Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kατάθεση Μπακογιάννη για την ένοπλη επίθεση
  • [02] Δίκη ''17Ν'':Κατάθεση Σκαρπαλέζου
  • [03] Πρωτόπαπας για υπόθεση Κ. Σπυρόπουλου στο "Σκάϊ"
  • [04] Βράβευση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων απο Γ. Παπανδρέου
  • [05] Λιμενοφύλακας πυροβόλησε νεαρό που του επιτέθηκε με μαχαίρι
  • [06] Εστησαν ενέδρα θανάτου σε ζευγάρι
  • [07] Τελικά δεν άντεξε η τεχνητή καρδιά.

  • [01] Kατάθεση Μπακογιάννη για την ένοπλη επίθεση

    16/07/2003 14:20:07

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατέθεσε η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για ενδεχόμενες ευθύνες των αστυνομικών φρουρών της, όσο αφορά την επίθεση που είχε δεχθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2002 έξω απο το πολιτικό της γραφείο απο τον 35χρονο Γιώργο Σανδάλη.

    Ο 35χρονος είχε πυροβολήσει εναντίον της την ώρα που η δήμαρχος επέβαινε στο αυτοκίνητό της με αποτέλεσμα να τραυματιστεί η ίδια και ο αστυνομικός φρουρός της κ. Γιώργος Λυμπερίου.

    Η έρευνα του Εισαγγελέα ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών, καθώς έχει λάβει το σύνολο των καταθέσεων για την υπόθεση αλλά και έχει ήδη στα χέρια του το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης που διενεργήθηκε μετά το περιστατικό για τους αστυνομικούς φρουρούς της κ. Μπακογιάννη.

    Η ίδια η δήμαρχος ωστόσο έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί ότι για το συμβάν ευθύνονται οι φρουροί της.

    [Φώτο-602150]

    [02] Δίκη ''17Ν'':Κατάθεση Σκαρπαλέζου

    16/07/2003 14:19:39

    ''Εσφαλμένο πολιτικά'' χαρακτήρισε τον τρόπο δράσης της ''17Ν'' ο καθηγητής κ. Δημήτρης Σκαρπαλέζος καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Ο μάρτυρας εξέφρασε την άποψη οτι μετά την πτώση της Χούντας βασικός στοχος θα έπρεπε να ήταν η δημιουργία ενος αριστερού πόλου, ανεξάρτητου απο τα υπάρχοντα κόμματα και όχι να ξεκινήσει μια ένοπλη δράση. Ο κ. Σκαρπαλέζος απαντώντας σε ερωτήσεις γύρω απο τα δημοσιεύματα του περασμένου καλοκαιριού για τον τρόπο διάλυσης της ΛΕΑ, υποστήριξε οτι δεν γνωρίζει να έγινε στην Πεντέλη συνάντηση των μελών της ΛΕΑ μετά την πτώση της Χούντας.

    Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας κατέθεσε οτι όσο ήταν ενεργή η ΛΕΑ, τα μέλη της χρησιμοποιούσαν ένα ή περισσότερα ψευδώνυμα. Ειδικά για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, είπε οτι στη Γαλλία χρησιμοποιούσε μεταξύ άλλων τα ψευδώνυμα ''Μισέλ'' και ''Θέμις''.

    Ο κ. Σκαρπαλέζος ανέφερε οτι μετά το 1975 δεν ξαναείδε πολλά απο τα μέλη της ΛΕΑ, ανάμεσά τους και τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, γεγονός που απέδωσε στο οτι ο ίδιος έκανε οικογένεια και παράλληλα ολοκλήρωνε τις σπουδές του.

    Σχολιάζοντας τις προανακριτικές ομολογίες κατηγορουμένων στην υπόθεση, ο καθηγητής είπε: ''Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω ως αποδεικτικό στοιχείο απολογίες που ελήφθησαν χωρίς δικονομικό τρόπο ή με το δέλεαρ του ''δέκα χρόνια φυλακή λιγότερο''. Αυτό είναι μεγάλο δέλεαρ''.

    Για την ομολογία του Σάββα Ξηρού στον ''Ευαγγελισμό'', ο κ. Σκαρπαλέζος επισήμανε: ''Επι δικτατορίας υπήρξε άνθρωπος με κουράγιο που απαγόρευσε να μπεί η αστυνομία στην εντατική. Τώρα έγινε κάτι ανεπίτρεπτο''.

