Επέτειο της 15ης Μαρτίου.

    ''Η χώρα μας, προσθέτει ο πρωθυπουργός, μέσα σ' αυτό το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, έχει φωνή, κύρος, παρουσία. Είναι σαφώς τοποθετημένη κατά του πολέμου''.

    Ειδικότερα πλήρες κείμενο του μηνύματος του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    Η Ελλάδα γιορτάζει φέτος την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία. Μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από εντάσεις στις διεθνείς σχέσεις και οικονομική ύφεση.

    Η χώρα μας, μέσα σ αυτό το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, έχει φωνή, κύρος, παρουσία. Είναι σαφώς τοποθετημένη κατά του πολέμου.

    Ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή του.

    Αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στην ευρύτερη περιοχή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις.

    Ως παράγων σταθεροποίησης σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αποδίδει πρωτεύουσα σημασία στη διατήρηση του status quo στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και θεωρεί μείζονος σημασίας το ζήτημα της διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, μετά το πέρας των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

    Και ακριβώς γιατί η χώρα μας πιστεύει στο μέλλον της Ευρώπης, ως αυθύπαρκτης πολιτικής και οικονομικής οντότητας, με ευθύνη οδήγησε την Ενωση στη λήψη σημαντικών αποφάσεων στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών.

    Αποφάσεις οι οποίες:

    Συμβάλλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Προσανατολίζουν τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού προς την κατεύθυνση της έρευνας και των διευρωπαϊκών δικτύων.

    Διευκολύνουν τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης.

    Κατοχυρώνουν την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης.

    Ανάπτυξη- Απασχόληση- Ανταγωνιστικότητα αποτελεί το τρίπτυχο και της εθνικής πολιτικής. Διότι μόνον η ισχυρή οικονομία και η ισχυρή κοινωνία δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες που σε αναδεικνύουν ενεργό υποκείμενο των διεθνών σχέσεων και όχι παθητικό θεατή των εξελίξεων.

    Γι αυτό και η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα και με τρόπο ιδιαίτερα εποικοδομητικό στις εξελίξεις του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Εδωσε διπλωματικές μάχες για τη διεύρυνση και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε λίγες μέρες υπογράφεται στην Αθήνα η Νομική Πράξη Προσχώρησης των 10 νέων κρατών-μελών. Η Ευρώπη των «25 γίνεται πραγματικότητα επί Ελληνικής Προεδρίας.

    Η χώρα μας θα συνεχίσει αταλάντευτα τις προσπάθειές της μαζί με την Κύπρο για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Νήσου. Χάθηκε μια ευκαιρία με υπαιτιότητα της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, όμως η δυναμική παραμένει. Η Κύπρος βρίσκεται πια σε πλεονεκτική θέση και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας περνά μέσα από την πράσινη γραμμή της Λευκωσίας.

    Ελληνίδες, Έλληνες,

    Έχουμε μάθει να αντλούμε διδάγματα από το ένδοξο ιστορικό παρελθόν μας. Σήμερα αυτό που έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη η χώρα μας είναι η εθνική ομοψυχία, η συνέπεια σε αρχές και θεσμούς, η σύνεση και το μέτρο στη λήψη των αποφάσεών μας.

    Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση, διαθέτει τη γνώση και κυρίως έχει ένα όραμα για τη χώρα.

    Συνεχίζουμε την πορεία μας με σταθερότητα και ασφάλεια, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.

    Πρώτα η Ελλάδα!

    [02] Μήνυμα Στεφανόπουλου για 25η Μαρτίου.

    24/03/2003 16:02:45

    Φέτος εορτάζουμε την Εθνική Παλιγγενεσία εν μέσω πολεμικής συρράξεως στη Μέση Ανατολή, τονίζει στο μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    «Ο πόλεμος αυτός -προσθέτει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας- χωρίς να μας αγγίζει, μας αφορά και μας επηρεάζει.

    «Η 25η Μαρτίου μας υπενθυμίζει την διαρκή ανάγκη υπηρετήσεως του εθνικού συμφέροντος και οι εθνικές επιδιώξεις, μας υποδεικνύουν το πλαίσιο των ενεργειών μας. Εύχομαι να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν ο πόλεμος, με τις λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. Ο Ελληνικός Λαός, με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και έχοντας γνώση των διεθνών περιστάσεων, θα συνεχίσει να στηρίζει τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, τονίζει ο κ.Στεφανόπουλος.

    «Οι ίδιες σκέψεις επιβάλλουν να εργασθούμε χάριν του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ενίσχυσης του παγκόσμου ρόλου της. Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να επανέλθει η αρμονική συνεργασία μεταξύ των μελών της. Ας ελπίζομε, επισημαίνει, «η κρίση την οποία διέρχεται να ενισχύσει τελικώς την συνοχή της.

