Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ
  • [02] Εβρος: Δεν υπάρχει κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας
  • [03] Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για Κυπριακό
  • [04] Στις συνεδριάσεις ΔΝΤ και G7 ο Ν.Χριστοδουλάκης
  • [05] Συνάντηση Σημίτη με Ευθυμίου
  • [06] Ανανεώθηκε η θητεία του Ι. Διώτη στην αντιτρομοκρατική
  • [07] Δρυς: Προστασία ελληνικών προϊόντων
  • [08] Οσβαλντ: Εφικτή η έγκαιρη παράδοση όλων των έργων
  • [09] Πρωτόπαπας για Σημίτη-Ερντογάν-Κυπριακό
  • [10] Αντιπολεμική εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ.
  • [11] Δηλώσεις πρωθυπουργού για ελληνική γεωργία
  • [12] Δίκη "17Ν":Αύριο η υπόθεση Βρανόπουλου.

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ

    10/04/2003 21:30:58

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ είχε σήμερα το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη διάρκεια της συνομιλίας, που έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, ο κ. Πάουελ μετέφερε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ το ενδιαφέρον της αμερικανικής διοίκησης για την προώθηση λύσης στο Μεσανατολικό, καθώς ο πόλεμος στο Ιράκ τελειώνει.

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε στον κ. Παπανδρέου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν μεγάλο βάρος στη διαδικασία αυτή και ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να υπάρξει άμεση επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει στενή συνεργασία με την ΕΕ προς την κατεύθυνση αυτή στο πλαίσιο του Κουαρτέτου.

    [02] Εβρος: Δεν υπάρχει κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας

    10/04/2003 21:05:00

    Δεν υπάρχει κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στην περιοχή του Εβρου. Αυτό είναι το επίσημο αποτέλεσμα που στάλθηκε απόψε από το Ειδικό Επιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο της Μεγάλης Βρετανίας.

    Οπως είναι γνωστό πριν δέκα μέρες είχε θεωρηθεί ως ύποπτη να έχει τη νόσο των ''τρελών αγελάδων'' ένα ζώο 12 ετών στην περιοχή του Εβρου. Τώρα έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και έλεγχοι και απεδείχθη ότι το ζώο δεν είχε προσβληθεί από τη νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

    Ετσι, η Ελλάδα παραμένει καθαρή από την αρρώστια αυτή.

    [03] Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για Κυπριακό

    10/04/2003 20:58:35

    Μετά το Ιράκ και στο Κυπριακό υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η έγκριση νέου ψηφίσματος αναβλήθηκε για αύριο ή για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία επιμένουν να παραμείνει στο προσχέδιο η αναφορά για κάλεσμα των δυο πλευρών να αποδεχτούν το σχέδιο Ανάν ως βάση για συμφωνία, ενώ η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα ζητούν να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη παράγραφος και να τονίζεται ότι τα μέλη του ΣΑ στηρίζουν το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του Κυπριακού. Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κύπρου καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες για να ανατρέψουν τυχόν αρνητικές εξελίξεις. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο στοχεύουν στην εξισορρόπηση των ευθυνών και ταυτόχρονα στη δέσμευση των δυο πλευρών όσον αφορά το σχέδιο Ανάν.

    [04] Στις συνεδριάσεις ΔΝΤ και G7 ο Ν.Χριστοδουλάκης

    10/04/2003 20:35:09

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης αναχωρεί αύριο για την Ουάσινγκτον, όπου το Σαββατοκύριακο θα συμμετάσχει, ως προεδρεύων του Eurogroup και του ΕCOFIN, στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του G7.

    Στη συνεδρίαση του G7 θα συζητηθεί η πορεία και οι εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας και είναι πιθανό η συζήτηση να επεκταθεί στο είδος των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται κάθε οικονομία. Θα συζητηθεί επίσης η ένταξη στην πορεία ανάπτυξης και άλλων χωρών.

    [Φώτο-460213]

    [05] Συνάντηση Σημίτη με Ευθυμίου

    10/04/2003 20:05:55

    Για θέματα που αφορούν τα ΤΕΙ ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ευθυμίου είπε στους δημοσιογράφους ότι την προσεχή Δευτέρα 14 Απριλίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), όπως έπραξε και με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων. «Στόχος, είπε ο κ. Ευθυμίου, «είναι η ανάδειξη των προοπτικών των ΤΕΙ, η ανάδειξη των προοπτικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης συνολικά και φυσικά η συζήτηση των θεμάτων των ΤΕΙ που είναι το δεύτερο σκέλος της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.

