Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαντωνίου: Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [02] Eurobank- Η αποχώρηση της Deutsche Bank δεν επηρεάζει τα κέρδη.
  • [03] Αττική Οδός:Παράδοση την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου
  • [04] Συνάντηση Σημίτη - Σκανδαλίδη.
  • [05] Εκρηκτικός μηχανισμός-Σίτι Μπανκ-Ερευνες.
  • [06] Μείον 3 βαθμοί στο Νευροκόπι.
  • [07] Δήμος Αθηναίων:Προγράμματα κατάρτισης ανέργων.
  • [08] Κομοτηνή:Απαγχονίστηκε ζευγάρι ανηλίκων.

  • [01] Παπαντωνίου: Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    12/11/2003 22:19:06

    Εφ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Παπαντωνίου υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ασκεί πολιτική φιλίας προς τη γείτονα υποστηρίζοντας τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Ταυτόχρονα όμως διατηρεί σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και εγρήγορσης τις Ένοπλες Δυνάμεις της καθώς η Τουρκία δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του Ελσίνκι για επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου βάσει του σχεδίου Ανάν και για άρση των μονομερών διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.

    Ο κ. Παπαντωνίου παρατήρησε ότι στην Τουρκία επικρατεί μια ρευστή κατάσταση. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία φαίνεται να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και από την άλλη το στρατιωτικό και γραφειοκρατικό κατεστημένο το οποίο ανθίσταται σε αυτή την προοπτική. Είναι πολύ νωρίς να αξιολογήσουμε τη στάση της γείτονος ενόψει του 2004 οπότε θα κριθεί η υποψηφιότητά της, πρόσθεσε.

    Επίσης διευκρίνισε ότι η μη διεξαγωγή των ασκήσεων ''Νικηφόρος Τοξότης'' στην Κύπρο οφείλεται σε πολιτικούς παράγοντες που άπτονται στην ευαίσθητη φάση που διανύει το Κυπριακό ενόψει των εκλογών στα Κατεχόμενα. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, ανταποκρίθηκε θετικά στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην διεξάγει τις ασκήσεις της, για να απέχει από κινήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικές από τις πολιτικές δυνάμεις. Πάντως συμπλήρωσε, η κυπριακή ηγεσία δέχθηκε την απόφαση χωρίς επιφύλαξη. Για τους πυραύλους S-300 είπε ότι έχουν πρόβλημα συντήρησης αλλά πολύ σύντομα θα είναι λειτουργικοί.

    Για το θέμα των αεροδιαδρόμων είπε ότι οι συζητήσεις εξελίσσονται και η υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων θα πρέπει να συμβαδίζουν με τα εθνικά συμφέροντα και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

    [02] Eurobank- Η αποχώρηση της Deutsche Bank δεν επηρεάζει τα κέρδη.

    12/11/2003 16:04:01

    Στη γενικότερη επιχειρηματική στρατηγική της που προβλέπει αποχώρηση από μειοψηφικές της συμμετοχές σε εισηγμένες εταιρίες εντός κι εκτός Γερμανίας, εντάσσεται η σημερινή ανακοίνωση της Deutsche Bank να διαθέσει το πακέτο μετοχών 9,3% που κατέχει στην EFG Eurobank Ergasias.

    Ειδικότερα, όπως τονίζεται σε επιστολή της Deutsche Bank προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, η απόφαση αυτήν δεν συνδέεται με την εμπιστοσύνη της γερμανικής τράπεζας προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, του χρηματοπιστωτισκού συστήματος αλλά και της ίδιας της Eurobank.

    Εξάλλου η αποχώρηση της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας από το μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank δεν αναμένεται να επηρεάσει τη γενικότερη συνεργασία των δύο τραπεζών που έχει αναπτυχθεί, ειδικότερα στον τομέα των ακινήτων (real estate).

    Με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας αύριο (το μεγαλύτερο μέρος από το ''πακέτο'' του 9,3% θα διατεθεί σε ξένους θεσμικούς) αυξάνεται η μετοχική βάση της Eurobank, καθώς και το free float (ελεύθερη διασπορά), ενώ δεν θα επηρεαστεί η κερδοφορία της ελληνικής τράπεζας ούτε η μερισματική της απόδοση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τράπεζας.

