Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με ΚΕΔΚΕ
  • [02] Ελλείψεις σε καύσιμα λόγω της απεργίας των βυτιοφόρων
  • [03] Δίκη 17Ν:Απορρίφθηκε η ένσταση του Χρ. Ξηρού.
  • [04] Ψηφίστηκαν τα άρθρα για τη μερική απασχόληση

  • [01] Συνάντηση Σημίτη με ΚΕΔΚΕ

    30/07/2003 14:12:48

    Την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τη λειτουργία του ειδικού προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) στο σκέλος των υπουργείων με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα όπως τα κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, η Δημοτική Αστυνομία και η βοήθεια στο σπίτι ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π.Κουκουλόπουλος μετά τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Επίσης ο κ.Κουκουλόπουλος ανέφερε οτι ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος γιατί ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ζητήματα οικονομικά και εφαρμογής των νόμων σε ο,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ ανέφερε επίσης οτι στους ΟΤΑ θα δοθούν 310 εκατ. ευρώ περισσότερα απο πέρυσι και θα υπάρξει ρύθμιση χρεών για τους χρεωμένους δήμους.

    Ο κ. Κουκουλόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει την επιθυμία του πρωθυπουργού η αυτοδιοίκηση και η αποκέντρωση να χαρακτηρίζουν τη δομή της χώρας.

    Η συνάντηση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει λύση των προβλημάτων της τώρα,δήλωσε η δήμαρχος Αθηναίων Ντορα Μπακογιάννη.

    Η κυρία Μπακογιάννη διαπίστωσε απόκλιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα απο τα ευρωπαϊκά πρότυπα,ενώ σε ο,τι αφορά τα οικονομικά των δήμων ανέφερε οτι υπάρχει ο νόμος 1828 με βάση τον οποίο το 20% των πόρων πηγαίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Ο 1828 δεν υλοποιείται, τόνισε η κυρία Μπακογιάννη και σε ερώτηση γιατί δεν συμβαίνει αυτό η απάντηση ήταν οτι ο 1828 θα αλλάξει.

    Ο κ. Σημίτης είναι εκτεθειμένος απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς δεν λειτουργεί ο νόμος 1828,δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επισημαίνοντας οτι οι δήμοι θα αντιμετωπίσουν με πολύ σοβαρό τρόπο το ενδεχόμενο κλεισίματος ή αλλης μορφής κινητοποιήσεων.

    [Φώτο-608106]

    [02] Ελλείψεις σε καύσιμα λόγω της απεργίας των βυτιοφόρων

    30/07/2003 13:03:28

    Αρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα μετά την απεργία διαρκείας που έχουν κηρύξει απο προχθές τα μεσάνυχτα οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων.

    Τα προβλήματα εμφανίζονται κυρίως σε τουριστικά θέρετρα και νησιά, ενώ αν συνεχιστεί η απεργία θα γίνουν εμφανή και στις άλλες περιοχές της χώρας.

    Τα πρώτα προβλήματα εμφανίζονται και στη Θεσσαλονίκη, ενώ το επιβατηγό πλοίο ''Αίολος Κεντέρης'', το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Λήμνος-Λέσβος-Χίος, παραμένει στο λιμάνι με 1.600 επιβάτες λόγω έλλειψης καυσίμων. Η εταιρία έχει ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα για τον ανεφοδιασμό του πλοίου προκειμένου να αναχωρήσει για τον προορισμό του. Το 50% των πρατηρίων στην πόλη ήδη είναι χωρίς καύσιμα.

    Στο μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται να συναντηθούν εκπρόσωποι των εταιριών πετρελαίου με τον γγ του υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργου Αγραφιώτη, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος και δήλωσε οτι θα βρεθεί λύση. Οι ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων διαμαρτύρονται γιατί όπως αναφέρουν οι εταιρίες υγρών καυσίμων δεν τήρησαν τα όσα είχαν συμφωνηθεί προ δεκαημέρου για αναπροσαρμογή των μεταφορικών. Τονίζουν δε οτι θα σταματήσουν την απεργία αν οι εταιρίες δεσμευτούν για την αναπροσαρμογή των μεταφορικών, διαφορετικά οπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Δημήτρης Τσάμος, οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν επ' αόριστον.

