Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κ. Σημίτη με Πρόεδρο Κίνας
  • [02] Πετρόλα-ΕΛΠΕ: Συγχώνευση με απορρόφηση
  • [03] Υπο τον Κ.Σημίτη αρχίζει αύριο η σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας.
  • [04] Επίσκεψη Γ.Αγγελοπούλου στα Γρεβενά

  • [01] Συνάντηση Κ. Σημίτη με Πρόεδρο Κίνας

    30/05/2003 19:46:47

    Συνάντηση η οποία κράτησε 35 λεπτά είχαν σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Τσιν Τάο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει 20 λεπτά παρατάθηκε για 15 λεπτά ακόμα, έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι σχέσεις της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε να μάθει από τον κ. Σημίτη πως μπορεί να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κίνας.

    Επίσης ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό σχετικά με το θέμα της άτυπης πνευμονίας και ζήτησε να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Κίνας και ΕΕ σχετικά με τα κρούσματα, καθώς και τη βοήθεια του κ. Σημίτη, προκειμένου να έχει η χώρα του ιατρική, φαρμακευτική και όποια άλλη βοήθεια θα ήταν δυνατόν να δώσει η ΕΕ στην Κίνα για την αντιμετώπιση της νόσου.

    [Φώτο-594532]

    [02] Πετρόλα-ΕΛΠΕ: Συγχώνευση με απορρόφηση

    30/05/2003 18:06:02

    Η εταιρία Πετρόλα Ελλάς ΑΕΒΕ ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι ο κύριος μέτοχός της, η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A., έχει συμφωνήσει με το Ελληνικό Δημόσιο, τον κύριο μέτοχο της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, την αγορά ποσοστού 16,65% περίπου των μετοχών της Ελληνικά Πετρέλαια και τη συγχώνευση των δύο εταιριών με απορρόφηση της Πετρόλα από την Ελληνικά Πετρέλαια. Η συμφωνία καταρτίσθηκε στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της Ελληνικά Πετρέλαια σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 2000/1991 και 3049/2002. Η συγχώνευση θα διεκπεραιωθεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία και υπόκειται στις εγκρίσεις των αρμοδίων εταιρικών οργάνων. Η συγχώνευση υπόκειται επίσης στις ειδικές ρυθμίσεις και διαδικασίες που εφαρμόζονται στην αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων του Δημοσίου. Η σχέση ανταλλαγής θα βασίζεται στη σχέση αξιών της Ελληνικά Πετρέλαια προς την Πετρόλα ίση προς 5,36 περίπου, που προσδιορίσθηκε, ως δίκαιη και λογική, με αναφορά στις μέσες τιμές των αντιστοίχων μετοχών του δωδεκαμήνου που έληξε στις 29.5.2003.

    [03] Υπο τον Κ.Σημίτη αρχίζει αύριο η σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας.

    30/05/2003 15:40:18

    Η αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας είναι το μέγα θέμα που απασχολεί τις δυο πλευρές και αυτό θα συζητηθεί αύριο στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, που θα διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη, και στην οποία θα προεδρεύσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Αγία Πετρούπολη ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία βρέθηκε ενώπιον ενός διλήμματος αναφορικά με την αυριανή Σύνοδο. Αν δηλαδή θα έπρεπε να συνεχιστεί από πλευράς ΕΕ να τηρείται η ίδια στάση, η οποία ειχε σαν αποτέλεσμα να μην αποδώσουν δυο συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας ή να γίνει προσπάθεια αναβάθμισής τους.

    Η απόφαση της Προεδρίας ήταν να προχωρήσει σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των διμερών σχέσεων, κάτι που βρήκε σύμφωνους τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και τη Ρωσία.

    Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός υπάρχουν τρεις τομείς στους οποίους έγιναν προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ Ενωσης και Ρωσίας και που μέχρι τώρα οι προσπάθειες δεν απέδωσαν.

