Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης-Χριστοδουλάκης: Οριστικοποίηση Προϋπολογισμού
  • [02] Προς απεργία προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ
  • [03] Νοσοκομειακοί γιατροί: Κινητοποιήσεις
  • [04] Υπουργείο Οικονομικών: Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών
  • [05] Πρωτόπαπας για γκαζάκια.
  • [06] Σύσκεψη για διακυβερνητική
  • [07] Επίσκεψη Σημίτη σε Κέντρο Ηλικιωμένων.
  • [08] Οριστικοποίηση προϋπολογισμού.
  • [09] Τέσσερις ληστείες τραπεζών στην Αθήνα
  • [10] Πρωτόπαπας για κατηγορίες εισαγγελέα κατά Σ. Κόκκαλη
  • [11] Πρωτόπαπας για κινητοποιήσεις.
  • [12] Προς όλους τους συνδρομητές.

  • [01] Σημίτης-Χριστοδουλάκης: Οριστικοποίηση Προϋπολογισμού

    01/10/2003 23:28:25

    Tα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού οριστικοποιήθηκαν απόψε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Οικονομίας και οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Ο νέος προϋπολογισμός αύριο θα τεθεί προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εγκριθεί. Αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί ο νέος προϋπολογισμός, το σχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2004 θα προβλέπει αυξημένες δαπάνες για μισθούς και συντάξεις καθώς το σχετικό κονδύλι των δαπανών μισθοδοσίας, αναμένεται να αυξηθεί κατά 9% λόγω των νέων μισθολογίων που ανακοίνωσε το Υπουργείο οικονομίας ενώ τα έσοδα του θα είναι αυξημένα κατά περίπου 5%. Η αύξηση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 7%. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ ενώ το δημόσιο χρέος θα πέσει σε επίπεδά κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

    [02] Προς απεργία προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ

    01/10/2003 20:50:51

    Προς 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο προσανατολίστηκε η σημερινή σύσκεψη της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ με τις μεγάλες ομοσπονδίες του κλάδου.

    Ως ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης προτάθηκε η Πέμπτη 23 Οκτωβρίου ή η Τετάρτη 5 Νοεμβρίου με κεντρικό αίτημα τη ριζική αλλαγή του μισθολογίου που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, αλλά και με τη στήριξη μεγάλων τομέων του Δημοσίου που κατεβαίνουν σε παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις (δάσκαλοι, καθηγητές, νοσοκομειακοί κλπ).

    Την τελική απόφαση θα πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ που θα συγκληθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα αποφασίσει την ημερομηνία της απεργιακής κινητοποίησης αλλά και το πιο αναλυτικό πρόγραμμα διεκδικήσεων.

    [03] Νοσοκομειακοί γιατροί: Κινητοποιήσεις

    01/10/2003 20:37:59

    Μήνας κινητοποιήσεων για το χώρο της υγείας θα είναι ο Οκτώβριος. Σήμερα η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδος αποφάσισε να συμμετέχει στην απεργία που κήρυξαν για τις 6,7 και 8 του μήνα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά.

    Οι γιατροί διεκδικούν την επίλυση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους.

    [04] Υπουργείο Οικονομικών: Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών

    01/10/2003 19:02:07

    Οσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα μπορούν πλέον από αύριο με αίτησή τους προς την εφορία να τα εξοφλήσουν μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις, με σημαντική έκπτωση από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

    Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις εφορίες της χώρας και στην οποία διευκρινίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση που έχει ανακοινωθεί και αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 600.000 φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) που χρωστούν συνολικά στο Δημόσιο 5,3 δισ. ευρώ.

    [05] Πρωτόπαπας για γκαζάκια.

    01/10/2003 16:06:53

    Σε δηλώσεις που συσχέτισαν την τρομοκρατία με την προχθεσινή επίθεση με τα γκαζάκια απάντησε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    «Εχει διαφορά η πάταξη της τρομοκρατίας και η δραστηριότητα ανεγκέφαλων και ανοήτων που θέλουν να δηλώσουν την παρουσία τους κάνοντας επιθέσεις με γκαζάκια, υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας και τόνισε πως την προχθεσινή υπόθεση την διερευνά η δικαιοσύνη.

