Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτόπαπας για δηλώσεις Κ.Καραμανλή και Κ.Μητσοτάκη
  • [02] Εγκαίνια νέου κτιρίου Ελεγκτικού Συνεδρίου
  • [03] Κύπρος:Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ
  • [04] Mετοχοποιήσεις ΟΠΑΠ

  • [01] Πρωτόπαπας για δηλώσεις Κ.Καραμανλή και Κ.Μητσοτάκη

    14/07/2003 14:10:18

    "Κρίμα",παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για την οικονομία. "Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν ένα κλίμα σταθερότητας και ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, γεγονός που μας κάνει πιο αισιόδοξους για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά της. Δεν είναι τυχαίο ότι σ'αυτό το κλίμα ο κ. Καραμανλής συνεχίζει τις επιθέσεις του κατά της οικονομίας, για να υπονομεύσει συνειδητά αυτό το κλίμα", υπογράμμισε σχετικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετική με σημερινή συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε τη διαπίστωση του κ. Μητσοτάκη πως πρόωρες εκλογές μπορούν να διενεργηθούν είτε με απόφαση του κ. Σημίτη είτε με παραίτηση του κ. Στεφανόπουλου.

    "Στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και είναι κρίμα που καλλιεργείται κλίμα ανωμαλίας και αστάθειας", παρατήρησε ο κ. Πρωτόπαπας, υπογραμμίζοντας πως "είναι πολύ κακή περίοδος για να κάνει διαπιστώσεις ο κ. Μητσοτάκης", διευκρινίζοντας σε επόμενη ερώτηση πως η επισήμανσή του αυτή σχετίζεται με συνειρμούς (στα Ιουλιανά που δεν κατονόμασε) που δημιουργεί η αναφορά Μητσοτάκη.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τέλος μίλησε για "ατυχέστατη παρατήρηση Μητσοτάκη" και εξέφρασε την ελπίδα να μη συνεχιστούν απο πλευράς ΝΔ τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

    [Φώτο-508045]

    [02] Εγκαίνια νέου κτιρίου Ελεγκτικού Συνεδρίου

    14/07/2003 13:46:19

    Ο πρωθυπουργός Κ. Σημιτης εγκαινίασε σήμερα το μεσημέρι το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη συμβολή των οδών Τσόχα και Βουρνάζου στους Αμπελοκήπους.

    Ειδικότερα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του επισήμανε οτι ''η θωράκιση και η διαρκής περιφρούρηση της διαφάνειας στο κράτος και το δημόσιο βίο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας για τον εκσυγχρονισμό της χώρας''. Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: ''Θωρακίζουμε τη διαφάνεια, διαρκώς ανανεώνουμε και ενισχύουμε τα μέσα και τους θεσμούς. Ο εκσυγχρονισμός της χώρας προχωρά και θα προχωρά στο μέλλον με τρόπο ώστε να διασφαλίζουμε ουσιαστικά και όχι προσχηματικά τη διαφάνεια σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου, να εμπεδώνεται στον πολίτη και στην κοινωνία η έννοια της εμπιστοσύνης, της δικαιοσύνης και της ευθύνης σε ολόκληρη την κοινωνία, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

    Αλλάξαμε την πραγματικότητα στις δημόσιες συμβάσεις, μια πραγματικότητα που κανείς δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να αγγίξει για πολλές δεκαετίες. Στον ευαίσθητο τομέα των δημοσίων συμβάσεων και μάλιστα σε όλα τα είδη τους - έργα , προμήθειες, υπηρεσίες - η έγκαιρη και η δραστική δικαστική παρέμβαση αποσκοπεί στον εντοπισμό και την αποτροπή όχι μόνο της αντικανονικής διαχείρισης αλλά και κάθε άλλης πιθανής παρανομίας σχετικά με τη διαδικασία για τη σύναψη της σύμβασης. Θωρακίζουμε τη διαφάνεια με την σαφή πρόβλεψη πως κάθε σύμβαση που συνάπτεται δίχως να διενεργηθεί ο έλεγχος είναι ακυρη. Είναι γεγονός πως καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε να εφαρμόσει ανάλογα μέτρα. Πέραν του προληπτικού, η κυβέρνηση αποβλέπει στην ενίσχυση και του κατασταλτικού ελέγχου των δημοσίων λογαριασμών και την προσαρμογή του στα διεθνή λογιστικά πρότυπα''.

    Και κατέληξε ο πρωθυπουργός: ''Η αποστολή όλων εσάς που υπηρετείται στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι υψηλή. Και αποτελεί μια κρίσιμη συνιστώσα για την πρόοδο της χώρας και την εμπέδωση της ευρωπαϊκής προοπτικής μας. Επιτελούμε ένα ποιοτικό άλμα στο πεδίο της θωράκισης, της διαφάνειας. Συνεχίζουμε μια συντονισμένη προσπάθεια με την οποία καλύπτουμε το χαμένο έδαφος πολλών ετών σε αυτόν τον τομέα. Ηρθαμε και ερχόμαστε ακόμα αντιμέτωποι με ριζωμένες νοοτροπίες, με ένα πελατειακό παρελθόν με μακρά παράδοση στον τόπο''.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος σε σύντομη ομιλία του επισήμανε: ''Η Δικαιοσύνη που αποτελεί τον κατ' εξοχή εγγυητή των δικαιωμάτων των πολιτών και αντανακλά την ποιότητα του πολιτισμού μας δεν μπορεί σήμερα να πορεύεται με όρους του παρελθοντος. Γι' αυτό ο εκσυγχρονισμος των υποδομών της αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής μας. Το Μέγαρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα του έργου που επιτελούμε για τη λειτουργία των θεσμών σε περιβάλλον αντάξιο της αποστολής του.Τιμούμε τη Δικαιοσυνη και στηρίζουμε την αποστολή της με έργα και όχι με ανέξοδα λόγια.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πετσάλνικος επισήμανε: ''Επιδιώκουμε αναβαθμισμένη ποιοτικά λειτουργία της Δικαιοσύνης με στόχο τη διευρυνση της κατοχύρωσης των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, της επιτάχυνσης στην απονομή της, της ενίσχυσης της διαφάνειας και του αισθήματος εμπιστοσύνης του πολίτη προς την ελληνική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της''.

    Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κ. Ρίζος τόνισε οτι ''η δικαιοσύνη που δεν θέλει να γίνεται αφόρητα δυσβάσταχτη και εξουθενωτική για τον αδικούντα αλλά που συγχρόνως επιθυμεί να είναι συμπαραστάτης και αρωγός στον αδικούμενο''.

    Και συνέχισε ο κ. Ρίζος: "Δικαιοσύνη, που σε κάθε της πράξη, σε κάθε της απόφαση σε κάθε της βήμα, πρέπει να σταθμίζει ανάμεσα στο στενό συμφέρον του δημοσίου και στο ευρύτερο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και όλα αυτά, όσο το επιτρέπουν οι στενοί πόροι του δικαστηρίου σε έμψυχο και υλικοτεχνικό δυναμικό".

    Κατά την τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, οι υπουργοί Α. Τσοχατζόπουλος, Πέτρος Ευθυμίου, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, ακαδημαϊκοί, πρόεδροι των άλλων ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, βουλευτές, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μεγάλο πλήθος δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

    Οι δαπάνες ανέγερσης του Μεγάρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανήλθαν στα 20.463.000 ευρώ (6,9 δισ. δρχ. περίπου) και καταλαμβάνει επιφάνεια 10.425 τ.μ. Είναι οκταώροφο και διαθέτει τρία υπόγεια.

    [03] Κύπρος:Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ

    14/07/2003 13:13:42

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε σήμερα πανηγυρικά και ομόφωνα τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η Κύπρος είναι η όγδοη υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που επικυρώνει τη Συνθήκη.

    Είναι επίσης η μόνη από τις δέκα υπό ένταξη χώρες που δεν επικυρώνει την ένταξη με δημοψήφισμα.

    Μετά την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης από τις υπό ένταξη χώρες θα συνεχισθεί η επικύρωση από τα Κοινοβούλια των δεκαπέντε κρατών-μελών της Ενωσης.

    Τη συνθήκη έχουν ήδη εγκρίνει η Δανία και η Γερμανία.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ιστορικής σημερινής συνόδου της Βουλής, ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσους εργάστηκαν σκληρά και συνέβαλαν στην επιτυχία της ένταξης, κάμνοντας ιδιαίτερη μνεία στις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, στα Κοινοβούλια των χωρών, τους λειτουργούς και τον κυπριακό λαό.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να υλοποιηθεί ο πρώτος στρατηγικός στόχος για μία ενωμένη Κύπρο, αρκεί να αφουγκραστούν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία τα μηνύματα των καιρών και να ανταποκριθούν στην πρόκληση της ειρήνης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου αποδείχθηκε ήδη κινητήριος μοχλός για τη λύση του κυπριακού προβλήματος αφού η προοπτική ένταξης συνέβαλε στις κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων που αμφισβήτησαν την πολιτική Ντενκτάς.

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πρόσθεσε, αποτελούν τα στοιχεία που θα έπρεπε να οδηγήσουν την Αγκυρα και τον Ντενκτάς σε μεταβολή της αδιάλλακτης στάσης τους και στην επανέναρξη συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [Φώτο-587618]

    [04] Mετοχοποιήσεις ΟΠΑΠ

    14/07/2003 13:04:26

    Στα 9,44 ευρώ ανά μετοχή ορίστηκε η τιμή της δημόσιας εγγραφής της τρίτης μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ για το ποσοστό 24,45% του οργανισμού, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργών Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου και του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Η δημόσια εγγραφή υπερκαλύφθηκε κατά 6,5 φορές στην τιμή διάθεσης και το εύρος της τιμής είχε οριστεί στα 8,50 εως 9,70 ευρώ.

    Η δημόσια εγγραφή του ΟΠΑΠ εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ στο δημόσιο ταμείο.

    Μέχρι το φθινόπωρο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά έσοδα περίπου 3 δισ. ευρώ απο τις μετοχοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Μετά τον ΟΠΑΠ ακολουθούν η ολοκλήρωση της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης σε ποσοστό περίπου 34% της ΕΧΑΕ σε επτά τράπεζες, του ΟΛΠ με δημόσια εγγραφή απο τις 23 έως τις 25 Ιουλίου, της ΔΕΠΑ με διαγωνισμό πώλησης του 35% των μετοχών, της ΔΕΗ με επιπλέον διάθεση μετοχών έως 25%, των ΕΛΤΑ με διάθεση ενός πακέτου μετοχών 25% του κεφαλαίου της εταιρίας, καθώς και της ΕΥΔΑΠ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    [Φώτο-610754]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 July 2003 - 11:30:15 UTC