Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΣΥΠΑ: Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [02] Ταξί: Πανελλαδική απεργία
  • [03] «Μπάλτικ Σκάι: Ποινική δίωξη για κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών
  • [04] Θεσσαλονίκη:Ολοκληρώθηκε η καταγραφή ζημιών.
  • [05] Τρίτη-Τετάρτη οι απολογίες των κατηγορούμενων για επεισόδια Θεσ/νίκης
  • [06] Πλοίο με 680 τόνους εκρηκτικών-Αγνωστος ο παραλήπτης του φορτίου
  • [07] Αύριο αναχωρεί για Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός.

  • [01] ΟΣΥΠΑ: Απεργιακές κινητοποιήσεις

    23/06/2003 19:13:25

    Σε κινητοποιήσεις προχωρούν στις αρχές Ιουλίου οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για τις επιλεκτικές, όπως υποστηρίζουν, παροχές, από τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομίας, σε έναν κλάδο εργαζομένων και τη συστηματική άρνησή τους να δοθούν οι παροχές αυτές στους λοιπούς εργαζόμενους.

    Έτσι η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, (ΟΣΥΠΑ) αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την πρώτη Ιουλίου, 48ωρη απεργία στις 3 και 4 του ίδιου μήνα και τριήμερη κινητοποίηση στις 8, 9 και 10 του μηνός.

    [02] Ταξί: Πανελλαδική απεργία

    23/06/2003 19:06:22

    Δεν θα κυκλοφορήσουν αύριο και μεθαύριο τα ταξί, λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων, η οποία διαμαρτύρεται για την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των ταξί να εγκαταστήσουν στα οχήματά τους ταμειακές μηχανές συνδεδεμένες με τα ταξίμετρα.

    [Φώτο-518445]

    [03] «Μπάλτικ Σκάι: Ποινική δίωξη για κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών

    23/06/2003 18:16:05

    Ποινική δίωξη για κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών -σε βαθμό κακουργήματος- με σκοπό την παράδοση σε τρίτους για έκνομες ενέργειες, άσκησε η Εισαγγελέας Μεσολογγίου στους επτά αλλοδαπούς ναυτικούς του μότορσιπ ''Μπάλτικ Σκάι'', που ήδη ερευνάται από τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού στον λιμένα Πλατυγιάλι του Αστακού.Επίσης, η Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία κατά της αλλοδαπής πλοιοκτήτριας εταιρίας «Αλφα Σίπινγκ ΙΝC με έδρα τα νησιά Μάρσαλ, καθώς επίσης και δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος κατά των επτά αλλοδαπών ναυτικών για παραβίαση των διεθνών νόμων περί ναυσιπλοϊας.Μετά τις ποινικές διώξεις η εισαγγελέας τους παρέπεμψε στον ανακριτή, από τον οποίον όμως ζήτησαν και πήραν προθεσμία για την Τετάρτη το πρωί.

    Στο μεταξύ οι λιμενικοί βρίσκονται επάνω στο πλοίο και ερευνούν εξονυχιστικά, εκτός από το επικίνδυνο φορτίο, και όλα τα συνοδευτικά και παραστατικά έγγραφα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, είναι νομιμοφανή.

    [Φώτο-603863]

    [04] Θεσσαλονίκη:Ολοκληρώθηκε η καταγραφή ζημιών.

    23/06/2003 15:18:59

    Ολοκληρώθηκε η επίσημη καταγραφή των ζημιών που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από τις εκδηλώσεις του Σαββάτου, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής.

    Τα συνεργεία του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ολοκλήρωσαν την καταγραφή των ζημιών, η οποία παραδόθηκε από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλία Λιακόπουλο, στον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Γιώργο Πασχαλίδη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την καταγραφή, ζημιές υπέστησαν συνολικά 78 ιδιοκτησίες, 16 οχήματα (15 ΙΧ αυτοκίνητα και μια βέσπα), δυο τηλεφωνικοί θάλαμοι και τρεις τηλεοπτικές κάμερες.

    Σύμφωνα με τον κ. Λιακόπουλο, «τα ειδικευμένα συνεργεία της Περιφέρειας βρέθηκαν αμέσως κοντά στους πληγέντες πολίτες και κατόρθωσαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν την καταγραφή των ζημιών. Πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία που καταστράφηκαν είναι ασφαλισμένα και το κόστος τους θα επωμιστούν οι ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ για όσα δεν υπάρχει ασφάλιση θα επιληφθεί η Ελληνική Πολιτεία.

    Στο μεταξύ με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    « Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης έκανε ό,τι μπορούσε για να παραμείνει η Θεσσαλονίκη μια πόλη ειρηνική και ζωντανή. Θέλω να πιστεύω ότι παραμείναμε φιλόξενοι για τους διαδηλωτές. Δυστυχώς όμως οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν σε ό,τι αφορά τη δράση κάποιας μικρής μειοψηφίας, η οποία αδιαφορώντας για το κοινό αίσθημα, προέβη σε έκτροπα και καταστροφές.

    Παράλληλα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε τη σημασία της στάσης της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία, όπως είπε, σε γενικές γραμμές θεωρείται επιτυχημένη.