    Διευκρίνισε επίσης πως ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης θα εξακολουθήσει να φρουρείται.

    [06] Σύσκεψη για διακυβερνητική

    01/10/2003 15:57:41

    Σύσκεψη με αντικείμενο τη διακυβερνητική διάσκεψη για το Σύνταγμα της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

    Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρώμη το ερχόμενο Σάββατο.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ.Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ελλάδα εμμένει στις θέσεις της όπως αυτές διατυπώθηκαν στη σύνοδο της Χαλκιδικής κατά την παρουσίαση του νέου συντάγματος από τον Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν. Ο κ.Παπανδρέου έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία η οποία όπως ανέφερε, πρέπει να αξιοποιηθεί. Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε επίσης και στη Ρηγίλλης υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή. Η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου, δήλωσε ότι το θέμα της διακυβερνητικής πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και ανέφερε ότι πρέπει να επανέλθει ο θεσμός ένας επίτροπος ανά χώρα.

    [07] Επίσκεψη Σημίτη σε Κέντρο Ηλικιωμένων.

    01/10/2003 15:34:07

    Σημαντική αύξηση στις συντάξεις και διεύρυνση της κοινωνικής στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων ανακοίνωσε ο πρθωπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων της Αγίας Βαρβάρας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία.

    Αυτά διευκρίνισε ο πρωθυπουργός θα υλοποιηθούν "με μια σημαντική αύξηση των κοινωνικών δαπανών γιατί στόχος μας είναι η δημιουργία ενός "κοινωνικού κράτους".

    Επιθυμούμε πρόσθεσε, να είμαστε κοντά στον άνθρωπο και θα το επιτύχουμε. Αυτά μπορούν να γίνουν σήμερα γιατί υπάρχει σχέδιο, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά.

    Εξάλλου, βεβαίωσε η σύγκλιση με την ΕΕ σημαίνει ότι και στο πεδίο των κοινωνικών δραστηριοτήτων πρέπει να φτάσουμε τον ίδιο μέσο όρο που υπάρχει στις χώρες της ΕΕ και στον τομέα των δαπανών για κοινωνική πολιτική το έχουμε επιτύχει.

    Ο πρωθυπουργός ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη υποδέχθηκαν στο ΚΑΠΗ ο υφυπουργός Πρόνοιας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και ο δήμαρχος της πόλης Λάμπρος Μίχος.

    Το χαιρετισμό του δημάρχου ακολούθησαν σύντομες ομιλίες εκπροσώπων των εργαζομένων και ηλικιωμένων οι οποίοι έθεσαν θέματα δυσλειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης (ΙΚΑ, ταμεία, συντάξεις) ενώ όλοι τον υποδέχθηκαν με θερμά χειροκροτήματα.

    Ο πρωθυπουργός μετά τις παραπάνω διαβεβαιώσεις αναφέρθηκε εκτενώς στους θεσμούς των ΚΑΠΗ και της "βοήθειας στο σπίτι".

    Διαβεβαίωσε ότι η φροντίδα για τους ηλικιωμένους βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ από το 1996 έχουν προωθηθεί νέες δράσεις και δομές όπως η "βοήθεια στο σπίτι" η οποία συνεχώς εξαπλώνεται στους περισσότερους δήμους με την ανάγκη του καταρτισμένου προσωπικού και των εθελοντών.

    Σήμερα, ανακοίνωσε λειτουργούν 800 μονάδες "βοήθειας στο Σπίτι" ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα φθάσουν τους 1.100. Παράλληλα θα τους διατεθούν άλλα 123 πολυμορφικά αυτοκίνητα στα 505 που έχουν.

    Ακόμη η σημερινή πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος "Τηλεβοήθεια στο Σπίτι" προβλέπει την εγκατάσταση από τον ΟΤΕ "έξυπνων" τηλεφωνικών συσκευών στα σπίτια ηλικιωμένων με προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης.

