Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Γ. Παπαντωνίου στη Μόσχα
  • [02] Δίκη Οτσαλάν
  • [03] Σύνοδος ΕΕ-Εγκρίθηκε το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος
  • [04] Κύπρος:Η Τουρκία θα καταβάλλει αποζημίωση στην Τ.Λοϊζίδου
  • [05] Σύνοδος Κορυφής-Συνέντευξη Σημίτη, Πρόντι, Παπανδρέου

  • [01] Επίσκεψη Γ. Παπαντωνίου στη Μόσχα

    20/06/2003 14:24:08

    Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί απο τις 22 μέχρι τις 27 Ιουνίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μόσχα, ο υπουργός θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας και ειδικότερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της επιτροπής Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Νικολάεφ, καθώς και με τον ομόλογό του κ. Σεργκέι Ιβανόφ. Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η διμερής αμυντικοστρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Ο κ. Παπαντωνίου θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Δούμας στη Ρωσική Ομοσπονδία κ. Ζελέζνιοφ καθώς και με την εκπρόσωπο του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αγία Πετρούπολη κα Β. Ματβιένκο.

    Τέλος ο υπουργός θα μετάσχει στα εγκαίνια της Διεθνούς Ναυτικής Εκθεσης που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη.

    [02] Δίκη Οτσαλάν

    20/06/2003 14:24:01

    Για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στην προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας απολογήθηκαν ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας ο κυβερνήτης του αεροσκάφους με το οποίο ήρθε στην Ελλάδα ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Ζήσης Πεχλιβανούδης και ο Γιώργος Μαγγίνας, αρχιφύλακας της ΕΛ.ΑΣ, αποσπασμένος στην ΕΥΠ.

    Ο κ. Πεχλιβανούδης υποστήριξε στην απολογία του οτι δεν γνώριζε πως ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και ο Οτσαλάν. "Πίστευα οτι μετέφερα τον τότε υφυπουργό Αμυνας της Ρωσίας", είπε και πρόσθεσε οτι το σχέδιο πτήσης που ακολουθούσαν δεν προέβλεπε να προσγειωθούν στην Ρουμανία αλλά στην Ελλάδα. Ο αρχιφύλακας Γιώργος Μαγγίνας ο οποίος, σύμφωνα με την κατηγορία, παρέλειψε ηθελημένα να προβεί σε έλεγχο ταυτοπροσωπείας των επιβατών και τους μετέφερε στην αίθουσα επισήμων, παρ' οτι ήταν επιφορτισμένος με την παρακολούθηση και αποτροπή της εισόδου του Οτσαλάν στην Ελλάδα, υποστήριξε στην απολογία του οτι δεν κατάλαβε κάτι ύποπτο. Οταν είδε το διαβατήριο του κ. Ναξάκη, οπως είπε ο κ. Μαγγίνας,υποψιάστηκε την άφιξη Οτσαλάν και αμέσως ενημέρωσε τους προϊσταμένους του.

    [03] Σύνοδος ΕΕ-Εγκρίθηκε το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος

    20/06/2003 13:12:35

    Εγκρίθηκε απο τους ηγέτες της ΕΕ το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος το οποίο τους υπέβαλε ο πρόεδρος της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα έγκρισης του σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος ως ''μια σημαντική ημέρα στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης''.

    Το σχέδιο εγκρίθηκε ως το βασικό κείμενο για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα προετοιμάσει το τελικό κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Για πρώτη φορά, είπε ο κ.Σημίτης, έχουμε ένα σχέδιο Συντάγματος που είναι αποτέλεσμα μιας εργασίας 16 μηνών. Είμαστε, κατέληξε, ιδιαίτερα ευχαριστημένοι ως Προεδρία για το αποτέλεσμα αυτό. Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ιταλική προεδρία να ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αρχίσει τον Οκτώβριο η Διακυβερνητική Διάσκεψη, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο και πάντως πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004.

    Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συνόδου, συζητήθηκε το θέμα της μετανάστευσης, στο οποίο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, οι ηγέτες συμφωνούν με τη συνολική αναβάθμιση των μέσων της ΕΕ, για τη μετανάστευση και το συντονισμό των κρατών μελών. Η συζήτηση για τη μετανάστευση θα συνεχιστεί σήμερα. Στο σχέδιο συμπερασμάτων επισημαίνεται η ανάγκη ανάπτυξης ενός συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για την έκδοση θεωρήσεων εισόδου αλλά και η ανάγκη δημιουργίας νέων θεσμικών μηχανισμών για την ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Εξάλλου, όπως είπε ο κ.Σημίτης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε επίσης να συμμετάσχει η ΕΕ στην ανασυγκρότηση του Ιράκ και να ασκηθούν πιέσεις σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους για να εφαρμοστεί ο ''οδικός χάρτης'' στην περιοχή

    [Φώτο-602692]

    [04] Κύπρος:Η Τουρκία θα καταβάλλει αποζημίωση στην Τ.Λοϊζίδου

    20/06/2003 11:43:23

    Η κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση της Τουρκίας στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, για καταβολή στην Τιτίνα Λοϊζίδου των αποζημιώσεων (δίκαιη ικανοποίηση 900.000 δολαρίων που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αποστέρηση της περιουσίας της στα κατεχόμενα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σε δηλώσεις από τη Χαλκιδική, χαρακτήρισε την απόφαση σημαντικό πολιτικό δεδομένο. Εξέφρασε ωστόσο ορισμένες επιφυλάξεις και μίλησε για ενδεχόμενα νέα μηχανεύματα από πλευράς Τουρκίας, είτε στον τρόπο της καταβολής της αποζημίωσης είτε σε περαιτέρω αναβολή.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης υπενθύμισε τη δήλωση του τούρκου αντιπροσώπου ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέχρι τον Οκτώβριο, πριν από τη σύνοδο της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνδυασμό με τις ενέργειες του Ντενκτάς στην προσπάθειά του να επιτύχει αναγνώριση των ψευδοδικαστηρίων του.

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα ιδιοκτησίας και μίλησε για ένα ακόμα βήμα που υποχρεώθηκε να κάμει η Τουρκία λόγω των πολιτικών πιέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η ίδια η Τιτίνα Λοϊζίδου εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της.

    Μιλώντας στο Στρασβούργο, η κ. Λοϊζίδου ανέφερε ότι αποδείχθηκε πως εφαρμόζονται οι αρχές δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.

    Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το γεγονός ότι εκτελείται η απόφαση του 1996, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο την καταβολή αποζημίωσης αλλά και την πρόσβαση και ειρηνική απόλαυση της περιουσίας.

    Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι η Τουρκία υποχρεώθηκε να υποκύψει στο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο μια χώρα πρέπει να σέβεται και να εφαρμόζει τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.

    Ο κ. Μαρκίδης χαρακτήρισε ριζοσπαστική την απόφαση της Τουρκίας και διευκρίνισε ότι αφορά αποκλειστικά την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου. Συνέστησε επίσης προσοχή, επαγρύπνηση και προετοιμασία για αντιμετώπιση της νέας διπλωματικής μάχης, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει η Αγκυρα.

    Στην απόφαση της Τουρκίας αναφέρεται σήμερα η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα, που το συνδέει με την απόφαση για άρση των περιορισμών στη διακίνηση και γράφει ότι η Τουρκία παραδέχεται έτσι πως είναι υπεύθυνη για τις κατεχόμενες περιοχές και ότι το λεγόμενο κράτος εκεί είναι παράνομο.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ σημαίνει πως οι Ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους και ότι εκκρεμούν άλλες 3.000 υποθέσεις εναντίον της Τουρκίας.

    Η εθνικιστική Βολκάν γράφει ότι η Τουρκία αποδέχθηκε την καταβολή της αποζημίωσης, υπό τον όρο ότι δεν θα ακουσθούν οι άλλες υποθέσεις εναντίον της και ότι οι ιδιοκτήτες περιουσιών θα προσφεύγουν στα λεγόμενα τουρκοκυπριακά δικαστήρια.

    [05] Σύνοδος Κορυφής-Συνέντευξη Σημίτη, Πρόντι, Παπανδρέου

    20/06/2003 04:55:37

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2003

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    (1Η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ)

    Μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου παρεχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Οι κύριοι Σημίτης, Πρόντι και Παπανδρέου, στις εισαγωγικές παρεμβάσεις τους, τόνισαν τα εξής:

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, σήμερα στην πρώτη συνεδρίασή μας, αφού ακούσαμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κοξ, ο οποίος εξέ-φρασε τις απόψεις του σχετικά με τα τρέχοντα θέματα και ιδίως την πρόταση της Συνέλευσης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, συζητήσαμε τα θέματα της Μετανάστευσης και του Ασύλου, καθώς και τα θέματα του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής.

    Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε κάνει παρόμοιες συζητήσεις και έχουμε λάβει αποφάσεις στο Τάμπερε και τη Σεβίλλη, αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι αν και υπήρξε πρόοδος, χρειάζεται περισσότερη αποτελεσματικότητα. Γι` αυτό και η Επιτροπή, σχετικά με τα θέματα αυτά, έκανε μια εισήγηση, η οποία διαπιστώνει -και με την οποία ήταν όλοι σύμφωνοι- ότι χρειάζεται μια συνολική αναβάθμιση των μέσων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση και του συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών.

    Η Επιτροπή προτείνει και σύμφωνα με τις συζητήσεις, οι οποίες έγιναν και απόψε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, υπάρχει συμφωνία για την ανά-πτυξη ενός τεχνολογικά προηγμένου πληροφοριακού συστήματος για την έκ-δοση θεωρήσεων εισόδου σε υπηκόους τρίτων χωρών, το λεγόμενο «visa information system.

    Υπάρχει η ανάγκη και η συμφωνία για την ανάπτυξη νέων κοινών δομών, που θα επιτρέψουν έναν αποτελεσματικό συντονισμό των δυνάμεων για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης.

    Η Επιτροπή προτείνει και συμφωνούμε στην εναρμόνιση των πολιτικών μας για τη δημιουργία νέων κοινών μηχανισμών για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

    Ομως, επειδή έχουμε διαπιστώσει ότι η συνεργασία τρίτων χωρών δεν είναι η επιθυμητή, προτάθηκε και συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να αποδώσουμε σημασία στον τρόπο που συνεργάζονται οι τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης. Να γίνεται, δηλαδή, μια εκτίμηση της συνεργασίας αυτής και με βάση αυτή την εκτίμηση να γίνεται μια νέα εκτίμηση των συνολικών σχέσεων με τις χώρες αυτές.

    Τέλος, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ολοκλήρωση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα συστήματα παροχής ασύλου και διεθνούς προστασίας.

    Θέλω να τονίσω ότι ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει πρόταση της Επιτροπής, η οποία αναφέρει ότι θα είναι διαθέσιμα 140 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2004-2006. Η Προεδρία πιστεύει ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί, αλλά, εν πάση περιπτώσει, είναι ικανοποιητικό. Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι επί της Ελληνικής Προεδρίας υιοθετήθηκαν οι οδηγίες για την οικογενειακή επανένωση και για τους επι μακρόν διαμένοντες μετανάστες.

    Μετά από αυτή τη συζήτηση, θα διαμορφώσουμε το Σχέδιο Συμπερασμάτων, το οποίο υπήρχε, ώστε αύριο να λάβουμε την τελική απόφαση.

    Συζητήσαμε και τα θέματα του Ιράκ. Ως προς το Ιράκ, αφού ακούσαμε τις προτάσεις του κ. Πρόντι, υπάρχει συμφωνία ότι:

    -Την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα παρίσταται η Ευρωπαϊκή Ενωση στη συζήτηση που θα γίνει στα Ηνωμένα Εθνη.

    --Είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε βοήθεια για την ανασυγκρότηση και θα πρέπει να γίνει μια καταγραφή των αναγκών και μια συνεννόηση με τις χώρες της Ε.Ε., ώστε η κάθε μια να προσφέρει αυτό που μπορεί και να συμπληρώνονται οι διάφορες προσφορές.

    Οσον αφορά τη Μέση Ανατολή, τονίστηκε η ανάγκη από τον κ. Σολάνα, ο οποίος χειρίζεται το θέμα, να υπάρχει πίεση, ώστε να καταλήξει η συζήτηση μεταξύ της Παλαιστινιακής κυβέρνησης, του νέου Πρωθυπουργού και της Χαμάς, για μια περίοδο ηρεμίας, ησυχίας, όπου δεν θα εκδηλώνονται επιθέσεις, προκειμένου έτσι να μπει μπροστά η διαδικασία ειρήνευσης. Τονίστηκε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει πίεση στην ισραηλινή πλευρά, ώστε να εφαρμόσει αυτά τα οποία αναφέρονται στο Χάρτη, στην πορεία για την ειρήνευση και να συνεργαστεί με την παλαιστινιακή πλευρά.

    Οπως γνωρίζετε το «κουαρτέτο πρόκειται να συναντηθεί την Κυριακή στο Αμάν της Ιορδανίας, για να συζητήσει το όλο θέμα και να καθορίσει τα συγκε-κριμένα βήματα, τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν.

