Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτόπαπας για Ελληνες δημοσιογράφους στη Βαγδάτη
  • [02] Σφοδρές συγκρούσεις στο δρόμο προς τη Βαγδάτη
  • [03] Στις ΗΠΑ απο αύριο ο Γ.Παπαντωνίου
  • [04] Ομιλία Σημίτη σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ
  • [05] Γαλλία:Ομιλία Καραμανλή στη Γαλλική Ακαδημία
  • [06] ''Διακήρυξη για την Ειρήνη'' απο 50 ευρωβουλευτίνες
  • [07] Δίκη 17Ν:Κατάθεση Ταρασουλέα.
  • [08] Με όλα τα μέσα σφυροκοπούν τη Βαγδάτη

  • [01] Πρωτόπαπας για Ελληνες δημοσιογράφους στη Βαγδάτη

    28/03/2003 14:12:22

    Τη συμβολή και τη βοήθεια όλων για να μεταπειστούν 16 Ελληνες δημοσιογράφοι που βρίσκονται σήμερα στη Βαγδάτη να αναχωρήσουν απο εκεί, ζήτησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Συγκεκριμένα ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε οτι το υπουργείο Τύπου σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών διερευνά τις δυνατότητες απομάκρυνσης των Ελλήνων δημοσιογράφων απο τη Βαγδάτη, πλήν όμως πολλοί εξ αυτών αρνούνται να φύγουν.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε οτι η εκτίμηση στην επαγγελματική τους ευσυνειδησία είναι μεγάλη αλλά πάντα προέχει η σωματική τους ακεραιότητα και η ζωή.

    Απηύθυνε έκκληση στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους να συμβάλουν ώστε οι απεσταλμένοι των ΜΜΕ να μεταπειστούν.

    [02] Σφοδρές συγκρούσεις στο δρόμο προς τη Βαγδάτη

    28/03/2003 13:35:58

    Σε πλήρη εξέλιξη είναι η στρατιωτική επιχείρηση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων οι οποίες κατευθύνονται προς τη Βαγδάτη.

    Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η πρωτεύουσα μπορεί να περικυκλωθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις σε πέντε εως δέκα ημέρες. Και σήμερα η ιρακινή πρωτεύουσα δέχθηκε σφοδρό κύμα βομβαρδισμών, ενώ καταστράφηκαν δύο κέντρα τηλεπικοινωνιών. Κάτοικοι της πόλης ανέφεραν ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί ήταν από τους σφοδρότερους στη διάρκεια του πολέμου.

    Το πρωί βομβαρδίστηκε και η Νασιρίγια η οποία επλήγη τουλάχιστον με μία βόμβα βάρος 900 κιλών. Η Νασιρίγια θεωρείται σημαντική γραμμή ανεφοδιασμού στον Ευφράτη για τις αμερικανικές δυνάμεις.

    Οι Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στις μάχες. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο στο Ιράκ 24 Αμερικανοί στρατιωτικοί ενώ άλλοι 10 αγνοούνται. Από τις βρετανικές δυνάμεις οι νεκροί ανέρχονται στους 20 ενώ δύο είναι αγνοούμενοι.

    Ο Ιρακινος υπουργός Τύπου ανακοίνωσε το πρωί ότι 26 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν κατά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς στη Ναζάαφ. Πρόσθεσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις κατέστρεψαν 33 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα στις συγκρούσεις που μαίνονται σήμερα στο κεντρικό Ιράκ. Τόνισε ότι καταρρίφθηκε ένα αεροσκάφος ενώ σκοτώθηκαν τέσσερις αμερικανοβρετανοί στρατιώτες και πολλοί αιχμαλωτίστηκαν. Επίσης δήλωσε ότι στη Βασόρα έχουν σκοτωθεί 116 άτομα, και 695 τραυματίστηκαν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας έφθασαν στο βόρειο Ιράκ νέες αμερικανικές ενισχύσεις σε εφαρμογή των σχεδίων για τη διαμόρφωση του βορείου μετώπου. Το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να στείλει τον επόμενο μήνα άλλους εκατό χιλιάδες στρατιώτες στο Ιράκ, ενισχύοντας τις χερσαίες δυνάμεις.

    Ενας πύραυλος πιθανότατα αμερικανικός έπεσε κατά λάθος σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές.

    [Φώτο-567947]

    [03] Στις ΗΠΑ απο αύριο ο Γ.Παπαντωνίου

    28/03/2003 13:19:40

    Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από αύριο μέχρι και τις 6 Απριλίου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ο Υπουργός θα έχει συνομιλίες την Τρίτη στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ και τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις.

    Ο Έλληνας Υπουργός θα μεταβεί την Τετάρτη στο Ντάλλας όπου θα παραβρεθεί στην τελετή παραλαβής των νέων αεροσκαφών F - 16 Block 52+ που παρήγγειλε η χώρα μας.

