Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Σημίτη στη Λετονία
  • [02] ΕΘΕΛ: Παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας των εργαζομένων
  • [03] Επίσκεψη Σημίτη στη Λιθουανία
  • [04] Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Αθήνας
  • [05] Χριστοδουλάκης: Διαρθρωτικές πολιτικές
  • [06] Νέο σύστημα φορολογικών ελέγχων
  • [07] Επίσκεψη Σημίτη στη Λιθουανία
  • [08] ΚΕΔΚΕ: «Πράσινο φως για τον προγραμματισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [09] ΑΔΕΔΥ: Συνάντηση αύριο με Χριστοδουλάκη
  • [10] Ρέππας: Δέσμευση για στήριξη εργαζομένων Palco
  • [11] Πρωτόπαπας για διευκρινήσεις Αλέξανδρου Καλαφάτη

  • [01] Επίσκεψη Σημίτη στη Λετονία

    07/05/2003 22:53:42

    Με τον πρωθυπουργό της Λετονίας Εϊναρς Ρέπσε συναντήθηκε σήμερα στη Ρίγα ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, συνεχίζοντας τις επισκέψεις του στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο «του γύρου των πρωτευουσών των 24 χωρών.

    Ο πρωθυπουργός της Λετονίας ανέφερε ακόμη ότι η επίσκεψη του κ. Σημίτη συμπίπτει με τις εκδηλώσεις που γίνονται στη Λετονία , στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής εβδομάδας και είναι και συμβολική, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα γίνει το Σεπτέμβριο, για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

    Ο κ. Σημίτης αφού συνεχάρη το λαό της Λετονίας και την πολιτική ηγεσία της για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών να καταστούν μέλος της ΕΕ , υπογράμμισε ότι ''η παρουσία μου εδώ οφείλεται στο γεγονός ότι τον Ιούνιο (19-20) θα έχουμε στη Θεσσαλονίκη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το κύριο θέμα αυτής της Συνόδου θα είναι το μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρώπης''.

    ''Θα συζητήσουμε, επίσης, για τη λαθρομετανάστευση, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, στο Ιράκ και τη Μ. Ανατολή, καθώς και για την κοινή πολιτική άμυνας και πολιτικής ασφάλειας (ΚΕΠΑΑ) και την απόφαση που θα λάβει η ΕΕ και η οποία θα δοθεί στην Προεδρία για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπους στις ΗΠΑ, στο τέλος Ιουνίου'', πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    [02] ΕΘΕΛ: Παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας των εργαζομένων

    07/05/2003 21:49:48

    Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το πρωτοδικείο Αθηνών τη στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει για αύριο οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου τους.Πάντως, οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες, απειλούν να πραγματοποιήσουν την κινητοποίηση, παρά την απόφαση του δικαστηρίου. Από την πλευρά του, ο διευθύνων της ΕΘΕΛ κ. Κόκορης άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι πραγματοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους η επιχείρηση ενδέχεται να προσφύγει στα δικαστήρια και να ζητήσει ακόμη και αποζημίωση από όσους απεργήσουν.Οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    [03] Επίσκεψη Σημίτη στη Λιθουανία

    07/05/2003 21:43:55

    Τον πρωθυπουργό της Λιθουανίας, Αλγκίρντας Μούκολας Μπραζάουσκας,

    ενημέρωσε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, σήμερα στο Βίλνιους, έβδομο σταθμό της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές χώρες, για πολλές θεματικές ενότητες και συνταγματικά θέματα αναφορικά με τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, εν όψει της Τακτικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, στις 19 και 20 Ιουνίου.Ο κ. Σημίτης αφού συνεχάρη το λαό της Λιθουανίας για τις επιτυχείς προσπάθειές του να εξασφαλίσει την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και την πολιτική ηγεσία της χώρας, αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα που διενεργείται το Σαββατοκύριακο στη Λιθουανία με το οποίο ο λαός της Λιθουανίας καλείται να επικυρώσει όλα εκείνα τα στάδια των προετοιμασιών και διαδικασιών, έτσι ώστε η πορεία της Λιθουανίας ως χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αρχίσει χωρίς δυσκολίες."Ο λαός της Λιθουανίας θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι χρήσιμο και επωφελές η χώρα του να καταστεί μέλος της Ενωσης. Εγώ, πάντως, πιστεύω ακράδαντα πως η ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι και χρήσιμη και επωφελής", είπε ο κ. Σημίτης και αναφέρθηκε στην εμπειρία της Ελλάδας όταν έγινε μέλος το 1981.Η ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης - είπε ο κ.Σημίτης- βοηθά και διανοίγει πολλές δυνατότητες, ώστε η χώρα που εντάσσεται να αποτελέσει τμήμα ενός κόσμου με γνώση, με τεχνολογία, με ανάπτυξη, όλα αυτά που παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο"."Καμία χώρα σήμερα δεν μπορεί να στέκεται στη γωνία.