    Αυτά, όσον αφορά τις αποψινές συζητήσεις.

    Ρ. ΠΡΟΝΤΙ: Δεν έχω πολλά να προσθέσω σε αυτά που είπε ο Κώστας. Σήμερα, όμως, σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο στη συνεπή πολιτική για τη μετανάστευση και τη χορήγηση ασύλου, καθώς επίσης και για την καλύτερη προστασία των κοινών συνόρων μας.

    Τα σχετικά κείμενα υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι μας έδωσαν την ευκαιρία να προχωρήσουμε. Τώρα, πλέον, η κοινή γνώμη μπορεί πραγματικά να αισθανθεί καθησυχασμένη από τη δράση που αναλάβαμε σήμερα το βράδυ.

    Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, έχουμε προβλέψει τα κατάλληλα ποσά. Ηδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει και καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες, προκειμένου να αναζητήσει επιπρόσθετα κονδύλια ανά την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο δρόμος μας είναι δύσκολος. Γνωρίζετε ότι έχουμε τεράστια μεθόριο, την οποία θα πρέπει πραγματικά να τη διαφυλάξουμε. Διαθέτουμε προς το παρόν κονδύλια ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αρχίσουμε την εφαρμογή της κατανομής του βάρους σε ό,τι αφορά την προστασία της εξωτερικής μεθορίου. Και προβλέπονται, επίσης, 250 εκατομμύρια ευρώ για συνεργασίες με τρίτες χώρες για την πολιτική σχετικά με τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων και των συμφωνιών επανεισδοχής. Ο χρονικός ορίζοντας είναι μέχρι το 2006. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρόκειται για εξαιρετικά δαπανηρή προσπάθεια. Θα συνεργαστούμε, λοιπόν, από κοινού προς την κατεύθυνση αυτή.

    Για το Ιράκ: Θα συμμετάσχουμε στις 23 και 24 Ιουνίου στην προδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την ανοικοδόμηση της χώρας. Αναλάβαμε τη δέσμευση, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, να συντονίσουμε την προσπά-θεια όλων των κρατών-μελών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμμετάσχει στο συντονισμό αυτό με ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και καταβάλλοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να τελεσφορήσει η προσπάθεια αυτή.

    Αρχικά, θα υποστηρίξουμε, απλά και μόνο, το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και μεσοπρόθεσμα, αλλά και με τα αποτελέσματα της αποστολής εκτίμησης των αναγκών θα υποβάλουμε και τη δική μας πρόταση, πάντα όμως σε συμφωνία και συντονισμό με τα Ηνωμένα Εθνη.

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών η συζήτηση εστιάστηκε στο θέμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας (european security strategy), στη δημιουργία μιας στρατηγικής αντίληψης για την Ευρωπαϊκή Ενωση (security concept), θέμα που το χειρίστηκε η ομάδα του κ. Σολάνα. Διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή έκθεση. Η έκθεση αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών θεσμών πολυμερούς χαρακτήρα, έτσι ώστε να έχουμε πιο μεγάλη αποτελεσματικότητα στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές εμείς ως Ευρωπαϊκή Ενωση, πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις.

    Ως υπουργός Εξωτερικών, εδώ και αρκετά χρόνια, θα έλεγα πραγματικά πως λάβαμε ιστορική απόφαση τους μήνες αυτούς, ιδιαίτερα στο Καστελόριζο, στην Ατυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., για τη δημιουργία μιας τέτοιας αντίληψης για την ασφάλεια, θέμα που θα συζητηθεί αύριο λεπτομερώς από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

    Εξάλλου, είναι ένα κείμενο το οποίο είναι κατανοητό και στο κοινό. Αυτό θεωρήθηκε πως είναι ένα θετικό σημείο και μπορεί να αποτελέσει ένα πλαίσιο για τις μελλοντικές εργασίες μας. Είπαμε πως το έγγραφο αυτό θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να γίνει πιο λειτουργικό, πιο επιχειρησιακό σε σχέση με περισσότερους τομείς. Τέθηκαν κάποια ερωτήματα, όπως, για παράδειγμα, πώς θα αντιδράσουμε, αν ένα κράτος-μέλος δεχθεί επίθεση, κάτι που πρέπει να συμπεριληφθεί στη στρατηγική μας αντίληψη για την ασφάλεια (security concept).

