Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κ.Σημίτη με Ν.Γκαργκάνα
  • [02] Κυβερνητικό μέτωπο κατά της αισχροκέρδειας
  • [03] Δίκη 17Ν:Κατάθεση Φ. Ιωαννίδη

  • [01] Συνάντηση Κ.Σημίτη με Ν.Γκαργκάνα

    15/07/2003 14:25:46

    Την ανησυχία του για την πορεία του πληθωρισμού που διατηρείται σταθερά 1,5 μονάδα υψηλότερα απο το μέσο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαος Γκαργκάνας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απέδωσε την εμμονή του πληθωρισμού στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζει η οικονομία, επισήμανε ότι στο πρώτο εξάμηνο η αύξηση του ΑΕΠ θα φθάσει στο 4%, αλλά και στο κόστος εργασίας το οποίο αυξάνεται ταχύτερα σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Για το λόγο αυτό ο κ. Γκαργκάνας επισήμανε ότι οι πραγματικοί μισθοί θα πρέπει να αυξάνουν ανάλογα με την παραγωγικότητα.

    Αναφορικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών για τις προμήθειες που επιβάλουν οι τράπεζες, ο κ. Γκαργκάνας επισήμανε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι αρμόδια για να κρίνει τις δικαστικές αποφάσεις.

    Υπενθύμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκδόσει πρόσφατα σχετική πράξη, με την οποία ρυθμίζονται τα θέματα διαφάνειας και των προμηθειών που επιβάλουν οι τράπεζες στο συναλλασσόμενο κοινό.

    [Φώτο-499722]

    [02] Κυβερνητικό μέτωπο κατά της αισχροκέρδειας

    15/07/2003 12:55:49

    Η αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης και σε αυτή την κατεύθυνση προωθούνται μια σειρά απο θεσμικά μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Α.Τσοχατζόπουλος, μετά απο σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι υφυπουργοί Κίμωνας Κουλούρης και Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος δήλωσε οτι στη βουλή βρίσκεται ήδη νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες, με το οποίο δίνεται η δυνότητα ελέγχου στη διαμόρφωση των τιμών, απο το χώρο της παραγωγής έως τον έμπορο, με στόχο να αποκλειστεί η κερδοσκοπεία και η υπερβολική αύξηση των τιμών.

    Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια του υπουργείου, τόνισε ο κ.Τσοχατζόπουλος παραμένει η λειτουργία του παρατηρητηρίου τιμών τόσο για τα πετρελαϊκά προϊόντα, όσο και για τις τιμές των προϊόντων στις αγορές, όπου λειτουργούν εδώ και τρείς μήνες πιλοτικά παρατηρητήρια τιμών και στο οποία πλέον εξασφαλίζεται η περεταίρω διάδοση τους σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, με τηλεφωνική υπηρεσία αλλά και στα κέντρα ενημέρωσης του πολίτη.

    Κρίσιμο θέμα για την διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η διενέργεια των ελέγχων, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε.

    Στο σημείο αυτό ο υπουργός υπογράμμισε, ότι κλιμάκια ελέγχου της τουριστικής αστυνομίας, της υπηρεσίας του τουρισμού και άλλων υπηρεσιών ελέγχου του υπουργείου θα διενεργούν συντονισμένους ελέγχους σε όλες τις περιοχές.

    Στο στόχαστρο των υπηρεσιών θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι τιμές πώλησης τόσο του εμφιαλωμένου νερού αλλά και του καφέ, στις οποίες παρατηρούνται υπέρογκες αυξήσεις.

    [Φώτο-552426]

    [03] Δίκη 17Ν:Κατάθεση Φ. Ιωαννίδη

    15/07/2003 12:33:23

    Πολιτικά κίνητρα στις ενέργειες της 17Ν αναγνώρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φοίβος Ιωαννίδης, ο οποίος ωστόσο τόνισε οτι τα θεωρεί λανθασμένα.

    Οπως είπε ο κ. Ιωαννίδης, μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη: ''Δεν κάνεις πολιτική σκοτώνοντας αθώους ανθρωπους. Αν δεν ήταν πολιτικό το κίνητρο, πώς μπορεί να εξηγηθεί η δολοφονία Μπακογιάννη; Ερωτική αντιζηλία ή άλλου είδους ιδιοτέλεια δεν μπορεί να είναι''.

    Ο βουλευτής -ο πρώτος βουλευτής που καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης στην υπόθεση- χαρακτήρισε καταστρεπτική τη δράση της 17Ν και ανέφερε οτι έπληξε καίρια τη χώρα.

    Οπως είπε ''μου είναι αδιανόητο να αυτοανακηρύσσεται κανείς σε δικαστή και τιμωρό''.

    Ο μάρτυρας απαντώντας σε επισήμανση της έδρας σχετικά με απόψεις που έχουν ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες οτι το δικαστήριο δέχεται πιέσεις απο τον αμερικανικό παράγοντα, ήταν κατηγορηματικός: ''Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για το σύνολο των μελών του δικαστηρίου. Δεν ξέρω αν οι Αμερικάνοι θα ασχολούντο με την υπόθεση σε αυτό το επίπεδο. Βεβαίως με τα σημερινά δεδομένα τους θεωρώ ικανούς για όλα. Ομως δεν είμαι καθόλου σίγουρος οτι θα έβρισκαν ανταπόκριση''.

    Αναφερόμενος στις προκηρύξεις της 17Ν ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε οτι αυτές που δημοσιεύθηκαν την πρώτη περίοδο της οργάνωσης είχαν καποια ενδιαφέροντα στοιχεία.

    Συμπλήρωσε ωστόσο οτι ήταν κουραστικές και φλύαρες και δεν μπορούσαν να πείσουν έναν άνθρωπο που είχε την ικανότητα να διαβάζει καλά.

    Σε ερώτηση της έδρας σε σχέση με τα επιβαρυντικά στοιχεία που παρουσιάζονται κατά του Γιάννη Σερίφη, ο κ. Ιωαννίδης είπε οτι αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την εμπλοκή του κατηγορουμένου στην υπόθεση.

    Οπως ανέφερε, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενεπλάκη ο Σερίφης απο μηχανισμούς ή τη νοοτροπία κάποιων μηχανισμών, καθώς δεν γνωρίζει -όπως είπε- τί μπορεί να έγινε μετά την έκρηξη της βόμβας στον Πειραιά.

    Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης οτι μετά την παράδοση του Δημήτρη Κουφοντίνα πείστηκε οτι ''αυτή είναι η 17Ν''.

    Ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε οτι θεώρησε καθήκον του να καταθέσει στο δικαστήριο στην προσπάθειά του να συμβάλει στο έργο της δικαιοσύνης: ''παρόλο που ξέρω οτι δεν θα τύχω επιδοκιμασίας γιατί είμαι βουλευτής πολιτικός, παρόλο που ξέρω οτι δεν θα δεχθώ συγχαρητήρια, θεώρησα οτι κάθε πολίτης οφείλει αν μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία να το κάνει".

    [Φώτο-553873]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 July 2003 - 11:30:14 UTC