    [Φώτο-402542]

    [03] Δίκη 17Ν:Απορρίφθηκε η ένσταση του Χρ. Ξηρού.

    30/07/2003 12:51:09

    Απορρίφθηκε ως αβάσιμη απο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η ένσταση που υπέβαλε διά του συνηγόρου του ο Χριστόδουλος Ξηρός, για την ακύρωση των προανακριτικών καταθέσεών του,καθώς και της απολογίας του στην 4η τακτική ανακρίτρια.

    Το δικαστήριο έκρινε οτι δεν αποδείχθηκε πως ασκήθηκε ψυχολογική βία στον κατηγορούμενο πριν ή κατά τη διάρκεια των προανακριτικών του καταθέσεων ενώ δεν υπήρξε ούτε προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του ή χρησιμοποίηση σωματικής βίας.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η παρουσία αστυνομικών στο γραφείο της 4ης τακτικής ανακρίτριας δεν επηρέασε την ελεύθερη έκφραση του κατηγορουμένου,καθώς κρίθηκε αναγκαία για λόγους ασφαλείας.

    Επίσης στην απόφαση αναφέρεται οτι στην ίδια ανακρίτρια απολογήθηκαν άλλοι 10 κατηγορούμενοι,απο τους οποίους οι 8 με την παρουσία συνηγόρων υπεράσπισης και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε ή προέβαλε αντιρρήσεις για την παρουσία των αστυνομικών,αποδεχόμενοι την αναγκαιότητά της λόγω της φύσεως της υποθέσεως.

    Οι δικαστές επίσης έκριναν οτι η 4η τακτική ανακρίτρια εξέθεσε με πληροτητα και σαφήνεια στον Χριστόδουλο Ξηρό τις πράξεις που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του.

    Νωρίτερα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε και πήρε το λόγο σχολιάζοντας την απόφαση σχετικά με την ακύρωση των προανακριτικών ομολογιών του Σάββα Ξηρού,λέγοντας οτι οι πρακτικές συνέπειες αυτης της απόφασης είναι να επιτρέπεται πλέον η ανάκριση στην εντατική και να κρατείται κάποιος επί 40 ημέρες χωρίς εγγυήσεις.

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας κατέληξε,απευθυνόμενος στους δικαστές, λέγοντας: ''Με τέτοιες αποφάσεις στέλνετε ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε αντικαθεστωτικό αγωνιστή: εσείς που περνάτε την πύλη τούτη, αφήστε έξω κάθε ελπίδα''.

    Το δικαστήριο κάλεσε πριν από λίγο τον Χριστόδουλο Ξηρό να αρχίσει την απολογία του.-

    [Φώτο-562405]

    [04] Ψηφίστηκαν τα άρθρα για τη μερική απασχόληση

    30/07/2003 12:39:39

    Mε ψήφους 52 υπέρ και 48 κατά, ψηφίστηκαν στη Βουλή τα επίμαχα άρθρα που αφορούν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τη μερική απασχόληση.Σημειώνεται οτι τη ψηφοφορία είχε ζητήσει η ΝΔ.Τα άρθρα καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Κεδίκογλου με το επιχείρημα οτι το νομοσχέδιο είναι καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα και δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας.

    Οι ενστάσεις για τα άρθρα 2, 3 και 4 αφορούσαν κυρίως το γεγονός οτι δεν παρέχονται επαρκείς διευκρινήσεις σχετικά με τη δράση κοινωνικού χαρακτήρα που προβλέπει το νομοσχέδιο και δεν ορίζονται τα κριτήρια επιλογής των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου με τα οποία θα υπογράφει συμβάσεις εργασίας το δημόσιο.

    [Φώτο-605831]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 July 2003 - 11:30:11 UTC