Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποιημένοι οι `ελεγκτές` της ΔΟΕ
  • [02] Μπούς και Μπλερ: Σταθερή πρόοδος
  • [03] Σημίτης: Ευρωπαϊκή άμυνα
  • [04] Από την Κυριακή η θερινή ώρα
  • [05] Ιράκ: Καθυστερήσεις στις πολεμικές επιχειρήσεις
  • [06] Αντιπολεμικές Κινητοποιήσεις
  • [07] Κατάθεση μαρτύρων για δολοφονία Κων.Ανδρουλιδάκη.
  • [08] Πρωτόπαπας για Ιράκ/Πάουελ.
  • [09] Νέος βομβαρδισμός στο κέντρο της Βαγδάτης
  • [10] Το Ευρωκοινοβούλιο απορρίπτει απόφαση για τον πόλεμο στο Ιράκ

  • [01] Ικανοποιημένοι οι `ελεγκτές` της ΔΟΕ

    27/03/2003 21:05:31

    Τα βήματα που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ολυμπιακή προετοιμασία με βασικά σημεία την ανάθεση του προγράμματος ασφαλείας των Αγώνων, τη συμφωνία για την ανακατασκευή του Σταδίου Καραϊσκάκη, αλλά και η επιτάχυνση σε έργα όπως στο ΟΑΚΑ και στο Ελληνικό, τα οποία παρουσίαζαν καθυστέρηση, εξαιτίας των δικαστικών προσφυγών, αξιολογήθηκαν ως ιδιαίτερα σημαντικά από τους τεχνοκράτες της ΔΟΕ.

    Και μάλιστα, από τεχνοκράτες όπως οι κκ Φελί και Τουμπί, οι οποίοι είχαν κάνει τις δυσμενέστατες εκθέσεις για την Ολυμπιακή προετοιμασία της Αθήνας πριν ένα μήνα, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ να επισημάνει με δραματικό τρόπο τις καθυστερήσεις σε έργα (Καραϊσκάκη, ΟΑΚΑ, Ελληνικό) και πρόγραμμα ασφάλειας.

    Οι τεχνοκράτες της ΔΟΕ βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα για να προετοιμάσουν τον έλεγχο από τον Ντένις Οσβαλντ και της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου, καθώς και να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση της Ομάδας Παρακολούθησης Εργου (ΟΠΕ), της οποίας προεδρεύει ο υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς.

    [02] Μπούς και Μπλερ: Σταθερή πρόοδος

    27/03/2003 19:26:12

    Οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο Ιράκ σημειώνουν σταθερή πρόοδο, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόδεδρος Τζόρτζ Μπούς, στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ στο Κάμπ Ντείβιντ.

    "Αργά αλλά σταθερά ο Σαντάμ Χουσέιν χάνει την κυριαρχία του στη χώρα", πρόσθεσε. "Ο πόλεμος στο Ιράκ θα διαρκέσει όσο είναι αναγκαιο για να τον κερδίσουμε", τόνισε.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, είπε ότι "πάρα πολλά πράγματα έχουν επιτευχθεί κατά την πρώτη εβδομάδα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ".

    [Φώτο-567692]

    [03] Σημίτης: Ευρωπαϊκή άμυνα

    27/03/2003 19:04:44

    Τη συμμετοχή της Ελλάδας σε εξελίξεις που ενισχύουν την ευρωπαϊκή άμυνα προανήγγειλε -κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή- ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Αναφερόμενος στην ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικής στρατηγικής για την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ο κ. Σημίτης είπε ότι υπάρχουν δύο πρότυπα: αυτό των χωρών της BeNeLux (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) και αυτό της Σένγκεν. Όπως διευκρίνισε, υπάρχει και η πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου, οι οποίες εξετάζουν εάν η ρύθμιση Σένγκεν μπορεί να επεκταθεί ή να υπάρξει μια παράλληλη ρύθμιση στον τομέα της άμυνας.

    «Εμείς συμφωνούμε δήλωσε ο κ. Σημίτης και υποσχέθηκε ότι η ελληνική προεδρία θα εξετάσει όλες τις προτάσεις και «μετά θα έχουμε κι εμείς συμμετοχή σε τέτοιες εξελίξεις εφόσον μας καλύπτουν.

