Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απειλή για τη δημόσια υγεία οι τόνοι σκουπιδιών
  • [02] Κ.Σκανδαλίδης για μερική απασχόληση στο Δημόσιο
  • [03] Συνάντηση Σημίτη με Οσβαλντ για Ολυμπιάδα
  • [04] Χανιά-Υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών
  • [05] Χριστοδουλάκης για αποκρατικοποιήσεις και απεργίες
  • [06] Επετράπη ο απόπλους.
  • [07] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι πανεπιστημιακοί

  • [01] Απειλή για τη δημόσια υγεία οι τόνοι σκουπιδιών

    24/10/2003 14:25:59

    Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί εξω απο τον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων,παρά τη χθεσινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου να κρίνει παράνομες και καταχρηστικές τις κινητοποιήσεις τους.

    Το δικαστήριο προβλέπει πρόστιμο 2.000 ευρώ κατά των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων για κάθε ημέρα παραβίασης της απόφασης και προσωπική κράτηση ενός μήνα, ωστόσο απο την πλευρά τους οι απεργοί δηλώνουν πως η απόφαση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς κήρυξαν νέα 24ωρη απεργία σήμερα με νέα αιτήματα και 48ωρη για το Σαββατοκύριακο.

    Το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης από τη Θεσσαλονίκη,χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους απεργούς, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευθεί στους δρόμους.Κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά τους, ενω δήλωσε οτι το πρωί ο εισαγγελέας άσκησε αυτεπάγγελτα δίωξη για θέματα που αφορούν πιθανές συνέπειες στη δημόσια υγεία.

    Ο υπουργός πάντως δεσμεύτηκε ότι από την Τετάρτη η κυβέρνηση θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσει με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ, για τον Κώδικα και για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

    Ακαρπη όμως απέβη η πρωτοβουλία της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΝΑ προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της απεργίας.

    Η κ.Μπακογιάννη με δηλώσεις της τόνισε ''πως η Ελλάδα δεν είναι ζούγκλα'' και πως η κυβέρνηση οπως και οι εργαζόμενοι καλούνται να εφαρμόσουν το ταχύτερο δυνατον τη δικαστική απόφαση. Για το σκοπό αυτό κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

    Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποιούν αύριο γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν εκ νέου για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    [Φώτο-655106]

    [02] Κ.Σκανδαλίδης για μερική απασχόληση στο Δημόσιο

    24/10/2003 14:25:43

    Το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η υλοποίηση του νόμου για τη μερική απασχόληση και τις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα στο δημόσιο, ενώ μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να κατατεθούν τα επιχειρησιακά σχέδια για προσλήψεις με μερική απασχόληση, από τους φορείς του δημοσίου προς τα αντίστοιχα όργανα για τα Τοπικά Σύμφωνα.

    Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ) Κώστας Σκανδαλίδης στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Μερική απασχόληση και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα.

    Ο υπουργούς διαβεβαίωσε τους νομάρχες, τους δημάρχους και τους εκπρόσωπους των φορέων που συμμετείχαν στην ημερίδα ότι είναι εξασφαλισμένα τα κονδύλια για την πρόσληψη με μερική απασχόληση 20.000-25.000 ατόμων.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η εφαρμογή του νόμου για τη μερική απασχόληση στο δημόσιο είναι υπόθεση πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση και εξήγησε σε δημάρχους, νομάρχες και εκπροσώπους των φορέων τα στοιχεία που αφορούν την εγκύκλιο και την κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων και προγραμματικών συμβάσεων για τις προσλήψεις.

    Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος τόνισε ότι θα υπάρξει εξειδίκευση, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν όσοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα προγράμματα μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες τους. Παράλληλα είπε ότι θα δοθεί βοήθεια στους φορείς για να μπορέσουν να καταθέσουν εγκαίρως τις προτάσεις.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ανεργίας. ''Αν τώρα δίνουμε φρούδες ελπίδες στα παιδιά που προσλαμβάνουμε για λίγους μήνες, τα εκπαιδεύουμε και μετά τα απολύουμε, τότε με συγχωρείτε αυτό είναι μια πολιτική εξαπάτηση. Καταπατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια'', είπε ο κ. Ψωμιάδης.

