Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαγδάτη-Αιματηρό χτύπημα κατά της ενημέρωσης
  • [02] Στους -19 η θερμοκρασία στο Νευροκόπι
  • [03] Κοινοτικό πρόγραμμα EQUAL - Πρόσφυγες-Μετανάστες-Συνέντευξη Τύπου.
  • [04] Αστυνομικός αναγνώρισε το Κουφοντίνα στη συμπλοκή στα Σεπόλια
  • [05] Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταγγέλει την επίθεση στο
  • [06] Ελεύθερος ο Ελληνας φοιτητής Χ.Δουσεμετζής

  • [01] Βαγδάτη-Αιματηρό χτύπημα κατά της ενημέρωσης

    08/04/2003 16:22:01

    Σε κόλαση μετατράπηκε το πρωί το κέντρο της Βαγδάτης, όπου οι

    αμερικανικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να επεκτείνουν τον έλεγχο τους στην ιρακινή πρωτεύουσα, έβαλαν με κάθε μέσο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και ξενοδοχείων.

    Το πρωί αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το ξενοδοχείο Παλαιστίνη όπου διαμένουν οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο εικονολήπτες του πρακτορείου Ρόιτερ και να τραυματιστούν άλλοι τρείς δημοσιογράφοι.

    Από τα αμερικανικά πυρά χτυπήθηκε και το γραφείο του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στην ιρακινή πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας δημοσιογράφος του δικτύου και να τραυματιστεί άλλος ένας εργαζόμενος.

    Οι Ελληνες δημοσιογράφοι και οι εικονολήπτες που βρίσκονται στην ίδια περιοχή είναι καλά στην υγεία τους.

    Στο μεταξύ η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για την επίθεση αμερικανικού άρματος μάχης εναντίον του ξενοδοχείου ''Παλαιστίνη'' της Βαγδάτης που προκάλεσε τον θάνατο δύο εικονοληπτών, ενός Ισπανού και ενός Ουκρανού, ανακοίνωσε σήμερα πηγή του υπουργείου Αμυνας στο ισπανικό πρακτορείο EFE.

    Ο υπουργός Αμυνας της Ισπανίας Φεντερίκο Τρίγιο ανέθεσε σε ισπανό στρατηγό που βρίσκεται στο Κουβέιτ στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής, να ζητήσει ''εξηγήσεις'' από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίθεση αυτή, η οποία προκάλεσε τον θάνατο του εικονολήπτη Χοσέ Κούζο του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Telecinco, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    [02] Στους -19 η θερμοκρασία στο Νευροκόπι

    08/04/2003 16:04:03

    Στους -19 βαθμούς έπεσε το πρωί ο υδράργυρος στο δήμο του Νευροκοπίου Δράμας και στις δεκαέξι κοινότητες και οικισμούς της περιοχής. Ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία της φετινής χρονιάς. Τα χιόνια που έπεσαν μεταβλήθηκαν σε πάγους και σε ορισμένα σημεία το ύψος τους φτάνει τους 40 πόντους.

    Οι δρόμοι που οδηγούν από τη Δράμα προς το Νευροκόπι (26ο χλμ) και από τη Δράμα στο Σιδηρόνερο (22ο χλμ.) κρύβουν παγίδες για τους οδηγούς γι' αυτό και η Τροχαία συνέστησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.

    Στην ορεινή Καβάλα πρόβλημα με τα χιόνια, που μεταβλήθηκαν σε πάγους, αντιμετωπίζουν τα χωριά Κεχρόκαμπος, Λεκάνη, Μακρυχώρι, Πλαταμώνας, Βουνοχώρι, Λιμνιά και Λυκόστομο. Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, αφού έγινε αποχιονισμός με μηχανήματα της νομαρχίας Καβάλας.

    Με δυσκολία, επίσης, γίνεται η συγκοινωνία μεταξύ Θάσου-Παναγίας. Σήμερα ξανάρχισαν τα θαλάσσια δρομολόγια με φέρι-μπόουτ από Καβάλα για Πρίνο Θάσου και αντίστροφα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας.

    Στην ορεινή Ξάνθη, αλλά και σε περιοχές της Ροδόπης (Νέα Σάντα, Κέχρος, Φιλλύρα και Οργάνη) η διέλευση των αυτοκινήτων γίνεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Ελλάδα παρά τη μερική ηλιοφάνεια επικρατούσαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όχι μόνο στις ορεινές περιοχές, αλλά ακόμα και μέσα στις πόλεις.

