Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Προτεραιότητες της Συνόδου Κορυφής
  • [02] ΑΠ: Επικυρώθηκαν οι καταδίκες για την βύθιση του «Δύστος
  • [03] CD Rom με ομιλίες του Α. Παπανδρέου
  • [04] Για λόγους ευθιξίας οι παραιτήσεις Νεονάκη-Μανίκα
  • [05] Πρωτόπαπας για παραιτήσεις Νεονάκη και Μανίκα.
  • [06] Επιδρομή ακρίδων στα Τρίκαλα.
  • [07] Ολομέλεια Εφετών:Στις 26 Ιουνίου οι υποθέσεις Κόκκαλη-Μπουρμπούλια
  • [08] Εγκαίνια έκθεσης κρατουμένων από υπουργείο Δικαιοσύνης.

  • [01] Σημίτης: Προτεραιότητες της Συνόδου Κορυφής

    18/06/2003 20:48:34

    Την ελπίδα ότι η διαδικασία ενοποίησης της Ευρώπης θα προχωρήσει παρά τις διαφορές και τις αντιθέσεις, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του σήμερα το βράδυ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

    Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός είπε ότι «δυο είναι τα κεντρικά θέματα συζήτησης, το σχέδιο Συντάγματος που ετοίμασε η Συνέλευση και η αποτελεσματική καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

    Ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν για ένα νέο Σύνταγμα πρόσθεσε πως θα συζητηθεί επίσης και το θέμα των Βαλκανίων.

    «Θα συζητήσουμε το πώς θα συνεργαστεί καλύτερα η ΕΕ με τα Βαλκάνια. Πώς θα υπάρξουν περισσότεροι πόροι για την ανάπτυξή τους. Πώς θα προετοιμάσουμε την ένταξή τους στην ΕΕ. Διαλέξαμε τη Θεσσαλονίκη ακριβώς για να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία της πόλης για τα Βαλκάνια. Ελπίζω ότι παρά τις διαφορές και τις αντιθέσεις, η ενοποιητική διαδικασία θα προχωρήσει και πιστεύω ότι θα φανεί ότι όλοι θέλουμε να υπάρχει μια δυνατή Ευρώπη, τόνισε.

    [02] ΑΠ: Επικυρώθηκαν οι καταδίκες για την βύθιση του «Δύστος

    18/06/2003 20:37:48

    Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε τις αιτήσεις αναιρέσεως των τριών ατόμων, που είχαν καταδικαστεί σε εξαγοράσιμες ποινές ως υπεύθυνοι για την βύθιση του εμπορικού πλοίου «Δύστος, στις 28 Δεκεμβρίου 1996, κοντά στις ακτές της Κύμης Ευβοίας.

    [03] CD Rom με ομιλίες του Α. Παπανδρέου

    18/06/2003 18:45:14

    Ενα ιστορικό ντοκουμέντο, ένα CD Rom με ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου απο τον ''Ανένδοτο'' και τη μεταπολίτευση, παρουσιάστηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής.

    Η εκδήλωση έγινε με την αφορμή της κυκλοφορίας το Σάββατο από την εφημερίδα ''Τα Νέα'' του CD Rom ''ο Ανδρέας της Αντίστασης'' με ομιλίες του από τον ανένδοτο μέχρι τη μεταπολίτευση σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου.

    Εκ μέρους των ''Νέων'' μίλησε ο διευθυντής Παντελής Καψής, ο οποίος τόνισε ότι ''πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκουμέντο που θα βάλει μια ψηφίδα στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας για τον πολιτικό που συγκίνησε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και συνέβαλε στο πέρασμα από την παλιά Ελλάδα του αυταρχισμού, στη δημοκρατική Ελλάδα, προσφέροντας ένα όραμα και μια διαχείριση των αντιθέσεων''.

    Εξάλλου ο γιός του Ανδρέα Παπανδρέου, Νίκος Παπανδρέου ανέφερε ότι το υλικό που παραδόθηκε στα ''Νέα'' είναι ένα σπάνιο υλικό που προέρχεται από την καταγραφή των ομιλιών του από τον ίδιο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Επίσης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης ανέφερε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ''ο μεγάλος απών με διαρκή παρουσία στη μνήμη και τις καρδιές μας. Είχε σημείο αναφοράς του το λαό, τους πολίτες και τις λαϊκές δυνάμεις.''.