    Η διάθεση των 29,2 εκατ. μετοχών της Eurobank που κατέχει η γερμανική τράπεζα και που αντιστοιχούν σε ποσοστό 9,3% του μετοχικού κεφαλαίου, ξεκίνησε σήμερα και θα πραγματοποιηθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (accelerated book building).

    Η γερμανική τράπεζα εκτιμάται ότι θα αποκομίσει κέρδη από την ρευστοποίηση της συμμετοχής της στην Eurobank, καθώς η τιμή κτήσης ανά μετοχή ήταν 10 ευρώ, ενω η τιμή πώλησης/μετοχή θα διαμορφωθεί μεταξύ 13 και 14 ευρώ. Η στρατηγική συμμαχία των δύο τραπεζών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1998.

    [03] Αττική Οδός:Παράδοση την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου

    12/11/2003 15:48:19

    Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου παραδίδεται στην κυκλοφορία και το υπόλοιπο τμήμα της Αττικής Οδού από τον κόμβο Μεταμόρφωσης στην εθνική Αθηνών-Λαμίας μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας. Το τμήμα αυτό μήκους 26 χλμ. με 6 ανισσόπεδους κόμβους θα διασχίζει το Μενίδι, το Ζεφύρι, τα Ανω Λιόσια, τον Ασπρόπυργο και το νότιο τμήμα της Μάνδρας.

    Θα απομένει ένα μικρό τμήμα περίπου τριών χιλιόμετρων από τον κόμβο της Αγίας Παρασκευής μέχρι την Δουκίσης Πλακεντίας , το οποίο θα λειτουργήσει σε συνδιασμό με τον νέο κόμβο του Σταυρού τον προσεχή Ιούνιο.Ουσιαστικά όμως η Αττική Οδός από τις 2 Δεκεμβρίου θα είναι σε πλήρη λειτουργία αφού και τώρα το συγκεκριμένο τμήμα χρησιμοποιείται έστω και με λιγότερες λωρίδες.

    Εγκυρη πηγή του ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρίνιζε σε σχέση με τα διόδια της Αττικής Οδού, ότι σε καμία περίπτωση η τιμή τους δεν πρόκειται να φτάσει στο ανώτατο προβλεπόμενο όριο από την συμβαση για όσους βεβαια χρησιμοποιούν όλο το μηκος της. Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν και ρυθμίσεις στα σημερινά διοδια της Ελευσίνας για να πληρώνουν το αντίτιμο είτε συμβατικά είτε ηλεκτρονικά (e-pass) όσοι οδηγοί επιθυμούν να κατευθυνθούν από την Εθνική Οδο στην Αττική Οδο για τα βόρεια προάστια και το αεροδρόμιο. Πιθανώς θα επιτραπεί στην κοινοπραξία της Αττικής Οδού να λειτουργήσει γκισέ στα διόδια της Ελευσίνας για όσούς κατευθύνονται από την Εθνική στην Αττική Οδό ενώ ενδεχεται να υπάρχει συμβατοτητα στο ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων για όσους θέλουν να χρησιμοποιησουν το ίδιο συστημα και στην Αττική και στην Εθνική Οδό.

    [04] Συνάντηση Σημίτη - Σκανδαλίδη.

    12/11/2003 15:48:11

    Τα θέματα της περιφερειακής συγκρότησης και του εκλογικού νόμου συζητήθηκαν στη δίωρη συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Οπως δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης, στη συνάντηση αποφασίστηκε η τελική μορφή που θα πάρουν οι προτάσεις για τα θέματα αυτά που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στα αρμόδια όργανα.

    Ειδικότερα, αύριο θα συζητηθεί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ το θέμα της θεσμικής και διοικητικής συγκρότησης της περιφέρειας, παρουσία υπουργών και στελεχών του κόμματος και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, στο Εκτελεστικό Γραφείο ο υπουργός θα παρουσιάσει τις βασικές γραμμές του εκλογικού νόμου, ενώ την Παρασκευή θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα και πάλι τον εκλογικό νόμο.

    [05] Εκρηκτικός μηχανισμός-Σίτι Μπανκ-Ερευνες.

