Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση
  • [02] Σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Γ΄
  • [03] Συνάντηση Σκανδαλίδη-Παπαρήγα για εκλογικό νόμο
  • [04] Συνεργασία Σημίτη με Βερελή και Βενιζέλο
  • [05] Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία:Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων
  • [06] Βουλή:Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες βουλευτών
  • [07] Β.Παπανδρέου για κοινοτικά κονδύλια

  • [01] Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση

    23/07/2003 21:00:23

    Με μια ευχάριστη διαπίστωση αρχίζει το εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση 2003, που έδωσε σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας: Στο πρώτο τρίμηνο του 2003 η ανεργία παρουσίασε σημαντική μείωση μιας περίπου ποσοστιαίας μονάδας, και συνολικά από το 2000 έχει μειωθεί κατά 2,2% που αντιστοιχεί σε περίπου 25% μείωση του μέσου ετήσιου αριθμού των ανέργων.

    Με βάση την ανάλυση της αγοράς εργασίας και των προβλημάτων των ανέργων κεντρικό ζητούμενο για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η καταπολέμηση των παραγόντων που δυσκολεύουν την είσοδο στην απασχόληση. Κεντρική ιδέα του ΕΣΔΑ 2003 είναι η τάση ενίσχυσης της μερικής απασχόλησης και η επέκτασή της στο δημόσιο τομέα. Τριάντα χιλιάδες άνεργοι αναμένεται ότι θα προσληφθούν στο δημόσιο τομέα και ειδικότερα στις κοινωνικές υπηρεσίες με σχέση μερικής απασχόλησης. Το κείμενο θα συζητηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους και η συζήτηση θα ανοίξει δημόσια στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης η οποία συγκαλείται από τον κ. Ρέππα την ερχόμενη Τετάρτη 30 Ιουλίου στις 10 το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο

    [02] Σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ-Χριστοδουλάκης-Τσοχατζοπουλος

    23/07/2003 21:00:16

    Η πορεία υλοποίησης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ήταν το αντικείμενο κύκλου συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών. Στόχος μέχρι το τέλος του έτους είναι η Ελλάδα να έχει απορροφήσει το ένα τέταρτο των Κοινοτικών πόρων που αντιστοιχούν στην εξαετία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Εξερχόμενος από την σύσκεψη, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο τα ποσοστά απορροφητικότητας είναι χαμηλά, επισήμανε ότι όλα τα προγράμματα έχουν μπει σε μια πορεία υλοποίησης, καθώς όπως τόνισε, έχουν ενεργοποίηση 77% και η συμβασιοποίηση αγγίζει το 50%.

    [03] Συνάντηση Σκανδαλίδη-Παπαρήγα για εκλογικό νόμο

    23/07/2003 21:00:07

    Αμετακίνητοι στις θέσεις και τις απόψεις τους όσον αφορά τον εκλογικό νόμο εμφανίστηκαν η γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης σε δηλώσεις κατά την ωριαία συνάντησή τους σήμερα στον Περισσό. Το ΚΚΕ επιμένει στην θέση του για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού ζητήματος και εξέφρασε την αντίθεσή της στο όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ενώ από την πλευρά του ο κ.Σκανδαλίδης υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγών στο πολιτικό σύστημα επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση για την επίτευξη του στόχου αυτού.

    [04] Συνεργασία Σημίτη με Βερελή και Βενιζέλο

    23/07/2003 16:41:30

    Συνάντηση περίπου μιας ώρας είχε το πρωί ο Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Χρ.Βερελής ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα της αρμοδιότητάς του και κυρίως για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν ενταχθεί στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Συγκεκριμένα ο υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε τον κ. Σημίτη ότι είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΟΑΣΑ, καθώς τον Σεπτέμβριο θα παραληφθούν τα καινούργια τρόλεϊ, ενώ ο διαγωνισμός για τα 600 νέα λεωφορεία, που κάνει η Διακομματική Επιτροπή, βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

    Ανέφερε επίσης ότι τα έργα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και του Τραμ προχωρούν κανονικά και είναι μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα. Ειδικά για το Τραμ, ο κ. Χ. Βερελής είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες και ότι- εκτός από 700 μέτρα, στα οποία γίνονται έργα από το ΥΠΕΧΩΔΕ και θα παραδοθούν στην Τραμ Α.Ε. στις αρχές Οκτωβρίου- το σύνολο του χώρου που απαιτείται για τις εργασίες του δικτύου του Τραμ έχει παραδοθεί στην Τραμ Α.Ε.

    Επίσης, στις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί και θα παραδοθούν προς χρήση στον ΟΣΕ οι σιδηροδρομικές σήραγγες του Πλαταμώνα, ένα έργο το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την κατά 25 λεπτά μείωση του χρόνου διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός εξάλλου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι έχει ολοκληρωθεί και θα σταλεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα ιδρυθούν και θα λειτουργήσουν τα Εμπορευματικά Κέντρα.

