Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακοπές κυκλοφορίας στη λεωφόρο Κηφισού και την οδό Σπύρου Λούη
  • [02] Σύσκεψη για την Σύνοδο Κορυφής
  • [03] Φαρμακοποιοί: Αναστολή κινητοποιήσεων
  • [04] Οι ΗΠΑ διαμηνύουν στην Τουρκία ότι οι Κούρδοι αποσύρθηκαν
  • [05] Σώοι οι όμηροι απο τη κατάληψη λεωφορείου στο Βερολίνο.
  • [06] Δίκη ''17Ν'':Λήξη σημερινής συνεδρίασης.
  • [07] Χανιά:Καταδίκη Αμερικανού.
  • [08] ΓΣΕΕ:Κινητοποίηση 16 Απριλίου

  • [01] Διακοπές κυκλοφορίας στη λεωφόρο Κηφισού και την οδό Σπύρου Λούη

    11/04/2003 21:24:08

    Διακοπές κυκλοφορίας και άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν από την Τροχαία αύριο και μέχρι την Κυριακή στη λεωφόρο Κηφισού και στην οδό Σπύρου Λούη στο Μαρούσι, λόγω έργων.

    [02] Σύσκεψη για την Σύνοδο Κορυφής

    11/04/2003 19:39:08

    Οι τελευταίες οργανωτικές λεπτομέρειες ενόψει της τελετής υπογραφής της Πράξης Προσχώρησης στην ΕΕ των δέκα νέων χωρών-μελών στις 16 Απριλίου στην Αθήνα όπως και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τις εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης το πρωϊ της ίδιας μέρας, εξετάστηκαν στη σύσκεψη που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τάσο Γιαννίτση και τον υφυπουργό Τύπου, Τηλέμαχο Χυτήρη, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του γραφείου του πρωθυπουργού.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υφυπουργός Τύπου χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την 16η Απριλίου "ιστορική μέρα" για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, λόγω της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ των χωρών που θα υπογράψουν τη Συνθήκη προσχώρησής τους στην ΕΕ.

    [Φώτο-526848]

    [03] Φαρμακοποιοί: Αναστολή κινητοποιήσεων

    11/04/2003 19:15:44

    Οι έγγραφες διαβεβαιώσεις που είχαν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά από τους συναρμόδιους υφυπουργούς και κυρίως τον κ. Φλωρίδη τους έπεισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να χορηγούν μέχρι τις 30 Ιουνίου όπως αποφάσισαν φάρμακα επί πιστώσει στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του δημοσίου.

    [04] Οι ΗΠΑ διαμηνύουν στην Τουρκία ότι οι Κούρδοι αποσύρθηκαν

    11/04/2003 16:08:09

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεμήνυσαν στην Τουρκία ότι οι κουρδικές δυνάμεις του βορείου Ιράκ αποσύρθηκαν από την πλούσια σε πετρέλαιο πόλη του Κιρκούκ και θα αποσυρθούν και από τη γειτονική πόλη της Μοσούλης, ανακοίνωσε πριν από λίγο κυβερνητική πηγή στην Αγκυρα.

    Η ίδια πηγή, η οποία προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, πρόσθεσε ότι αργότερα σήμερα η Τουρκία αναμένεται να εγκαταστήσει στρατιωτικούς παρατηρητές και στις δύο πόλεις.

    Νωρίτερα εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (DPK) Χοσιάρ Ζεμπαρί δήλωσε ότι σήμερα επήλθε συμφωνία για συνθηκολόγηση και παράδοση της Μοσούλης αμαχητί μεταξύ της διοίκησης του τακτικού ιρακινού στρατού και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μοσούλη μεταδίδει από την πλευρά του ότι το κέντρο της πόλης φαινόταν να τελεί σήμερα υπό τον έλεγχο των πεσμέργκα (κούρδων μαχητών), αλλά η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη στην πόλη αυτή του βόρειου Ιράκ.

    Στο Κατάρ από την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (Centcom) ανακοινώθηκε ότι ''η Μοσούλη και το Κιρκούκ έπεσαν'' και ότι ''οι δυνάμεις της συμμαχίας και κυρίως οι ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στο εσωτερικό των πόλεων αυτών''.

    [Φώτο-573464]

    [05] Σώοι οι όμηροι απο τη κατάληψη λεωφορείου στο Βερολίνο.

    11/04/2003 15:56:25

    Αίσιο τέλος είχε η κατάληψη λεωφορείου στο Βερολίνο με την έφοδο ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας οι οποίες απελευθέρωσαν τους δύο ομήρους γύρω στις 15.30 (ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας ο δράστης τραυματίστηκε, ενώ οι όμηροι είναι σώοι και αβλαβείς.

