Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς λύση το πρόβλημα με τα σκουπίδια
  • [02] ΔΟΕ: Ικανοποίηση για την πορεία των προγραμμάτων
  • [03] Τσοχατζόπουλος: Εξοδος από «Αρεταίειο
  • [04] Αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας
  • [05] Μέτρα για ειδικές ομάδες πληθυσμού
  • [06] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια
  • [07] Τσοχατζόπουλος: Εξοδος από «Αρεταίειο
  • [08] Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο - Μετανάστες - Πρόσφυγες - Equal.
  • [09] Ελληνική Τράπεζα-Επέκταση δικτύου στην Ελλάδα-Ομολογιακό δάνειο.

  • [01] Προς λύση το πρόβλημα με τα σκουπίδια

    23/10/2003 23:26:31

    Προς λύση οδεύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αποκομιδή των απορριμάτων, καθώς οι εγαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας των δήμων αποφάσισαν στη σημερινή τους συνέλευση να συμμορφωθούν με την απόφαση του Πρωτοδικείου, το οποίο αργά απόψε έκρινε την απεργιακή τους κινητοποίηση παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο απειλεί σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εργαζομένων με χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ για κάθε ημέρα παραβίασης της απόφασης και προσωπική κράτηση ενός μήνα, κατά των εκπροσώπων των εργαζομένων.

    [02] ΔΟΕ: Ικανοποίηση για την πορεία των προγραμμάτων

    23/10/2003 22:02:52

    Ικανοποιημένοι έμειναν από την πρόοδο των προγραμμάτων που αφορούν την Οργανωτική Επιτροπή οι τεχνοκράτες της ΔΟΕ, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στην έδρα της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Στο μικροσκόπιο των ''αθανάτων'' βρέθηκαν όλα τα προγράμματα που διαχειρίζεται η Οργανωτική Επιτροπή, καθώς στελέχη της εταιρίας, με πρώτο τον εντεταλμένο σύμβουλο Μάρτον Σίμιτσεκ, τους ενημέρωσαν με αναλυτικά στοιχεία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η συνάντηση για το θέμα της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ), καθώς για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες θα υπάρξει λίστα απαγορευμένων φαρμάκων.

    [03] Τσοχατζόπουλος: Εξοδος από «Αρεταίειο

    23/10/2003 22:00:29

    Εξιτήριο πήρε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, από το νοσοκομείο ''Αρεταίειο'', όπου νοσηλεύθηκε επί μια εβδομάδα. Κατά την έξοδό του ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι αισθάνεται ανανεωμένος ''αφού ξεπεράστηκε αυτή η φλεβική διαταραχή'' και επανέρχεται στην πλήρη φυσιολογική καθημερινή δράση.

    [04] Αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας

    23/10/2003 21:59:33

    Ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που έχει δομηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας προχωρούν στο υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.Σήμερα ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής, και ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, ανακοίνωσαν τέσσερις νέους θεσμούς που εισάγονται στο σύστημα και είναι ο προσωπικός γιατρός, ο προσωπικός νοσηλευτής, η ηλεκτρονική κάρτα υγείας και η πιστοποίηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται τα πολυιατρεία και οι κλινικές των νοσοκομείων του ΙΚΑ εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά την ψήφιση του νέου νόμου.Το Ινστιτούτο Ερευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας θα πιστοποιεί την καταλληλότητα των γιατρών, της ξενοδοχειακής υποδομής, του εξοπλισμού των ιατρείων, τη στελέχωσή τους και θα φροντίζει να τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών.Οι πιο ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις αφορούν τη σταδιακή ένταξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (το πολύ σε δύο χρόνια) όλων των νοσοκομειακών μονάδων του ΙΚΑ, οι οποίες θα μπουν στο σύστημα εφημερίας των υπόλοιπων νοσοκομείων, ενώ οι γιατροί που θα εργάζονται σε αυτές θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.Ενα άλλο στοιχείο που προβλέπεται από το νέο νόμο είναι ότι μέσα σε ένα εξάμηνο από την ψήφισή του οι γιατροί που υπηρετούν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα για τους ασφαλισμένους οι οποίοι εξετάζονται από τα εξωτερικά ιατρεία αυτών των νοσοκομείων.Επίσης, οι γιατροί που υπηρετούν τώρα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα έχουν δικαίωμα να γράφουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που νοσηλεύονται σε κάποια από τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο προσωπικός γιατρός είναι να υπηρετεί μόνιμα ή με σύμβαση σε Κέντρο Υγείας και να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, να ενημερώνει τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, να παρακολουθεί την υγεία του και να τον παραπέμπει σε άλλο γιατρό, εφόσον αυτό απαιτείται.

