Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναγκαία η προδικαστική απόφαση για τα πανωτόκια
  • [02] Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για Ελλάδα
  • [03] Ελληνική Προεδρία ΕΕ: Ατυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ
  • [04] Στην ΑΘήνα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
  • [05] Πτώση μικρού αεροπλάνου στη θάλασσα: Σώοι οι επιβάτες
  • [06] Εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς
  • [07] Χριστοδουλάκης: Κοινωνία της Πληροφορίας
  • [08] Συνάντηση Σημίτη με Σκανδαλίδη
  • [09] Σημίτης: Δεν υποχωρούμε σε πιέσεις

  • [01] Αναγκαία η προδικαστική απόφαση για τα πανωτόκια

    01/05/2003 21:10:39

    Σύμφωνα με την υπ αριθ. 2891/2003 απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), μετά τους νόμους 2789/2000 και 2912/2001 (για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που περιέχουν πανωτόκια), οι τράπεζες δεν μπορούν να προβαίνουν σε καμιά απαίτηση κατά των δανειοληπτών (κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.λπ.) αν προηγουμένως δεν έχουν επικυρώσει με τελεσίδικη δικαστική απόφαση τα χρηματικά ποσά που απαιτούν ή δεν έχει συμφωνήσει εγγράφως ο δανειολήπτης για το ποσό που του ζητάει η τράπεζα.Η απόφαση ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τους εν λόγω δύο νόμους, αναφέρει ότι ο καθορισμός του ύψους των οφειλών με μονομερή υπολογισμό της ίδιας της τράπεζας, καθιστούν την απαίτησή της «αβέβαιη και μη εκκαθαρισμένη.Ακόμα, η απόφαση αναφέρει ότι το βέβαιο της απαιτήσεως πρέπει να προαποδεικνύεται από τον επισπεύδοντα (σ.σ. τράπεζες) είτε με αναγνωριστική δικαστική απόφαση, είτε με έγγραφο που έχει εκδοθεί από τον ίδιο τον οφειλέτη, όχι όμως, βέβαια με ιδιωτικό έγγραφο που έχει εκδοθεί από τον ίδιο τον επισπεύδοντα, αφού αυτό δεν μπορεί να έχει αποδεικτική δύναμη απέναντι στον καθ΄ ου η εκτέλεση (σ.σ. δανειολήπτες).Ο τέως βουλευτής και δικηγόρος από την πλευρά του δανειολήπτη, Σέφης Αναστασάκος, σχετικά με την επίμαχη απόφαση δήλωσε: «Με την απόφαση αυτή το δικαστήριο βάζει φραγμό στην αυθαιρεσία των τραπεζών που με το δικό τους μονομερή υπολογισμό της οφειλής με βάση το νέο νόμο ?περί διαγραφής πανωτοκίων?, προέβαιναν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που περιείχαν παράνομα πανωτόκια.Η δικαστική απόφαση κρίνει ότι το ποσό αυτό πρέπει να αναγνωρισθεί πρώτα από το δικαστήριο με τελεσίδικη απόφαση και έπειτα να αποτελέσει τη βάση εκτελεστού τίτλου.H απόφαση για πρώτη φορά έκρινε ότι ο μονομερής υπολογισμός που γίνεται για το χρέος κάθε δανειολήπτη είναι κατ αρχήν αβέβαιος και μη εκκαθαρισμένος.Επομένως, από άποψη εκτελέσεως, οι τράπεζες δεν μπορούν να επισπεύσουν έγκυρη αναγκαστική εκτέλεση αν δεν προαποδείξουν τη βεβαιότητα της εκτελούμενης απαίτησης με δικαστική απόφαση όπως επιτάσσει ο νόμος.Η απόφαση αφορά τουλάχιστον 1.000.000 δανειολήπτες στη χώρα μας.

    [02] Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για Ελλάδα

    01/05/2003 21:04:26

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι ως προς την ενδεχόμενη επιρροή της Ελλάδας από τον πρωινό φονικό σεισμό στην Τουρκία. Ο ομότιμος καθηγητής της Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος από το συγκεκριμένο σεισμό. Ούτε θεωρητικώς δικαιολογείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ούτε παρατηρητικώς έχει προκύψει τέτοια πιθανότητα.

    Ο κ. Παπαζάχος επικαλέστηκε τρεις λόγους να δικαιολογήσει την άποψή του, με βασικότερη τη μεγάλη απόσταση του επίκεντρου του σημερινού σεισμού από την Ελλάδα περίπου 1200 χιλιόμετρα. Ο σεισμός, είπε ο καθηγητής, σημειώθηκε στο ανατολικό άκρο του ρήγματος της Ανατολίας.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν η μεγάλη περίοδος που έχει να σημειωθεί μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα προμηνύει κάποιο σημαντικό γεγονός, ο κ. Παπαζάχος ήταν και πάλι καθησυχαστικός, λέγοντας ότι αυτό που ανησυχεί είναι η παρατεταμένη επιταχυνόμενη σεισμική διαδικασία. Δηλαδή, όταν γίνονται συνεχείς μικροσεισμοί επιταχυνόμενης έντασης, τότε υπάρχει πρόβλημα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στις δηλώσεις του και ο καθηγητής της Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος σημειωτέον αναχωρεί με επιστημονικό κλιμάκιο για την Τουρκία, προκειμένου να μελετήσει τα φαινόμενα.