    Σε ερώτηση αν θα πάρει μέρος στα προγράμματα της μερικής απασχόλησης, δήλωσε ότι εκφράζει το θεσμό της νομαρχίας και ως νομάρχης είναι υποχρεωμένος να πειθαρχεί και να εφαρμόζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

    [Φώτο-651789]

    [03] Συνάντηση Σημίτη με Οσβαλντ για Ολυμπιάδα

    24/10/2003 13:31:33

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το πρωϊ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντενις Οσβαλντ μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που πραγματοποίησε κλιμάκιο των ''Αθανάτων'' στην Αθήνα για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και η πρόεδρος της ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου εξετάστηκε όλο το φάσμα της προετοιμασίας επι τροχάδην, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα τρία πλέον γνωστά έργα που προβληματίζουν τη ΔΟΕ δηλαδή το ΟΑΚΑ, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και το τράμ.

    Μετά τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός με τη σειρά του διαβεβαίωσε τον κ. Οσβαλντ οτι και τα τρία έργα θα είναι έτοιμα εγκαίρως κάτι που ικανοποίησε τον Ελβετό αξιωματούχο της ΔΟΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας επισήμανε οτι όλα τα προβλήματα έχουν εξαλειφθεί και πως τα έργα ΟΑΚΑ, Προαστιακός και Τράμ θα παραδοθούν στην ώρα τους.

    Επίσης, ο κ. Βενιζέλος είπε οτι ο κ. Οσβαλντ ενημερώθηκε απο τον πρωθυπουργό για το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου και με το οποίο θα ρυθμίζονται όλες οι εκκρεμότητες της Ολυμπιακής προετοιμασίας ενώ πρόσθεσε οτι μετά τις εθνικές εκλογές το Μάϊο θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της πόλης κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Σε σχετική ερώτηση για το θέμα των εκλογών ο κ. Βενιζέλος είπε οτι ο κ. Οσβαλντ γνωρίζει πολύ καλά οτι οι εκλογές δεν θα εμποδίζουν την Ολυμπιακή προετοιμασία καθώς για την κυβέρνηση οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν εθνικό θέμα αλλά και μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουν σε όλο τον κόσμο τη σύγχρονη Ελλάδα.

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος είπε οτι, απο Μάϊο έως Αύγουστο είναι ένα πολύ κρίσιμο διάστημα για την προετοιμασία και πρόσθεσε χαρακτηριστικά οτι αν δεν τελειώσουν οι Αγώνες δεν θα ησυχάσουμε.

    [Φώτο-655079]

    [04] Χανιά-Υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών

    24/10/2003 12:32:35

    Συνεχίζονται, μέχρι αυτή την ώρα οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων από όλη την Κρήτη προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στο Δήμο Μουσούρων.

    Απο νωρίς το πρωί στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν και πυροσβεστικά αεροσκάφη πού επιχειρούν κατάσβεση σε περιοχές πού είναι αδύνατη η προσέγγιση των πυροσβεστικών οχημάτων και των πεζοπόρων τμηματων.

    Το συντονισμό του έργου της κατάσβεσης έχει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος, ο οποίος με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές συντονίζει την όλη προσπάθεια.

    Ο Νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβακης χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική, και απέδωσε την πυρκαγιά στην συνήθεια βοσκών να καίνε χόρτα αυτή την περίοδο.

    Σύμφωνα με τον Νομάρχη Χανίων η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απεσόβησε τα χειρότερα αφού όπως φαίνεται ο απολογισμός θα είναι τραγικός όσο αφορά εκτάσεις και καλλιέργειες, ωστόσο στην Περιοχή του Δήμου Μουσούρων δεν κάηκαν σπίτια παρά το γεγονός ότι οι φλόγες έφθασαν μέχρι τις αυλές.

    Αυτη την ωρα φαινεται ότι η φωτια είναι σε υφεση όμως οι προσπαθειες των πυροσβεστών συνεχίζονται ώστε να τεθει υπο ελεγχο μεχρι το μεσημερι. Ο κύριος Κατσανεβακης επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι στην χθεσινή πυρκαγιά στην Εξώπολη του δήμου Γεωργιούπολης,υπέστησαν ζημιές περίπου 10 σπίτια, ενώ οι φλόγες έζωσαν και γεωργικά μηχανήματα.

    Το πρωί στο νόμο Χανίων εκδηλώθηκε μια ακόμη πυρκαγιά στην Γραμβούσα Κισάμου καίγοντας κυρίως χορτολιβαδικες εκτάσεις σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές.