    Ε.Βενιζέλος

    Αναφορικά με την πορεία των προγραμμάτων του Γ'ΚΠΣ για το υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι αυτά βαδίζουν πολύ ικανοποιητικά και δεν έχουν προβλήματα, ενώ παράλληλα έχουν υψηλό ποσοστό απορροφητικότητας και, όπως είπε χαρακτηριστικά, ''δικαιούνται να πάρουν ένα πριμ καλής επίδοσης'' τώρα που θα γίνει η επαναξιολόγηση και ανακατανομή των αποθεματικών.

    [05] Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία:Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων

    23/07/2003 16:41:23

    Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την ίδρυση της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΝΟΑ), στην οποία θα περιέχονται οι όροι λειτουργίας της νέας εταιρίας, αλλά και το εργασιακό καθεστώς, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά από συζητήσεις της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου και των εργαζομένων.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της Ολυμπιακής ήταν μεταξύ των ζητημάτων που συζήτησε ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής με τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η σχετική τροπολογία είναι σχεδόν έτοιμη σε ό,τι αφορά τη σύνταξή της και αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το υπουργείο για τα ΕΛΤΑ.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βερελής δεν θέλησε πάντως να δώσει λεπτομέρειες για το πότε θα κατατεθεί η τροπολογία και αρκέστηκε να δηλώσει ότι σήμερα ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους.

    Από νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια τελευταία συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Μεταφορών με εκπροσώπους της Ένωσης Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών, (ΕΙΣΦ), καθώς είναι ο μόνος κλάδος από τη σημερινή Ολυμπιακή Αεροπορία που δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για τη συμμετοχή τους στη Νέα Ολυμπιακή. Χτες οι δύο πλευρές είχαν νέα συνάντηση που απέβη άκαρπη και σήμερα οι εκπρόσωποι της ΕΙΣΦ προσέρχονται πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις τελικές τους προτάσεις, όπως διαμορφώθηκαν ύστερα από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής τους.

    [06] Βουλή:Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες βουλευτών

    23/07/2003 16:22:22

    Δυνατότητα άρσης του χρηματιστηριακού, τραπεζικού, και φορολογικού απορρήτου των βουλευτών, και μάλιστα αναδρομικά, έχει η επιτροπή ελέγχου των «Πόθεν Έσχες των μελών του κοινοβουλίου. Σχετικό προβληματισμό είχαν εκφράσει την Τρίτη οι βουλευτές-μέλη της επιτροπής αυτής, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν σήμερα Τετάρτη- νομική γνωμάτευση επί του θέματος από τους τρεις δικαστικούς που συμμετέχουν στην επιτροπή (από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Άρειο Πάγο). Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Ντ. Βρεττός, η επιτροπή συμπέρανε ότι έχει αρμοδιότητα αναδρομικού ελέγχου για την εξακρίβωση ύπαρξης νέων στοιχείων τα οποία ενδεχομένως να ανατρέπουν τα έως σήμερα δηλωθέντα στο Πόθεν Έσχες από τους βουλευτές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδος, η επιτροπή ελέγχου του «Πόθεν Έσχες των βουλευτών αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει για το εάν θα ζητήσει την άρση του χρηματιστηριακού, τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Εκτιμάται, δε, ότι εφόσον αποφασιστεί η άρση, η συζήτηση στην επιτροπή θα επικεντρωθεί στο εάν η έρευνα θα επεκταθεί μέχρι τη δεκαετία του 1990 ή τη δεκαετία του 1970, και κατά πόσον η έρευνα περιπλέκεται λόγω της παραγραφής ορισμένων αδικημάτων.

    Σημειώνεται τέλος, ότι η επιτροπή ελέγχου του «Πόθεν Έσχες έχει ολοκληρώσει το έργο της αναφορικά με τις δηλώσεις των βουλευτών για το έτος 2001, και ότι -με βάση τα δηλωθέντα- ουδέν προέκυψε.-

    [Φώτο-547126]

    [07] Β.Παπανδρέου για κοινοτικά κονδύλια

    23/07/2003 14:40:13

    Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, όσο αφορά την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων στον τομέα των δημοσίων έργων, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

    Η κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "τα κοινοτικά προγράμματα για τους οδικούς άξονες και τα μεγάλα έργα, όχι μόνο δεν παρουσιάζουν καθυστερήσεις, αλλά και είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε κονδύλια και απο άλλους πόρους αν υπάρχουν".

    Εχουμε απορροφήσει πόρους, συμπλήρωσε, πάνω απο 36% και τα προγράμματα στους τομείς αυτούς θα υλοποιηθούν κανονικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 July 2003 - 20:30:20 UTC