    Τέλος, ο μάρτυρας επανέλαβε οτι την άνοιξη του 2002 ήρθε σε επαφή μαζί του κάποιος Αγγλος που του συστήθηκε ως ιστορικός, ο οποίος του ζητησε στοιχεία για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με το μάρτυρα, ευθέως του ανέφερε οτι είναι πεπεισμένος πως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είχε συγκροτήσει τη ''17Ν''. Η δίκη συνεχίζεται.

    [03] Πρωτόπαπας για υπόθεση Κ. Σπυρόπουλου στο "Σκάϊ"

    16/07/2003 14:19:15

    Αν όντως απολύθηκε ο δημοσιογράφος Κώστας Σπυρόπουλος απο τον "Σκαϊ" για τη συνέντευξη Κ. Μητσοτάκη, τότε είναι σαφές οτι βρισκόμαστε μπροστά σέ ένα σοβαρό θεσμικό ζήτημα ελευθερίας του Τυπου και δεοντολογίας. Και αναμένουμε επ' αυτού εξηγήσεις", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις πληροφορίες κατά τις οποίες ο Κώστας Σπυρόπουλος με την ολοκλήρωση της συνέντευξης που πήρε απο τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Μητσοτάκη ενημερώθηκε απο την διεύθυνση του "Σκαϊ" οτι παύεται των καθηκοντων του.

    [04] Βράβευση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων απο Γ. Παπανδρέου

    16/07/2003 13:09:27

    Σε 5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει δοθεί για ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ μέσω της ενεργοποίησης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΥΠΕΞ, Γιώργο Παπανδρέου, στην τελετή βράβευσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ''Γιατροί του Κόσμου'', ''Ελληνική Ομάδα Διάσωσης'' και ''Γιατροί της Καρδιάς''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, η χώρα μας ανταποκρίθηκε αμέσως στο ανθρωπιστικό πρόβλημα στο Ιράκ, ενώ στην διεθνή κατάταξη καταλαμβάνει την 13η θέση από πλευράς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ΥΔΑΣ ενέκρινε τα προγράμματα των ΜΚΟ ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τις αποστολές δύο πλοίων που οργάνωσε η ''Ελληνική Ομάδα Διάσωσης'', με φορτίο φαρμάκων και τροφίμων, εκ των οποίων το ένα ανεχώρησε στις 4 Ιουλίου και έφθασε στην περιοχή στις 14, ενώ το έτερο ανεχώρησε στις 9 Ιουλίου και αναμένεται να καταπλεύσει στις 19.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, και στην αποστολή φαρμάκων με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 που οργάνωσαν οι ''Γιατροί του Κόσμου'', καθώς και στο γεγονός ότι οι ''Γιατροί της Καρδιάς'' διέσχισαν πέντε φορές τα σύνορα Συρίας-Ιράκ, εκ των οποίων τη μία σε συνθήκες πολέμου, ενώ παράλληλα φρόντισαν να λειτουργήσουν πτέρυγες νοσοκομείων.

    Η νοσηλεία 12 παιδιών από το Ιράκ εκ των οποίων τα 9 νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων ''Αγία Σοφία'', τα 2 στο ''Γενικό Κρατικό'' και το άλλο στο ''Ιπποκράτειο'' αποτελεί μια ακόμα προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό του Ιράκ επεσήμανε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι οι γονείς τους φιλοξενούνται στον ξενώνα των ''Γιατρών του Κόσμου'',ενώ προβλέπεται να νοσηλευθούν αλλά 100 παιδιά στην Ελλάδα.

    Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Λοβέρδος, επεσήμανε ότι το ΥΠΕΞ φροντίζει και για την ''καθημερινότητα'' των παιδιών αυτών καθώς και των γονέων τους, ενώ προσέθεσε ότι θα υπάρξει και φιλοξενία 12 παιδιών στην Λευκωσία.