    Καταστήσαμε, επίσης, σαφές ότι συμμεριζόμαστε κοινές αξίες, τέτοιες που να μην επιτρέψουν στο μέλλον να δημιουργηθούν άλλες «Σρεμπρένιτσες και άλλα τέτοια γεγονότα σαν και αυτά που ζήσαμε στα Βαλκάνια. Θεωρήσαμε κάτι το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο των συμπερασμάτων αύριο- πως τα θέματα ασφαλείας και οι προκλήσεις που απορρέουν από αυτά θα πρέπει να εξεταστούν περισσότερο από το Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Υπατο Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ενωσης Χαβιέ Σολάνα σε συνεργασία με τα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα πρέπει επίσης στη στρατηγική για την ασφάλεια να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των κρατών-μελών, οι προτεραιότητες των πολιτών. Διότι αυτό το θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί και να γίνει αντικείμενο δημόσιου διαλόγου. Ετσι, λοιπόν, μετά τη δουλειά που θα γίνει αύριο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων:

    D.P.A (Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων): Κύριε Σημίτη, μήπως μπορείτε να χαρακτηρίσετε την απόφαση που ελήφθη σε σχέση με τη νόμιμη μετανάστευση; Δηλαδή, την ετήσια έκθεση που πιθανότατα θα εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς μια κοινή πολιτική μετανάστευσης;

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Κατ` αρχάς, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν λάβαμε ακόμη την απόφαση. Αύριο, θα ληφθεί η απόφαση. Μπορώ, όμως, να σας διαβεβαιώσω πως βήμα-βήμα εκπονούμε μια πολιτική μετανάστευσης. Μια πολιτική μετανάστευσης που έχει να κάνει και με την παράνομη μετανάστευση και με τη νόμιμη. Πιστεύω πως είναι πραγματικά απαραίτητο να έχουμε μια τέτοια πολιτική, διότι το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα μιας χώρας και το φαινόμενο που ενδιαφέρει μια χώρα δεν είναι ένα πρόβλημα μιας μόνο χώρας. Υπάρχουν παράνομοι μετανάστες που πηγαίνουν στην Ιταλία για να περάσουν από εκεί στη Γερμανία ή την Αγγλία. Υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες που πηγαίνουν στη Γερμανία για να περάσουν μετά σε άλλες χώρες. Θα πρέπει, λοιπόν, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να έχουν την ίδια πολιτική, σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε.

    Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ (ΕΘΝΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να ρωτήσω εάν υπήρξε κάποια πρόταση, όπως είχε δημοσιευθεί τις τελευταίες ημέρες, από τη βρετανική πλευρά για ζώνες επιτήρησης σε περιοχές, όπου υπάρχουν εστίες έντασης. Και δεύτερον, επειδή απ` ό,τι φαίνεται, δεν υπήρξε πρόοδος στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, αν θα ήταν πρόθυμη η Προεδρία να ανοίξει το θέμα εδώ, όπως προτίθεται να κάνει ο κ. Σιράκ για την αγροτική πολιτική.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, όπως γνωρίζετε η Μ. Βρετανία έχει υποβάλει την πρόταση αυτή, το Μάρτιο. Η πρόταση αυτή έχει συζητηθεί. Ο κ. Μπλερ τροποποίησε κάπως τη θέση, όπως διατυπώνεται στο κείμενο, αλλά αύριο θα δούμε τι θα γίνει. Εκείνο για το οποίο φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία -και θέλω να τονίσω το «φαίνεται- είναι ότι θα πρέπει να εξεταστούν και από την Επιτροπή πρακτικές, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστούν οι λαθρομετανάστες ή οι επιζητούντες άσυλο, πρακτικές οι οποίες δεν έχουν δοκιμαστεί μέχρι τώρα. Αν θα πάρουν τέτοια μορφή, δεν είναι βέβαιο.

    Οσον αφορά το θέμα της αγροτικής πολιτικής, αυτό δεν συζητήθηκε, ούτε πρόκειται να συζητηθεί. Δεν συζητήθηκε, διότι είχα δηλώσει εξ αρχής ότι αυτό είναι θέμα του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε σήμερα και όπως πληροφορήθηκα η συνεδρίασή του διεκόπη σήμερα το βράδυ για την ερχόμενη Τετάρτη, στις τρεις η ώρα. Αρα, δεν μπορούμε να συζητήσουμε εμείς, αφού θα συζητήσουν οι άλλοι.

    ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σημίτη, μιλήσατε ή θα μιλήσετε άτυπα, ενδεχομένως, για τον πιθανό διορισμό του κ.Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Οχι, άτυπα δεν συζητήσαμε. Ούτως ή άλλως για να αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής για το θέμα του ποιος θα γίνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα πρέπει πρώτα η Ευρωομάδα να συζητήσει το θέμα. Επίσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ασχοληθεί με το ζήτημα. Αρα, δεν θεωρώ πιθανό να αποφασιστεί αύριο ένα τέτοιο ζήτημα. Το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε ένα προσεχές Συμβούλιο Κορυφής, τον Οκτώβριο. Γνωρίζετε πως ελήφθη ήδη μια απόφαση. Ο κ. Ντούιζεμπεργκ δήλωσε πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρις ότου διοριστεί ο νέος Πρόεδρος της Τράπεζας.

    FINANCIAL TIMES: Μια ερώτηση για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σημίτη και μια για τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων κ. Παπανδρέου.

    Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητά θέματα Γεωργίας. Εσείς γιατί δεν συζητάτε σ` αυτή τη Σύνοδο θέματα γεωργικά, εφόσον είναι θέματα μείζονος σημασίας;

    Κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, εάν διαβάσετε το κείμενο ασφαλείας που είναι πολύ σημαντικό, πιστεύετε ότι υπάρχει αρκετή κάλυψη σε αυτό το κείμενο που να εισηγείται ότι η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει στο δρόμο της υποστήριξης αλλαγής καθεστώτων;

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Για τη Γεωργία: Δεν συζητούμε όλα τα μείζονα θέματα στις Συνόδους Κορυφής. Πρέπει να προετοιμαστεί αυτή η συζήτηση ή πρέπει να έχει αποδειχθεί ότι το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Εμείς έχουμε στη διάθεσή μας μιάμιση ημέρα, έχουμε τόσα θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν που πολλές φορές δεν έχουμε το χρόνο να συζητήσουμε όλα τα θέματα και δεν έχουμε και την ανάγκη να το κάνουμε αυτό, όταν ταυτόχρονα οι υπουργοί Γεωργίας συζητούν τα σχετικά θέματα.

    FINANCIAL TIMES: Κύριε Σημίτη, θυμάστε τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, πέρυσι τον Οκτώβριο; Εκεί δεν είχαν γίνει τεράστιες προετοιμασίες, όταν είχαμε τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά τη διεύρυνση. Τώρα, έχουμε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη, έχουμε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και μια μεγάλη ευκαιρία. Γιατί δεν το αντιμετωπίζετε το θέμα αυτό; Υπάρχει μια δυναμική. Τίποτα δεν προδικάζει και δεν λέει ότι δεν πρέπει να βάλετε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί. Και δεν θα ήταν σοβαρό εκ μέρους μας, εάν δεν κάναμε μια μακρά συζήτηση και μάλιστα συζήτηση τεχνικής φύσεως επί των θεμάτων αυτών. Μια συζήτηση βάσει κειμένων. Και μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας. Στη Σύνοδο Κορυφής μπορούμε να δώσουμε γενικές κατευθύνσεις, αλλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε για ροδάκινα, σιτηρά, κρέας και όλα τα προϊόντα που εμπίπτουν στο γεωργικό τομέα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι΄ αυτό. Υπήρξα υπουργός Γεωργίας επί τέσσερα έτη και έλαβα μέρος σε Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας για πολλά μερόνυχτα και γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολο αυτό το έργο.

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ως προς την ερώτησή σας, εγώ θα ήθελα να πω απλώς ότι αυτό το έγγραφο (η έκθεση Σολάνα) είναι ένα πρώτο έγγραφο που θα συζητηθεί αύριο. Δεν θα υιοθετηθεί ως επίσημο έγγραφο αύριο. Η απόφαση για το πότε θα υιοθετηθεί, θα ληφθεί μάλλον από την Ιταλική Προεδρία, εφόσον θα εξεταστεί και θα τροποποιηθεί με όλες τις παρατηρήσεις που άρχισαν να υποβάλλονται ήδη από σήμερα. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ενωση πάντοτε τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο. Αυτό δεν εξισούται, βέβαια, με την αλλαγή καθεστώτων. Είναι μια αμφιλεγόμενη έννοια αυτή «η αλλαγή καθεστώτων, πώς γίνεται αυτή η αλλαγή καθεστώτων, ποιο είδος αλλαγής καθεστώτος θέλουμε και προς ποια κατεύθυνση. Επομένως, δεν χρησιμοποιούμε αυτό τον όρο, επειδή εμείς αυτό που θέλουμε να πούμε είναι κάτι πιο θετικό, που είναι η ενίσχυση της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο.