    Τέλος, με εντολή του νομάρχη Καβάλας, Θ. Καλλιοντζή, δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία στη Λεκάνη και τον Κεχρόκαμπο του δήμου Ορεινού Καβάλας.

    [03] Κοινοτικό πρόγραμμα EQUAL - Πρόσφυγες-Μετανάστες-Συνέντευξη Τύπου.

    08/04/2003 15:50:08

    Η ίδρυση και λειτουργία Γραφείων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, η διανομή υλικού με θέμα την καταπολέμηση φαινομένων ξενοφοβίας σε όλα τα σχολεία της Αθήνας, η έναρξη λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου είναι μερικές από τις δράσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του Κοινοτικού Προγράμματος EQUAL-Forum για την Κοινωνική Συνοχή, όπως έγινε γνωστό σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Σύμπραξη για την Ισότητα και την Κοινωνική Συνοχή που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Στριφτός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του προγράμματος, για το οποίο ευχήθηκε να συνεχιστεί και μετά το τέλος του, ώστε οι ξένοι που έρχονται στην πόλη του Μενιδίου να έχουν τις διευκολύνσεις που τους παρέχει το πρόγραμμα.

    Η δημοτική σύμβουλος Αθήνας και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου, Κατερίνα Κατριβάνου, αναφέρθηκε στη σημασία των Γραφείων υποδοχής και επισήμανε ότι ήδη έχουν αρχίσει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους αλλοδαπούς που ζητούν τη συνδρομή τους.

    Στους στόχους του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν 24 φορείς, αναφέρθηκε η πρόεδρος του ''ΚΕΚ ΕΡΓΟΝ'' Μαργαρίτα Δεφίγγου. Οπως τόνισε βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ομαλή ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στην αγορά εργασίας και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Εχει τριετή διάρκεια και έχει ως τελικό στόχο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας καθώς και στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη της πολυπολιτισμικής κοινωνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, τα Γραφεία Υποδοχής Μεταναστών και Προσφύγων λειτουργούν σήμερα από τους Δήμους Αθηναίων και Μενιδίου καθώς και από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που συμπεριλαμβάνονται στους φορείς του Έργου.

    Τα Γραφεία έχουν στελεχωθεί από προσωπικό που εκπαιδεύθηκε με ευθύνη του ΚΕΚ Έργον και μεταξύ άλλων προσφέρουν νομική και ψυχοκοινωνική στήριξη καθώς και ενημερωτικές υπηρεσίες στους μετανάστες και πρόσφυγες σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς. Η κοινωνική και νομική στήριξη γίνεται από το ΑΠΕ, το Εργατικό Κέντρο και τα Παιδικά Χωρία SOS.

    Επίσης, με πρωτοβουλία της UNICEF, που συμμετέχει στο πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε η παραγωγή και διανομή εντύπων και υλικού με θέμα την καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Αθηναίων και Αχαρνών καθώς και σε νηπιαγωγεία.

    Παράλληλα διοργανώθηκαν σεμινάρια και ημερίδες για εκπαιδευτικούς των δημοτικών και νηπιαγωγείων σε συνεργασία με τα γραφεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη περαιτέρω εμβάθυνση στους στόχους του προγράμματος και το ξεκίνημα της δημιουργίας δικτύου σχολείων. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η ΟΛΜΕ για τα Γυμνάσια και Λύκεια.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος EQUAL έχει επίσης δημιουργηθεί από το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη ηλεκτρονική πύλη στο Ιντερνετ (www.migrantsingreece.org). Στο Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο, όπως ονομάζεται η πύλη, υπάρχουν ειδήσεις από την τρέχουσα επικαιρότητα στα ελληνικά και αγγλικά που ενδιαφέρουν τους μετανάστες και πρόσφυγες καθώς και ενημέρωση για εκδηλώσεις, νομοθεσία και ένα πρακτικό οδηγό με διευθύνσεις και τηλέφωνα.

    Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες από το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας (ΙΚΕ) για τη δημιουργία δικτύου αναδόχων εθελοντών καθώς και για την ανάπτυξη ενός μοντέλου ολιστικής παρέμβασης το οποίο θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των Γραφείων Ενημέρωσης των μεταναστών και προσφύγων.

