Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτόπαπας για δημοσιεύματα
  • [02] Δήλωση Στ. Μανίκα για δημοσιεύματα Αυριανής
  • [03] Μέτρα σε πλοία για τον ιό της θανατηφόρου πνευμονίας
  • [04] Σεισμός στη Σάμο
  • [05] Στην Κρήτη ο Κόφι Ανάν
  • [06] Δίκη 17Ν:"Μάρτυρας εξάντλησε τον πρόεδρο"
  • [07] Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από ΝΔ
  • [08] Δήλωση Μ. Νεονάκη για Δημοσιεύματα
  • [09] Κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω βροχής

  • [01] Πρωτόπαπας για δημοσιεύματα

    18/04/2003 14:18:52

    Την ''πλήρη διαφωνία του'' προς αρθρογραφία εφημερίδας κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να αποχωρήσει απο το πόστο του αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο του, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    ''Οταν όλη η Ευρώπη και όλοι οι Ελληνες πολίτες δείχνουν να επικροτούν τις κινήσεις του πρωθυπουργού, μια τέτοια πρόταση βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με το κοινό αίσθημα'', τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε δημοσιεύματα στα οποία φέρονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ να έχουν έντονη και επικερδή χρηματιστηριακή δραστηριότητα με μετοχές επιχειρηματιών, δήλωσε:

    ''Η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 2843/2000 που θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς για τα μέλη της κυβέρνησης ως προς τις χρηματιστηριακές συναλλαγές τους. Ο νόμος αυτός τηρείται απαρέγκλιτα'', τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε πως ως την ψήφιση του νόμου δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί και άρα δεν υπάρχει παράνομη πράξη.

    ''Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξάλλου χαρακτηρίζεται απο τη διαφάνεια και την εντιμότητά της'' υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας και σημείωσε πως ο νόμος θεσπίστηκε ακριβώς ''για να απαλλαγεί ο πολιτικός κόσμος απο υποψίες που σε σημαντικό βαθμό μπορεί και να είναι αυθαίρετες''.

    [02] Δήλωση Στ. Μανίκα για δημοσιεύματα Αυριανής

    18/04/2003 14:18:42

    ''Οι επενδυτικές μου δραστηριότητες στο Χρηματιστήριο, κατεγεγραμμένες -εδώ και πολλά χρόνια- έχουν κριθεί κατ'επανάληψη, έχουν δημοσιοποιηθεί με τη διαδικασία του ''πόθεν έσχες'', όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους βουλευτές'', τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας κ. Στέφανος Μανίκας, ενώ χαρακτηρίζει τα σχετικά δημοσιεύματα ''αυταπόδεκτες συκοφαντίες και μυθεύματα''.

    Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής:

    ''Η κοινωνική και η πολιτική μου διαδρομή, ήταν και είναι νόμιμη, διάφανη, ανεπίληπτη. Είναι γνωστή η μακρόχρονη επαγγελματική μου απασχόληση ως οδοντίατρος. Οι επενδυτικές μου δραστηριότητες στο χρηματιστήριο, καταγεγραμμένες -εδώ και πολλά χρόνια- έχουν κριθεί κατ'επανάληψη, έχουν δημοσιοποιηθεί με τη διαδικασία του πόθεν έσχες, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους βουλευτές.

    Οι αυταπόδεκτες συκοφαντίες και τα μυθεύματα του -γνωστού σ'όλους- κ. Κουρή και της ''Αυριανής'' δεν με αγγίζουν. Η λάσπη επιστρέφεται. Η απέλπιδα προσπάθεια του κ. Κουρή και οποιωνδήποτε άλλων να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, θα πέσει για μια ακόμη φορά στο κενό. Ας αναμένει την κρίση της Δικαιοσύνης''.

    [Φώτο-370565]

    [03] Μέτρα σε πλοία για τον ιό της θανατηφόρου πνευμονίας

    18/04/2003 14:02:25

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της θανατηφόρου νόσου του αναπνευστικού συνδρόμου (πνευμονία) έχουν ληφθεί και στα ποντοπόρα πλοία.

    Οπως αναφέρεται σε Δελτίο Ενημέρωσης της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της απέστειλε εγκύκλιο στην οποία παρέχονται οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου στα ποντοπόρα πλοία.