    Καμία χώρα σήμερα δεν πιστεύει πως μπορεί να διαχειρισθεί θέματα και ζητήματα μόνη της, χωρίς τη βοήθεια των άλλων. Καμία χώρα σήμερα δεν διαθέτει τις επαρκείς δυνάμεις, τα επαρκή κεφάλαια και την επαρκή τεχνογνωσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πολύ δύσκολα προβλήματα που υφίστανται στην εποχή μας", είπε ο κ. Σημίτης και αναφέρθηκε σ΄ ένα παράδειγμα που είναι άκρως επίκαιρο. "Ολοι γνωρίζουμε την ανησυχητική εξάπλωση παγκοσμίως του ιού του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS). Συζήτησα με τον Πρωθυπουργό σας την επιτακτική ανάγκη ελέγχου της μετανάστευσης. - Πιστεύει κανείς από σας ότι μια τέτοια επιδημία, που προέρχεται από την Ασία και μπορεί να εισέλθει στην Ευρώπη από οποιοδήποτε λιμάνι της, είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, εάν δεν υπάρχει από κοινού συντονισμός; - Πιστεύει κανείς από σας ότι μπορούμε να ελέγξουμε τη μετανάστευση χωρίς συντονισμένες προσπάθειες, χωρίς κοινή συνεργασία;"Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας αφού επισήμανε ότι η ελληνική Προεδρία είναι μία πολύ σημαντική προεδρία διότι συνέβησαν γεγονότα καθοριστικής σημασίας υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα χρησιμεύει ως παράδειγμα για τη Λιθουανία, λόγω της πολύ θετικής εξέλιξης που σημειώθηκε στη χώρα αυτή, μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [04] Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Αθήνας

    07/05/2003 21:22:57

    Εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Επίτροπο της ΕΕ για την Υγεία και Προστασία του καταναλωτή Ντέιβιντ Μπερν και τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Αθήνας στο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας - ΕΒΕΑ.

    [05] Χριστοδουλάκης: Διαρθρωτικές πολιτικές

    07/05/2003 20:52:48

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών πολιτικών οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στη διατήρηση και ενίσχυση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα. Και παράλληλα να εξασφαλίσουν την πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, στην ομιλία του για την επικαιρότητα των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία που έκανε στον Ομιλο Προβληματισμού της Ελληνικής Κοινωνίας (ΟΠΕΚ).Ο κ. Χριστοδουλάκης προσδιόρισε τους άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι διαρθρωτικές πολιτικές της κυβέρνησης. Αυτοί είναι:1. στήριξη της επιχειρηματικότητας και των μικρών επιχειρήσεων.2. δημιουργία της οικονομίας της γνώσης.3. αύξηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.4. δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.5. στήριξη της αλληλεγγύης και η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.6. διαφύλαξη της μελλοντικής ευημερίας και ποιότητας ζωής.Ο υπουργός ανέφερε ότι στο διάστημα της τελευταίας τριετίας από την υιοθέτηση των στόχων της Λισαβόνας η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει να επιδείξει επιτυχίες σε πολλούς τομείς που αφορούν στην υλοποίηση της πολιτικής διαρθρωτικών αλλαγών. Μεταξύ άλλων, ανέφερε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σχετικά με την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Τόνισε ωστόσο ότι παρά την πρόοδο υπάρχει ένα ισχυρό έλλειμμα υλοποίησης των πολιτικών αυτών το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να ξεφύγει η ευρωπαϊκή οικονομία από το φάσμα της οικονομικής επιβράδυνσης.Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα ο υπουργός είπε ότι η επιτάχυνση της σύγκλισης με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες πρέπει να αναδειχθεί σε κεντρικό στόχο της οικονομικής πολιτικής και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά την πρώτη περίοδο της σύγκλισης (1996-2001) η έμφαση δόθηκε στις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προσαρμογές. Στην παρούσα φάση τόνισε ο υπουργός της επιτάχυνσης της σύγκλισης η προσπάθεια πρέπει να στηριχθεί στη σύνδεση και συμπληρωματικότητα των μακροοικονομικών πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η σύγκλιση. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η μάχη της μεταρρύθμισης δίνεται και θα δοθεί μαζί με την κοινωνία. Επίσης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για τις διαρθρωτικές αλλαγές αναμένεται να αναδειχθεί η ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και σε άλλους τομείς πλην της οικονομίας. Αυτοί όμως είπε ο υπουργός είναι η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση, η έρευνα και η τεχνολογία καθώς και οι κοινωνικές παροχές.

