Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Σημίτη στην Ουγγαρία
  • [02] Σχέδιο νόμου για το υπαίθριο εμπόριο
  • [03] Μήνυση Στ. Μανίκα κατά Γ. Κουρή.
  • [04] Εργατικό ατύχημα στην Κατερίνη
  • [05] Ληστεία σε τράπεζα στον Υμηττό.
  • [06] Θάσος:Ανθρώπινο μέλος στη θάλασσα!
  • [07] Χριστοδουλάκης:Δεν τίθεται θέμα αύξησης της ανεργίας
  • [08] Υπόθεση ΕΛΑ:Προθεσμία πήρε ο Μ.Κασίμης
  • [09] Μειώθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός.
  • [10] Δίκη 17Ν:Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση

  • [01] Επίσκεψη Σημίτη στην Ουγγαρία

    09/05/2003 21:02:17

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, δήλωσε σήμερα στη Βουδαπέστη ότι δεν υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά διαφορές που αφορούν στο ρόλο των ΗΠΑ και του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι οι διαφορές αυτές είναι κατανοητές.

    Ο κ. Σημίτης ο οποίος στο πλαίσιο του γύρου των πρωτευουσών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε την Ουγγαρία, και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Πέτερ Μεντγκιέσι,

    σημείωσε ότι αυτές οι διαφορές μπορούν να εξηγηθούν λόγω της διεθνούς κατάστασης, αλλά μπορούν επίσης να λυθούν.

    Οι συνομιλιες Σημίτη - Μεντγκιέσι στο επιβλητικό Μέγαρο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου ασχολήθηκαν με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης και τα θέματα που σχετίζονται με αυτή. Ακόμη με τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της, τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στους κόλπους της, τους τρόπους υπόδειξης υποψηφιοτήτων, το σύστημα της εκ περιτροπής Προεδρίας και το αν η ΕΈ θα πρέπει να έχει ένα σταθερό πόστο υπουργού Εξωτερικών και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες ενός τέτοιου προσώπου. Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν τον έλεγχο της μετανάστευσης και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    [Φώτο-584991]

    [02] Σχέδιο νόμου για το υπαίθριο εμπόριο

    09/05/2003 20:51:31

    Στο προσεχές διάστημα θα έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου που δόθηκε σήμερα στους φορείς σχετικά με την αγορά οπωροκηπευτικών και το υπαίθριο εμπόριο. Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός, η διαφάνεια και η ομαλή λειτουργία της αγοράς με ενιαίους κανόνες παρέμβασης.

    [03] Μήνυση Στ. Μανίκα κατά Γ. Κουρή.

    09/05/2003 15:37:25

    Τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και της εξύβρισης δια του Τύπου αποδίδει με μήνυση που κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας στον ιδιοκτήτη της εφημερίδας "Αυριανή" κ. Γιώργο Κουρή και στον εκδότη διευθυντή της εφημερίδας κ. Γιώργο Τσιρογιάννη.

    Η μήνυση του υπουργού υποβλήθηκε με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας τα οποία τον εμφανίζουν να μετείχε σε "χρηματιστηριακά παιχνίδια".

    Η μήνυση του κ. Μανίκα μελετάται από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

    [Φώτο-407894]

    [04] Εργατικό ατύχημα στην Κατερίνη

    09/05/2003 15:33:05

    Άγιο είχε 40χρονος εργάτης στην Κατερίνη, καθώς οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πιερίας των ανέσυραν σώο μέσα από τόνους χαλικιών, τα οποία των είχαν καταπλακώσει.

    Το περιστατικό σημειώθηκε σε εργοστάσιο σκυροδέματος, που βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο της οδού Κατερίνης Παλαιού Κεραμιδίου.

    Πρόκειται για τον Μιχαήλ Σαραψή, ο οποίος έπεσε στο σιλό και καταπλακώθηκε από τόνους χαλικιού.

    Στο σημείο έφτασαν 3 οχήματα της πυροσβεστικής με 10 άνδρες, οι οποίοι έκαναν περισσότερες από 2 ώρες για να τον απεγκλωβίσουν. Ο 40χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Κατερίνης εκτός κινδύνου.

    [05] Ληστεία σε τράπεζα στον Υμηττό.

    09/05/2003 15:28:22

    Δυο άγνωστοι με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Alpha Bank στον Υμηττό στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 15 και αφού απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό διέφυγαν πεζή.

    Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

    [06] Θάσος:Ανθρώπινο μέλος στη θάλασσα!

    09/05/2003 15:28:15

    Ενα ανθρώπινο πόδι βρήκαν λουόμενοι στη θαλάσσια περιοχή "Μακρύαμμος" της Θάσου. Ειδοποιήθηκε το υπολιμεναρχείο Θάσου, άνδρες του οποίου παρέλαβαν το μακάβριο εύρημα και το έστειλαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία Σερρών.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ανθρώπινο μέλος που βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη προέρχεται απο άτομο που πέθανε πριν 15 μέρες τουλάχιστον.

    [07] Χριστοδουλάκης:Δεν τίθεται θέμα αύξησης της ανεργίας

    09/05/2003 15:13:14

    Δεν υπάρχει θέμα αύξησης της ανεργίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης με αφορμή τη χθεσινή πρόβλεψη του ΣΕΒ για σημαντική αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Απευθυνόμενος στην ηγεσία του ΣΕΒ, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν επενδύσεις, οφείλουν να επενδύουν περισσότερο και να απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους.