    Τέλος ο κ. Ψωμιάδης είπε ότι «αναμένουμε να εκπληρωθούν άμεσα οι δεσμεύσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων , για να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις στους επαγγελματίες και εμπόρους που επλήγησαν από τα χθεσινά επεισόδια.

    [05] Τρίτη-Τετάρτη οι απολογίες των κατηγορούμενων για επεισόδια Θεσ/νίκης

    23/06/2003 15:02:46

    Προθεσμία για να απολογηθούν ζήτησαν και πήραν απο τον Β' τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, οι 27 κατηγορούμενοι για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής πορείας κατά της παγκοσμιοποίησης στη Θεσσαλονίκη.

    Οι 7 απο τους συλληφθέντες, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ζήτησαν και πήραν 48ωρη προθεσμία και οι υπόλοιποι 20 που παραπέμπονται για πλημμελήμματα αναμένεται να απολογηθούν αύριο.

    Και οι 27 συλληφθέντες κρατούνται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

    [06] Πλοίο με 680 τόνους εκρηκτικών-Αγνωστος ο παραλήπτης του φορτίου

    23/06/2003 14:59:28

    Εναν ολόκληρο μήνα το με σημαία Κομόρες φορτηγό πλοίο ''Baltic Sky'' με το επταμελές αλλοδαπό πλήρωμα - πέντε Ουκρανοί, δυό υπήκοοι Αζερμπαϊτζάν - περιφερόταν στα νερά της Μεσογείου, ενώ μέσα στα αμπάρια του ήταν στοιβαγμένοι 680 τόννοι εκρηκτικά διαφόρων τύπων και 8.000 πυροκροτητές, που ως παραλήπτη είχαν εταιρία στο Χαρτούμ που όμως ήταν ανύπαρκτη.

    Το μικρό μοτορσίπ που από χθές το βράδυ κρατείται από τις Λιμενικές Αρχές στο λιμάνι Πλατυγιάλι-Αστακού και δέχεται τις εξονυχιστικές έρευνες του Λιμενικού αλλά και πυροτεχνουργών του Στρατου, είχε αποπλεύσει σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, στις 27 Απριλίου 2003 από την Αλβανία.

    Στις 12 Μαΐου κατέπλευσε στο λιμάνι Gabes της Τυνησίας, όπως και φόρτωσε τα εκρηκτικά και τους πυροκροτητές, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στις 21 Μαΐου στα Δαρδανέλια, την επομένη στην Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με τον Ουκρανό πλοίαρχο Baltak Anatoliy άλλαξε πλήρωμα και παρέλαβε τροφοεφόδια και καύσιμα. Το δρομολόγιο του μικρού μοτορσίπ, που ακόμα δεν έχει κατασχεθεί, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη προκύπτει τόσο από τις εγγραφές του ημερολόγιου της ''γέφυρας'' όσο και από τις συνδυασμένες πληροφορίες της ΕΥΠ, της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού.

    Το ''Baltic Sky'', ιδιοκτησίας της αλλοδαπής ναυτικής εταιρίας Alpa Shipping με έδρα τα νησιά Marshall, ενώ προηγουμένως είχε σημαία Καμπότζης.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας ο έλεγχος και η νηοψία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων - στα οποία εισήλθε την Κυριακή το απόγευμα - Από τις Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος έγινε μετά από πενθήμερη παρακολούθηση των κινήσεών του, στα πλαίσια των αυστηρών ελέγχων προστασίας από τρομοκρατικές ενέργειες, σε όλα τα ύποπτα πλοία που κινούνται στα ελληνικά νερά και γενικότερα στη Μεσόγειο.

    Πάντως, μέχρι στιγμής στους εφτά αλλοδαπούς ναυτικούς δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από την Εισαγγελία Μεσολογγίου, αλλά ούτε και έχει αποδειχθεί η νομιμότητα ή όχι του επικίνδυνου φορτίου.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης χαρακτήρισε το ''φορτίο'' ατομική βόμβα και την επιτυχία των Λιμενικών Αρχών άριστη.

    [07] Αύριο αναχωρεί για Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός.

    23/06/2003 14:33:07

    Αύριο αναχωρεί για Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τακτή συνάντηση ΕΕ - ΗΠΑ.

    ''Υπάρχουν αρκετές προσδοκίες απο αυτή τη συνάντηση'', παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ''διότι βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας εποχής στη στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ μετά απο μια ταραγμένη εποχή'', υπενθυμίζοντας οτι υπάρχει η ομόθυμη θέληση των ηγετών της ΕΕ.

    Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε πως στις συνομιλίες θα εξεταστούν μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Ιράκ, στο Μεσανατολικό, στη μή διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην εξέλιξη του προγράμματος ''Γαλιλαίος'', τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη οτι θα εξεταστούν δυο διμερείς συμφωνίες (για τους Ανοιχτούς Ουρανούς και την εκμετάλλευση του Υδρογόνου) ενώ θα υπογραφούν δυο συμφωνίες για τη μή διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής και για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή.

    Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε επίσης οτι θα συζητηθεί και το Κυπριακό.

    Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα προς τιμής του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, που βρίσκεται για ιδιωτικούς λόγους στην Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 June 2003 - 20:30:16 UTC