    [06] Νέο σύστημα φορολογικών ελέγχων

    07/05/2003 20:48:46

    Αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού των επιχειρήσεων για έλεγχο από την εφορία καθώς και επιβολής των ποινών σε περίπτωση φορολογικών παραβάσεων. Το θέμα αυτό συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Χριστοδουλάκη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων που συμμετέχουν στην επιτροπή διαβούλευσης του υπουργείου Οικονομικών. Οι νέες βασικές αρχές του συστήματος φορολογικών ελέγχων θα είναι:1. O αντικειμενικός τρόπος επιλογής του δείγματος των επιχειρήσεων που θα ελέγχονται από την εφορία. Ειδικότερα θα κατηγοριοποιηθούν οι παραβάσεις για κάθε μία από τις οποίες θα επιβάλλονται συγκεκριμένα μόρια. Στην περίπτωση που η επιχείρηση ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο μορίων τότε θα υποβάλλεται σε τακτικό φορολογικό έλεγχο από την εφορία. Παράλληλα θα καταργηθούν τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις.2. Ανάλογα με τις παραβάσεις που θα προκύπτουν από τον φορολογικό έλεγχο θα καθορίζεται και το ύψος του επιπλέον φόρου που θα καλείται να πληρώσει η επιχείρηση. Ο φόρος αυτός θα προστίθεται στο φόρο εισοδήματος που υποχρεούται να καταβάλλει κάθε χρόνο ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδά τους.Επίσης, θα δημιουργηθεί επιτροπή για την άρση των αμφισβητήσεων και των αντιδικιών μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και των φορολογούμενων για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του φορολογικού συστήματος προκειμένου να υπάρξει αύξηση της εθελούσιας συμμόρφωσης των φορολογούμενων και να μη συσσωρεύονται οι φορολογικές υποθέσεις στα δικαστήρια. Το νέο σύστημα ελέγχων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο χρόνο.Παράλληλα, στη σύσκεψη της επιτροπής διαβούλευσης εξετάστηκε και το πρόβλημα της μεγάλης φοροδιαφυγής που πραγματοποιείται με το παραεμπόριο. Αποφασίστηκε να υπάρξουν εκτεταμένοι έλεγχοι σε όλες τις διόδους της χώρας αλλά και στην αγορά στους προμηθευτές όσων επιδίδονται στο παραεμπόριο.

    [07] Επίσκεψη Σημίτη στη Λιθουανία

    07/05/2003 20:23:56

    "Το θέμα της τρομοκρατίας έχει πολλές φορές συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει μια λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων. Δεν βλέπω, λοιπόν, το λόγο, αυτή τη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταρτίσει μια νέα λίστα", είπε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Λιθουανίας, Αλγκίρντας Μούκολας Μπραζάουσκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση."Επίσης, όμως, θεωρώ ότι η τρομοκρατία παραμένει κίνδυνος και γι αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν θα πρέπει να θεωρούμε πως, εξαιτίας του Αφγανιστάν και των εκεί εξελίξεων, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η τρομοκρατία έχει, επίσης, τις αιτίες της σε οικονομικά προβλήματα και ιδεολογικούς παράγοντες. Επιπροσθέτως, υπάρχουν ανοικτά μέτωπα, για παράδειγμα, το ισραηλινό-παλαιστινιακό ζήτημα. Και πρέπει να κάνουμε σοβαρή προσπάθεια, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε τέτοιες συρράξεις", είπε ο κ. Σημίτης.Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ακόμη ότι ''η Ελληνική Προεδρία έχει ευθύνη και συμφωνήσαμε με όλους τους εταίρους μας ότι θα προσπαθήσουμε να επαναδραστηριοποιήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, προκειμένου ο οδικός χάρτης που παρουσιάστηκε από το Κουαρτέτο (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) να τύχει εφαρμογής και από τις δύο χώρες''.

