Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία αύριο
  • [02] Αρχισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
  • [03] Τράπεζες - Απελευθέρωση δανείων από αύριο.
  • [04] Χυτήρης: Πρωτοβουλίες και ανασχηματισμός
  • [05] Πρωτόπαπας: Πρωτοβουλίες πρωθυπουργού
  • [06] Αμοιβαία κεφάλαια - Αποδόσεις Ενεργητικό - Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

  • [01] ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία αύριο

    19/06/2003 21:36:08

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες, λόγω 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

    [02] Αρχισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

    19/06/2003 20:30:24

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησε στη Χαλκιδική, λίγο πριν τις 8 το βράδυ, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αλλά και η «αντισύνοδος δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίσης. Η επίσημη έναρξη της Συνόδου καθυστέρησε λόγω κακοκαιρίας, που εμπόδισε τους ξένες ηγέτες να φθάσουν στην ώρα τους.

    [Φώτο-601278]

    [03] Τράπεζες - Απελευθέρωση δανείων από αύριο.

    19/06/2003 19:36:48

    Απελευθερώνονται από αύριο τα ανώτατα όρια δανεισμού στην καταναλωτική πίστη, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Αυτό σημαίνει ότι κάθε πολίτης μπορεί να απευθυνθεί στην τράπεζα που επιλέγει προκειμένου να κάνει αίτηση για την λήψη καταναλωτικού ή προσωπικού δανείου για το ποσό που επιθυμεί χωρίς τους περιορισμούς που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

    Οι τράπεζες από την μεριά τους με την χρήση των συστημάτων εκτίμησης πιστωτικών κινδύνων και τα δεδομένα που θα λαμβάνουν από την λευκή λίστα του Τειρεσία θα μπορούν να δημιουργούν το προφίλ κάθε πελάτη, να εκτιμούν την πιστοληπτική του ικανότητα και να αποφασίζουν για την έγκριση ή μη του σχετικού αιτήματος.

    Το θέμα όμως που έχει προκύψει είναι ότι για να καταστεί λειτουργική και χρήσιμη η λευκή λίστα θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια, προκειμένου να υπάρξει ικανός όγκος στοιχείων από μέρους του κοινού. Στο διάστημα αυτό οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν με ακρίβεια την πιστοληπτική ικανότητα των υποψηφίων δανειοληπτών καθώς τα στοιχεία που θα έχουν για αυτούς θα είναι ελλιπή.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως ακόμη και όταν καταστεί η λευκή λίστα λειτουργική οι τράπεζες θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην χορήγηση καταναλωτικών και προσωπικών δανείων μεγάλων ποσών. Θα δίνεται προτεραιότητα στο πελάτη που διατηρεί σταθερά υψηλά εισοδήματα ενώ ταυτόχρονα εκπληρώνει με συνέπεια τις υπάρχουσες δανειακές τους υποχρεώσεις (κάρτες, στεγαστικά δάνεια κλπ). Ο μεγάλος όγκος των δανειοληπτών θα εξακολουθήσει, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, να ''αντιμετωπίζει'' τα όρια που ισχύουν σήμερα στην καταναλωτική πίστη.

    Η απελευθέρωση την καταναλωτική πίστη θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες για εξατομίκευση στην τιμολόγηση, τουλάχιστον σε ορισμένα προϊόντα. Απόλυτη εξατομίκευση στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, είναι αδύνατη καθώς απαιτεί τεράστιο κόστος και φόρτο εργασίας.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως οι καταναλωτές θα βγουν κερδισμένοι από την απελευθέρωση, καθώς οι τράπεζες θα είναι σε θέση να προσφέρουν νέα προϊόντα με καλύτερη τιμολόγηση, ενώ ταυτόχρονα θα τους δοθεί η ευκαιρία να οργανώσουν καλύτερα το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο.