    Σημειώνεται ότι ρόλο συντονιστή του έργου έχει αναλάβει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΑΠΕ)

    [04] Αστυνομικός αναγνώρισε το Κουφοντίνα στη συμπλοκή στα Σεπόλια

    08/04/2003 15:49:13

    Το Δημήτρη Κουφοντίνα ως εκείνον που οδηγούσε το ταξί που πήραν οι δράστες της συμπλοκής στα Σεπόλια αναγνώρισε ο αστυνομικός Γιάννης Παπαφώτης.

    Ο μάρτυρας που ήταν μέλος πληρώματος περιπολικού που έσπευσε στο σημείο της συμπλοκής υποστήριξε ότι ο Σωτήρης Κονδύλης τον πυροβόλησε δυο φορές και τον τραυμάτισε στην κοιλιά ώστε να μπορέσει να επιβιβαστεί με τους υπόλοιπους στο ταξί και να διαφύγουν.

    Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, οπότε και αναμένεται να εξεταστούν οι υποθέσεις της εκτόξευσης ρουκέτας κατά της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Λευτέρη Παπαδημητρίου και των ανθρωποκτονιών του Μιχάλη Βρανόπουλου και του Τούρκου αξιωματούχου Ομερ Σιπαχίογλου.

    [05] Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταγγέλει την επίθεση στο "Παλαιστάϊν"

    08/04/2003 15:46:04

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) καταδίκασε σήμερα με δριμύτητα τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς τες εγκλήματα πολέμου, οι δράστες των οποίων, όπως τονίζει, πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

    ''Αναμφίβολα όλες οι επιθέσεις είναι πιθανό να είχαν στόχο τους δημοσιογράφους. Εάν είναι έτσι τα πράγματα, πρόκειται για βαριά και σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εϊνταν Ουάιτ.

    ''Ο βομβαρδισμός ξενοδοχείων όπου καταλύουν δημοσιογράφοι και το γεγονός ότι έβαλαν στόχο αραβικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν ιδιαίτερα συκλονιστικά γεγονότα για ένα πόλεμο που εξαπολύθηκε στο όνομα της δημοκρατίας. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη'', προσθέτει.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για το θάνατο και τον τραυματισμό δημοσιογράφων στο Ιράκ, εκτιμώντας παράλληλα ότι, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για το εάν επρόκειτο περί εσκεμμένης ενέργειας ή όχι πρέπει να διεξαχθεί πρώτα έρευνα.

    ''Είναι πάντα λυπηρό όταν σκοτώνονται ή τραυματίζονται δημοσιογράφοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους'', δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν μεταφέροντας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

    Σε ερώτηση εάν κατά τη γνώμη του πρόκειται για έγκλημα πολέμου, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι ''πρέπει να περιμένουμε μία ανάλυση του τί συνέβη, πράγμα δύσκολο στις παρούσες συνθήκες''.

    Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η προστασία των δημοσιογράφων από τα πυρά των εμπολέμων καλύπτεται από ένα πρωτόκολλο της τρίτης συνθήκης της Γενεύης, που φέρει και την υπογραφή της Βρετανίας. Δεν διευκρίνισε εάν φέρει επίσης την υπογραφή των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [06] Ελεύθερος ο Ελληνας φοιτητής Χ.Δουσεμετζής

    08/04/2003 15:42:16

    Ελεύθερος αφέθηκε ο 25χρονος Ελληνας φοιτητής Χαράλαμπος Δουσεμεντζής, ο οποίος κρατείτο στη Βρετανία, στο Νιουκάστλ, επι ένα μήνα, με την κατηγορία της παραβίασης του αντιτρομοκρατικού νόμου.

    Η πολιτική αγωγή απέσυρε τις εναντίον του κατηγορίες λόγω έλλειψης επαρκών ενοχοποιητικών στοιχείων

    Για την υπόθεση του Ελληνα φοιτητή μεσολάβησαν παραστάσεις προς τις βρετανικές αρχές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με βάση εισηγήσεις που έγιναν από τον Ελληνα γενικό πρόξενο στο Λονδίνο Αλέξη Χατζημιχάλη.

    [Φώτο-572021]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 April 2003 - 20:30:11 UTC