    Ο κ. Λέκκας είπε ότι ο σεισμός αυτός δεν προκαλεί καμία ανησυχία για την Ελλάδα, κυρίως λόγω της μεγάλης απόστασης του επικέντρου του, το οποίο προσδιόρισε στα 1300 χιλιόμετρα από το Αιγαίο.

    [03] Ελληνική Προεδρία ΕΕ: Ατυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ

    01/05/2003 20:58:48

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, από τη Ρόδο που βρίσκεται για το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε απόψε ότι είχε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Γκιούλ, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για τα θύματα από το σεισμό στη γειτονική χώρα. Είπε ακόμη ότι θα σταλεί βοήθεια από την Ελλάδα στην Τουρκία.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμη και στο Κυπριακό και είπε ότι με την κατάρρευση του τείχους δημιουργείται μια νέα δυναμική στην Κύπρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει και αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους.

    Είπε ακόμη, ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουν στη λύση του προβλήματος με τον τρόπο που υπέδειξε η διεθνής κοινότητα.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι με αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο, κατέρρευσε ο μύθος ότι δεν μπορούσαν να συμβιώσουν οι Ελληνοκύπριοι με τους Τουρκοκύπριους.

    [04] Στην ΑΘήνα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

    01/05/2003 20:43:20

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, έφθασε σήμερα στην Αθήνα για να λάβει, αύριο το πρωί, μέρος στη συνάντηση Κορυφής ΕΕ -Ιαπωνίας, ενώ απόψε παρεκάθησε σε δείπνο εργασίας που του παρέθεσε ο προεδρεύων της ΕΕ, πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Οι κ.κ.Σημίτης και Κοϊζουμι θα προεδρεύσουν της αυριανής συναντήσεως κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας και στη συνέχεια προβλέπεται κατ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και συνέντευξη τύπου. Ο κ. Κοϊζούμι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ.Στεφανόπουλο, ενώ θα επισκεφθεί την Ακρόπολη και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

    [05] Πτώση μικρού αεροπλάνου στη θάλασσα: Σώοι οι επιβάτες

    01/05/2003 20:37:36

    Την τύχη είχαν μαζί τους δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό αεροπλάνο, τύπου ''πάιπερ 32'', που το απόγευμα μετά από βλάβη που παρουσίασε στον κινητήρα του κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ορμο Μεσοχωρίου της Ανατολικής Εύβοιας. Μετά την πτώση ο πιλότος Χρήστος Κατσαούνης, 35 χρόνων, και η επιβάτης Αννίτα Γιαμπίλη 30 χρόνων, κατάφεραν και βγήκαν από το αεροπλάνο και κολυμπώντας βγήκαν στη στεριά όπου και τους παρέλαβε ασθενοφόρο. Στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου όπου μεταφέρθηκαν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους.

    [06] Εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς

    01/05/2003 19:12:45

    Εντονη αντιπολεμική χροιά είχαν οι συγκεντρώσες που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα για το σημερινό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις, μία στην πλατεία Συντάγματος με οργανωτές ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθήνας και μία στο Πεδίο του Άρεως που διοργανώθηκε από το ΠΑΜΕ και στην οποία μίλησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα η οποία άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση.

    [Φώτο-581191]

    [07] Χριστοδουλάκης: Κοινωνία της Πληροφορίας

    01/05/2003 18:49:08

    Μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν και τα νέα μεγάλα έργα πληροφορικής που χρηματοδοτούνται με κονδύλια του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ ΚΠΣ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, προκειμένου, όπως είπε, μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός σε ό,τι αφορά στα μεγάλα έργα πληροφορικής.

    [Φώτο-460213]

    [08] Συνάντηση Σημίτη με Σκανδαλίδη

    01/05/2003 18:35:17

    Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και το κακό κλίμα των ημερών που δημιουργήθηκε από δημοσιεύματα της εφημερίδας ''ΑΥΡΙΑΝΗ'' και αφορούσαν στελέχη της κυβέρνησης, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, με τον υπουργό Εσωτερικών, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκανδαλίδης αναφερόμενος στο θέμα είπε: "Το κλίμα αυτό προφανώς με ενοχλεί. Είναι ένα κλίμα που δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα το ξεπεράσουμε πολύ γρήγορα", ενώ πρόσθεσε πως για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης "την πρωτοβουλία την έχει ο πρωθυπουργός και έπονται τα στελέχη. Οποιες πρωτοβουλίες χρειαστούν θα τις πάρει ο πρωθυπουργός όταν ο ίδιος κρίνει και με βάση τις εξελίξεις. Νομίζω πως αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του και πιστεύω ότι τα πράγματα θα μπουν σε ένα καινούργιο δρόμο τις επόμενες εβδομάδες".Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό το θέμα του "πόθεν έσχες" των βουλευτών, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως έχει λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό να επεξεργαστεί τις σχετικές προτάσεις και να τις καταθέσει εντός 15 ημερών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται για ένα νέο σύστημα με ουσιαστικό έλεγχο των βουλευτών, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την ποινή της δέσμευσης της περιουσίας των παραβατών βουλευτών.