    [04] Χυτήρης: Πρωτοβουλίες και ανασχηματισμός

    19/06/2003 19:05:20

    Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός «που περιλαμβάνουν και ανασχηματισμό - θα ανακοινωθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις στο Κέντρο Τύπου του «Πόρτο Καρράς στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής.Ως προς το θέμα που προέκυψε με το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Χυτήρης διευκρίνισε ότι «ο πρωθυπουργός ενόσω βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη πληροφορήθηκε ότι δεν ήταν ποινικά κολάσιμες οι ενέργειες των κ. Μανίκα και Νεονάκη.Απαντώντας σε διαδοχικές συναφείς ερωτήσεις, ο κ.Χυτήρης αποσαφήνισε ότι ο πρωθυπουργός πληροφορήθηκε το ποσόν των συναλλαγών που αναφέρει το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την επομένη το πρωί, αφού είχε επιστρέψει στην Αθήνα. Σε ερώτηση που αφορούσε τον χρόνο παραίτησης των δύο στελεχών (που υπεβλήθη μόλις δημοσιοποιήθηκε το σχετικό πόρισμα), ο κ. Χυτήρης παρατήρησε ότι «τα γεγονότα μιλούν μόνα τους και προσέθεσε ότι τότε έκριναν οι κ. Μανίκας και Νεονάκης πως θίγεται η ευαισθησία τους. Συμπληρωματικά, ο υφυπουργός Τύπου παρέπεμψε σε παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού, κατά την οποία όλες οι κατηγορίες πρέπει να ερευνηθούν και η εφαρμογή αυτής της αρχής περιλαμβάνει τους πάντες «φίλους και συνεργάτες.

    [05] Πρωτόπαπας: Πρωτοβουλίες πρωθυπουργού

    19/06/2003 18:49:10

    Οι όποιες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού θα εκδηλωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ούτως ή άλλως, πρόσθεσε, υπάρχει ένα θέμα που οδηγεί σε ανασχηματισμό.

    [06] Αμοιβαία κεφάλαια - Αποδόσεις Ενεργητικό - Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

    19/06/2003 16:06:29

    Σε 28,99 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων στις 17 Ιουνίου, σημειώνοντας αύξηση 4,36% έναντι του τέλους Μαΐου του τρέχοντος έτους. Την ίδια χρονική περίοδο ο αριθμός των μεριδίων των αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε 5,10%.

    Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) σημειώθηκαν οι παρακάτω εξελίξεις στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα:

    - Το ενεργητικό των Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων Εσωτερικού αυξήθηκε από 3,19 δισ.ευρώ σε 3,55 δισ. ευρώ (+11,13%) λόγω της ανόδου των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η μέση αριθμητική απόδοση από την αρχή του έτους των 69 Α/Κ της υποκατηγορίας μεταβλήθηκε από αρνητική στις 30/5 (-2,32%) σε θετική (+8,71%), πραγματοποιώντας δηλαδή ένα άλμα 11,03 μονάδων.

    - Στις 17/6 το σύνολο των 69 Α/Κ της υποκατηγορίας παρουσίασε θετικές αποδόσεις, ενώ στο τέλος του προηγούμενου μηνός 56 από τα 69 Α/Κ παρουσίαζαν αρνητικές αποδόσεις από -0,11% έως -8,65%. Στις 17 Ιουνίου 2 Α/Κ παρουσιάζουν αποδόσεις άνω του 25% και 23 Α/Κ αποδόσεις από 10,39% έως 18,52%.

    - Αυξητικές μεταβολές σημειώθηκαν επίσης στα ενεργητικά των Μετοχικών Α/Κ Εξωτερικού και Διεθνών, ενώ οι μέσες αριθμητικές αποδόσεις τους βελτιώθηκαν σημαντικά (Εξωτερικού από -1,18% στις 30/5 σε +3,51% στις 17/6, και τα Διεθνή από +0,47% σε +4,41%.)

    - Αύξηση κατά 2,44% στα ενεργητικά και 2,20% στα μερίδια σημείωσαν τα Ομολογιακά Α/Κ Εσωτερικού, τα οποία επίσης βελτίωσαν τη μέση αριθμητική τους απόδοση από 2,89% στις 30/5 σε 3,49% στις 17/6, με 5 Α/Κ να υπερβαίνουν σε απόδοση το 5% και 7 Α/Κ να παρουσιάζουν αποδόσεις από 4% έως 4,73%.

    -Η μέση αριθμητική απόδοση των Μικτών Α/Κ Εσωτερικού διαμορφώθηκε από αρνητική (-0,22%) στο τέλος του προηγούμενου μηνός, σε +4,61% στις 17 Ιουνίου. Από τα 26 Α/Κ της υποκατηγορίας 3 Α/Κ παρουσίαζαν στις 17 Ιουνίου αποδόσεις άνω του 10% και 7 Α/Κ αποδόσεις από 4,93% έως 9,19%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 June 2003 - 20:30:12 UTC