Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαγδάτη: Νέοι βομβαρδισμοί
  • [02] Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΝ
  • [03] Στρατηγείο ΝΑΤΟ Τυρνάβου: Πορεία διαμαρτυρίας για τον πόλεμο
  • [04] Σούδα: Δεύτερο πλοίο του ΠΝ περιπολεί στην περιοχή
  • [05] ΣΑ: Εκθεση γγ ΟΗΕ για Κυπριακό
  • [06] Συνέντευξη Γ.Παπαντωνίου στο «Βήμα Της Κυριακής

  • [01] Βαγδάτη: Νέοι βομβαρδισμοί

    30/03/2003 20:42:35

    Ο εκκωφαντικός θόρυβος μιας ισχυρής έκρηξης από τα νοτιοανατολικά περίχωρα της Βαγδάτης συγκλόνισε και πάλι γύρω στις 20.05 το βράδυ την ιρακινή πρωτεύουσα, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου κύματος αμερικανικών βομβαρδισμών.

    Η νέα αυτή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε την απάντηση των αντιαεροπορικών πυρών των Ιρακινών, ενώ ένα τζαμί κοντά στο ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνται οι ξένοι δημοσιογράφοι, άρχισε να μεταδίδει από τα μεγάφωνα στη διαπασών προσευχές και εκκλήσεις στον Αλλάχ.

    [Φώτο-567805]

    [02] Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΝ

    30/03/2003 20:27:28

    Με τη φιλοδοξία να αναζωογονήσει το διάλογο για το μέλλον της Αριστεράς στη χώρα μας, ο Συνασπισμός προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή του προγραμματικού του συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί απο 30 Μαΐου έως 1η Ιουνίου του 2003.

    Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της, εξέλεξε 13μελή επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί τις θέσεις της ΚΕ. Το σχέδιο που θα ετοιμάσει η επιτροπή αυτή θα εγκριθεί απο την ΚΕ και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στα μέλη του κόμματος, αλλά και θα γίνει αντικείμενο δημοσίου διαλόγου.

    Στην 13μελή επιτροπή εξελέγησαν σήμερα οι: Γολέμης Χ., Δραγασάκης Γ., Καίσαρης Ν., Λάσκος Χρ., Μαργαρίτης Θ., Μπαγιώργος Στ., Μπαλάφας Γ., Μπαλτάς Α., Παπαδόπουλος Χρ., Παπάς Στ., Πιτσιόρλας Στ., Χατζησωκράτης Δ. και η κυρία Πανάρετου Σούλα.

    [03] Στρατηγείο ΝΑΤΟ Τυρνάβου: Πορεία διαμαρτυρίας για τον πόλεμο

    30/03/2003 20:13:41

    Στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο του Τυρνάβου κατέληξε η σημερινή, μαχητική και με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, πορεία διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ την οποία διοργάνωσαν φορείς απο όλη τη Θεσσαλία.

    Με πανό, σημαίες και φωνάζοντας αντιπολεμικά και αντιαμερικανικά συνθήματα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, όπου μια πλειάδα ομιλητών, απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς, εξέφρασε την απέχθειά της στην ''πολεμοχαρή'' αμερικανοβρετανική συμμαχία, τάχθηκε αλληλέγγυα στον ιρακινό λαό και απαίτησε απο την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε είδους διευκολύνσεις στους Αμερικανούς.

    Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον πόλεμο στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς τον άδικο και ιμπεριαλιστικό, ''έγκλημα διαρκείας'', σφαγή και θηριωδία. ''Κι όμως ακόμη και τώρα -τόνισε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ.Δημ. Τσιόγκας- κάποιοι εύχονται να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος για να σκυλέψουν μετά τις σάρκες του λαού του Ιράκ. Θέλουν να ανοικοδομήσουν ο,τι ισοπεδώσουν οι Αμερικανοβρετανοί, γι αυτό και έχουν δώσει ο,τι τους ζητάνε και παρέχουν κάθε διευκόλυνση''.

    Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ζητείται να κλείσει το Στρατηγείο Τυρνάβου και η βάση της Σούδας, και να αναλάβουν δράση κατά της συνέχισης του πολέμου η Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία, η οποία με αντιπολεμικά και αντιαμερικανικά συνθήματα, κατέληξε στις 12.30 το μεσημέρι στην είσοδο του Στρατηγείου. Αστυνομικοί και άνδρες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί μπροστά στην είσοδο του Στρατηγείου. Η διαδήλωση ωστόσο ήταν απολύτως ειρηνική. Μερικοί νέοι έγραψαν με σπρέι συνθήματα στον περιβάλλοντα τοίχο του στρατοπέδου, ενώ στην πυρά παραδόθηκε ένα χάρτινο ομοίωμα του Μπους. Ακολούθησε η επίδοση του ψηφίσματος απο 10μελή επιτροπή στον αξιωματικό υπηρεσίας του στρατοπέδου ταξίαρχο Β. Σταθόπουλο.

    [Φώτο-568803]

    [04] Σούδα: Δεύτερο πλοίο του ΠΝ περιπολεί στην περιοχή

    30/03/2003 19:39:33

    Αλλο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού προστέθηκε στις ελληνικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο ναύσταθμο της Σούδας για την ασφάλειά του.

    Πρόκειται για την πυραυλάκατο ''Τρουπάκης'' η οποία διατέθηκε απο το Πολεμικό Ναυτικό μετά απο εντολή των συναρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς η φύλαξη των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.

    Είχε προηγηθεί ενέργεια των ΗΠΑ να αποστείλουν στην περιοχή τρία πλοία της ακτοφυλακής τους απο την Ιταλία για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη Σούδα. Τα δυο απο τα τρία αμερικανικά σκάφη παραμένουν ελλιμενισμένα στο ναύσταθμο της Σούδας, ενώ το τρίτο αποχώρησε.

    Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή περιπολεί από καιρό η τορπιλάκατος ''Μπάτσης''.

    [05] ΣΑ: Εκθεση γγ ΟΗΕ για Κυπριακό

    30/03/2003 18:31:51

    Η έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό αναμένεται να δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αύριο ή την Τρίτη. «Ο γγ θα πει τα πράγματα με το όνομά τους, είπε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, μιλώντας χθες στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. «Εχουμε κάνει τις αναγκαίες επαφές και παρεμβάσεις ώστε αυτή η εκτενής έκθεση, που θα καλύπτει τις εξελίξεις από το 1999 μέχρι σήμερα, να είναι αντικειμενική και να επιρρίπτει τις ευθύνες εκεί που πρέπει, επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «μετά την έκθεση, το ΣΑ θα υιοθετήσει ψήφισμα. Η συγκυρία είναι σημαντική επειδή πλησιάζουμε, χωρίς προβλήματα, στην προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ.

    [Φώτο-507612]

    [06] Συνέντευξη Γ.Παπαντωνίου στο «Βήμα Της Κυριακής

    30/03/2003 16:25:10

    Αλλαγές στο διεθνές σύστημα ασφάλειας προβλέπει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να αναδείξει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία, όπως αναφέρει, «θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια παράλληλη διεθνή δύναμη που θα λειτουργούσε εξισορροπητικά απέναντι στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Παπαντωνίου, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής τονίζει επίσης ότι «η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της πολιτικής και αμυντικής ενοποίησης της Ευρώπης, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της πρότασης του γαλλογερμανικού άξονα, για την προώθηση μιας κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής κατά τα πρότυπα της ΟΝΕ, προεξοφλώντας, μάλιστα τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια.

    Αναφορικά με την επέμβαση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ο υπουργός Αμυνας τονίζει ότι οι Αμερικανοί έχουν αποτύχει στην εκτίμησή τους για έναν γρήγορο πόλεμο διότι έχουν διαπράξει ένα πολιτικό σφάλμα. Το σφάλμα, κατά τον κ.Παπαντωνίου, έγκειται στο ότι «πίστεψαν ότι ο ιρακινός λαός θα τους υποδεχόταν ως απελευθερωτές.

    Σε ερώτηση αν στο Ιράκ έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου από τις συμπράτουσες δυνάμεις (ΗΠΑ-Βρετανία) απαντά περιγράφοντας ενέργειες που έγιναν και οι οποίες είναι δυνατό να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου, χωρίς να τα ονομάζει έτσι. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «υπήρξαν θάνατοι αμάχων, υπάρχει ανθρώπινη τραγωδία. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι υπάρχει «εναντίωση της διεθνούς κοινής γνώμης, καθώς και ότι «ο πόλεμος, πλέον, δεν φαίνεται να είναι μια αποδεκτή λύση στα διεθνή προβλήματα.

    Σχετικά με τις επιχειρήσεις στο Ιράκ ο κ.Παπαντωνίου δεν αμφισβητεί την έκβασή τους η οποία, όπως αναφέρει, καθορίζεται από τη στρατιωτική υπεροπλία των ΗΠΑ. Δεν συμμερίζεται, όμως, τις αμερικανικές προβλέψεις σχετικά με τη χρονική διάρκεια της επέμβασης και εκφράζει φόβους για πιθανή απώλεια μεγάλου αριθμού ανθρώπινων ζωών. Τονίζει μάλιστα, οτι «θα έχουμε εξελίξεις που δεν είναι συμβατές με τα αρχικά σχέδια των Αμερικανών.

    Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας στα τεκταινόμενα στο Ιράκ, ο υπουργός Αμυνας εκφράζει φόβους ότι αν οι εξελίξεις δεν είναι καλές για την Τουρκία κι αν απομονωθεί λόγω της στάσης της στο θέμα του βόρειου Ιράκ, τότε η γειτονική χώρα «μπορεί να ενισχύσει την αδιαλλαξία της απέναντι στην Ελλάδα.

    Σε περίπτωση, πάντως, που η Τουρκία εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ, ο κ. Παπαντωνίου ξεκαθαρίζει ότι «Ελληνες πιλότοι, όπως και Γερμανοί και Βέλγοι, δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις επιτήρησης του τουρκικού εναέριου χώρου, θα σταματήσουν δηλαδή να επανδρώνουν τα AWACS, τα οποία έχουν αναλάβει τη συγκεκριμένη αποστολή.

    Ο κ.Παπαντωνίου αναφέρεται και στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ. Στις επαφές του με αμερικανούς αξιωματούχους, όπως αναφέρει, θα εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση «για την αποκατάσταση του ρόλου του ΟΗΕ στην περίοδο μετά την κρίση στο Ιράκ. Θα θέσει επίσης το θέμα «των σχέσεων με την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία της επίλυσης του Κυπριακού και τη στάση που τήρησε η Τουρκία στο θέμα του βόρειου Ιράκ.

    Εμμέσως (το θέμα δεν έχει τεθεί επίσημα) ο υπουργός Αμυνας ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει διευκολύνσεις στις δυνάμεις που επιχειρούν στο Ιράκ και τονίζει ότι η χρήση του λιμανιού της Σούδας από τις αμερικανικές δυνάμεις γίνεται «σε εφαρμογή υφιστάμενων συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ όσο και σε διμερές επίπεδο και δεν πρόκειται για παροχή διευκολύνσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 March 2003 - 21:30:12 UTC