Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δίκη ''17Ν'':Απολογία Τζωρτζάτου
  • [02] Πρωτόπαπας για δήλωση 23 βουλευτών ΠΑΣΟΚ
  • [03] Πρωτόπαπας για ΝΔ
  • [04] Υπουργικό Συμβούλιο:Δηλώσεις Σημίτη για Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  • [01] Δίκη ''17Ν'':Απολογία Τζωρτζάτου

    31/07/2003 16:26:20

    Περιφερειακό ρόλο στη ''17Ν'' απο το 1985 έως το 1991 ομολόγησε οτι είχε ο Βασίλης Τζωρτζάτος κατά την απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Ο κατηγορούμενος, διαβάζοντας χειρόγραφες σημειώσεις, υποστήριξε οτι λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν μετείχε σε καμία βίαιη ενέργεια της οργάνωσης και τόνισε οτι αποχώρησε οριστικά το 1992 εκφράζοντας την πολιτική διαφωνία του.

    Οπως ανέφερε ο Βασίλης Τζωρτζάτος, έφυγε απο τη ''17Ν'' γιατί αντελήφθη πως τα μέλη της είχαν λανθασμένη εκτίμηση για τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία μετά τη μεταπολίτευση, συνθήκες που δεν θα οδηγούσαν σε λαϊκό κίνημα.

    ''Το πολιτικό κλίμα της μεταπολίτευσης ήταν τέτοιο που η ''17Ν'' θα μπορούσε να έχει χιλιάδες μέλη, όπως μου εξηγήθηκε τότε. Αυτό που ήθελε όμως η ''17Ν'' ήταν να αποκαλύψει την πραγματική αλήθεια της πολιτικής ζωής (...) απέναντι στην αδίστακτη ισχύ των πολιτικών να υπάρχει η ισχύς του λαού. Ηθελε να παίξει τον ρόλο του πυροδότη του λαϊκού κινήματος και όχι το ρόλο του υποκατάστατου της δράσης του'', είπε ο Βασίλης Τζωρτζάτος για τους λόγους δημιουργίας της οργάνωσης, όπως ο ίδιος τους είχε αντιληφθεί.

    Ο Τζωρτζάτος αναφέρθηκε εκτενώς στα παιδικά του χρόνια, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός οτι δεν είχε οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες του, καθώς όπως είπε, προέρχεται απο ιδιαίτερα φτωχή οικογένεια.

    Οπως υποστήριξε, κανένα μέλος της ''17Ν'' δεν ήταν οικονομικά ευκατάστατο και δεν είχε ιδιοτελή κίνητρα για τη συμμετοχή του. Ανέφερε μάλιστα οτι με την ''επιχειρησιακή δυνατότητα που είχαν θα μπορούσαν να είναι όλοι πάμπλουτοι''.

    Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η οργάνωση είχε σοβαρή πολιτική δράση και σοβαρό πολιτικό αποτέλεσμα, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύεται απο την αποδοχή που φαίνεται να είχε στην ελληνική κοινωνία.

    Εξηγώντας τη δική του εμπλοκή στην οργάνωση, ο Τζωρτζάτος υποστήριξε οτι ο ρόλος του περιοριζόταν στην κλοπή αυτοκινήτων και διευκρίνησε οτι μετά την αποχώρησή του δεν είχε καμία επαφή. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε οτι κατά το χρόνο της συμμετοχής του στην ''17Ν'' είχε επαφή με δυο μέλη της τα οποία όμως αρνήθηκε να κατονομάσει. Είπε επίσης οτι απο τους συγκατηγορουμένους του ήξερε τον Χριστόδουλο Ξηρό τον οποίο γνώρισε μέσω του αποβιώσαντος Κανέλου Ζαμπούφλου (σσ που φέρεται να ήταν μέλος της ''17Ν'') και τον Θεολόγο Ψαραδέλλη τον οποίο, οπως είπε, γνώρισε μετα την αποχώρησή του απο την οργάνωση, στη Χιλιαδού Ευβοίας. Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στις συνθήκες κάτω απο τις οποίες ομολόγησε τη συμμετοχή του σε ενέργειες της οργάνωσης το περασμένο καλοκαίρι, τονίζοντας οτι υπέστη βασανιστήρια και απειλές.

    Οπως είπε, αιστάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί σήμερα όχι γιατί αποδέχεται τη διαδικασία και την τελική κρίση του δικαστηρίου, αλλά γιατί θέλησε να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό.

    Ο Τζωρτζάτος ανέφερε οτι θεωρεί πως είναι αναγκαία η δημιουργία ενός μαζικού επαναστατικού κινήματος, μέσω του οποίου, θα είναι εφικτή η άμεση δημοκρατία που θα λειτουργεί με κυρίαρχη τη λαϊκή βούληση.

    Πριν την έναρξη απολογίας του Βασίλη Τζωρτζάτου και με αφορμή παράκληση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κ. Παξινού, το δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει κατά δυο ημέρες την περίοδο που θα κάνει διακοπή. Ετσι, δεν θα γίνουν συνεδριάσεις απο τις 11 Αυγούστου έως και τις 19, ενώ αποφασίστηκε η συνεδρίαση της 8ης Αυγούστου να διακοπεί νωρίτερα απο την προκαθορισμένη ώρα.

    Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με ερωτήσεις που θα υποβληθούν προς τον κατηγορούμενο.