    [Φώτο-451445]

    [08] ΚΕΔΚΕ: «Πράσινο φως για τον προγραμματισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ

    07/05/2003 19:42:17

    Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ που συνεδρίαζε σήμερα για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, με ομόφωνη απόφασή του, έδωσε το ''πράσινο φως'' για να προχωρήσει ο προγραμματισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη χωροθέτηση νέων χώρων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, είχε στείλει επιστολές στην ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚΝΑ με τις οποίες ζητούσε από τα δύο όργανα να τοποθετηθούν επί των προτάσεων της γι αυτό το θέμα.

    Η απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ επισημαίνει επίσης πως πέραν των νέων ΧΥΤΑ θα πρέπει ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός να προβλέπει και άλλες μεθόδους διαχείρισης και διάθεσης απορριμμάτων.

    Τέλος αποδέχεται την πρόταση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για συνδιοργάνωση ημερίδας στις 26 Μαϊου με θέμα τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με το ΥΠΕΣΔΔΑ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΕΝΑΕ.Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων "μείζον", την δε κατάσταση που απορρέει από αυτά "απαράδεκτη" και πως υπάρχει θέμα ευθύνης. Ιδιαίτερα αναφερόμενη στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης των Λιοσίων είπε πως δαπανήθηκαν πολλά δισεκατομμύρια και πως η ΚΕΔΚΕ πρέπει να ζητήσει τον απολογισμό του έργου. Χαρακτήρισε επίσης "περίεργο" το ατύχημα σ αυτον τον χώρο πριν απο μερικές εβδομάδες όταν σημειώθηκε κατολίσθηση απορριμμάτων με αποτέλεσμα να κλείσει ο χώρος για μερικές ημέρες. Η κ. Μπακογιάννη πρότεινε τη χρήση νέων τεχνολογιών στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και εναλλακτικών των ΧΥΤΑ, όπως είναι η μέθοδος της καύσης και της πυρόλυσης. Επίσης ζητά να νομοθετηθούν οι μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων με ευρύτατο νομοθετικό πλαίσιο, όπου θα επιτρέπονται όλες οι μορφές επεξεργασίας απορριμμάτων υπό την προϋπόθεση πως θα σέβονται το περιβάλλον.

    Τέλος όσο για την πρόταση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για δημιουργία ΧΥΤΑ στη Ριτσώνα, η κ. Μπακογιάννη είπε πως δεν τη βρίσκει λογική, ωστόσο ο δήμος δεν έχει υπόψη του τις μελέτες και δεν μπορεί να έχει και άποψη για το συγκεκριμένιο χώρο.

    [Φώτο-263208]

    [09] ΑΔΕΔΥ: Συνάντηση αύριο με Χριστοδουλάκη

    07/05/2003 18:26:53

    "Κρίσιμη" χαρακτήρισαν οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ την αυριανή τους συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη και προειδοποίησαν ότι αν αποβεί άκαρπη το ενδεχόμενο αγωνιστικών - απεργιακών κινητοποιήσεων στο δημόσιο θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.Τρία θα είναι τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη διαπραγμάτευση ΑΔΕΔΥ-Χριστοδουλάκη."Βασικό αγκάθι" θεωρείται το ζήτημα του νέου μισθολόγιου που κατά την ΑΔΕΔΥ θα πρέπει να θέτει τέρμα στην πολυετή πολιτική λιτότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους και να προωθεί τη σύγκλιση των μισθών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στο θέμα αυτό κρίσιμο θεωρείται το ζήτημα της ένταξης των επιδομάτων στο βασικό μισθό αλλά και η συμφωνία για την πυραμίδα κλιμάκωσης των μισθών στο δημόσιο (η ΑΔΕΔΥ για παράδειγμα προτείνει η σχέση μεταξύ του καταληκτικού μισθού ενός ανειδίκευτου υπαλλήλου και του καταλυτικού μισθού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης να διαμορφώνεται στο 1 προς 3).Ενα δεύτερο ζήτημα είναι η ένταξη τμήματος των δημοσίων υπαλλήλων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα, τους ναυστάθμους κλπ. Οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν "θετικό γεγονός" την εισαγωγή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών στο δημόσιο μετά από διεκδικήσεις 15 ετών αλλά ζήτησαν να ευθυγραμμιστούν οι ρυθμίσεις με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα και οι χαρακτηρισμοί ή αποχαρακτηρισμοί των εργασιών ως βαριές και ανθυγιεινές να γίνει με κριτήρια επιστημονικά και όχι μέσα από πολιτική και συνδικαλιστική διαπραγμάτευση.Το τρίτο ζήτημα που θα απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις αφορά τη σύνδεση των συντάξιμων αποδοχών με την εξέλιξη των μισθών των εν ενεργεία.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος υπογράμμισε ότι μέσα στο Μάΐο λήγει ακόμα και το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιάσει ο κ. Χριστοδουλάκης και αν αύριο η συνάντηση αποδειχθεί άκαρπη η ΑΔΕΔΥ δεν θα έχει πλέον περιθώρια ανοχής και διαπραγμάτευσης.