    ΑTHENS NEWS: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω για δύο σημαντικά κείμενα που έκλεισαν επί ελληνικής Προεδρίας. Το ένα είναι το Σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης, το οποίο έχει δεχθεί δριμεία κριτική, διότι, όπως λέγεται, οι μικρές και οι μεσαίες χώρες καθίστανται ανισότιμα μέλη της Ενωσης, δηλαδή ως προς τη στάθμιση των ψήφων και τη συγκρότηση της Επιτροπής. Και ως προς το κείμενο, το οποίο προετοίμασε ο κ. Σολάνα, φαίνεται να προσδιορίζει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον κόσμο με σημείο αναφοράς τον αντιτρομοκρατικό αγώνα. Συμφωνείτε με μια τέτοια άποψη;

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα που θέσατε, γνωρίζετε ότι αύριο το πρωί στις 9 η ώρα, θα συζητήσουμε τη Συνταγματική Συνθήκη. Ο κ. Ζισκάρ ντ΄ Εστέν θα παρουσιάσει το κείμενο, θα υπάρξει ένας γύρος τραπεζιού όπου θα υπάρξουν ερωτήσεις, σχόλια. Μετά ο κ. Ζισκάρ ντ` Εστεν θα απαντήσει και στη συνέχεια θα λάβουμε αποφάσεις για το πότε θα συνέλθει η Διακυβερνητική. Στη Διακυβερνητική πρόκειται να συζητηθεί η ουσία. Τα θέματα τα οποία με ρωτάτε είναι θέματα που αφορούν την ουσία. Εγώ μπορώ να σας πω απλά το εξής: Εκανα μια περιοδεία σε 23 χώρες-μέλη για να προετοιμάσω αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Οταν ξεκίνησα είχα διαφορετικές απόψεις από αυτές που έχω σήμερα. Διαπίστωσα ότι οι απόψεις στις χώρες-μέλη είναι πολύ διαφορετικές, ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για την Ενωση και ως εκ τούτου χρειάζεται κάποιος συμβιβασμός. Χρειάζεται αυτοί που πιστεύουν σε μια Ευρώπη, η οποία έχει διαφορετική ομοσπονδιακή μορφή, να προχωρήσουμε γι` αυτή την Ευρώπη με μικρά βήματα ή σταδιακά και δεν μπορούμε να πετύχουμε μια λύση τώρα για όλα τα θέματα. Ο συμβιβασμός αυτός ο οποίος περιέχεται στην πρόταση του κ. Ζισκάρ ντ` Εστέν είναι ένας καλός συμβιβασμός. Επιδέχεται αλλαγές, επιδέχεται βελτιώσεις, επιδέχεται κάποιες άλλες ισορροπίες, αλλά, όσον αφορά εμένα, μετά από αυτή την περιοδεία στις κοινοτικές πρωτεύουσες, είναι ένας συμβιβασμός, ο οποίος επιτρέπει τη διεξαγωγή μιας καλής συζήτησης στη Διακυβερνητική.

    Οσον αφορά το δεύτερο θέμα που θίξατε, και πάλι εκεί θα σας πω ότι αύριο θα γίνει η συζήτηση, οπότε θα μπορώ να σας δώσω μια οριστική απάντηση. Αλλά, το κείμενο του κ. Σολάνα το διάβασα. Το κείμενο του κ. Σολάνα λέει ότι, μεταξύ άλλων, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την τρομοκρατία, η οποία λαμβάνει νέες μορφές σε αυτή την περίοδο. Για παράδειγμα, υπάρχει ο κίνδυνος της χρησιμοποίησης όπλων μαζικής καταστροφής. Δεν ταυτίζει την ασφάλεια της Ε.Ε. με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ούτε καθορίζει ως μόνο στόχο, μακριά από αυτό, τον πόλεμο ή την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Συμφωνώ με αυτά που είπε πριν ο κ. Παπανδρέου, ότι είναι ένα κείμενο το οποίο δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα των προκλήσεων, τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

    Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 June 2003 - 11:30:13 UTC