    Το λεωφορείο είχε σταματήσει στη συνοικία Σένεμπεργκ του δυτικού Βερολίνου και επί πολλές ώρες ήταν περικυκλωμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο ένοπλος διαπραγματευόταν με τους αστυνομικούς.

    Νωρίτερα δύο ένοπλοι είχαν ληστέψει τράπεζα στη συνοικία Στέγκλιτς του Βερολίνου, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα. Μετά τη ληστεία ο ένας ένοπλος διέφυγε, ενώ ο άλλος κατέλαβε ένα διόροφο λεωφορείο και συνέλαβε τους επιβάτες ομήρους.

    [Φώτο-573454]

    [06] Δίκη ''17Ν'':Λήξη σημερινής συνεδρίασης.

    11/04/2003 15:41:42

    Η ερώτηση του προέδρου προς τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο σχετικά με το αν αποδοκιμάζει τη δολοφονία Βρανόπουλου προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου του κατηγορουμένου κ. Γιάννη Ραχιώτη ο οποίος επεσήμανε ότι ο εντολέας του καλείται να απαντήσει για τη γνώμη του και όχι για την ουσία της κατηγορίας.

    Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του μάρτυρα κ. Γιώργου Τσερνόγλου (Β1) τον οποίο η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα χαρακτήρισε αναξιόπιστο ο πρόεδρος ζήτησε από τον Γιωτόπουλο να απαντήσει αν αποδοκιμάζει τη δολοφονία Βρανόπουλου ως πράξη βίας.

    Γιωτόπουλος: Ασφαλώς. Διαφωνώ πλήρως με τις πράξεις βίας. Είναι η πέμπτη ή έκτη φορά που μου γίνεται η ίδια ερώτηση.

    Ραχιώτης: Η ηθική αυτουργία κύριε Πρόεδρε είναι πράξη. Δεν μπορεί να ρωτάται ο κατηγορούμενος τη γνώμη του.

    Πρόεδρος: Ξέρω πολύ καλά τι ρωτάω. Ενας ηθικός αυτουργός ποτέ δεν θα είχε αποδοκιμάσει την πράξη του. Οχι μόνο δεν έχει υπόψιν του την ηθική απαξία της πράξης, αλλά δίνει και εντολή για την εκτέλεσή της.

    Ραχιώτης: Γίνεται μια προσπάθεια να συζητηθεί η γνώμη του κατηγορουμένου και όχι η πράξη για την οποία κατηγορείται.

    Γιωτόπουλος: Κύριε πρόεδρε είμαι εδώ γιατί με κατηγορεί ένα βούλευμα ότι είμαι αρχηγός μιας οργάνωσης που λέγεται εγκληματική. Είμαι υποχρεωμένος να αντικρούσω το βούλευμα. Θα το αντικρούσω μέσα από τους παραλογισμούς και τις αντιφάσεις του.

    Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ανάγνωση εγγράφων από την υπόθεση Βρανόπουλου.

    Ο πρόεδρος ζήτησε να ευρίσκονται τη Δευτέρα το πρωί στο δικαστήριο οι μάρτυρες για την βομβιστική επίθεση σε βάρος του τηλεοπτικού "Μέγκα", αλλά και αυτήν κατά της αμερικανικής πρεσβείας.

    [07] Χανιά:Καταδίκη Αμερικανού.

    11/04/2003 15:41:34

    Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της ελληνικής Δικαιοσύνης στον 19χρονο Αμερικανό αστυνομικό, που υπηρετεί στη Βάση Σούδας, Στήβεν Ρήθ.

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον έκρινε ένοχο για τον ξυλοδαρμό και τη ληστεία σε βάρος της Χανιώτισσας Μίνας Κάλλου και του επέβαλε ποινή κάθειρξης δέκα ετών, αναγνωρίζοντας μόνο το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, καθώς, όταν διέπραξε το αδίκημα, ήταν 18 ετών.

    Το δικαστήριο επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση στη Μίνα Κάλλου 30.000 ευρώ, ενώ ο καταδικασθείς έχει το δικαίωμα προσφυγής στο Πενταμελές Εφετείο. Μέχρι τότε θα βρίσκεται στην Αμερικανική Βάση της Σούδας υπό περιοριστικούς όρους.

    Στο δικαστηριο δεν παρουσιάστηκε ο άλλος Αμερικανός, που μαζί με τον Ρήθ τέλεσαν τις αξιόποινες πράξεις.

    Ο Τζόσουα Βάσλερ έχει φύγει από τη Βάση Σούδας και οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν κάτω από ποιές συνθήκες έφυγε, καθώς ήταν υπό περιορισμό.

    Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου, οι Χανιώτες που βρίσκονταν στην αίθουσα για να στηρίξουν τη Μίνα Κάλλου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Η ίδια δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, έπρεπε όμως, όπως είπε, στο εδώλιο να καθίσει και ο άλλος Αμερικανός. Την ίδια άποψη εξέφρασε και η συνήγορός της Ρούλα Παυλαντωνέα.

    Ο Στήβεν Ρήθ υποστήριξε ότι, όταν τέλεσε τις πράξεις που κατηγορείται, ήταν μεθυσμένος και είπε στο δικαστήριο ότι δεν συμμετείχε στον ξυλοδαρμό της Μίνας Κάλλου, παρά μονο στην αρπαγή της τσάντας της.

    Νωρίτερα, και πριν αρχίσει η δίκη, ζήτησε συγνώμη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Χανιώτισσα επιχειρηματία, που όμως, δεν την δέχθηκε.

    Το περιστατικό που είχε αναστατώσει την κοινή γνώμη των Χανίων, έχοντας πάρει πανελλήνιες διαστάσεις, σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα στις 2 Φεβρουαρίου 2002.

    Η Μίνα Κάλλου επέστρεφε στο σπίτι της στην Παλιά Πόλη των Χανίων, όταν δέχθηκε την επίθεση των δυο Αμερικανών, που την χτύπησαν στο πρόσωπο και την λήστεψαν.

    [08] ΓΣΕΕ:Κινητοποίηση 16 Απριλίου

    11/04/2003 15:41:25

    Με στάση εργασίας - απο τις 11 ως το τέλος της βάρδιας - την ερχόμενη Τετάρτη 16 Απριλίου και διαδήλωση απο το Σύνταγμα στην αμερικανική πρεσβεία, θα ''υποδεχτούν'' τα συνδικάτα τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα προσέλθουν για τη σύνοδο που θα αποφασίσει σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ.

    Η διαδήλωση - στις 11 το πρωϊ στο Σύνταγμα - θα έχει αντιπολεμικό χαρακτήρα και στη διαδρομή μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ θα μεσολαβήσουν ''στάσεις'' στις πρεσβείες της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας. Απο τη στάση εργασίας θα εξαιρεθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να διευκολυνθεί η προσέλευση των διαδηλωτών. Την ίδια ώρα στο Σύνταγμα καλούν το Ελληνικό Κοινωνικό φόρουμ και άλλες αντιπολεμικές οργανώσεις, ενώ η ''Δράση-Θεσσαλονίκη 2003'' μαζί με το ΚΚΕ καλούν στις 11 το πρωϊ, αλλά και στις 5 το απόγευμα , στην πλατεία Συντάγματος (στο χώρο μπροστά στον άγνωστο Στρατιώτη).

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, τόνισε οτι αν και η Συνομοσπονδία έχει ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ (και ειδικότερα υπερ της ένταξης της Κύπρου) οι ηγέτες των χωρών που στήριξαν τον πόλεμο στο Ιράκ θεωρούνται ανεπιθύμητοι για τα συνδικάτα.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε οτι η στάση των Μπλερ-Αθνάρ- Μπερλουσκόνι οδήγησε σε αποδυνάμωση της ΕΕ και εξασθένησε τη δυναμική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τάχθηκε υπερ ενός μοντέλου ολοκλήρωσης που θα στηρίζεται στην κοινωνική ευαισθησία και τον πολιτισμό και οχι στον ανταγωνισμό των όπλων με τις ΗΠΑ.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος τάχθηκε κατά της υποχρεωτικής αργίας για τους δημοσίους υπαλλήλους και δήλωσε οτι διαφωνεί με επιλογές έντονων αστυνομικών μέτρων που μπορεί να μετατρέψουν τμήμα της πόλης σε ''αστυνομοκρατούμενη περιοχή'' την Τετάρτη και Πέμπτη 16 και 17 Απριλίου.,

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε οτι θα γίνει μια πραγματικά μεγάλη κινητοποίηση με συμμετοχή όλων των εργατικών κέντρων και επιβεβαίωσε την απόφαση των συνδικάτων για κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Ιούνιο.

    Εξάλλου, αντιπολεμικό κλίμα αναμένεται να κυριαρχήσει και στο γιορτασμό της φετινής Πρωτομαγιάς. Η ΓΣΕΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα (με προοπτική διαδήλωσης προς την πρεσβεία των ΗΠΑ). Την ίδια μέρα και ώρα το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

    [Φώτο-567425]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 April 2003 - 20:30:13 UTC