Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημεία ελέγχου εγκατέστησαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Βαγδάτη
  • [02] Αργία στην Αττική η 16η Απριλίου
  • [03] Εισήγηση για αύξηση διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων
  • [04] Αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά
  • [05] Επίσκεψη Παπανδρέου σε Ολυμπιακά Εργα
  • [06] Συνεδρίαση στην Κύπρο για έκθεση Ανάν.
  • [07] Χιονόπτωση στη Β. Ελλάδα
  • [08] Προσφυγή στο ΣτΕ για Βάση της Σούδας
  • [09] Κρίσιμες ώρες για τη Βαγδάτη.

  • [01] Σημεία ελέγχου εγκατέστησαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Βαγδάτη

    07/04/2003 14:18:47

    Αεροσκάφη της αμερικανο-βρετανικής συμμαχίας πραγματοποιούν συνεχείς πτήσεις επάνω από τη Βαγδάτη έπειτα από τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του προεδρικού μεγάρου στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων.

    Η ανταποκρίτρια του Ρόιτερ Σαμία Ναχούκ ανέφερε οτι οι αεροπορικές επιδρομές διεκόπησαν το πρωί, την ώρα που αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις εισέβαλαν στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου σε όλες τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Βαγδάτης για να εμποδίσουν τις ιρακινές στρατιωτικές κινήσεις, αλλά δεν πρόκειται να επιβάλουν περιορισμούς στην ελευθερία κίνησης των πολιτών.

    Η ''αντίσταση του (ιρακινού) καθεστώτος δεν έχει απαραιτήτως τελειώσει'', δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας Τζεφ Χουν.

    "Αναπόφευκτα η εικόνα είναι μικτή", δήλωσε ο Χουν για να περιγράψει την πρόοδο στον πόλεμο του Ιράκ έξω από τις πόλεις της Βαγδάτης και της Βασόρας. Πρόσθεσε πως σε ορισμένες περιοχές η εικόνα δεν είναι τόσο καλή όσο θα ήθελαν οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις.

    Στο μεταξύ αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ανακοίνωσε σήμερα, οτι τουλάχιστον έξι αμερικανοί στρατιώτες τραυματίσθηκαν σήμερα και έξι αγνοούνται έπειτα από επίθεση με ρουκέτα εναντίον αμερικανικής θέσης νότια της Βαγδάτης

    [Φώτο-571527]

    [02] Αργία στην Αττική η 16η Απριλίου

    07/04/2003 14:01:20

    Την ισχυρή πιθανότητα να οριστεί αργία για τους δημοσίους υπαλλήλους της Αττικής η 16η Απριλίου ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Η πρωτοβουλία αυτή υπαγορεύεται από την πρόθεση διευκόλυνσης των Αθηναίων, οι οποίοι θα έχουν δυσκολίες στις μετακινήσεις τους την 16η Απριλίου λόγω της παρουσίας στην Αθήνα 28 εθνικών αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου.

    [03] Εισήγηση για αύξηση διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων

    07/04/2003 13:59:55

    Υπό καθεστώς μερικής απελευθέρωσης τίθενται τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, Σχολών και Φροντιστηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η δυνατότητα αύξησης των διδάκτρων για την επόμενη σχολική χρονιά έως και 8%.

    Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η αύξηση των διδάκτρων για τα ιδιωτικά σχολεία αποφασίζεται με υπουργική απόφαση και δεν ξεπερνάει το όριο του πληθωρισμού.

    [04] Αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά

    07/04/2003 13:59:47

    Αυξήσεις έως 108,8% εμφανίζονται στις τιμές των οπωροκηπευτικών απο τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, στα 24 απο τα 26 είδη, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα ελέγχων των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Στο διάστημα μίας εβδομάδας, δηλαδή απο το τέλος Μαρτίου μέχρι τις πρώτες μέρες του Απριλίου οι αυξήσεις εμφανίζονται να φθάνουν μέχρι και το 23%.