    Επισήμανε πάντως ότι η σχέση της κοινότητας με τις ΗΠΑ «διαχωρίζει την Ευρώπη. Ορισμένες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα κα) πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ένας «αυτόνομος πόλος, που θα έχει τη δική της πολιτική, θα αναπτύσσει τη δική της άμυνα και θα συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, ενώ άλλες χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία κα) πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ παίζουν κεντρικό ρόλο στη στρατηγική της περιοχής είπε ο κ Σημίτης και πρόσθεσε: Το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί στην ΕΕ ενώ, «προτού προχωρήσουμε στο βήμα αυτό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να διατηρηθεί η κοινή μας προσπάθεια.

    Στην πρόταση Κωνσταντόπουλου, να αναλάβει η ελληνική προεδρία πρωτοβουλίες, ο κ. Σημίτης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των «15.

    Όσο για το εάν η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο, ο κ. Σημίτης απάντησε για μια ακόμα φορά κατηγορηματικά όχι, διευκρινίζοντας ότι η φρεγάτα "Κουντουριώτης" είναι μακριά από την εμπόλεμη ζώνη στο πλαίσιο της αποστολής Enduring Freedom, ενώ για τις συμβάσεις που έχει με τις ΗΠΑ, είπε ότι η Ελλάδα εκτελεί μόνο ότι περιέχεται σε αυτές.

    [Φώτο-567528]

    [04] Από την Κυριακή η θερινή ώρα

    27/03/2003 18:54:19

    Από την προσεχή Κυριακή, 30 του μηνός, επανέρχεται η θερινή ώρα που θα ισχύσει σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, στις 3.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει προχωρήσουν μία ώρα μπροστά και να δείχνουν 4.00. Η Θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

    [05] Ιράκ: Καθυστερήσεις στις πολεμικές επιχειρήσεις

    27/03/2003 18:33:41

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξαν και δεύτερο μέτωπο στο Ιράκ με τη ρίψη χιλίων αλεξιπτωτιστών στα βόρεια της χώρας που είχαν την κάλυψη των κουρδικών δυνάμεων της περιοχής, ενώ την ίδια ώρα ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο κεντρικό Ιράκ και συνεχίζουν να πλήττουν από αέρος κέντρα διοίκησης και επικοινωνίας στη Βαγδάτη, αλλά και θέσεις της Προεδρικής Φρουράς έτσι ώστε να την αποδυναμώσουν πριν τη μεγάλη σύγκρουση που θα λάβει χώρα έξω από την ιρακινή πρωτεύουσα.

    Το Πεντάγωνο είναι αποφασισμένο να μην παρασυρθεί σε παράπλευρες συγκρούσεις, και θα επικεντρωθεί στη Βαγδάτη. Πάντως, αν και ο πρόεδρος Μπους και ο υπουργός Αμυνας Ράμσφλεντ δηλώνουν αισιόδοξοι για τη μέχρι τώρα πορεία της επιχείρησης, στελέχη του Πενταγώνου αρχίζουν να εκφράζουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα σύντομης ολοκλήρωσης του πολέμου, μετά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αντίσταση που συναντούν από τις ιρακινές δυνάμεις, κάτι που παραδέχθηκε ουσιαστικά και ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος δηλωσε ότι «ίσως χρειασθεί λίγο περισσότερος χρόνος, ενώ η σημερινή «Ουάσιγκτον Ποστ, επικαλούμενη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς, μιλά για το ενδεχόμενο η επιχείρηση να διαρκέσει μήνες.

    Η ταχύτητα με την οποία προήλασαν οι αμερικανικές δυνάμεις σε βάθος 350 χιλομέτρων εντός του Ιράκ, οδήγησε μερικούς να προβλέψουν ότι επίκειτο η μάχη της Βαγδάτης, αλλά συμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτή θα καθυστερήσει για αρκετές ημέρες.