    Περιγράφονται τα συμπτώματα και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, προκειμένου για ασθενείς ναυτικούς, οι οποίοι κατά το δεκαήμερο που προηγήθηκε των πρώτων συμπτωμάτων είχαν προσεγγίσει με το πλοίο τους και είχαν κατά οιονδήποτε τρόπο επαφή με φορείς της νόσου σε λιμάνια του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης, του Ανόϊ, του Βιετνάμ, της Κίνας, της Τάϊ-Βαν και του Τορόντο του Καναδά.

    Η ΕΕΕ, εξάλλου, γνωστοποίησε στα ναυτικά γραφεία ότι οι αρχές της Σιγκαπούρης έχουν επιβάλλεο την υποχρέωση σε όλα τα καταπλέοντα πλοία να υποβάλλουν δήλωση στις υγειονομικές αρχές του λιμανιού για την κατάσταση υγείας του πληρώματος.

    Ανάλογα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί και απο τις αρχές της Διώρυγας του Παναμά, οι οποίες έχουν επιβάλλει σε όλα τα διερχόμενα πλοία που προέρχονται απο τις χώρες που έχει παρουσιασθεί η νόσος, να αναφέρουν ένα έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα αρρώστιας στα πληρώματά τους, τις προηγούμενες 30 ημέρες.

    [04] Σεισμός στη Σάμο

    18/04/2003 13:24:22

    Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα σήμερα τα ξημερώματα στις 01.35 σημειώθηκε σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,4 Ρίχτερ, 50 χλμ ΒΑ της Σάμου.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός στους κατοίκους του νησιού, καθώς και στην Χίο και την Μυτιλήνη.

    Ζημιές δεν έχουν σημειωθεί, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν η αστυνομική διεύθυνση και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου.

    [05] Στην Κρήτη ο Κόφι Ανάν

    18/04/2003 13:14:45

    Στην Ελούντα βρίσκεται από το μεσημέρι για ολιγοήμερες διακοπές ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε κ. Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Ανάν έφτασε στις 11,40 σήμερα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Ν. Καζαντζάκης όπου τον υποδέχθηκαν ο Γ. Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Καρούντζος και τοπικές αρχές.

    Ο Γ.Γ του ΟΗΕ αμέσως μετά την άφιξη του αναχώρησε για την Ελούντα όπου θα παραμείνει στο ξενοδοχείο «Ελούντα Μπήτς μέχρι την Κυριακή.

    [06] Δίκη 17Ν:"Μάρτυρας εξάντλησε τον πρόεδρο"

    18/04/2003 13:13:34

    Η πιο γλαφυρή κατάθεση που δόθηκε απο την έναρξη της δίκης για τη ''17 Νοέμβρη'' ήταν αυτή του μάρτυρα κ. Παντελή Λουδάρου, παλαιοπώλη, αυτόπτη της δολοφονίας του συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας Ομέρ Σιπαχίογλου, στις 4 Ιουλίου 1994, στο Παλαιό Φάληρο.

    Ο κ. Λουδάρος είχε βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος, καθώς, όπως είπε, λόγω της δουλειάς του γυρίζει σε γειτονιές για να αγοράζει παλαιά έπιπλα.

    Με την έναρξη της κατάθεσής του ο μάρτυρας δήλωσε στον πρόεδρο ότι έχει 7 παιδιά, 15 εγγόνια και 4 δισέγγονα. Αμέσως μετά εξήγησε ότι επειδή έκανε 1,5 ώρα να φτάσει στο δικαστήριο, θα ήθελε να έξοδα κίνησής του.

    Μάρτυρας: Αν μπορείς να μου βγάλεις κάτι κ. Πρόεδρε, θα σε συγχωρνάω.

    Πρόεδρος: Συμμερίζομαι, αλλά....

    Μάρτυρας: Εντάξει κ. Πρόεδρε, είσαι ωραίος άνθρωπος.

    Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο κ. Λουδάρος υποστήριξε ότι άκουσε ένα μπαμ και είδε το αυτοκίνητο με τον Τούρκο διπλωμάτη και ένα άτομο απ'έξω να πυροβολεί.

    Πρόεδρος: Ποιός πυροβολούσε;

    Μάρτυρας: Περίμενε κ. Πρόεδρε, με τη σειρά. Εγώ κατέβηκα απο το αυτοκίνητο και πήγα στον Τούρκο. Μετά δηλαδή έμαθα ότι ήταν Τούρκος και για ''17 Νοέμβρες'' και 50 και δεν ξέρω. Τον πήρα στα χέρια μου και σε πολύ λίγο έγειρε.