    [05] Μέτρα για ειδικές ομάδες πληθυσμού

    23/10/2003 21:57:58

    Ο προγραμματισμός των δράσεων και ο απολογισμός των μέτρων που έχουν ληφθεί για τους παλιννοστούντες, τη μουσουλμανική μειονότητα, τους μετανάστες και άλλες ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. τσιγγάνοι) έγινε σε σημερινή πολύωρη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Τηλέμαχος Χυτήρης, ανέφερε ότι εντός δεκαημέρου θα ανακοινωθεί από την ειδική διυπουργική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει μερικά προβλήματα που εκκρεμούν - γραφειοκρατικής κυρίως υφής - η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.Επίσης, είπε ότι θα υπάρξουν κέντρα ενημέρωσης και πληροφόρησης ειδικά για τους παλιννοστούντες στις περιφέρειες της Αττικής και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.Ο κ. Χυτήρης βεβαίωσε ότι όλες αυτές οι ομάδες αντιμετωπίζονται εν πλήρει ισοτιμία και ισοπολιτεία απολαμβάνοντας τις ίδιες ευκαιρίες με τους Ελληνες πολίτες. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε: -Τη μοριοδότηση (100 στα 600 μόρια) των παλιννοστούντων για να προσληφθούν ως μόνιμοι οπλίτες. -Την ποσόστωση του 0,5% προς τους μουσουλμάνους της μειονότητας για εισαγωγή στα ΑΕΙ που τώρα θα επεκταθεί και στα ΤΕΙ. -Χρηματοδοτήσεις για τα μισθώματα που καταβάλλουν οι παλιννοστούντες, για ολοκλήρωση υποδομών στους οικισμούς τους, για έκτακτες ανάγκες τους και για νεόδμητες κατοικίες. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χυτήρης δήλωσε ότι εξετάζεται σε θετική κατεύθυνση η εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας ως βοηθητικής στα νηπιαγωγεία και ως ξένης γλώσσας στα γυμνάσια και λύκεια της μειονότητας.Ανέφερε ακόμα, ότι το θέμα του μαθητή Οδ. Τσενάι δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη. Για το πρόβλημα με τη χορήγηση ''πράσινων καρτών'' είπε ότι θα εξεταστεί από τη διυπουργική. Ο κ. Χυτήρης διευκρίνισε ότι τα ειδικά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων συγκεκριμένων υπουργείων (π.χ. μουφτήδες, βακούφια, γλώσσα κ.α.) θα εξεταστούν κατ'αρχήν από αυτά.Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η διυπουργική θα εξετάσει άμεσα τα εξής θέματα: -Απόδοση ιθαγένειας-Εκδοση ειδικών δελτίων ταυτότητας για τους ομογενείς. -Προγράμματα στεγαστικής αποκατάστασης, απασχόλησης και κατάρτισης, εκπαίδευσης, κοινωνικής ένταξης, αθλητισμού και πολιτισμού καθώς και τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών.Σε ερώτηση εάν τα παραπάνω σχετίζονται με τις προσεχείς εκλογές ή μη, ο υφυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση ασκεί επί χρόνια μια τέτοια πολιτική, γι'αυτό και μπορεί σήμερα να επιδείξει τόσο πλούσιο έργο.

    [06] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια

    23/10/2003 21:36:35

    Ακολουθεί πίνακας με το κλείσιμο των δεικτών μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο, αλλά και την ποσοστιαία μεταβολή.