    Την Πέμπτη ο κ.Παπαντωνίου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Foreign Policy Association (FPA) στη Νέα Υόρκη, ενώ την επομένη θα μεταβεί στη Βοστώνη όπου και θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

    Κατά την παραμονή στις ΗΠΑ ο κ. Παπαντωνίου θα έχει συνάντηση με μέλη του Hellenic American Heritage Council καθώς και με τον ομογενή Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνης.Τέλος,ο κ.Παπαντωνίου την Δευτέρα, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ.Δημήτριο.-

    [04] Ομιλία Σημίτη σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ

    28/03/2003 13:16:36

    Στον πόλεμο στο Ιράκ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ με θέμα τη στρατηγική της Λισαβόνας και τα αποτελέσματα της εαρινής Συνόδου Κορυφής.

    Ο κ.Σημίτης ευχήθηκε ο πόλεμος να τελειώσει το συντομότερο, να αποκαταστασθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στο Ιράκ και να στηριχθεί η διεθνής νομιμότητα. Τις ώρες αυτές είπε, απαιτείται ψυχραιμία και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται όπως και όλη η Ευρώπη τις συνέπειες της κρίσης αυτής, συνέπειες όπως είπε, που επηρεάζουν τις συνθήκες, μέσα στις οποίες κινούνται τα οικονομικά, τα εθνικά μας θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας της χώρας

    [Φώτο-518399]

    [05] Γαλλία:Ομιλία Καραμανλή στη Γαλλική Ακαδημία

    28/03/2003 13:09:08

    Η ιρακινή κρίση, το Μέλλον της Ευρώπης στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, κατά την οποία εμφανίζεται διχασμένη και η πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών (Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου) για ενισχυμένη συνεργασία στην αμυντική πολιτική,θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, στις 5 το απόγευμα,στο Μέγαρο των Ηλυσίων (6 ώρα Ελλάδος)

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε απο το πρωί το στίγμα των θέσεών του,μιλώντας στη Γαλλική Ακαδημία,σε εκδήλωση των Ιδρυμάτων Κων. Καραμανλής και Σαρλ Ντε Γκόλ.

    Ο κ.Καραμανλής τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να μιλά με μία φωνή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι είναι λυπηρό η μόνη κοινή θέση που έχει η ΕΕ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι να βεβαιώνει ότι μπορεί να πάρει μία κοινή θέση. Η Ευρώπη,είπε ο κ.Καραμανλής,σε μία περίοδο που οι δεσμεύσεις της για τις ίδιες ιδέες και αξίες δοκιμάζεται,καθυστερεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών της για κοινή εξωτερική και κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξει την ικανότητά της να προωθήσει πολιτικές,οι οποίες θα διασφαλίζουν την αντίληψη της κοινής ασφάλειας σε όλη την ανθρωπότητα,ενώ τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της ενισχυμένης συνεργασίας και της πρωτοβουλίας των τεσσάρων χωρών για μία ευρωπαϊκή πρωτοπορία στον τομέα της άμυνας.

    ''Εάν μερικές χώρες της ΕΕ εκτιμούν ότι δεν μπορούν να δώσουν συνέχεια στην επιθυμία των λαών μας για κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας, τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε ενισχυμένη συνεργασία,μια ευρωζώνη άμυνας δηλαδή, που δεν είναι και δεν μπορεί να είναι πέρα απο τις δυνατότητές μας''.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στη νέα συνταγματική συνθήκη θα πρέπει να προστεθεί ρήτρα που να εγγυάται την κοινή αλληλεγγύη και ασφάλεια εναντίον κάθε είδους εξωτερικής απειλής για τις χώρες μέλη της ΕΕ, η οποία, όπως σημείωσε, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα. Θα διασφαλίζει, είπε, επί της ουσίας δεσμεύσεις αμοιβαίας συνδρομής, όπως αυτές συμπεριλαμβάνονται στη Συνθήκη της ΔΕΕ.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στην ιρακινή κρίση, τόνισε ότι ''το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αποτελέσει το πλαίσιο της διεθνούς νομιμοποίησης και η ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και ομαλοποίησης της κατάστασης, αμέσως μετά το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων. Εχουμε όλοι μία ευθύνη και κυρίως η Γαλλία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας,αλλά και η Ελλάδα ως προεδρεύουσα να μην εγκαταλείψουμε το λαό του Ιράκ στην τύχη του''.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι στόχος της ΕΕ πρέπει να είναι η προώθηση περισσότερο ισορροπημένων διατλαντικών σχέσεων μέσα στο υπάρχον πλαίσιο συνεργασίας,σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει τη συνεισφορά αυτής της σχέσης,που έχει δώσει ειρήνη και σταθερότητα στο δεύτερο μισό του τελευταίου αιώνα. Είναι ανάγκη να αποφεύγουμε τις μονομέριες και να ενισχύσουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, με ισότητα και ισοτιμία, γιατί οι κίνδυνοι είναι κοινοί για όλους, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Νωρίτερα το πρωί ο κ. Καραμανλής συζήτησε όλες τις εξελίξεις με τον πρόεδρο του κόμματος Νέα Δημοκρατική Ενωση της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρούτ.

    Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε μίλησαν εκπρόσωποι απο το Ιδρυμα Καραμανλή,αλλά και απο το ίδρυμα Ντε Γκόλ για τις ελληνογαλλικές σχέσεις αλλά και για τα οράματα που είχαν ο ιδρυτής της ΝΔ και ο στρατηγός Ντε Γκόλ.-

    [06] ''Διακήρυξη για την Ειρήνη'' απο 50 ευρωβουλευτίνες

    28/03/2003 12:24:45

    Με την υπογραφή,την ερχόμενη Δευτέρα,στην Ακρόπολη των Αθηνών της ''Διακήρυξης για την Ειρήνη'',πενήντα ευρωβουλευτίνες θα απαιτήσουν να ''σταματήσει ο παραλογισμός του πολέμου στο Ιράκ''.

    Η πρωτοβουλία ανήκει στην ευρωβουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισων Ευκαιριών του Ευρωκοινοβουλίου Αννα Καραμάνου,η οποία συγκάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση,στην Αθήνα,το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ισων Ευκαιριών.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα συζητηθούν τα θέματα της συμμετοχής των γυναικών στο διάλογο της Ευρώπης,καθώς και η νομική, οικονομική και κοινωνική διάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών.

    [07] Δίκη 17Ν:Κατάθεση Ταρασουλέα.

    28/03/2003 12:22:05

    Λεπτομερή περιγραφή της επίθεσης που δέχθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1989 έκανε, καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο Εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Ταρασουλέας. Ο συνταξιούχος πλέον εισαγγελικός λειτουργός είπε στην κατάθεσή του ότι ο άνδρας που τον πυροβόλησε έξω απο το σπίτι του, τρείς ή τέσσερις φορές στα πόδια, του θυμίζει κάπως τον κατηγορούμενο Σάββα Ξηρό. ''Γύρισα και τον κοίταξα στα μάτια και τον ρώτησα: γιατί το κάνεις αυτό;Δεν πήρα απάντηση.Με κοίταξε αμήχανα και έφυγε. Τον ακολούθησε άλλος ένας που μου έδωσε την εντύπωση ότι παρακολουθούσε την επιχείρηση'',είπε ο κ.Ταρασουλέας, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δράστες απέβλεπαν στον θάνατό του.

    Ο Σάββας Ξηρός που προανακριτικά ομολόγησε ότι αυτός πυροβόλησε τον Εισαγγελέα,κατόπιν εντολής που είχε λάβει,ερωτηθείς σχετικά απο τον πρόεδρο, απάντησε ότι δεν έπαιρνε εντολές. Νωρίτερα, στο δικαστήριο κατέθεσαν έξι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη, οι οποίοι ωστόσο δεν αναγνώρισαν κανέναν απο τους κατηγορούμενους.

    Στο δικαστήριο είχε κληθεί και άλλος ένας μάρτυρας για την υπόθεση Μομφεράτου, ο κ.Αλέξανδρος Μπορόβας, ο οποίος απο την αρχή δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο,με αποτέλεσμα ο πρόεδρος να διατάξει την βίαια προσαγωγή του.

    Η δίκη συνεχίζεται.

    [Φώτο-556243]

    [08] Με όλα τα μέσα σφυροκοπούν τη Βαγδάτη

    28/03/2003 07:33:43

    Ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Βαγδάτης για ογδοη ημέρα από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε μία περιοχή κοντά στις όχθες του ποταμού Τίγρη. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις του κέντρου τηλεπικοινωνιών και το κέντρο ελέγχου και διοίκησης. Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στα περίχωρα της πόλης, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται στρατόπεδα της επίλεκτης Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Περισσότεροι από 10 πύραυλοι ΤΟΜΑΧΟΚ εκτοξεύθηκαν μια ώρα νωρίτερα από τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, που πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο με στόχο τη Βαγδάτη και τα βόρεια προάστιά της , ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αεροπλανοφόρου ''Ρούσβελτ''. Παράλληλα το αμερικανικό Πεντάγωνο ετοιμάζεται να στείλει τον επόμενο μήνα άλλους 100.000 στρατιώτες στο Ιράκ, διπλασιάζοντας τις χερσαίες δυνάμεις. Το Ιράκ εκτίμησε ότι η Βαγδάτη μπορεί να περικυκλωθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις σε πέντε έως δέκα ημέρες. Αμερικανικές πηγές ανέφεραν ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ ετοιμάζονται για σκληρή μάχη με τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά κοντά στην Καρμπαλά, σε μία οδό που οδηγεί στη Βαγδάτη. Οι απώλειες των αμερικανών μέχρι στιγμής είναι 28 νεκροί και 10 αγνοούμενοι, οι Βρετανοί έχουν 20 νεκρούς και αγνοούμενους και από την ιρακινή πλευρά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, περισσότεροι από 350 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 March 2003 - 12:30:16 UTC