    [04] Για λόγους ευθιξίας οι παραιτήσεις Νεονάκη-Μανίκα

    18/06/2003 15:51:19

    Δεκτές έγιναν το πρωί απο τον πρωθυπουργό, οι παραιτήσεις των κυρίων Μιχάλη Νεονάκη και Στέφανου Μανίκα, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη βουλή, για το χρηματιστήριο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε οτι το μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ κ.Νεονάκης και ο υπουργός Επικρατείας κ. Μανίκας, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, για λόγους ευθιξίας , προκειμένου να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις από το ύψος των ποσών που είχαν διακινηθεί αλλά και για να υπερασπιστούν καλύτερα τον εαυτό τους.

    Πρόσθεσε οτι οι πρωτοβουλίες για τα ζητήματα που έχουν προκύψει γύρω απο τη λειτουργία του χρηματιστηρίου θα ληφθούν απο τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα κρίνει το χρόνο, τον τρόπο και την έκταση που θα λάβουν.

    Ο κ.Πρωτόπαπας δήλωσε επίσης οτι όπως προκύπτει απο το πόρισμα, το δικαστικό μέρος της υπόθεσης για το Χρηματιστήριο το οποίο αναφέρει ότι δεν υπήρξαν παράνομες πράξεις, εσωτερική πληροφόρηση ή οποιοδήποτε απαράδεκτο ''παιχνίδι'', έχει πλήρως αποδειχθεί οριστικά και αμετάκλητα

    [05] Πρωτόπαπας για παραιτήσεις Νεονάκη και Μανίκα.

    18/06/2003 15:18:05

    Τόσο ο κ. Νεονάκης όσο και ο κ. Μανίκας υπέβαλαν οι ίδιοι, οικεία βουλήσει, τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Πρωτόπαπας και πρόσθεσε: ''Στο πόρισμα που ήλθε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέδειξε τη νομιμότητα των ενεργειών τους. Δημιουργήθηκαν ωστόσο κάποιες εντυπώσεις από το ύψος των ποσών τα οποία είχαν διακινηθεί. Για λόγους ευθιξίας λοιπόν και προκειμένου να μη δημιουργηθούν γενικότερα προβλήματα, αλλά και για να υπερασπιστούν καλύτερα τον εαυτό τους, επέλεξαν την οδό της παραίτησης. Και οι δύο επικοινώνησαν με τον πρωθυπουργό, του ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους σήμερα το πρωί και εκείνος έκανε δεκτές τις παραιτήσεις τους.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα κρίνει το χρόνο, τον τρόπο και την έκταση που θα λάβουν οι πρωτοβουλίες που έχει ανακοινώσει. Να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνει. Το δικαστικό μέρος της υπόθεσης έχει πλήρως αποδειχθεί όπως προκύπτει από το πόρισμα, τελείωσε οριστικώς και αμετακλήτως κάθε εκκρεμότητα γύρω από το δικαστικό μέρος της υπόθεσης. Το πόρισμα δείχνει ότι δεν υπήρξαν παράνομες πράξεις, εσωτερική πληροφόρηση ή οποιοδήποτε απαράδεκτο ''παιχνίδι'' με το Χρηματιστήριο''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το πότε ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός σχετικά με το περιεχόμενο του πορίσματος δήλωσε: ''Ο κ. Σημίτης ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα στη Βουλή αργά χθές το βράδυ, όταν επέστρεψε από την Ιταλία. Ο κ. Χριστοδουλάκης είχε στα χέρια του το πόρισμα μιας ανεξάρτητης Αρχής και, ως όφειλε, το παρέδωσε στην Εθνική Αντιπροσωπεία''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας επεσήμανε πάντως ότι ο κ. Χριστοδουλάκης είχε ενημερώσει λίγο πριν τους κ.κ. Νεονάκη και Μανίκα. Σε ότι αφορά το εάν οι δυο βουλευτές θα είναι και πάλι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πρωτόπαπας παρέπεμψε στα προβλεπόμενα από το καταστατικό του κόμματος.

    ''Ολοι οι σημερινοί βουλευτές είναι υποψήφιοι βουλευτές και κατόπιν είναι η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος που επιλέγει''. Παρέπεμψε ακόμη και στις επιστολές του κ. πρωθυπουργού προς τους δυο παραιτηθέντες, στις οποίες ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι περιμένει να συνεχίσουν να προσφέρουν στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ''.

    [06] Επιδρομή ακρίδων στα Τρίκαλα.

    18/06/2003 15:10:11

    Ενα "παχύ στρώμα" απο ακρίδες μπορεί να συναντήσει κάποιος σε αρκετές καλλιεργήσιμες περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος του νομού Τρικάλων οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς.