    Υπό τη σκιά των καθυστερήσεων, που εν μέρει οφείλονται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που δυσχέραναν τις κινήσεις των συμμάχων, συναντήθηκαν χθες και σήμερα στο Καμπ Ντέιβιντ ο πρόεδρος Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και συζήτησαν τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων τόσο στο καθαρά στρατιωτικό πεδίο, όσο και σε ό,τι αφορά τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ιράκ, όπως επίσης και την ανοικοδόμηση της χώρας και το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ μετά από επιμονή του κ. Μπλερ εξέτασαν και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Όσον αφορά το ρόλο του ΟΗΕ στη μετα-Σαντάμ εποχή, ο Κόλιν Πάουελ έδωσε το στίγμα των αμερικανικών προθέσεων, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραχωρήσουν τον έλεγχο του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζοντας ότι αυτές ηγούνται της πολεμικής επιχείρησης και άρα έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει μια λειτουργική ιρακινή κυβέρνηση. Ο κ. Πάουελ εκτίμησε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να έχει ένα ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ, καθώς αυτό θα καταστήσει ευκολότερη τη συμμετοχή και άλλων χωρών στην ανοικοδόμηση της χώρας. Το ρόλο του ΟΗΕ θα συζητήσουν ο Τόνι Μπλερ και ο Κόφι Αναν αργότερα σημερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    [Φώτο-567647]

    [06] Αντιπολεμικές Κινητοποιήσεις

    27/03/2003 16:27:46

    Με 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη, 3 Απριλίου, στην οποία θα συμμετάσχει και η ΓΣΕΕ, με στάση εργασίας από τις 11 ως τις 3, καθώς και με μια σειρά άλλες πρωτοβουλίες, θα κλιμακωθούν οι ενέργειες του αντιπολεμικού κινήματος στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, κινήσεων ειρήνης, κοινωνικών φορέων, πολιτικών νεολαιών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Στη στάση εργασίας δεν θα λάβουν μέρος οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μεταφορά τους στο συλλαλητήριο.

    Για τη συγκεκριμένη απεργία, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, ανέφερε ότι, ενώ ο αρχικός της προγραμματισμός αφορούσε συνδικαλιστικά ζητήματα, τώρα, εκ των πραγμάτων, θα λάβει αντιπολεμικό χαρακτήρα, ενώ για τα συνδικαλιστικά ζητήματα θα υπάρξει ξεχωριστή παράσταση την Δευτέρα.

    Επίσης, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και το ΕΚΑ, καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στην αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία που οργανώνουν οι πολιτικές νεολαίες, το Σάββατο.

    Το αντιπολεμικό κίνημα, το οποίο παρεμβαίνει, απαιτεί να σταματήσει τώρα ο πόλεμος στο Ιράκ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ ανακοίνωσε και τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), η οποία εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη από τον νεοκλεγέντα προεδρό της, Πέτρο Φιλίππου, δήμαρχο Καλυβίων Αττικής, και τον γενικό γραμματέα της, Δημήτρη Νικολάου, δήμαρχο Χολαργού.

    Οι κκ Πολυζωγόπουλος και Παπασπύρος, καθώς και άλλοι ομιλητές, κάλεσαν τους πολίτες να βοηθήσουν την οργάνωση ''Γιατροί του Κόσμου'', οι οποίοι έχουν έτοιμους διαύλους για την υποδοχή και προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον ιρακινό λαό.

    Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος των ''Γιατρών του Κόσμου'', Γιάννης Μουζάλας, είπε ότι την Τετάρτη ή την Πέμπτη θα αναχωρήσουν για το Ιράκ, δύο κονβόϊ με υλικό και προσωπικό. Ο κ. Μουζάλας ανέφερε οτι οι ''Γιατροί του Κόσμου'', διαθέτουν 3 καταυλισμούς στα σύνορα Ιράν-Ιράκ, Ιράκ-Ιορδανίας και Συρίας-Ιορδανίας. Το ένα κονβόϊ θα μεταβεί στην Ιορδανία, είπε ο κ. Μουζάλας, ενώ το δεύτερο θα προσπαθήσει να φθάσει στο Ιράκ μέσω Τουρκίας, κάτι το οποίο θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε το δεύτερο κονβόϊ θα μεταβεί στο Ιράν, όπου το μισό φορτίο θα παραμείνει στον εκεί καταυλισμό και το άλλο μισό θα προσπαθήσουν να το προωθήσουν στην Βασόρα.

