Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι θέσεις της Ελλάδας στη Διακυβερνητική
  • [02] Παρέμβαση Σημίτη στο θέμα των κατεδαφίσεων
  • [03] Σύνοδος Κορυφής-Συνομιλία Σημίτη με Μπλέρ και Ερντογάν

  • [01] Οι θέσεις της Ελλάδας στη Διακυβερνητική

    16/10/2003 19:57:02

    Tις θέσεις της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη των κρατών μελών της ΕΕ που επεξεργάζεται το Σύνταγμα της Ευρώπης, συνόψισε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, λίγο μετά το πρώτο μέρος της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.Ο πρωθυπουργός σημείωσε κατ' αρχήν ότι υπάρχουν τα πρώτα σημάδια σύγκλισης των θέσεων των κρατών μελών της ΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ζητούμενο δεν είναι η κατάρτιση ενός νομικού κειμένου, αλλά η επιτάχυνση της διαδικασίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές θέσεις, ο κ. Σημίτης, αφού επανέλαβε ότι το σχέδιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος που κατάρτισε η Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης αποτελεί καλή βάση διαβουλεύσεων, ανέφερε τα εξής:Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Η Ελλάδα υποστηρίζει τον ορισμό ενός προέδρου ''μακράς θητείας'' εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διασφαλισθεί η συνέχεια και η συνέπεια στις κοινοτικές δράσεις. Παράλληλα όμως η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα των σχέσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η Ελλάδα εκτιμά ότι όλες οι χώρες μέλη θα πρέπει να εκπροσωπούνται επί ίσοις όροις και με έναν Επίτροπο στην Επιτροπή, αλλά ο πρόεδρός της θα πρέπει να έχει αυξημένα περιθώρια εξουσιών σε σχέση με την κατανομή των αρμοδιοτήτων στους Επιτρόπους.Για το Συμβούλιο των υπουργών: Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της εκ περιτροπής ανάληψης των προεδριών των Συμβουλίων από μια ομάδα τριών κρατών, ανά έτος.Για το σύστημα υιοθέτησης των αποφάσεων. Η Ελλάδα εκτιμά ότι για να εγκριθεί μία απόφαση θα πρέπει να συμφωνούν με αυτήν η πλειοψηφία των κρατών μελών υπό τον όρο ότι αντιπροσωπεύουν και την πλειοψηφία του πληθυσμού της ΕΕ. Με την άποψη αυτή εξακολουθούν να διαφωνούν, όπως σημείωσε ο Κ. Σημίτης, η Ισπανία και η Πολωνία που επιδιώκουν να ανέβει το πληθυσμιακό ποσοστό από το 51% στο 66%.Για την ευρωπαϊκή άμυνα: Αν τελικά δημιουργηθεί μια ομάδα κρατών που είναι διατεθειμένη να προωθήσει ενισχυμένη (διαρθρωμένη) συνεργασία στον αμυντικό τομέα, τότε η Ελλάδα θα συμμετάσχει.Συνταγματική αναθεώρηση: Η Ελλάδα συμφωνεί ότι θα πρέπει να προβλεφθούν οι διαδικασίες για ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος της Ευρώπης αν αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο.

    [Φώτο-451445]

    [02] Παρέμβαση Σημίτη στο θέμα των κατεδαφίσεων

    16/10/2003 19:27:12

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου παρενέβησαν σήμερα στο θέμα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στην ανατολική Αττική. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός και η κ. Παπανδρέου αποφάσισαν να συγκροτηθεί ομάδα διαχείρισης έργου που θα ασχοληθεί άμεσα με το θέμα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων η οποία θα απαρτίζεται από στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, του υπουργείου Οικονομίας, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Η επιτροπή αυτή θα προχωρήσει άμεσα στην προώθηση όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και θα ανοίξει όλους τους φακέλους που υπάρχουν σχετικά με καταπατήσεις του αιγιαλού.Επίσης η ομάδα αυτή θα μελετήσει μία προς μία τις περιπτώσεις και θα προωθήσει την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων παράλληλα όπου διαπιστώσει ότι υπάρχει αλληλοκάλυψη με αποφάσεις διαφόρων υπηρεσιών (Νομαρχίας, Κτηματικής, Περιφέρειας κλπ), θα κάνει προτάσεις μέσα σε ένα μήνα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα αρμόδια υπουργεία για το τι είδους θεσμικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν (νομοθετικές ρυθμίσεις κλπ).

    [03] Σύνοδος Κορυφής-Συνομιλία Σημίτη με Μπλέρ και Ερντογάν

    16/10/2003 14:30:48

    Αρχισαν στις 11 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες οι εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Στη βασική ατζέντα των θεμάτων της συνόδου, που πραγματοποιείται από την ιταλική προεδρία, είναι το περιεχόμενο του πρώτου ευρωπαϊκού συντάγματος, η διαχείριση των εξωτερικών κοινοτικών συνόρων και η ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη διάρκεια σύντομης συνομιλίας που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλέρ έθιξε το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Οπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές ο κ.Σημίτης στη συνέχεια είχε ολιγόλεπτη συνομιλία και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

    Αντικείμενο των συζητήσεων με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ήταν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα θέματα που θα συζητηθούν στην Αθήνα κατά την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [Φώτο-651299]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 October 2003 - 20:30:09 UTC