    12/11/2003 15:47:27

    Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους αξιωματικούς της Αστυνομίας η τοποθέτηση της βόμβας που εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη χθες το βράδυ, έξω απο το υποκατάστημα της Σίτι Μπανκ, στου Ζωγράφου.

    Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να υπάρξουν και άλλες ανάλογες ενέργειες, καθώς πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τη ''17 Νοέμβρη'' και υπάρχει το θέμα των επτά που συνελήφθησαν στα επεισόδια της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιούνιο.

    Παρ'όλα αυτά, αρμόδιος αξιωματικός δήλωσε ότι δεν εκτιμάται πως η χθεσινή ενέργεια αποτελεί συνέχεια του παρελθόντος, έστω και αν χρησιμοποίησε ένα όνομα που έχει χρησιμοποιηθεί και πριν απο πολλά χρόνια.

    Συγκεκριμένα, ο άγνωστος που προειδοποίησε με τηλεφώνημα για βόμβα στην "Ελευθεροτυπία", είπε ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση ''Χρήστος Κασσίμης''. Το όνομα του Χρήστου Κασσίμη, ο οποίος θεωρείται απο τους ιδρυτές του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα και σκοτώθηκε στη συμπλοκή της AEG το 1977 στου Ρέντη, έχει χρησιμοποιηθεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους μέχρι το 1987.

    Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε ως ΕΛΑ-Χρήστος Κασσίμης, ως επαναστατική ομάδα διεθνιστικής αλληλεγγύης "Χρήστος Κασσίμης" και ως Επαναστατική Οργάνωση Χρήστος Κασσίμης, που όλες φέρονται ως παρακλάδια του ΕΛΑ και είχαν δραστηριοποιηθεί με εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις, μία εκ των οποίων ήταν και στο αγαλμα του Τρούμαν το 1986.

    Οι αρμόδιοι εκφράζουν την άποψη ότι δεν υπάρχει καμία σχέση της τότε ομάδας με αυτούς που πραγματοποίησαν τη χθεσινή βομβιστική απόπειρα γιατί οι παλιοί ή έχουν σκοτωθεί ή βρίσκονται ήδη κατηγορούμενοι, ενώ επίσης στη συνδεσμολογία της βόμβας δεν υπάρχει καμία σχέση με τις παλιές.

    Πιθανολογείται ότι το όνομα το χρησιμοποίησαν απλώς για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και ότι ούτε η χθεσινή βόμβα ούτε οι άλλες δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου και τον Ιούλιο στα δικαστήρια της Ευελπίδων και στην ΑΛΙΚΟ, στην οδό Μιχαλακοπούλου από άλλες οργανώσεις αποτελούν συγκροτημένη προσπάθεια αναβίωσης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

    Η χθεσινή βόμβα αποτελείτο απο τρία μασούρια δυναμίτιδας, πυροκροτητή, 9βολτη μπαταρία, καλώδια και επιτραπέζιο ρολόι. Η εξουδετέρωση έγινε 15 λεπτά μετά το χρονικό διάστημα που έδωσε ο άγνωστος, ο οποίος τηλεφώνησε για την έκρηξη. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν ο μηχανισμός να μην μπορούσε να εκραγεί απο μόνος του είτε λόγω λάθους στη συνδεσμολογία, είτε κάποιας άλλης αστοχίας ή επειδή πιθανόν οι δράστες να μην ήθελαν να γίνει η έκρηξη. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να εξακριβωθεί δεδομένου ότι απο την ελεγχόμενη έκρηξη έχει διαλυθεί ο μηχανισμός και δεν μπορεί να διαπιστωθεί αν ήταν σωστά συνδεδεμένος.

    [06] Μείον 3 βαθμοί στο Νευροκόπι.

    12/11/2003 15:46:04

    Η πιο κρύα μέρα του Νοεμβρίου ήταν η σημερινή, στο μεγαλύτερο τμήμα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το θερμόμετρο τις πρωινές ώρες έδειξε -3 βαθμούς στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου, ενώ έπεσε ψιλό χιόνι στο Φαλακρό όρος και στις κορυφές των γύρω βουνών.