    Ο κ. Μουζάλας είπε ότι οι ανάγκες σε προσφορά επικεντρώνονται σε ρύζι, ζάχαρη, αλεύρι, γάλα, παιδικές τροφές, κουβέρτες, αντιβιοτικά, παυσίπονα, πολλούς ορρούς, γάζες και σύριγγες, ενώ αποκλείονται τα μακαρόνια και οι κονσέρβες που περιέχουν χοιρινό, τροφές που δεν τρώνε οι λαοί της περιοχής.

    Ο κ. Μουζάλας, ανέφερε επίσης, ότι, εκτός των τροφίμων, πολύ πιό πρακτική βοήθεια είναι η προσφορά χρημάτων από τους πολίτες, καθώς μ' αυτά είναι ευκολότερη η αγορά των απαραίτητων εφοδίων.

    Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ακόμη ότι οι ''Γιατροί του Κόσμου'' αρνήθηκαν τις προσφορές στην οργάνωση από χώρες της συμμαχίας που μετέχουν στον πόλεμο, παρότι σε άλλες περιπτώσεις συνεργάζονται μαζί τους, καθώς θεωρούν ότι η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους χωρών που καταστρέφουν σήμερα το Ιράκ, συνιστά, τουλάχιστον, αμαύρωση του όρου ''ανθρωπιστική βοήθεια''.

    ''Την ώρα που εσείς κάθεστε στις καρέκλες σας, κάποιοι άνθρωποι σκοτώνονται. Μην το ξεχνάτε'', είναι η φράση που θα ακούγεται σε κάθε θεατρική παράσταση, ανέφερε ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, ενώ ανέφερε ότι θα γίνει και μια προσπάθεια να ''ανεβεί'' στη Βαγδάτη η θεατρική παράσταση ''Τρωάδες'' του Σοφοκλή.

    Τέλος, εκ μέρους της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί μια προσπάθεια να διοργανωθεί στον κρατικό τηλεοπτικό δίαυλο συζήτηση με εκπροσώπους του αντιπολεμικού κινήματος στην οποία θα προσκληθεί και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλλερ.

    [07] Κατάθεση μαρτύρων για δολοφονία Κων.Ανδρουλιδάκη.

    27/03/2003 16:27:25

    Αύριο θα συνεχιστεί η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η οποία προχώρησε σήμερα στην εξέταση των δυο απο τους τρεις μάρτυρες για την υπόθεση δολοφονίας του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη στις 10 Ιανουαρίου 1989.

    Στο δικαστήριο κατέθεσαν η κυρία Αννα Ανδρουλιδάκη, χήρα του δολοφονηθέντος εισαγγελέα, και ο κ. Χρήστος Καραγιώργος που είδε τους δράστες λίγο πριν πυροβολήσουν τον εισαγγελικό λειτουργό.

    Κανένας απο τους δυο μάρτυρες όμως δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει κάποιον απο τους κατηγορούμενους ως δράστες της δολοφονίας.

    Ο Κωνσταντίνος Τέλιος, που σύμφωνα με τη δικογραφία εμπλέκεται στην υπόθεση μαζί με τους Δημήτρη Κουφοντίνα και Βασίλη Τζωρτζάτο, παραδέχθηκε μετά απο ερώτηση του εισαγγελέα τη συμμετοχή του και επιβεβαίωσε τη συμμετοχή και των δυο συγκατηγορουμένων του.

    Αύριο στο δικαστήριο θα καταθέσουν μάρτυρες απο την υπόθεση Μομφεράτου που ήταν απόντες όταν εξετάστηκε η δικογραφία, αλλά και απο την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του εισαγγελέα Παναγιώτη Ταρασουλέα.

    Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης να προσέλθουν και οι μάρτυρες της απόπειρας σε βάρος του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Πέτσου αλλά και της δολοφονίας του βουλευτή Παύλου ΜΠακογιάννη.

    [Φώτο-562330]

    [08] Πρωτόπαπας για Ιράκ/Πάουελ.