    Η μεγαλύτερη αυξήση διαπιστώνεται στις χονδρές πιπεριές. Αιτία για την περατεταμένη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα είναι η κακοκαιρία.

    [05] Επίσκεψη Παπανδρέου σε Ολυμπιακά Εργα

    07/04/2003 13:19:31

    Τεράστιο χαρακτήρισε το έργο που εκτελείται στην παραλιακή η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου που επισκέφθηκε σήμερα τα έργα στο Ολυμπιακό κέντρο Ιστιοπλοϊας στον Αγιο Κοσμά καθώς και τα έργα για την Ολυμπιάδα αλλά και την ανάπλαση της περιοχής που εκτελούνται στο φαληρικό όρμο.

    Η κα Παπανδρέου υπογράμμισε οτι πολλά απο τα έργα που εκτελούνται εκεί θα παραμείνουν και μετά την Ολυμπιάδα και θα κανουν την Αθήνα πολύ καλύτερη. Θα βελτιωθεί, σημείωσε, και το περιβάλλον αλλά και το κυκλοφοριακό και όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο θαλάσσιο "μέτωπο".

    Η υπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα τις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα για τη βύθιση της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος και τη λειτουργία του Πάρκου στο χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού. Μετά τη βύθιση της Παραλιακής το πάρκο θα φθάνει μέχρι τη θάλασσα, σημείωσε η υπουργός,ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση,είπε οτι τα πιο σημαντικά απο τα έργα του θαλάσσιου μετώπου που είναι τα ολυμπιακά έργα ολοκληρώνονται πριν τους αγώνες αλλά και με τους ολυμπιακούς αγώνες θα συνεχιστούν οι χρηματοδοτήσεις καθώς θα υπάρξει και τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, οπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η επίσκεψη της κυρίας Παπανδρέου ξεκίνησε απο το Ολυμπιακό Κέντρο ιστιοπλοϊας στον Αγιο Κοσμά,το οποίο είναι ένα έργο με σημαντικές ιδιαιτερότητες,τόσο όσον αφορά την Ολυμπιακή χρήση του οσο και μετά. Το έργο εκτελείται μέσα στα χρονοδιαγράμματα και θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2004.

    Τα έργα κατασκευής της πρώτης φάσης έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 93% ενώ της δεύτερης φάσης σε ποσοστό 60%. Στη συνέχεια η κυρία Παπανδρέου έπισκέφθηκε και ενημερώθηκε για τα έργα στο φαληρικό Δέλτα. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστο 95% τα έργα κατασκευής του θαλάσσιου μετώπου του φαληρικού όρμου ενώ εχει προχωρήσει πάρα πολύ η κατασκευή των εγκαταστάσεων του ''μπιτς βόλεϊ''. Εχει κατασκευαστεί το 65% των εγκαταστάσεων αυτών.

    Επισης σημαντικά έχουν προχωρήσει και οι εγκαταστάσεις του

    ''ταε κβο ντο'' και τα έργα εχουν υλοποιηθεί σε ποσοστο 45%.-

    [06] Συνεδρίαση στην Κύπρο για έκθεση Ανάν.

    07/04/2003 12:22:18

    Συνεδριάζει το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, υπο την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου, για να αξιολογήσει την έκθεση Ανάν για το Κυπριακό, που αναμένεται να δοθεί επίσημα σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η έκθεση, η οποία θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δόθηκε ήδη στις ενδιαφερόμενες πλευρές.

    Στην έκθεση Ανάν καταγράφεται η πλήρως αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς, στη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό. Υπάρχει αναφορά για τη συνεχή απαίτηση του κατοχικού ηγέτη για χωριστές κυριαρχίες, ενώ αντίθετα, επισημαίνεται η εποικοδομητική στάση που τήρησαν τόσο ο τέως πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι «έψαχναν για ένοχο και όπως συμβαίνει πάντα, βρήκαν εμάς. Επιφυλάχθηκε μάλιστα να προβεί σε νέες δηλώσεις όταν μελετήσει το πλήρες κείμενο.