    Eπίσης, θα υπάρχει συνεργασία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Κων. Δαφέρμου με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για καλύτερα αποτελέσματα.

    [Φώτο-438873]

    [09] Σημίτης: Δεν υποχωρούμε σε πιέσεις

    01/05/2003 17:26:34

    "Κυρίαρχη υποχρέωση της Ελλάδας είναι αυτή την περίοδο η Προεδρία της ΕΕ. Δεν είναι οι διαμάχες επιχειρηματιών και η αναστάτωση που προκλήθηκε", τόνισε, σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός, Κ.Σημίτης, πριν από την συνάντησή του, ως Προεδρεύων της ΕΕ, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, κ.Κοεζούμι. Ο κ. Σημίτης διερωτήθηκε: "Είναι σύμπτωση που συνέπεσε ο ορυμαγδός της σκανδαλολογίας με τη μέχρι τώρα πιο δυνατή στιγμή της Προεδρίας μας, την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση και την υπογραφή της Πράξης Προσχώρησης στην Αθήνα;". Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι "Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι τώρα πιέζουν την κυβέρνηση. Δεν υποχωρώ σε πιέσεις. Ο στόχος μας είναι ένας: Η πρόοδος και η ευημερία του ελληνικού λαού. Γι αυτά δουλεύω, έχω πετύχει αρκετά και θα τα διαφυλάξω. Το οφείλουμε στον ελληνικό λαό. Εμείς έχουμε ανοιχτό μέτωπο κατά της διαφθοράς και το έχουμε αποδείξει. Γι αυτό εμείς εντοπίσαμε και δημοσιοποιήσαμε τις φοροδιαφυγές, τα εικονικά τιμολόγια, τις παράνομες συμπεριφορές. Γι αυτό και θα συνεχίσουμε. Χωρίς δισταγμό. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να βελτιώσουμε τους κανόνες, ιδίως σε σχέση με το πόθεν έσχες. Θέλουμε να υπάρχει παντού και πάντα διαφάνεια"."Σε αυτήν την προσπάθειά μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός, δεν θα χαριστούμε σε κανένα, είτε είναι φίλος είτε συνεργάτης είτε τρίτος. Γιατί το πρώτο μέλημά μας είναι η εντιμότητα και η νομιμότητα. Δεν θα χαριστούμε και δεν θα καλύψουμε. Αλλά δεν θα καταδικάσουμε με αφορμή υποψίες, ατεκμηρίωτες καταγγελίες και εκβιαστικές υπερβολές. Ζητήσαμε ήδη τη συνδρομή της δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι θα ασχοληθεί γρήγορα και αποφασιστικά. Ο ελληνικός λαός θέλει ουσιαστικά αποτελέσματα για τη λειτουργία της πολιτείας. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και θα ανταποκριθούμε".Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: "Η εντιμότητα της πολιτικής ζωής και ο εκχυδαϊσμός του δημόσιου βίου αφορούν όλους. Όλα τα κόμματα. Πρέπει να αισθάνονται ευθύνη, όχι μόνο για τους άλλους, αλλά και για τον εαυτό τους. Έχουμε υποχρέωση να αντιπαρατεθούμε σε όσους θέλουν να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι στην πολιτική κυριαρχεί απεριόριστη ιδιοτέλεια και ελάχιστη ευθύνη. Ό,τι καταστρέφουμε επιπόλαια και ασυνείδητα σήμερα, θα το πληρώσουμε αύριο.Η Προεδρία λήγει στις 30 Ιουνίου. Αμέσως μετά θα ανακοινώσω τους επόμενους στόχους του κυβερνητικού έργου και τις προτάσεις μου για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος. Σταθερός στόχος μας είναι η διενέργεια εκλογών την Άνοιξη του 2004. Θα συνεχίσω μέχρι τέλους της Προεδρίας και μετά κάθε προσπάθεια για τη διερεύνηση των θεμάτων, που ανέκυψαν και την πληροφόρηση της κοινής γνώμης.Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της εντατικά.Για να προετοιμάσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να προχωρήσουμε τα μεγάλα και μικρά έργα, να ξεκινήσουμε νέα.Για να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και περισσότερη ευημερία. Για να εμπεδώσουμε την ειρήνη στην περιοχή με νέα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

    [Φώτο-451445]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 May 2003 - 20:30:15 UTC