Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαγόρευση απόπλου απο Πειραιά για Κρήτη
  • [02] Συνέντευξη Τ.Παπαδόπουλου για Κυπριακό-ΕΕ-Τουρκία.
  • [03] Ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή Σύνοδος στην Αθήνα

  • [01] Απαγόρευση απόπλου απο Πειραιά για Κρήτη

    17/04/2003 18:48:22

    Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στο νοτιοδυτικό Αιγαίο (άνεμοι εντάσεως 9 μποφόρ), απαγορεύθηκε, από τις 5μμ, ο απόπλους των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την Κρήτη.

    [02] Συνέντευξη Τ.Παπαδόπουλου για Κυπριακό-ΕΕ-Τουρκία.

    17/04/2003 14:39:54

    «Είναι δικαίωμα της Τουρκίας να δημιουργεί προβλήματα στον εαυτό της, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν αποδίδω ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη στάση, ούτε και στο γεγονός ότι νωρίτερα σήμερα αντάλλαξα μια χειραψία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε το μεσημέρι ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην απόφαση του κ.Γκιούλ να μην παραβρεθεί στη χθεσινή τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης των νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, ο κ.Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου σχετικά με τα αισθήματά του για τη χθεσινή ημέρα, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν πορεύονται με τους Ελληνοκύπριους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και έκανε λόγο για μέτρα τα οποία θα εξαγγελθούν από την κυπριακή κυβέρνηση με σκοπό τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων σε κάποια από τα ευεργετήματα τα οποία προκύπτουν από την ένταξη.

    «Θα τα εξαγγείλουμε σε περίπου μία εβδομάδα, όταν θα έχουν εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ελπίζω ότι ο κ. Ντενκτάς δεν θα προβεί σε αντίμετρα τα οποία θα αποκλείουν τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο κ.Παπαδόπουλος. Τα μέτρα που προτείνουμε αφορούν το διάστημα μέχρι τη λύση, η οποία είναι απαραίτητη και για τις δύο πλευρές. Καμμία κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί όταν ένα μεγάλο μέρος της υποφέρει, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη κατά τη διάρκεια της παραμονής του τελευταίου, αύριο και το Σάββατο, στην Κύπρο, ο κ.Παπαδόπουλος δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Τουρκοκύπριους με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέλοντας να δείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση τείνει το χέρι της προς την πλευρά τους. Είναι λυπηρό που ο κ.Ντενκτάς αποφάσισε όχι μόνο να μην πάει στη συνάντηση, αλλά και να απαγορεύσει τη συμμετοχή και στα συμπολιτευόμενα κόμματα.

    Σε ό,τι αφορά την συνέχεια των προσπαθειών για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, ο Κύπριος πρόεδρος έκανε και πάλι λόγο για το σχέδιο Αναν ως βάση για τις διαπραγματεύσεις, «με κάποιες τροποποιήσεις, στο ύφος του εγγράφου που είχε παραδοθεί στο γενικό γραμματέα πριν από την συνάντηση της Χάγης και διευκρίνισε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να είναι μόνο συμβουλευτικός, αφού το Κυπριακό βρίσκεται στη διαμεσολαβητική δικαιοδοσία του ΟΗΕ. «Το Κυπριακό πάντως δεν δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Κλείνοντας την συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθυνόμενος κυρίως στους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ότι δεν θεωρεί τη χθεσινή ημέρα ως νίκη των Ελληνοκυπρίων και ήττα του κ. Ντενκτάς, αλλά ως νίκη ολόκληρου του κυπριακού λαού και ευχαρίστησε όλους τους προκατόχους του, τους πολιτικούς και τους πολίτες για τις προσπάθειες όλων αυτών των χρόνων που οδήγησαν στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [03] Ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή Σύνοδος στην Αθήνα

    17/04/2003 14:29:41

    Με συνέντευξη του προεδρεύοντα της ΕΕ πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη,ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οι εργασίες της διήμερης Ευρωπαικής Συνόδου.Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΕ για το Ιράκ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που ολοκλήρωσε τις εργασίες της νωρίτερα σήμερα.

    Αναλύοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος της ΕΕ η Ελληνική Προεδρία για το Ιράκ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη συμφωνία όλων των κρατών-μελών και τον κεντρικό ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε με έμφαση την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν στη Σύνοδο Κορυφής των Αθηνών υπογραμμίζοντας οτι η παρουσία αυτή αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ενωση στον ΟΗΕ.

    Ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ καθώς και σε σταδιακή ανάληψη της διοίκησης της χώρας απο τους ίδιους τους Ιρακινούς.Η ΕΕ είπε θα στηρίξει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον ιρακινό λαό καθώς και τη διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ, στην οποία κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει ο ΟΗΕ και υπογράμμισε οτι η Σύνοδος Κορυφής των Αθηνών ''έδωσε το στίγμα της'' σε ο,τι αφορά τις εξελίξεις στο Ιράκ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος αφού υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας του Κόφι Αναν στην Αθήνα επισήμανε την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ιράκ αλλά και προστασίας των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το Ιράκ και ειδικότερα για τους λόγους για τους οποίους η ανακοίνωση της ΕΕ για το Ιράκ δεν χαρακτηρίζει δυνάμεις κατοχής τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις που εισέβαλαν στη χώρα ο Κώστας Σημίτης σημείωσε οτι η απόφαση που βγήκε ήταν συμβιβαστική και οτι έπρεπε να βρεθούν τρόποι έκφρασης που να είναι αποδεκτοί απο όλους. ''Η Ευρώπη είναι μια διεργασία ενοποίησης'' ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας οτι στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν στο μέλλον διαφωνίες. Αυτό δεν είναι μυστικό και είναι σαφές οτι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τις σχέσεις της Ενωμένης Ευρώπης με τις ΗΠΑ αλλά και για μια σειρά απο άλλα θέματα, τόνισε ο Κώστας Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργος σημείωσε ακόμη επι του θέματος του Ιράκ πως είναι αυτονόητο οτι πρέπει τώρα να αρθεί το εμπάργκο που είχε επιβάλει η Διεθνής Κοινότητα κατά του Ιράκ.

    Ο Κ. Σημίτης ανέφερε ακόμη πως ο τρόπος με τον οποίο θα εμπλακεί ο ΟΗΕ στη σταθεροποίηση του Ιράκ απο δώ και στο εξής είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων στη διεθνή πολιτική σκηνή.

    Για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη ο πρωθυπουργός επισήμανε οτι αντικείμενο των διαβουλεύσεων ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας όλων των χωρών της Ευρώπης. Η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημιουργεί νέες συνθήκες αλλά όχι νέες διαχωριστικές γραμμές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας οτι κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης όλες οι ευρωπαϊκές χώρες διατύπωσαν την κοινή πολιτική βούλησή τους να προωθήσουν τη συνεργασία τους επι συγκεκριμένων θεμάτων.

    [Φώτο-576277]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 April 2003 - 20:30:09 UTC