    27/03/2003 15:43:15

    «Το Ιράκ δεν ανήκει σε κάποιους ούτε είναι προτεκτοράτο, υπάρχει διεθνές δίκαιο και πρέπει να εφαρμοστεί. Χαίρομαι που χώρες οι οποίες με άμεσο ή έμμεσο τρόπο μετέχουν στις αμερικανικές στρατιωτικές επιθέσεις έχουν συμφωνήσει εντός της ΕΕ για το ρόλο του ΟΗΕ στη μετά πόλεμο εποχή.

    Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τη σχετική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, κατά την οποία δεν προκύπτει ρόλος για τα Ηνωμένα Εθνη στη μεταπολεμική περίοδο του Ιράκ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης, υπογραμμίζοντας πως είναι πλέον «προφανής ο κίνδυνος θανάτου χιλιάδων αμάχων, επισήμανε πως παρά το γεγονός ότι στο Ιράκ υπάρχει μία «ελεεινή δικτακτορία δεν νομιμοποιείται κάποιος να σκοτώνει κόσμο.

    «Οσοι επικαλούνται τη δημοκρατία για να δικαιολογήσουν τη στάση τους, δεν μπορούν ταυτόχρονα να δηλώνουν ότι το Ιράκ είναι προτεκτοράτο τους, παρατήρησε ακόμη ο κ. Πρωτόπαπας και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς έξι μέλη της έχουν διαφορετική άποψη απο τα υπόλοιπα. Επ΄αυτού ο κ. Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως η Ελληνική Προεδρία πρέπει να αντιδρά κατά τρόπο που να βρίσκεται εντός του αποδεκτού πλαισίου -«δεν μπορούμε να απαντούμε παραβιάζοντας τη νομιμότητα σε όσους καταγγέλλουμε για παραβίαση της νομιμότητας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας και τόνισε πως πρέπει να σεβόμαστε τις διεθνείς συμφωνίες μας.

    Τέλος, ως προς το ενδεχόμενο έκτακτης συνάντησης του κ. Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο Μπους, ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως «δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός άλλης συνάντησης απο την προγραμματισμένη στα μέσα Ιουνίου, ενώ ως προς το ρόλο της Ελληνικής Προεδρίας ευρύτερα, ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως η Αθήνα με μεγάλη προσοχή ενδιαφέρεται να μην διευρύνει τα χάσματα και να μην αναλάβει πρωτοβουλίες που ενδεχομένως δημιουργήσουν ρήξεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

    [09] Νέος βομβαρδισμός στο κέντρο της Βαγδάτης

    27/03/2003 14:35:11

    Αρκετές ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα γύρω στις 3.15 (τοπική ώρα) στο κέντρο της Βαγδάτης και σε περιοχές νότια και δυτικά της πρωτεύουσας, δήλωσαν ανταποκριτές που βρίσκονται στην πόλη.

    ''Σημειώθηκαν άλλες τρεις μεγάλες εκρήξεις'', δήλωσε η ανταποκρίτρια του Ρόιτερ Σαμία Ναχούλ. Ένας άλλος ανταποκριτής δήλωσε ότι πολλές άλλες εκρήξεις ακούγονται γύρω από την πόλη.

    Αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πως οι σειρήνες συναγερμού ηχούν κοντά στο ιρακινό υπουργείο Πληροφόρησης.

    [10] Το Ευρωκοινοβούλιο απορρίπτει απόφαση για τον πόλεμο στο Ιράκ

    27/03/2003 14:32:49

    Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε σήμερα με 255 ψήφους έναντι 218 και 46 αποχές μια απόφαση στην οποία εκφράζεται ''έντονη λύπη'' για τον πόλεμο που διεξάγουν στο Ιράκ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

    Οι ευρωβουλευτές δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν μια πλειοψηφία για το κείμενο το οποίο είχαν καταθέσει από κοινού τρεις πολιτικές ομάδες (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι).

    Στις 30 Ιανουαρίου, πριν ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες, οι ευρωβουλευτές είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια απόφαση που απέρριπτε ρητά ''κάθε μονομερή στρατιωτική δράση στο Ιράκ''.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 March 2003 - 21:30:13 UTC