    Είναι οι τομείς εξωτερικης πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, η οικονομική συνεργασία, και συνεργασία στους τομείς Δικαιοσύνης και της δημόσιας τάξης. Προστίθεται τώρα και ένας τέταρτος τομέας αυτός της έρευνας, της τεχνολογίας και του πολιτισμού. Επιδιώκεται αναβάθμιση σε όλους αυτους τους τομείς, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Θα εξεταστεί επίσης η ενεργειακή πολιτική. Και όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, η ΕΕ επιδιώκει να έχει και άλλους προμηθευτές ενέργειας γι'αυτό προχωρεί σε επενδύσεις στη Ρωσία για την ανάπτυξη των ενεργειακών πηγών σε μια μακροπρόθεσμη βάση ώστε αφενός να εξασφαλιστούν οι ενεργειακές πηγές αλλά και σταθερές τιμές.

    Σε ερώτηση ποιό ήταν το τρωτό σημείο που εμπόδισε στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών ο κ. Σημίτης απάντησε ότι ο λόγος ήταν ότι οι συζητήσεις γινόντουσαν σε γενικό επίπεδο. Χρειάζεται, όπως είπε, να υπάρξουν πιο ειδικές συμφωνίες και καλύτερος συντονισμός και οι συναντήσεις να μην περιορίζονται μόνο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

    Σχετικά με τις επιφυλάξεις των νέων μελών της Ενωσης απέναντι στη Ρωσία λόγω παλαιοτέρων προβλημάτων που είχαν με τη χώρα αυτή, ο κ. Σημίτης αναγνώρισε ότι υπάρχει ισχυρό πρόβλημα ασφάλειας στις χώρες που προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη οι οποίες όπως είπε ενδιαφέρονται περισσότερο για την ασφάλειά τους και λιγότερο για την ανάπτυξη της οικονομίας τους. Το θέμα συζητείται με τη Ρωσία όπως είπε ο κ. Σημίτης ώστε να βρεθούν απαντήσεις που θα καθησυχάσουν με τις χώρες αυτές.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας για προμήθεια πετρελαίου από την πρώτη στη δεύτερη δημιουργεί κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τις αντίστοιχες συμφωνίες που έχει η ΕΕ με τη Ρωσία, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι είναι τόσο μεγάλα τα αποθέματα πετρελαίου της Ρωσίας ώστε μπορεί να προμηθεύει πετρέλαιο προς κάθε κατεύθυνση. Και πρόσθεσε ότι είναι θετικό το γεγονός συνεργασίας Κίνας-Ρωσίας, υπενθυμίζοντας τη θέση της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ ότι ο κόσμος πρέπει να είναι πολυπολικός. Και ανέφερε ως πόλους εκτός των ΗΠΑ, την Κίνα, την Ευρώπη και τη Ρωσία.

    Ενα σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί επίσης αύριο στη Σύνοδο Κορυφής είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κιότο. Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός την Ευρώπη απασχολεί σοβαρά το θέμα των πυρηνικών αποβλήτων αλλά και η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς στη Ρωσία και υπενθύμισε την περίπτωση του Τσέρνομπιλ και την καταστροφή που είχε γίνει το 1986.

    Ο κ. Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και τα πυρηνικά όπλα ανέφερε ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Ρωσίας, αλλά δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι Ρώσοι τις διαστάσεις του προβλήματος σχετικα με την προστασία του περιβάλλοντος. Και θέλουμε όπως είπε, να τους κάνουμε πιο δραστήριους.

    Σε ερώτηση αν η ΕΕ πρόκειται να θέσει θέμα προμήθειας του Ιράν από τη Ρωσία πυρηνικής τεχνολογίας όπως έχουν θέσει από την πλευρά τους οι ΗΠΑ απάντησε ότι εμείς δεν έχουμε θέμα Ιράν. Και πρόσθεσε ότι αυτό που ενδιαφέρει την ΕΕ είναι η εφαρμογή των συμφωνιών για τα πυρηνικά όπλα και όχι μόνο να μην υπάρξει επέκτασή τους αλλά αντίθετα να υπάρξει περιορισμός όπως και στα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν και διεθνή θέματα όπως αυτό του Ιράκ, τα αποτελέσματα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την ανοικοδόμηση και πως θα είναι ενεργότερος ο ρόλος της ΕΕ αλλα και της Ρωσίας. Θα συζητηθούν επίσης το Μεσανατολικό και η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας θα τεθεί και θέμα πίεσης της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των προτάσεων του σχεδίου Ανάν.