    [Φώτο-460213]

    [10] Ρέππας: Δέσμευση για στήριξη εργαζομένων Palco

    07/05/2003 18:09:58

    Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια, θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειες ώστε να μην κλείσει τελικά το εργοστάσιο στην Αθήνα της ελβετικής Schiesser Pallas (που παράγει προϊόντα ένδυσης-εσωρούχων με το σήμα Palco). Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας στους εργαζόμενους της εταιρίας που διαδήλωσαν σήμερα προς το υπουργείο Εργασίας, ευρισκόμενοι σε απόγνωση μετά την ανακοίνωση ότι η επιχείρηση διακόπτει τις εργασίες της και μεταφέρεται στα Βαλκάνια.Ο κ. Ρέππας συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Εργασίας συζητά με την εταιρία εναλλακτικές προτάσεις βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, όμως στελέχη του υπουργείου δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους, αφού η διαφορά μισθών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το φαινόμενο μετακόμισης επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας προς χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος είναι καθολικό, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας σήμερα σε ραδιόφωνα της Αθήνας.Ο κ. Ρέππας πάντως δεσμεύτηκε στους διαδηλωτές της Palco ότι, αν τελικά δεν αποδώσουν οι προσπάθειες να διατηρηθεί σε δραστηριότητα η επιχείρηση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δέσμη μέτρων στήριξης των εργατών και των εργατριών που θα βρεθούν χωρίς δουλειά σε ένα κλάδο που μαστίζεται από την κρίση και όπου έχουν φτάσει οι περισσότεροι εργαζόμενοι (ή συνηθέστερα οι περισσότερες) σε μια προχωρημένη ηλικία.Τα μέτρα αυτά δεν ανακοινώθηκαν πιο συγκεκριμένα αλλά σύμφωνα με τον κ. Ρέππα θα εξειδικεύονται επιχειρώντας να απαντήσουν συγκεκριμένα στα προσόντα και τις ανάγκες κάθε εργαζόμενου. Σημειώνεται ότι από το 1995 μέχρι σήμερα η Schiesser-Palco έχει μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά 360, ενώ αν τελικά διακόψει πράγματι τις εργασίες της, θα βρεθούν χωρίς δουλειά 560 άτομα, κυρίως γυναίκες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία πάνω από 40 χρόνων.

    [Φώτο-583932]

    [11] Πρωτόπαπας για διευκρινήσεις Αλέξανδρου Καλαφάτη

    07/05/2003 14:30:29

    Στις εξηγήσεις που έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης, αναφορικά με δημοσίευμα της ''Καθημερινής'', παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ειδικότερα ο κ. Αλέξανδρος Καλαφάτης αναφέρει οτι ο ίδιος δεν είναι ούτε ιδιοκτήτης, ούτε συνιδιοκτήτης ορυχείου. Το εν λόγω ορυχείο (που φέρεται να μνημονεύεται στην ''Καθημερινή'') ανήκει στον αδελφό του επι εβδομήντα χρόνια και είχε άδεια λειτουργίας για 15 χρόνια. Οταν υπέβαλε όμως περιβαλλοντική μελέτη αυτή απερρίφθη απο το υπουργείο Περιβάλλοντος στις 11/4 και μετά ταύτα το υπουργείο Ανάπτυξης αναίρεσε την άδεια λειτουργίας του ορυχείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 May 2003 - 20:30:14 UTC