    Εξάλλου, χαμηλές ήταν οι θερμοκρασίες ακόμα και μέσα στις πόλεις της βορειανατολικής Ελλάδας και κυμαίνονταν από 3 έως 10 βαθμούς.

    Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν κανονικά όλα τα θαλάσσια δρομολόγια με φέρι-μπόουτ και υδροπτέρυγα από Καβάλα για Πρίνο και από Κεραμωτή για Θάσο και αντίστροφα.

    [07] Δήμος Αθηναίων:Προγράμματα κατάρτισης ανέργων.

    12/11/2003 15:45:13

    Ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «Αναπτυξιακή Σύμπραξη για την Κυκλική Εργασία, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal, ξεκινά το Κέντρο Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων (ΚΑΕ), με τη διοργάνωση δύο σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης, ένα στον κλάδο του τουρισμού και ένα στον κλάδο της επεξεργασίας τροφίμων.

    Τα δύο σεμινάρια, στα οποία θα συμμετάσχουν συνολικά 50 άτομα, πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στο Νοέμβριο και οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου.

    Το πρώτο σεμινάριο που αφορά τον κλάδο της επεξεργασίας τροφίμων με τίτλο «Διοικητικές δεξιότητες εργοδηγών, απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 18-45 ετών, με απολυτήριο λυκείου. Το δεύτερο σεμινάριο, που αφορά τον κλάδο του τουρισμού με τίτλο «Ποιοτική Εξυπηρέτηση Πελατών Επισιτιστικών Τμημάτων Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Εστιατορική απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 18-35 ετών, με απολυτήριο λυκείου ή πτυχίο από τουριστικές σχολές. Θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που είναι καλοί γνώστες της αγγλικής και της γερμανικής γλώσσας.

    Υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση του προγράμματος είναι το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΔΕΛΤΑ. Μεταξύ άλλων φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι επίσης δύο μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις: η GRECOTEL που δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού και η ΔΕΛΤΑ Βιομηχανία Παγωτού ΑΕ που δραστηριοποιείται στον κλάδο της επεξεργασίας τροφίμων. Οι επιχειρήσεις αυτές θα εφαρμόσουν πιλοτικά το μοντέλο της «Κυκλικής Εργασίας. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης των δικών τους στελεχών, οι δύο εταιρείες θα καλύψουν τις κενές θέσεις για όσο διάστημα διαρκέσει η συνεχιζόμενη εκπαίδευση, με τους καταρτιζόμενους ανέργους που θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ: 210-8258500.

    [08] Κομοτηνή:Απαγχονίστηκε ζευγάρι ανηλίκων.

    12/11/2003 15:44:58

    Απαγχονισμένα βρέθηκαν δυο ανήλικα παιδιά κοντά στην οδό Νικολάου Πλαστήρα της Κομοτηνής. Είναι ο Ρ.Μ. 17 χρόνων και η Χ.Ρ. 13 χρόνων. Οι δυο αυτόχειρες ανέβηκαν σε δέντρο - όπως εκτιμά η Αστυνομία- έκαναν δυο βρόχους και κρεμάστηκαν απο το ίδιο κλαδί με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο. Οι ανήλικοι είχαν παντρευτεί περίπου πριν από τρεις μήνες χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους και αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, εγκαταλείποντας το σπίτι τους σε συνοικισμό της Κομοτηνής.

    Οι γονείς τους, που είχαν ανησυχήσει για τη μακρόχρονη απουσία τους, πήγαν στην Αστυνομία της Κομοτηνής και δήλωσαν την εξαφάνιση των παιδιών τους. Χθες, όμως, αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά σε μια τραγωδία όταν είδαν κρεμασμένους τους δυο ανήλικους σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Είχαν αποφασίσει να μη χωρίσουν ακόμα και στο θάνατο.

    Απο τη διενέργεια νεκροψίας και νεκροτομής που διενεργήθηκε στο νομαρχιακό νοσοκομείο Κομοτηνής, προέκυψε πως ο θάνατος των δυο παιδιών επήλθε απο πνιγμό και δεν υπήρξε καμία αμφιβολία οτι επρόκειτο για αυτοκτονία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 November 2003 - 21:30:16 UTC