    Πρόεδρος: Ξεψύχησε στα χέρια σας;

    Μάρτυρας: Ναι κ. Πρόεδρε. Εγώ τον άφησα κάτω και γύρισα μετά προς αυτό τον κύριο που πυροβολούσε και του είπα.... μπορώ να πώ τί του είπα κ. Πρόεδρε;

    Πρόεδρος: Ναί, μιλήστε ελεύθερα.

    Μάρτυρας: Του είπα ρε....., ρε....., γιατί το έκανες αυτό; Αυτός που έδειξε το πιστόλι σαν παντόφλα. Κατάλαβες κ. Πρόεδρε; Γύρισε τότε και μπήκε σε ένα αυτοκίνητο, που ήταν άλλοι δύο και έφυγαν προς την Αμφιθέας.

    Πρόεδρος: Μπορείτε να περιγράψετε τον δράστη;

    Μάρτυρας: Ηταν 1,85 με 1,90, ωραίο μαλλάκι κ. Πρόεδρε, με τον κροκόδειλα στο μπλουζάκι... ωραίοι κ. Πρόεδρε. Αυτός ο φουκαράς έφαγε 5 σφαίρες και κλάταρε.

    Πρόεδρος: Αναγνωρίζετε τον δράστη;

    Μάρτυρας: Α! Τί να αναγνωρίσω; Δεν μπορώ να αναγνωρίσω. Θα γίνω ρόμπα αν πω κάτι.

    Πρόεδρος: Ρόμπα, ξεκούμπωτη, που λένε....

    Μάρτυρας: Ναι, εγώ είμαι τόσα χρόνια στην πιάτσα.

    Πρόεδρος: Πόσο χρονών είσαι;

    Μάρτυρας: Πόσο μ'έχεις; Είμαι 70. Αμα πίνεις οινοπνεύματα και καπνίζεις, σουρώνεις.

    Πρόεδρος: Εγώ εξαντλήθηκα. Θέλει να ρωτήσει κανείς κάτι;

    Σ.Πολ.Αγ.: Μπορείτε κ. μάρτυρα να περιγράψετε τον δράστη;

    Μάρτυρας: Η φάση αγόρι μου είναι αυτή που έρριξα.

    Πρόεδρος: Εντάξει, εντάξει, μπορείτε να φύγετε.

    Μάρτυρας (προς τον πρόεδρο): Ολες οι τηλεοράσεις για σένα λένε. Οτι είσαι ο πρώτος.

    Πρόεδρος: Εντάξει, να πάτε στο καλό.

    Μάρτυρας: Θα μου βγάλεις τίποτε κ. Πρόεδρε; Στο χέρι σου είναι.

    Πρόεδρος: Το μόνο που μοιράζει το δικαστήριο είναι φυλακή.

    Μάρτυρας: Καλά κ. Πρόεδρε, φεύγω.

    Στο δικαστήριο καταθέτει ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος, περιπτεριούχος, αυτόπτης της δολοφονίας Σιπαχίογλου. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι αναγνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα τον Σωτήρη Κονδύλη και τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ως δράστες της επίθεσης και κατά ποσοστό 90% τον Σάββα Ξηρό, ως τον άνθρωπο που πυροβόλησε τον Τούρκο διπλωμάτη.

    [07] Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής από ΝΔ

    18/04/2003 12:43:13

    «Λόγοι στοιχειώδους ευθύνης και ευθιξίας υποχρεώνουν τον πολιτικό κόσμο, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, να μην αφήσει στο σκοτάδι κανένα από τους γενικότερους λόγους που την προκάλεσαν τονίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρότασή τους για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, βάσει του άρθρου 144 του κανονισμού της Βουλής (εξέταση ειδικών ζητημάτων δημοσίου ενδιαφέροντος).

    Στην πρόταση, που φέρει πρώτη την υπογραφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλή, υπογραμμίζεται ότι η πολύνεκρη τραγωδία «φέρνει σταδιακά στο φως πράξεις και παραλείψεις, οι οποίες και αναδεικνύουν τα αίτιά της.

    Ως τέτοιες, σημειώνονται:

    α) Η τριτοκοσμική, κυριολεκτικώς, κατάσταση τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου, τα οποία έπρεπε να έχουν προ πολλού καιρού ανακατασκευασθεί και δοθεί στην κυκλοφορία, ύστερα μάλιστα και από πακτωλούς κοινοτικών πόρων.

    β) Η κυκλοφορία, σε πολυσύχναστους δρόμους, ως και τα Σαββατοκύριακα, βαρέων οχημάτων και οχημάτων μαζικής μεταφοράς, τα οποία βρίσκονται σε χείριστη κατάσταση.