    [Φώτο-619070]

    [02] Πρωτόπαπας για δήλωση 23 βουλευτών ΠΑΣΟΚ

    31/07/2003 16:05:54

    Την αντίδραση 23 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι με δήλωσή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για οικειοθελή δήλωση του ''πόθεν έσχες'', κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    ''Ισχύουν απολύτως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και οι αποφάσεις που έλαβε με την ιδιότητα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ'', τόνισε σχετικά ο κ. Πρωτόπαπας υπογραμμίζοντας πως ''η πρωτοβουλία για την υποβολή του ''πόθεν έσχες'' θα γίνει πράξη και οι δηλώσεις θα δοθούν στο γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Νικο Λεβογιάννη''.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτημα σχετικό με το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να λάβει μέτρα κατά των βουλευτών που συνυπέγραψαν τη σημερινή δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ''αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο ζήτημα. Οταν έρθει η ώρα, όλοι θα καταθέσουν τις δηλώσεις τους ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού. Διότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν φθάνει να είναι τίμια, πρέπει και να το δείχνει''.

    [03] Πρωτόπαπας για ΝΔ

    31/07/2003 16:05:48

    ''Ο κ. Καραμανλής συνεχίζει να περιοδεύει στη χώρα ως πολιτικός του 19ου αιώνα, τάζοντας και χαϊδεύοντας τα αυτιά του κόσμου για πράγματα που γνωρίζει οτι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να κάνει πραγματικότητα'', επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε (αναφερόμενος στη σύσκεψη των συντονιστών της ΝΔ για την οικονομία) πως στη ΝΔ ''μόλις καταλαβαίνουν οτι τα πράγματα πάνε καλύτερα, κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την οικονομία''.

    [04] Υπουργικό Συμβούλιο:Δηλώσεις Σημίτη για Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    31/07/2003 15:56:02

    Για ρύθμιση των χρεών των δήμων, νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων, νέο κώδικα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υποχρεωτικό έλεγχο των οικονομικών της, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Κατά τη συνεδρίαση, εξετάστηκε επίσης και η προοπτική συγκρότησης μητροπολιτικών διοικήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι δήμοι, επειδή αλλάζουν οι συνθήκες, πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της εποχής μας, να επιταχύνουν την τοπική ανάπτυξη, να αναλάβουν όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να ανταποκριθούν στον αναβαθμισμένο ρόλο τον οποίο έχουν με βάση το Σύνταγμα και την πολιτική της ΕΕ.

    Ο νέος κώδικας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ανταποκρίνεται ακριβώς σ αυτή την ανάγκη και αναμένεται να κατατεθεί το φθινόπωρο προς ψήφιση στη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος με την ΚΕΔΚΕ.

    Κατά τον κ. Σημίτη, «το δημαρχοκεντρικό σύστημα που ισχύει σήμερα, εξάντλησε τα όριά του και γι αυτό αναμορφώνουμε την εσωτερική μορφή του δήμου. Αναβαθμίζουμε το δημοτικό συμβούλιο, τη δημαρχιακή επιτροπή και καθιερώνουμε την εσωδημοτική δημοκρατία ενισχύουμε έτσι τη νομιμοποίηση των δημοτικών αρχόντων, αλλά και την αποτελεσματικότητα της δράσης τους. Διαπιστώνουμε ότι ο νέος δήμος πρέπει να είναι ευέλικτος ως προς την οργάνωσή του και να έχει ένα διαφορετικό σχήμα ανάλογα με τις ειδικές περιστάσεις σε κάθε σημείο της χώρας. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο σε μια χώρα που παρουσιάζει τόσο διαφορετικές ανάγκες.

    «Η λειτουργία ενός σύγχρονου δήμου πρέπει να είναι αποκεντρωμένη, διαφανής. Ο έλεγχος των ΟΤΑ, τόσο ο προληπτικός, όσο και ο κατασταλτικός, γίνεται υποχρεωτικός. Γιατί για μας η διαφάνεια συνιστά θεμελιώδη αρχή για τη λειτουργία των δήμων και θέλουμε να ελέγξουμε όπως και οι ίδιοι οι δήμοι, σπατάλες και κακοδιαχείριση, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Επίσης, ο κ. Σημίτης, αναφέρθηκε στο τετραετές επιχειρησιακό πρόγραμμα βάσει του οποίου προβλέπεται να λειτουργούν οι δήμοι στο μέλλον, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδικότερα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης, ανάπτυξης υπηρεσιών, οικονομικό προγραμματισμό και εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς και τη διαδημοτική συνεργασία, τις «συμπολιτείες.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, των νέων αρμοδιοτήτων των δήμων (δημοτική αστυνομία, κέντρα πληροφόρησης του πολίτη, πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι), ενώ το ειδικό πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης, «θα γίνει μόνιμος θεσμός και θα έχει έναν μόνιμο κορμό από πόρους, οι οποίοι θα προέλθουν από ειδικές δράσεις των υπουργείων σήμερα που θα συνενωθούν. Όσο για τα χρέη των δήμων, θα υπάρξει ρύθμισή τους με δανεισμό και όρους ευνοϊκούς για τους πλέον υπερχρεωμένους από τους δήμους.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης, κάλεσε τους νομάρχες και τους δημάρχους της χώρας, «να πάρουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ που προγραμματίζεται να δοθεί στην Αυτοδιοίκηση.

    [Φώτο-619064]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 July 2003 - 20:30:17 UTC