    Και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταλήγει:«Η απόφαση των αγωνιστών του ΄21 να θυσιάσουν τα πάντα για χάρη της Ελευθερίας και ο ηρωϊσμός τον οποίον επέδειξαν, ας οδηγούν τις πράξεις μας και όπως εκείνοι ελευθέρωσαν την χώρα από την σκλαβιά που της είχε επιβληθεί, έτσι και εμείς ας αγωνιζόμεθα για την διατήρηση της ανεξαρτησίας μας και την υπεράσπιση της Πατρίδος.

    [03] Αθήνα-Παρέλαση για 25η Μαρτίου/Μηνύματα.

    24/03/2003 14:55:54

    Αρχισαν σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821.

    Το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση ενώπιον του υπουργού Παιδείας, Πέτρου Ευθυμίου και της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη. Ωστόσο, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν προς τη λήξη της μαθητικής παρέλασης οταν 50 περίπου μαθητές με πλακάτ εναντιον του πολέμου θέλησαν να διαδηλώσουν μπροστά απο τους επισήμους. Απομακρύνθηκαν απο αστυνομικούς και υπήρξαν μικρής έκτασης επεισόδια που έληξαν με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο το πρωί με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της εθνικής επετείου απαλάσσει όλους τους τιμωρημένους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες, καθώς και τους μαθητές των σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από την έκτιση του υπολοίπου των πειθαρχικών ποινών.

    Στο μεταξύ, μηνύματα για την αυριανή επέτειο εξέδωσαν ο πρόεδρος της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα.

    Στο μήνυμά του ο κ.Κακλαμάνης αναφέρει οτι η φετινή επέτειος συμπίπτει με μία από τις πιο σκοτεινές ώρες της ανθρωπότητας, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η νεότευκτη «Ιβηροατλαντική συμμαχία τους, εκθεμελιώνουν τη διεθνή έννομη τάξη. Ο πρόεδρος της Βουλής τονίζει οτι εκατομμύρια ανθρώπων έδωσαν τη ζωή τους και χρειάστηκαν σκληροί αγώνες των ελευθέρων λαών ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου για να κατισχύσουν οι αρχές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των λαών. Ο ελληνικός λαός μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης συμμετέχει στο παγκόσμιο κίνημα της ειρήνης, και καταδικάζει τον παροπλισμό του ΟΗΕ και την υπονόμευση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που αποτελούν πριν από το Ιράκ και τα πετρέλαια της περιοχής, στόχους αυτού του πολέμου. Σήμερα λοιπόν, τονίζει ο κ.Κακλαμάνης, γιορτάζουμε την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας με το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο. Αυτό όμως, δε μειώνει σε τίποτα, ούτε την αξία της επετείου, ούτε τη δύναμη των συναισθημάτων μας γι΄αυτήν.

    Η ΝΔ

    
    «Για μία ακόμη φορά όλοι οι Ελληνες διατρανώνουμε τη σταθερή μας
    προσήλωση στην ειρήνη. Η διαφύλαξη της διεθνούς νομιμότητας και ο
    σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο, μόνιμη άλλωστε αφετηρία και θεμελίωση
    της διεθνούς επιχειρηματολογίας της χώρας μας, προβάλλουν σήμερα ως
    αίτημα, όχι μόνο του Ελληνικού λαού, αλλά και ολόκληρης της
    ανθρωπότητας. Αυτά αναφέρει σε μήνυμα του για την επέτειο της 25ης
    Μαρτίου ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Καραμανλής, ο οποίος τονίζει ότι αυτό είναι
    «μήνυμα ενότητας και συστράτευσης στον κοινό αγώνα για την
    ελευθερία,την αυτοδιάθεση των λαών και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και
    σημειώνει πως αυτό το μήνυμα είναι πάντα επίκαιρο.
    
    Το ΚΚΕ
    Το ΚΚΕ στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου σημειώνει οτι η φετινή
    επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, που συμπίπτει με τον ιμπεριαλιστικό
    πόλεμο κατά του Ιρακινού λαού, διατηρεί στην επικαιρότητα το μήνυμά
    της: Οταν ο λαός αγωνίζεται για το δίκιο του ενωμένος και δίχως να
    υπολογίζει θυσίες τότε μεγαλουργεί, ακόμη κι αν το μέγεθός του
    υπολείπεται του αντιπάλου του. Το ΚΚΕ τονίζει οτι σήμερα ο ελληνικός
    λαός βρίσκεται στη μέγγενη της πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού και
    οτι «ο λαός μας θα προχωρήσει μπροστά, μόνο αν τον φοβηθούν!.
    
    Ο ΣΥΝ
    Τέλος, στο μήνυμα του ΣΥΝ αναφέρεται οτι ο αγώνας για ανεξαρτησία,
    ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική πρόοδο είναι πάντα επίκαιρος και
    εκφράζεται σήμερα μέσα και από τα νέα κινήματα εναντίον της
    νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Η φετινή επέτειος, συμπίπτει με την
    διεξαγωγή ενός παράνομου, άδικου και καταστροφικού πολέμου εναντίον του
    Ιράκ. Ο ΣΥΝ καλεί τους έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα την ελληνική
    νεολαία να συνεχίσουν τον αγώνα για το σταμάτημα του πολέμου.
    
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 March 2003 - 21:30:08 UTC