    [Φώτο-569457]

    [06] Ανανεώθηκε η θητεία του Ι. Διώτη στην αντιτρομοκρατική

    10/04/2003 19:43:57

    Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης αποφάσισε σήμερα την ανανέωση για ένα ακόμα έτος της θητείας του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Διώτη, στη θέση του αρμοδίου εποπτεύοντος εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

    [07] Δρυς: Προστασία ελληνικών προϊόντων

    10/04/2003 18:52:31

    Βασικός στόχος της χώρας μας παραμένει η εξαίρεση των Ελλήνων αγροτών από τις μειώσεις των επιδοτήσεων που περιέχει η νέα ΚΑΠ και η μεγαλύτερη προστασία των μεσογειακών - ελληνικών προϊόντων.

    Αυτό τόνισε ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Δρυς μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο εξέτασε την υπό αναθεώρηση κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ σε σύνδεση με τις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

    [Φώτο-546107]

    [08] Οσβαλντ: Εφικτή η έγκαιρη παράδοση όλων των έργων

    10/04/2003 18:03:34

    Η Αθήνα επιταχύνει όπως στο ?συρτάκι τους ρυθμούς προετοιμασίας της ενόψει του 2004 και έχει κάνει εφικτή την έγκαιρη παράδοση όλων των έργων, τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Οσβαλντ, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο συνεδριακό κέντρο της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Παράλληλα, ο Ελβετός αξιωματούχος ζήτησε να καταβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουν γρηγορότερα τα έργα στο Καραϊσκάκη, το Ελληνικό, το ΟΑΚΑ και το κλειστό του Περιστερίου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στενή συνεργασία κυβέρνησης-Οργανωτικής Επιτροπής.

    Η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, επεσήμανε, από την πλευρά της, ότι έχει συντελεστεί πολύ σημαντική πρόοδος σε όλους τους τομείς της προετοιμασίας, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε μέχρι σήμερα, ενώ υπογράμμισε, πως πρώτη προτεραιότητα ήταν, είναι και θα παραμείνει η ασφάλεια των Αγώνων.

    [Φώτο-573115]

    [09] Πρωτόπαπας για Σημίτη-Ερντογάν-Κυπριακό

    10/04/2003 16:24:21

    Τις παρατηρήσεις που έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο για το Κυπριακό μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προς τους δημοσιογράφους.

    Συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, παρατήρησε πως τέθηκαν όλα τα θέματα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων με ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό. Ο κ. Ερντογάν ήθελε την σύγκλιση πενταμερούς συνόδου (με τη συμμετοχή, δηλαδή, της Τουρκίας, Ελλάδας, Βρετανίας, ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων), η οποία απερρίφθη κατηγορηματικά από τον κ. Σημίτη. ''Δεν δεχόμαστε συζήτηση εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ'', υπογράμμισε ο κ. Σημίτης και παρατήρησε πως η επιμονή του Τούρκου ομολόγου του στη συγκεκριμένη πρόταση δείχνει ότι θα αναζητήσει άλλους τρόπους που θα στηρίζονται στις δικές του σκέψεις, οι οποίες, πάντως, ''είναι ασαφείς''.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στον κ. Ερντογκάν πως ''αν ο Ντενκτάς δεν αλλάξει θέση στην αντίληψη αναγνώρισης ενός κράτους, δεν μπορεί να υπάρξει λύση''.

    [10] Αντιπολεμική εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ.

    10/04/2003 15:19:26

    Μαχητική κινητοποίηση, με δίωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση και πορεία προς τη Βρετανική και την Αμερικανική πρεσβεία, πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι Ελληνες δημοσιογράφοι, διαμαρτυρόμενοι για το βαρύ φόρο αίματος, που κλήθηκε η παγκόσμια δημοσιογραφική οικογένεια να πληρώσει, για μία ακόμη φορά, στη Βαγδάτη.

    Σε ψήφισμα η ΕΣΗΕΑ, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η απροκάλυπτη και εγκληματική επίθεση των Αμερικανοβρετανών εισβολέων κατά δημοσιογράφων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, αποτελεί βαρύτατο πλήγμα στο καθήκον των δημοσιογράφων και το δικαίωμα όλων των πολιτών για ενημέρωση.

    Και συνεχίζει:

    «Οι οβίδες που χτύπησαν το ξενοδοχείο «Παλαιστίνη και προκάλεσαν το θάνατο συναδέλφων μας και το σοβαρό τραυματισμών άλλων, στόχευαν στην εξόντωση, στην τρομοκράτηση και στην επιβολή της σιωπής των δημοσιογράφων, που υπηρετούν την αλήθεια με κάθε τίμημα.

    Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω απο τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), όπου με τη συμμετοχή πολλών απεσταλμένων στο Ιράκ, γύρω στις 13.00 ξεκίνησε η πορεία προς τις πρεσβείες.

    Οι δημοσιογράφοι, ιδιαίτερα μαχητικοί, έφεραν πανό και πλακάτ, στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Σταματήστε τον πόλεμο και «Η ενημέρωση δολοφονείται.

    Της πορείας προπορεύτηκε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με πανό που έλεγε «Η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα του πολέμου. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι δημοσιογράφοι φώναζαν διάφορα συνθήματα, με επικρατέστερο το «Είμαστε Συντάκτες στα δίκαια των λαών και όχι φερέφωνα των Αμερικανών.

    Για τη σημερινή εκδήλωση η γραμματέας της Ενωσης Νανά Νταουντάκη, δήλωσε ότι πλήγμα βαρύτατο στο δικαίωμα της ενημέρωσης είναι το χτύπημα κατά του ξενοδοχείου «Παλαιστίνη, που είχε στόχο την απόκρυψη της αλήθειας, για την οποία οι δημοσιογράφοι έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται.

    Ο κ. Ν. Καραντινός, πρόεδρος των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, αναφερόμενος στην σημερινή κινητοποίηση, εξήρε τη στάση τους «για τα όμορφα ιδανικά που προστατεύουν την ελευθεροτυπία και την ανθρώπινη τιμή. Χαρακτήρισε τους Αμερικανούς χειρότερους απο τους Ναζί, γιατί όπως είπε χτυπησαν δημοσιογράφους συνειδητά και εξοντώνουν μικρά παιδιά και κατέληξε χαρακτηρίζοντας τους Ελληνες απεσταλμένους δημοσιογράφους στο Ιράκ τιμή και καμάρι της ελληνικής δημοσιογραφίας.

    [11] Δηλώσεις πρωθυπουργού για ελληνική γεωργία

    10/04/2003 15:16:19

    Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας είναι η διαμόρφωση της νέας αγροτικής πολιτικής, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως επίκεντρο τη Γεωργία.

    Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, κατατάσσεται πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση με κριτήριο την κοινοτική στήριξη ανά στρέμμα. Την τελευταία τριετία, όπως ανέφερε, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε κατά 14%, ενώ το 2002 διατέθηκαν αποζημιώσεις της γεωργικής παραγωγής από φυσικές καταστροφές, οι οποίες έφθασαν στα μεγαλύτερα ύψη που είχε γνωρίσει ποτέ η χώρα.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι θα υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι για την ενίσχυση της γεωργίας έως το 2013. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα εμφανιστούν στον τομέα της γεωργίας με την εισδοχή νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι επιδίωξη είναι να λαμβάνουν σταδιακά οι μεγαλοπαραγωγοί όλων των χωρών-μελών όλο και μικρότερη ενίσχυση.

    ''Στόχος μας είναι να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του 90% και άνω των Ελλήνων αγροτών'', υπογράμμισε. Μεταξύ άλλων στο υπουργικό συμβούλιο επιβεβαιώθηκε η εμμονή της κυβέρνησης στην πολιτική υπέρ των μικρών και μεσαίων αγροτών, όπως επίσης στην ειδική μέριμνα για τα προϊόντα ειδικού ενδιαφέροντος (καπνά, κρασί, λάδι).

    [12] Δίκη "17Ν":Αύριο η υπόθεση Βρανόπουλου.

    10/04/2003 15:08:13

    Με την υπόθεση δολοφονίας του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλου στις 24 Ιανουαρίου 1994 αναμένεται να ξεκινήσει αύριο η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Η υπόθεση αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς έχει κληθεί να καταθέσει ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας που φέρει τον κωδικό "Β1", ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας είναι από την υπόθεση δολοφονίας του εφοπλιστή Κωστή Περατικού.

    Η πρόβλεψη που έχει γίνει για τους προστατευόμενους μάρτυρες τους δίνει τη δυνατότητα να καταθέτουν από ειδικό χώρο πάνω από τη δικαστική αίθουσα ώστε στο δικαστήριο να ακούγεται μόνο η φωνή τους.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο περί οργανωμένου εγκλήματος αν κάποιος παράγοντας της δίκης ζητήσει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του μάρτυρα το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να προβεί στην ανακοίνωσή τους.

    Ο πρόεδρος ζήτησε να παραβρίσκονται αύριο στο δικαστήριο και οι μάρτυρες από τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 April 2003 - 20:30:14 UTC