    γ) Η προκλητική έλλειψη αποτελεσματικού, τόσο προληπτικού όσο και κατασταλτικού, ελέγχου οχημάτων αλλά και η έλλειψη ουσιαστικής και επαρκούς αστυνόμευσης, ακόμη και στα πιο επικίνδυνα τμήματα του οδικού δικτύου.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι για τα συγκεκριμένα αίτια και τους υπευθύνους του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη έχει ήδη ξεκινήσει δικαστική έρευνα, στην οποία η Βουλή και η Εκτελεστική Εξουσία «δεν είναι επιτρεπτό ν αναμειχθούν, καθ οιονδήποτε τρόπο. Πλην, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό το ζήτημα της κατά γενικό τρόπο αναζήτησης και ανάδειξης των εστιών εκείνων των πολιτικών και θεσμικών κενών και παραλείψεων, η συντήρηση των οποίων θα διαιωνίσει τις τραγωδίες και θα πολλαπλασιάσει τα θύματα στο μέλλον.

    [08] Δήλωση Μ. Νεονάκη για Δημοσιεύματα

    18/04/2003 12:41:59

    "Οι συκοφαντίες και τα υπονοούμενα εξυπηρετούν ιδιοτέλειες και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Οι χρηματιστηριακές μου δραστηριότητες είναι πεντακάθαρες και δεν υποκρύπτουν παιχνίδια κάτω απ'το τραπέζι. Εχω καθαρή συνείδηση και κυρίως καθαρές και διάφανες οικονομικές συναλλαγές".

    Τη δήλωση έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Νεονάκης με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

    Ο κ.Νεονάκης αναφέρει επίσης ότι "ποτέ δεν φανταζόμουν όταν πριν απο δεκαπέντε περίπου χρόνια συμμετείχα για πρώτη φορά στο Χρηματιστήριο ως επενδυτής,ότι θα έφτανε μία μέρα που αυτό θα αποτελούσε στη χώρα μας πολιτική κατηγορία.Κατηγορία μάλιστα που θα αφορούσε ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού κόσμου,μιας και είναι γνωστό ότι πολύ μεγάλη μερίδα βουλευτών απ'όλα τα κόμματα διέθετε ή διαθέτει μετοχές στο Χρηματιστήριο".

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη δήλωσή του προσθέτει ότι "σε ότι με αφορά η πολιτική και επαγγελματική μου διαδρομή είναι απολύτως διαυγής,νόμιμη και ξεκάθαρη.Οι συκοφαντίες και τα υπονοούμενα εξυπηρετούν ιδιοτέλειες και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Οι χρηματιστηριακές μου δραστηριότητες είναι πεντακάθαρες και δεν υποκρύπτουν παιχνίδια κάτω απ'το τραπέζι. Εχω καθαρή συνείδηση και κυρίως καθαρές και διάφανες οικονομικές συναλλαγές.Ολα τα υπόλοιπα αποτελούν κατασκευασμένους μύθους με τους οποίους κάποιοι επιδιώκουν να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ και εμένα προσωπικά και κυρίως να αποσύρουν τα φώτα της δημοσιότητας απο τον εαυτό τους και τα προβλήματά τους".

    Καταλήγοντας ο κ.Νεονάκης αναφέρει:

    "Το εντυπωσιακό είναι δε ότι βρέθηκαν και ''άσπονδοι φίλοι'' οι οποίοι δεν σεβάστηκαν τις τόσο σημαντικές για τη χώρα μας ημέρες και θεώρησαν ότι βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία ''να ασχοληθούν'' με το πρόσωπό μου και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.Ματαιοπονούν. Δεν θα τους ακολουθήσω στο δρόμο που διάλεξαν".-

    [Φώτο-467505]

    [09] Κυκλοφοριακά προβλήματα λόγω βροχής

    18/04/2003 11:51:38

    Εντονα κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται από το πρωί σε όλους σχεδόν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας λόγω της βροχής.

    Δύο καραμπόλες σημειώθηκαν το πρωί στις εξόδους των δύο εθνικών οδών.

    Λίγο πριν το μεσημέρι δημιούργηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας όπου δίπλωσε νταλίκα.

    Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της γέφυρας Ασπροπύργου από φορείς και κατοίκους οι οποίοι αντιδρούν για τη δημιουργία νέων χωματερών.

    Λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούν στα πελάγη τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ από τη Ραφήνα τα σκάφη φθάνουν μόνο μέχρι την Ανδρο.

    [Φώτο-285205]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 April 2003 - 11:30:14 UTC