    Οι ακρίδες σύμφωνα με τον αρμόδιο γεωπόνο του τμήματος φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τρικάλων κ. Κώστα Παππα, έχουν ''σκεπάσει'' καλλιέργειες που εκτείνονται κατά μήκος της πιεροχής των Αντιχαοίων, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, τα εκκολαπτήρια βρίσκονται στα δημοτικα διαμερίσματα Ταξιαρχών και Χρυσαυγής . Παράλληλα, τίθεται σε ισχύ αποφαση του περασμένου Μαρτίου, με την οποία κηρυσσονται ακριδοπληκτες περιοχές 15 δήμων του νομού

    Πάντως ο αρμόδιος γεωπόνος του τμήματος Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τρικάλων κ. Κώστας Πάππας αναφέρει πως η υπηρεσία του και στο πλαίσιο καταπολέμησης των ακριδων, χορηγεί ειδικά φάρμακα στους ΟΤΑ του νομου, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να συγκροτήσουν ειδικά συνεργεία καταπολέμησης των ακρίδων. Ωστόσο στην ευρώτηση μας, μέχρι ποτε οι ακρίδες θα αποτελούν πονοκέφαλο για τους ντόπιους παραγώγούς , είπε πως αυτό θα διαρκέσει μέχρι το α' δεκαήμερο του Ιουλίου, οπότε και ολοκληρώνεται ο κύκλος της ακρίδας.

    [07] Ολομέλεια Εφετών:Στις 26 Ιουνίου οι υποθέσεις Κόκκαλη-Μπουρμπούλια

    18/06/2003 15:10:04

    Στις 26 Ιουνίου θα εισαχθούν προς συζήτηση στην προγραμματισμένη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών οι υποθέσεις του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη και της πρωτοδίκου Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια προκειμένου να αποφασιστεί εάν ανατεθούν σε εφέτη ανακριτή για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

    Εισηγητής θα είναι ο πρόεδρος της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών Χαρίδημος Παπαδάκης ο οποίος χθές παρέλαβε το έγγραφο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πέτρου Βέριου για τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών. Στο έγγραφό του ο κ. Βέριος αναφέρει οτι τόσο η υπόθεση του Σωκράτη Κόκκαλη ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος όσο και της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια η οποία φερεται να απέκρυψε το λόγο εξαίρεσης που υπήρχε, απο την υπόθεση για τις λεγόμενες μετοχές ''φούσκες'' χρειάζονται περαιτέρω έρευνα. Επιπλέον ο κ. Βέριος τονίζει οτι θα πρέπει να ελεγχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του κ. Κόκκαλη και της κυρίας Μπουρμπουλια στο εξωτερικό.

    [08] Εγκαίνια έκθεσης κρατουμένων από υπουργείο Δικαιοσύνης.

    18/06/2003 14:29:44

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος εγκαινίασε σήμερα το μεσημέρι στο εκθεσιακό χώρο του ΕΟΜΜΕΧ επί της οδού Μητροπόλεως στο κέντρο των Αθηνών την 25η πανελλήνια έκθεση χειροτεχνίας σωφρονιστικών καταστημάτων.

    Κατά την σύντομη ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι ''η έκθεση διοργανώνεται συνεχώς από το 1978 και αναδεικνύει μια άλλη πτυχή των ανθρώπων που για διάφορους λόγους έχουν στερηθεί την ελεύθερη κοινωνική ζωή''.

    Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε:''η έκθεση αυτή αποδεικνύει επιπροσθέτως και το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας για την εφαρμογή σύγχρονης σωφρονιστικής πολιτικής με τη λειτουργία προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης έτσι ώστε οι κρατούμενοι να αποκτούν επαγγελματικά εφόδια που θα τους βοηθήσουν στην ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα δημιουργήθηκαν δέκα νέα σύγχρονα εργαστήρια στα καταστήματα κράτησης νέων Βόλου, νέων Αυλώνας, στο Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Κασσαβέτιας, και στο κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών.

    Πραγματοποιούνται σήμερα 17 προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης με αντικείμενο την εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, την μηχανολογία αυτοκινήτων κλπ, ενώ σε 16 φυλακές εφαρμόζονται προγράμματα αθλητισμού με την καθοδήγηση καθηγητών φυσικής αγωγής''.

    Αθλοθέτες των βραβείων είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο ΕΟΜΜΈΧ, η Μητρόπολη Γλυφάδας, πιστωτικά ιδρύματα, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.α.

    Τέλος απονεμήθηκαν 21 χρηματικά βραβεία σε κρατούμενους για ατομικά έργα και ομαδικά, από 200 εως 1.500 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 June 2003 - 20:30:14 UTC