    [Φώτο-654930]

    [05] Χριστοδουλάκης για αποκρατικοποιήσεις και απεργίες

    24/10/2003 12:21:10

    Στο ποσό των 2,6 δισ ευρώ έφθασαν οι εισπράξεις του δημοσίου από τις αποκρατικοποιήσεις (1,7% του ΑΕΠ), που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του ποσού αυτού ο υπουργός διευκρίνισε ότι όλα τα έσοδα που εισπράχθηκαν από μετοχοποίηση της Εθνικής Τράπεζας πάνε αποκλειστικά για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

    Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ποσών που εισπράχθηκαν από άλλες αποκρατικοποιήσεις ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις άλλα ποσά χρησιμοποιήθηκαν για τη μείωση του δημοσίου χρέους και άλλα για την κάλυψη των ελλειμμάτων ασφαλιστικών ταμείων.

    Το κράτος, πρόσθεσε , έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τις συντάξεις και να καλύπτει ελλείμματα ασφαλιστικών ταμείων. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους ασφαλισμένους να έχουν προβλήματα με τις συντάξεις τους, πρόσθεσε ο υπουργός.

    Σε άλλες πάλι περιπτώσεις τα ποσά που εισπράττονται χρησιμοποιούνται ή θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της εταιρίας. Για παράδειγμα τα ποσά που θα εισπραχθούν από τη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ θα διοχετευθούν για την ανάπτυξη της εταιρίας αυτής.

    Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο υπουργός είπε ότι θα μειωθεί το μετοχικό του κεφάλαιο. Επίσης θα διατεθεί στο 35% με ανοιχτό διαγωνισμό και σε ασφαλιστικά ταμεία, ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και θα διατηρηθεί για μια πενταετία η αυτονομία του Οργανισμού.

    Επίσης, το μάνατζμεντ θα είναι κοινής αποδοχής, ενώ θα διασφαλιστούν παράλληλα οι εργαζόμενοι.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφερόμενος στην τελευταία μετοχοποίηση της ΔΕΗ ολοκληρώθηκε το σχέδιο που είχε καταρτιστεί το 2000. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τις μετοχές της ΔΕΗ, εντονότατη τη χαρακτήρισε ο υπουργός, απο νέους επενδυτές. Η ΔΕΗ θα διατηρήσει με τον τρόπο αυτό την ενιαία υπόστασή της. Εξάλλου, για την εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ είπε οτι ολοκληρώνεται η αξιολόγηση προσφορών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διαπραγμάτευση με την ισπανική εταιρία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.

    Η μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ πρέπει να κατοχυρώνει το νέο σχήμα, είπε ο υπουργός, ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον οποιοδήποτε "ρίσκο" εταιρικού τύπου.

    Αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις ο υπουργός δήλωσε οτι η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει όλα τα μισθολόγια στο δημόσιο τομέα και πιστεύει ότι αυτά ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των εργαζομένων.

    [Φώτο-645303]

    [06] Επετράπη ο απόπλους.

    24/10/2003 08:20:41

    Επετράπη από τις 07.00 σήμερα ο απόπλους όλων των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων από τον Πειραιά και τη Ραφήνα για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

    [07] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι πανεπιστημιακοί

    23/10/2003 23:33:32

    Οι εκπρόσωποι των καθηγητών, αποφάσισαν απόψε μετά από πολύωρη συνεδρίασή τους να προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των σχολών τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Οι καθηγητές παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισαν βελτιωμένη και προς θετική κατεύθυνση την πρόταση που τους έκανε ο υπουργός Οικονομίας για αυξήσεις πάνω από 8% στις αποδοχές και στα επιδόματά τους, αποφάσισαν να μη σταματήσουν τις απεργίες, καθώς τώρα προτάσσουν την αύξηση των χρηματοδοτήσεων στα Πανεπιστήμια αλλά και των έκτακτων επιχορηγήσεσων σ' αυτά για το τρέχον και το επόμενο έτος. Μάλιστα αποφάσισαν να ζητήσουν άμεσα συνάντηση, εκ νέου με τον υπουργό Οικονομίας για να του θέσουν και πάλι υπόψιν τα αιτήματά τους, ενώ συγχρόνως ζητούν και την παρέμβαση του πρωθυπουργού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 October 2003 - 11:30:15 UTC