    [07] Χιονόπτωση στη Β. Ελλάδα

    07/04/2003 11:49:17

    Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά, ωστόσο στη Θεσσαλονίκη το τοπίο, από το πρωί, είναι χειμωνιάτικο, όπως και σ' όλη τη βόρεια Ελλάδα, όπου, από τις πρώτες πρωινές ώρες, πέφτει πυκνό χιόνι, ξαφνιάζοντας, ευχάριστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, τους κατοίκους.

    Πολλές συνοικίες του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης σκεπάστηκαν από το χιόνι, η χιονόπτωση είναι πυκνή και στο κέντρο της πόλης, ενώ ο δείκτης του θερμομέτρου, νωρίς το πρωί. έδειχνε μηδέν βαθμούς Κελσίου.

    Η απρόσμενη κακοκαιρία, που πλήττει από το πρωί την πόλη της Θεσσαλονίκης, δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, ενώ όλα τα σχολεία στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν κανονικά.

    Συγκεκριμένα, κλειστός παραμένει από τα ξημερώματα ο δρόμος Χορτιάτη -Αγίου Βασιλείου, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες στο δρόμο Ζακγλιβερίου - Πετροκέρασων προς Πανόραμα και Χορτιάτη.

    Στο μεταξύ, σε πλήρη κινητοποίηση έχουν τεθεί, από τις πρώτες πρωινές ώρες, οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ξαφνικής κακοκαιρίας σ' ολόκληρο το νομό.

    Τρεις ειδικά οχήματα (αλατιέρες) προσπαθούν να διατηρήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο προς το νοσοκομείο ''Παπανικολάου'', προς Χορτιάτη, Πανόραμα και Φίλυρο.

    Πυκνό χιόνι πέφτει από το πρωί και σε ορεινές κοινότητες του νομού Θεσσαλονίκης (Σοχός, Πετροκέρασα, Περιστερά, Λιβάδι), καθώς και στα πεδινά, στις περιοχές Μεσήμβρια και Ξηροχώρι, χωρίς, όμως, να διακοπούν οι συγκοινωνίες.

    Η νομαρχία ενημερώνει τους οδηγούς ότι στη διάρκεια της νύχτας ενδεχομένως να σημειωθεί παγετός και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες και να οδηγούν με προσοχή, ενώ - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση - οι υπηρεσίες της θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε συνεργασία με την τροχαία και την πυροσβεστική μέχρις ότου υποχωρήσει το κύμα κακοκαιρίας.

    Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, από τις μεταμεσονύχτιες ώρες άρχισε να πέφτει πυκνό χιόνι παντού και μέσα σε λίγες ώρες το είχε στρώσει ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

    Οι απρόσμενες χιονοπτώσεις είναι έντονες στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας όπου σε μεγάλα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου τα οχήματα κινούνται μόνο με αλυσίδες, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

    Όλα τα σχολεία στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας για σήμερα παρέμειναν κλειστά.

    Σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Κοζάνης η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες και σε πολλές ορεινές περιοχές το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 40 εκατοστά, ενώ στην πόλη της Φλώρινας έχει ξεπεράσει τα 35 εκατοστά.

    Με αλυσίδες κινούνται και τα οχήματα στους δρόμους της βόρειας και κεντρικής Χαλκιδικής, στο δρόμο Κατερίνης - Ελασσόνας και Κατερίνης - Ελατοχωρίου, Κοζάνης - Θεσσαλονίκης, καθώς και στους επαρχιακούς δρόμους προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχει αποκλειστεί το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι Ημαθίας.

    Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για την εποχή.

    Νωρίς το πρωί, η Φλώρινα και η Κοζάνη είχαν -2 βαθμούς Κελσίου και η Καστοριά -1 , αντίστοιχα.