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους εφόρους που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Στη συνάντηση αυτή ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε από τους προϊστάμενους των εφοριών να προχωρήσουν σε μέτρα για την απλοποίηση των συναλλαγών των φορολογουμενων στις εφορίες, καθώς και να εντείνουν τους ελέγχους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο καθώς και για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων εισοδήματος και κεφαλαίου του παρελθόντος.

    Σχετικά με τον πληθωρισμό, που υποχώρησε τον Απρίλιο στο 3,4%, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως ''η σημαντική αυτή μείωση δείχνει ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει πια να φεύγει από την πίεση που δημιούργησαν στο προηγούμενο δίμηνο τόσο η γεωοπολιτική αβεβαιότητα με αποκορύφωση τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ όσο και οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες''.

    Αναφερόμενος εξάλλου στο ενδεχόμενο να κλείσει η βιομηχανία ένδυσης Schiesser Pallas (Palco), ο κ.Χριστοδουλάκης δήλωσε: ''Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη με τρόπο που δεν θα είναι σε βάρος των εργαζομένων αλλά θα δίνει προοπτική στην ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης''. Και πρόσθεσε πως ''είναι απαράδεκτο το ενδεχόμενο να λάβει μια επιχείρηση επιδότηση από το ελληνικό κράτος προκειμένου να μεταναστατεύσει αφήνοντας εδώ ανέργους. Επιδότηση της μεταναστάτευσης των επιχειρήσεων δεν πρόκειται να συμβεί''.

    [Φώτο-560247]

    [08] Υπόθεση ΕΛΑ:Προθεσμία πήρε ο Μ.Κασίμης

    09/05/2003 15:03:42

    Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Παρασκευή ζήτησε και έλαβε από τον εφέτη - ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο ο Μιχάλης Κασίμης σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί συμπληρωματικές κατηγορίες για σωρεία αδικημάτων που αφορούν 53 ενέργειες της οργάνωσης Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας.

    Ο Κασίμης πριν περίπου ένα μήνα απολογήθηκε ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου για τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση καθώς και για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου το 1987 και είχε αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

    Ο κατηγορούμενος αρνείται κάθε συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση.

    [Φώτο-584753]

    [09] Μειώθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός.

    09/05/2003 14:35:42

    Μεγάλη βουτιά στο 3,4% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο έναντι του Μαρτίου που έτρεχε με 4,1%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία η μεγάλη βουτιά του πληθωρισμού οφείλεται στη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου μετά τον πόλεμο στο Ιράκ οι οποίες με τη σειρά τους οδηγήσαν σε σημαντική πτώση των εγχώριων λιανικών τιμών πώλησης των καυσίμων αλλά και των υπηρεσιών (μεταφορές - στέγαση) που επηρεάζονται από αυτές.

    Ειδικότερα τον Απρίλιο σημειώθηκε σημαντική μείωση κατά 3,1% των τιμών στις υπηρεσίες στέγασης κυρίως λόγω μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

    Επίσης κατά 0,6% μειώθηκαν οι τιμές στις υπηρεσίες μεταφορών κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών της βενζίνης, αυξήσεις τιμών τον Απρίλιο παρουσιάστηκαν στα ακόλουθα είδη: κατά 1,3% στα προϊόντα διατροφής κυρίως στο κρέας και στις πατάτες νωπές κατά 0,5% στις υπηρεσίες υγείας, κατά 1,7% στο χώρο της εστίασης και κατά 0,6% σε διάφορα άλλα λοιπά αγαθά και υπηρεσίες.

    Σε μέσα επίπεδα δωδεκαμήνου στο διάστημα Απρίλιος 2003-Μάΐος 2002 ο πληθωρισμός παρουσίασε ρυθμό αύξησης 3,6% έναντι του αντίστοιχου δωδεκαμήνου πέρυσι.

    Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών τον Απρίλιο μειώθηκε στο 3,3% έναντι 3,9% το Μάρτιο.

    [10] Δίκη 17Ν:Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση

    09/05/2003 14:32:03

    Νωρίτερα, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης μέλους του δικαστηρίου, διεκόπη σήμερα η ακροαματική διαδικασία στη δίκη της 17Ν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, με την εξέταση μαρτύρων απο την υπόθεση ληστείας στο σούπερ-μάρκετ ''ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ'', αλλά και βομβιστικών επιθέσεων που είχε διαπράξει η ''17 Νοέμβρη''.

    Σήμερα ο υπάλληλος των ΕΛΤΑ Βύρωνα Γιάννης Πιαδίτης αναγνώρισε στην κατάθεσή του το Βασίλη Ξηρό και το Δημήτρη Κουφοντίνα ως δράστες της ληστείας που έγινε στις 27 Ιανουαρίου του 1997. Ο μάρτυρας πιθανολόγησε οτι οι δράστες είχαν πληροφόρηση απο την Κεντρική υπηρεσία των ΕΛΤΑ καθώς γνώριζαν οτι τη συγκεκριμένη ημέρα θα υπήρχαν δυο σάκοι με χρήματα που προορίζονταν για τις συντάξεις του ΙΚΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 May 2003 - 20:30:14 UTC