    Για τους φορείς ανοιχτής φροντίδας ηλικιωμένων οι οποίοι ενισχύονται ο κ. Σημίτης είπε ότι σε λίγους μήνες θα λειτουργήσει στην Αγ. Βαρβάρα ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενες γυναίκες που έχουν επιφορτιστεί τη φροντίδα τους, ενώ για τους άστεγους ηλικιωμένους εφαρμόζεται το πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής με ενίσχυση για την αξιοπρεπή εγκατάστασή τους.

    [Φώτο-644742]

    [08] Οριστικοποίηση προϋπολογισμού.

    01/10/2003 15:27:39

    Οριστικοποιούνται το βράδυ τα μεγέθη του προϋπολογισμού το 2004 κατά τη συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα συζητηθεί στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο ενώ στη βουλή θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

    Χθες ο κ.Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε τις αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια στο δημόσιο, ενώ οι αυξήσεις μισθών για τις ειδικές κατηγορίες φθάνουν μέχρι και 9,8%.

    Ο κ.Χριστοδουλάκης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθούν αυξήσεις πέρα από τις προβλεπόμενες γιατί κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπουν οι δυνατότητες της οικονομίας.

    [09] Τέσσερις ληστείες τραπεζών στην Αθήνα

    01/10/2003 15:27:13

    Μπαράζ ληστειών σήμερα στην Αττική με λεία περίπου 42.000 ευρώ. Αγνωστοι λήστεψαν το πρωί την Alpha Bank Ραφήνας, την Αγροτική Τράπεζα στα Πατήσια, ΑΣΠΙΣ Bank στο Νέο Ηράκλειο και τη Γενική Τράπεζα στην Αττική. Και στις τέσσερις περιπτώσεις οι δράστες με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους άδειασαν τα ταμεία και εξαφανίστηκαν.

    [10] Πρωτόπαπας για κατηγορίες εισαγγελέα κατά Σ. Κόκκαλη

    01/10/2003 15:27:06

    ''Η επιστολή του αθλητικού Ιδρύματος της Ρωσίας δόθηκε στην ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σ' αυτή την υπόθεση''. Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ αναφορικά με πληροφορίες κατά τις οποίες ο ρωσικός φορέας εγκαλούσε την ελληνική κυβέρνηση για ''συγκάλυψη'' του Ελληνα επιχειρηματία, ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πως ''όλα αυτά είναι γελοιότητες, απόδειξη τούτου είναι πως η έρευνα προχωρά και πάντως είναι σαφές πως η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στο έργο της Δικαιοσύνης''.

    [Φώτο-602165]

    [11] Πρωτόπαπας για κινητοποιήσεις.

    01/10/2003 15:06:41

    "Η κυβέρνηση έκανε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και κατέληξε σε τελικές προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές είναι τελικές διότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια της οικονομίας και διότι είναι καλές καθώς οι αυξήσεις υπερβαίνουν το ποσοστό του πληθωρισμού και άρα προβλέπεται βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Δεν υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες, αυτές είναι οι τελικές μας αποφάσεις".

    Την απάντηση αυτή έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις κινητοποιήσεις σημειώνοντας πως οι αντιδράσεις των εργαζομένων έχουν ήδη τροποποιηθεί και εκφράζοντας την ευχή οι πολίτες να καταλάβουν το λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση υιοθέτησε αυτή τη στάση.

    [12] Προς όλους τους συνδρομητές.

    01/10/2003 14:54:32

    Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ζητά συγνώμη από όλους τους συνδρομητές-πελάτες των υπηρεσιών του, γιατί διακόπηκαν οι μεταδόσεις του για μερικές ώρες.

    Η αιτία ήταν μια σοβαρή βλάβη στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία όπως ήταν φυσικό, νέκρωσε κάθε λειτουργία μας.

    Η ανταπόκριση της ΔΕΗ ήταν άμεση και αποτελεσματική και την ευχαριστούμε θερμά γι΄αυτό.

    Ζητούμε την κατανόηση των συνδρομητών μας και τους ενημερώνουμε ότι με την αποκατάσταση της ροής των τηλεγραφημάτων μας θα καλυφθούν όλα τα κενά.

    Από τη Διεύθυνση


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 October 2003 - 20:30:16 UTC