    Λονδίνο FTSE100 4.240,20 -45,40 -1,07%

    Φρανκφούρτη DAX30 3.497,14 +6,54 +0,18%

    Φρανκφούρτη Eurostoxx50 2.489,07 -20,90 -0,83%

    Παρίσι CAC40 3.264,29 -38,41 -1,17%

    Ζυρίχη SMI 5.123,00 -53,60 -1,04%

    [07] Τσοχατζόπουλος: Εξοδος από «Αρεταίειο

    23/10/2003 19:07:52

    Εξιτήριο πήρε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, από το νοσοκομείο ''Αρεταίειο'', όπου νοσηλεύθηκε επί μια εβδομάδα. Κατά την έξοδό του ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι αισθάνεται ανανεωμένος ''αφού ξεπεράστηκε αυτή η φλεβική διαταραχή'' και επανέρχοται στην πλήρη φυσιολογική καθημερινή δράση.

    [08] Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο - Μετανάστες - Πρόσφυγες - Equal.

    23/10/2003 17:56:24

    Ειδήσεις από μέσα ενημέρωσης και κυρίως δημοσιεύματα από εφημερίδες που αφορούν τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες που ανανεώνονται σε καθημερινή βάση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η ιντερνετική πύλη www.migrantsingreece.org, που λειτουργεί στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος Equal-Forum για την Κοινωνική Συνοχή.

    Στο Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη ιντερνετική πύλη, οι ειδήσεις είναι διαθέσιμες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους δημοσιογράφους αλλά και για όσους ασχολούνται με θέματα οικονομικών μεταναστών και προσφύγων.

    Επίσης υπάρχει ένας πλήρης πρακτικός οδηγός για τις ενώσεις και τις κοινότητες μεταναστών που υπάρχουν Ελλάδα με διευθύνσεις τηλέφωνα και πρόσωπα με τα οποία μπορεί να επικοινωνήσει ο ενδιαφερόμενος καθώς και κατάλογος με όλα τα ελληνικά και ξενόγλωσσα ΜΜΕ στην χώρα μας. Το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο φιλοξενεί και τον κατάλογο των εκδηλώσεων που ενδιαφέρουν τους μετανάστες ή διοργανώνονται από τους ίδιους.

    Επίσης υπάρχουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα (χώρα προέλευσης, αριθμός αιτήσεων για άδεια παραμονής κλπ) καθώς και ένας οδηγός στον οποίο περιλαμβάνεται η Νομοθεσία για την παραμονή αλλοδαπών στην χώρα μας (καθώς και διεθνείς συμφωνίες, ευρωπαϊκοί νόμοι κλπ).

    Το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη που είναι υπεύθυνο για την λειτουργία του κόμβου συγκαταλέγεται μεταξύ των 24 εταίρων της Αναπτυξιακής Σύμπραξης που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου Forum για την Κοινωνική Συνοχή στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal.

    [09] Ελληνική Τράπεζα-Επέκταση δικτύου στην Ελλάδα-Ομολογιακό δάνειο.

    23/10/2003 17:17:58

    Την περαιτέρω δυναμική επέκταση του δικτύου καταστημάτων και δραστηριοτήτων της στην εγχώρια τραπεζική αγορά σχεδιάζει η Ελληνική Τράπεζα, ένας από τους σημαντικότερους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Κύπρου, που συμπληρώνει πέντε χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.

    Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα Γεώργιος Παναγιώτου, στο πλαίσιο αυτό η τράπεζα θα ανοίξει εννέα ακόμη καταστήματα μέχρι και το 2004, οπότε το δίκτυο της θα αριθμεί 25 καταστήματα, από 16 που είναι σήμερα. Παράλληλα η τράπεζα επεκτείνει την παρουσία και στον τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων -ήδη δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- ενώ δίνει έμφαση και στην λιανική τραπεζική και ειδικότερα στην στεγαστική πίστη.

    Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε εξάλλου την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ.ευρώ στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, πλήρους εξασφάλισης, με κυμαινόμενο επιτόκιο τριετούς διάρκειας. Σκοπός της έκδοσης είναι να καλυφθούν οι ανάγκες περαιτέρω επέκτασης της τράπεζας στην ελληνική αγορά.

    Η Ελληνική Τράπεζα διαθέτει 100 καταστήματα στην Κύπρο, 1.800 στελέχη, 17 θυγατρικές εταιρίες και Γραφεία Αντιπροσωπείας στην Μεγάλη Βρετανία, τη Νότιο Αφρική και τη Ρωσία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 October 2003 - 20:30:15 UTC