    Για το θέμα της Τσετσενίας για το οποίο υπήρξε αρχικα διαφωνία της Ρωσίας για να αναφερθεί στο τελικό κοινό ανακοινωθέν ο κ. Σημίτης είπε ότι έχει βρεθεί μια συμφωνία με τη Ρωσία για να γίνει αυτή η αναφορά, επιφυλάχθηκε όμως να την αναφέρει καθώς η συζήτηση και η έκδοση του ανακοινωθέντος θα γίνουν αύριο.

    Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτίθεται να θέσει το θέμα στην εισήγησή του.

    Σχετικά με θέματα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος ο κ. Σημίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι στον κ. Πούτιν με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο σε μια ολιγόλεπτη συνάντηση, εκτός από το θέμα της αποκατάστασης των Ελλήνων ομογενών της Ρωσίας θα θέσει στο Ρώσο πρόεδρο και θέμα ανταγοράς ελληνικών προϊόντων από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που αγοράζει η Ελλάδα. Επ'αυτού ο κ. Σημίτης ανέφερε επίσης ότι οι Ρώσοι συμφωνούν στο ζήτημα αυτό αλλά ισχυρίζονται ότι δεν βρίσκουν ελληνικά προϊόντα να αγοράσουν. Επίσης ο κ. Σημίτης θα θέσει στον κ. Πούτιν το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ο οποίος πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς.

    Το πρωί ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε το περίφημο Μουσείο Ερμιτάζ. Το κτίριο ήταν τα θερινά ανάκτορα των Τσάρων, είχε χτιστεί από τον Μέγα Πέτρο αρχικά και ολοκληρώθηκε από τη Μεγάλη Αικατερίνη. Πρόκειται για ένα τεράστιο και επιβλητικό κτίριο με πολλά και σπάνια εκθέματα και όπως είπε ο κ. Σημίτης εκτός του ότι ως Μουσείο είναι πάρα πολύ καλό και το ίδιο το κτίριο είναι ένα Μουσείο.

    [Φώτο-594538]

    [04] Επίσκεψη Γ.Αγγελοπούλου στα Γρεβενά

    30/05/2003 14:59:22

    Τη θερμότερη φιλοξενία και το αυθόρμητο χαμόγελο εκατοντάδων παιδιών και νέων ανθρώπων κάτι που τελικά αποτελεί και το ζητούμενο για μια πετυχημένη Ολυμπιάδα είχε σήμερα στα Γρεβενά η Γιάννα Αγγελοπούλου την οποία υποδέχτηκαν οι τοπικές αρχές και ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας.

    Η κυρία Αγγελοπούλου επισκέφθηκε το δημαρχείο της ακριτικής πόλης όπου αντηλλάγησαν ευχές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δώρα ενώ ο κ. Τζιόλας χαιρετίζοντας την επίσκεψη της προέδρου του ''Αθήνα 2004'' επισήμανε τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων για την Ελλάδα τονίζοντας οτι πρόκειται για εθνικό στόχο που θα βελτιώσει τις υποδομές σε όλη τη χώρα.

    Απο την πλευρά της η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε οτι η συμμετοχή μέσω του εθελοντισμού και της παρουσίας του κόσμου στα στάδια κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα καθορίσει και την επιτυχία της διοργάνωσης.

    Στη συνέχεια η κυρία Αγγελοπούλου εγκαινίασε το πανόραμα Ολυμπιακών αθλημάτων της ''Alpha Bank'' στην πόλη ενώ είχε και συνάντηση με εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων στην ορεινή Βασιλίτσα.

    Ωστόσο, στον απόηχο των χθεσινών εγκαινίων των γραφείων της Οργανωτικής Επιτροπής στην Θεσσαλονίκη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος παρ' οτι είχε ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα κατάφερε να παραστεί και να δώσει την ευλογία του.

    Ο κ. Βαρθολομαίος, παρόντος και του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και εκπροσώπων των τοπικών αρχών, σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων λέγοντας χαρακτηριστικά οτι κατά τη συνάντησή του στο σπίτι του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου πριν δυο μήνες με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και τη σύζυγό του ενημερώθηκε αναλυτικά για το εγχείρημα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και κατάλαβε το τεράστιο μέγεθος τους και την πολυπλοκότητά τους.

    Ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε οτι δεν ανησυχεί για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων. Εχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Γιάννα Αγγελοπούλου και στην Πολιτεία.

    [Φώτο-594316]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 May 2003 - 20:30:09 UTC