    Εκ μέρους των οργανώσεων τα βραβεία παρέλαβαν οι Μητσιάδης Σωκράτης, αντιπρόεδρος των ''Γιατρών του Κόσμου'', Νικολαϊδης Χρήστος, πρόεδρος της ''Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης'' και Σωτηρίου Ελένη, αντιπρόεδρος των ''Γιατρών της Καρδιάς'' η οποία δήλωσε ιδιαίτερα περήφανη που η ελληνική σημαία κυματίζει στο νοσοκομείο Αλ Κίντι στο Ιράκ.

    [Φώτο-613058]

    [05] Λιμενοφύλακας πυροβόλησε νεαρό που του επιτέθηκε με μαχαίρι

    16/07/2003 12:58:06

    Με το υπηρεσιακό του περίστροφο ο 20χρονος λιμενοφύλακας Μανώλης Γαλιφιανάκης τραυμάτισε χθες τα μεσάνυχτα τον Γιάννη Τρουλινό, ο οποίος κρατώντας ένα μαχαίρι και αφού πρώτα προσπαθούσε να αυτοτραυματισθεί, στην συνέχεια επιτέθηκε σε θαμώνες καταστημάτων στην πλατεία της Αγίας Γαλήνης στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

    Το περιστατικό με τον νεαρό λιμενοφύλακα, που υπηρετεί στο Λιμεναρχείο Αγίας Γαλήνης -και ο οποίος μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα ήταν υπηρεσία στο λιμάνι- ξεκίνησε σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όταν ο νεαρός Τρουλινός περιήλθε σε κατάσταση αμόκ και με ένα μαχαίρι προσπάθησε πρώτα να αυτοτραυματισθεί, ενώ στην συνέχεια επετέθη σε θαμώνες που κάλεσαν σε βοήθεια.

    Ετσι ο 20χρονος Λιμενικός Μανώλης Γαλιφιανάκης παρενέβη χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δέχθηκε και αυτός την επίθεση του Γιάννη Τρουλινού.

    Ετσι, βλέποντας ότι κινδυνεύει η ζωή του ο Γαλιφιανάκης πυροβόλησε τον Τρουλινό στο αριστερό του χέρι και τον αφόπλισε.

    Με εντολή του Εισαγγελέα δράστης και θύμα συνελήφθησαν και σήμερα θα οδηγηθούν ενώπιόν του.

    Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Γαλήνης Ρεθύμνου καθώς το περιστατικό συνέβη εκτός λιμένα.

    [06] Εστησαν ενέδρα θανάτου σε ζευγάρι

    16/07/2003 12:48:04

    Aγνωστα παραμένουν τα κίνητρα δύο ενόπλων, οι οποίοι στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, στην οδό Σαλαμίνος 7 στον Αλιμο Αττικής, έστησαν ενέδρα θανάτου σε έναν 38χρονο και τη 28χρονη συνοδό του, έξω απο την πολυκατοικία όπου διέμεναν.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες, που περίμεναν το ζευγάρι να βγεί απο την πολυκατοικία, πυροβόλησαν δύο φορές στην κοιλιά τον Ανδρέα Αλαφούζο και στη συνέχεια και τη σύνοδό του, Μαρία Μαγδαληνή Βένιου.

    Ο Αλαφούζος υπέκυψε στα τραύματά του, ενω η άτυχη κοπέλα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ασκληπιείο Βούλας.

    Σύμφωνα με καταθέσεις περιοίκων, οι δύο ένοπλοι διέφυγαν με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού τύπου εντούρο και απο την αστυνομία εξετάζεται κάθε ενδεχόμενο, ενώ θεωρούν ως επικρατέστερη εκδοχή ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

    [07] Τελικά δεν άντεξε η τεχνητή καρδιά.

    16/07/2003 11:00:57

    Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 54χρονος Χαράλαμπος Νένογλου, που υποβλήθηκε σε επέμβαση εμφύτευσης μηχανικής καρδιάς στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο 54χρονος παρουσίασε αιμορραγία μετά την επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα ν' αφήσει την τελευταία του πνοή τρία λεπτά πριν τα μεσάνυχτα.

    Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που την πραγματοποίησε Παναγιώτης Σπύρου σε δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι κατά τη διάρκεια της εγχείρησης υπήρξε κίνδυνος ο ασθενής να καταλήξει από αιμορραγία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 July 2003 - 11:30:17 UTC