    [Φώτο-527009]

    [08] Προσφυγή στο ΣτΕ για Βάση της Σούδας

    07/04/2003 11:16:35

    Ο δικηγόρος και τέως ευρωβουλευτής Ιωάννης Σταμούλης κατέθεσε σημερα το πρωί προσφυγή (αίτηση ακυρώσεως) στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως εκπρόσωπος δεκαπέντε Αθηναίων πολιτών.

    Με την προσφυγή,η οποία στρέφεται κατά του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη,του υπουργού Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γ. Παπαντωνίου,ζητείται να ακυρωθεί η παράλειψη της κυβέρνησης να απαγορεύσει την χρήση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας στην Κρήτη από τα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ για τις ανάγκες του πολέμου κατά του Ιράκ. Στην προσφυγή επισημαίνεται ότι στην στρατιωτική βάση της Σούδας γίνεται λειτουργία,υποστήριξη και συντήρηση των πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ.

    Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η παράλειψη της απαγόρευσης αποτελεί ανεπίτρεπτη κατάχρηση εξουσίας που παραβιάζει το Σύνταγμα (το οποίο στο άρθρο 27 παρ. 2 απαιτεί την προηγούμενη ψήφιση νόμου από τη Βουλή για την διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης από την Ελλάδα) και τις συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (οι οποίες απαγορεύουν να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική βάση για επιθετικές ενέργειες άλλου κράτους χωρίς την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ).

    Παράλληλα,στην προσφυγή τους χαρακτηρίζουν παράνομο τον επιθετικό πόλεμο κατά του Ιράκ,γιατί υπήρξε σαφής αντίθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας,ενώ επισημαίνεται ότι αποτελεί "έγκλημα κατά της ειρήνης" τιμωρούμενο από το άρθρο 6 του Χάρτη του Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης.

    Ακόμα,σύμφωνα με τους δεκαπέντε,η παράλειψη της κυβέρνησης να απαγορεύσει την χρήση της βάσης εκθέτει την χώρα και τελεί σε οξεία αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Μεταξύ των δεκαπέντε προσφευγόντων είναι οι: Π.Λαφαζάνης, Γ. Μπανιάς, Δ. Στρατούλης, Δ. Κωστόπουλος, Κ. Κουτσαμάνης, Ν. Γαλάνης, Ν. Γιαννόπουλος, Χριστίνα Ζιάγκα.-

    [09] Κρίσιμες ώρες για τη Βαγδάτη.

    07/04/2003 07:47:44

    Ο ήχος απο τις νέες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στα αμερικανικά στρατεύματα και τους ιρακινούς υπερασπιστές της στη δυτική περιφέρεια της πόλης δονεί τη Βαγδάτη σήμερα το πρωΐ, σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές. Αμερικανικές πηγές αναφέρουν πως τεθωρακισμένα οχήματα πραγματοποιούν επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης. Οι αμερικανικές δυνάμεις σφυροκοπούν ένα από τα προεδρικά παλάτια του Σαντάμ Χουσέιν στον ανατολικό τομέα του αεροδρομίου της Βαγδάτης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Κανένα αυτοκίνητο δεν κυκλοφορεί στους δρόμους της Βαγδάτης, καθώς ο πληθυσμός παραμένει κλεισμένος στα σπίτια του, αναμένοντας να δει τι πρόκειται να συμβεί στις επόμενες ώρες. Νωρίτερα, δύο βόμβες έπληξαν το κέντρο της πόλης και ορισμένες άλλες τα προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας μετά από επιδρομές της αμερικανικής αεροπορίας. Στο μεταξύ, προσγειώθηκε αργά το βράδυ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το πρώτο αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος , δήλωσε στο Ρόϊτερ αμερικανική στρατιωτική πηγή. Τα βρετανικά στρατεύματα ελέγχουν ''το μεγαλύτερο μέρος'' της Βασόρας στο νότιο Ιράκ, δήλωσε Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Περίπου 400 Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους Αμερικανούς πεζοναύτες στη διάρκεια της 48ωρης μάχης για την κατάληψη της Κερμπάλα στο κεντρικό Ιράκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 April 2003 - 11:30:19 UTC