Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΓ ΠΑΣΟΚ: Προτάσεις για τον εκλογικό νόμο
  • [02] Σημίτης: Επιλογή νίκης
  • [03] Επίδοση απόφασης της Ιεραρχίας στον Πατριάρχη
  • [04] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
  • [05] Σύσκεψη για τη διοικητική αναδιάρθρωση
  • [06] ΝΔ:Εκτός ΚΟ ο Θ. Κατσίκης.
  • [07] Φωτιά σε πολυκατάστημα και σε σούπερ μάρκετ
  • [08] Συνελήφθη για δεύτερη φορά ο γιός του βουλευτή Θ. Κατσίκη.

  • [01] ΕΓ ΠΑΣΟΚ: Προτάσεις για τον εκλογικό νόμο

    13/11/2003 22:48:43

    Δύο νέες προτάσεις για τον εκλογικό νόμο παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, στη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ που ασχολήθηκε με το θέμα, η συζήτηση του οποίου θα ολοκληρωθεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Οπως ανέφερε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους η πρώτη πρόταση αφορά στην αύξηση κατά ένα του αριθμού των υποψηφίων βουλευτών στις περιφέρειες με τρεις έως έξι έδρες στις οποίες καθιερώνεται πλέον η δισταυρία έναντι της μονοσταυρίας που ισχύει σήμερα.

    Η πρόταση αυτή θα τεθεί υπόψη των κομμάτων προκειμένου αν υπάρξει συμφωνία να ισχύσει από τις εκλογές του 2004.

    Η δεύτερη πρόταση αφορά στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Ηδη υπήρξε συμφωνία στην κατάτμηση της Β' Αθηνών σε τρεις μικρότερες περιφέρειες. Στο θέμα αυτό όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες υπήρξαν αντιρρήσεις από τους κυρίους Κακλαμάνη και Γείτονα καθώς και την κ. Αποστολάκη για την κατάτμηση της Β' Αθηνών σε πέντε περιφέρειες ενώ θετική ήταν η στάση τους στη δημιουργία τριών περιφερειών. Επίσης και οι τρεις υποστήριξαν ότι στη Β' Αθηνών δεν τίθεται θέμα ανανέωσης καθώς τόσο ο αριθμός των εδρών όσο και το σύστημα σταυροδότησης επιτρέπουν μεγάλη ανανέωση κάθε φορά. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση το υπόλοιπο Αττικής θα χωριστεί σε δύο περιφέρειες ενώ εξετάζεται το σπάσιμο της Α' Θεσσαλονίκης επίσης σε δύο περιφέρειες.

    Για την Α' Θεσσαλονίκης η κ. Αράπογλου υποστήριξε ότι αν πρόκειται να υπάρξει κατάτμηση της περιφέρειας είναι προτιμότερο να δημιουργηθούν τρεις νέες περιφέρειες αντί για δύο όπως αναφέρεται στη σχετική πρόταση.

    Σύμφωνα επίσης με όσα ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης από την πρόταση εκλογικού νόμου που θα συζητηθεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουν απαλειφθεί δύο προτάσεις αυτή για την διπλή κάλπη και εκείνη για την λίστα των υποψηφίων βουλευτών.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε επίσης ότι ο νέος εκλογικός νόμος που προτείνεται είναι αναλογικότερος και δημοκρατικότερος καθώς προάγει την αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος ενώ παράλληλα εξασφαλίζει και την πολιτική σταθερότητα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στην πρόταση του εκλογικού νόμου η αναλογικότητα θα φτάνει στο 85% καθώς 260 έδρες θα διατίθενται με το σύστημα της απλής αναλογικής ενώ οι 40 έδρες που θα απομένουν θα διατίθενται στο πρώτο κόμμα .

    [02] Σημίτης: Επιλογή νίκης

    13/11/2003 21:24:33

    Το σύνθημα για την μεγάλη κινητοποίηση των στελεχών των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας απόψε στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του Κινήματος που έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρωθυπουργός συνδύασε το κάλεσμά του αυτό με σφοδρή επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και με αναφορές στις δημοσκοπήσεις, στην έλλειψη ενημέρωσης και στη μεγάλη αποχή που σημειώνεται κατά τις εκλογές.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές αλλά πρέπει να δώσει τη μάχη ενώ υπογράμμισε ότι η μεγάλη επιλογή που έχει τώρα το ΠΑΣΟΚ είναι η επιλογή της νίκης στις εκλογές του 2004.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την προσπάθειά του για νέα εκλογική νίκη στην ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, στην προβολή του προγράμματος για την επόμενη τετραετία και στην προσπάθεια αποκάλυψης του κρυφού προγράμματος και του διπλού προσώπου της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές τόνισε ότι κάθε αναμέτρηση είναι ένας μεγάλος, δύσκολος αλλά και ωραίος αγώνας και ότι αυτές οι εκλογές δεν διαφέρουν από όλες τις προηγούμενες. Το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε, θα μιλήσει στην προεκλογική περίοδο με θέσεις και πρόγραμμα αλλά ταυτόχρονα θα αναφερθεί και σε γεγονότα, πράξεις και συμπεριφορές που οφείλει να γνωρίζει ο λαός για να κρίνει πρόσωπα και πράγματα. Η πολιτική, τόνισε, δεν μπορεί να είναι μια άσκηση δημοσίων σχέσεων αλλά η αποκάλυψη της αλήθειας.

    Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Σημίτης τόνισε ότι θα προβληθεί η ακαταλληλότητα της δεξιάς και της ηγεσίας της για να κυβερνήσουν τη χώρα και οι απόψεις αυτές θα εκφραστούν τεκμηριωμένα και με παρρησία. Η πολιτική των πυροτεχνημάτων, όπως ανέφερε, είναι πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και είναι αυτή που θα την οδηγήσει και πάλι στην αντιπολίτευση.

    [03] Επίδοση απόφασης της Ιεραρχίας στον Πατριάρχη

    13/11/2003 20:11:20

    Την απόφαση της Ελλαδικής Εκκλησίας για τις Μητροπόλεις των λεγόμενων Νέων Χωρών επέδωσαν, σήμερα, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο οι Μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμων και Σπάρτης Ευστάθιος, οι οποίοι αποχώρησαν από το Φανάρι χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Οπως έγινε γνωστό από το Φανάρι, η απόφαση που υπερψήφισε η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα απασχολήσει τις επόμενες συνεδριάσεις της Συνόδου του Πατριαρχείου.

    [04] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

    13/11/2003 19:19:49

    Ακολουθεί πίνακας με το κλείσιμο των δεικτών μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο και την ποσοστιαία μεταβολή.

    Λονδίνο Fin.Times100 4.373,00 +1,80 +0,41%

    Φρανκφούρτη DAX-Index 3.765,59 +17,25 +0,48%

    Φρανκφούρτη EuroStoxx 50 2.636,78 +9,63 +0,35%

    Παρίσι CAC-40 3.412,55 +1,50% +0,38%

    Ζυρίχη SMI 5.325,90 +55,30 +1,03%

    [05] Σύσκεψη για τη διοικητική αναδιάρθρωση

    13/11/2003 17:00:14

    Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και θέματα αυτοδιοίκησης συζητήθηκαν σήμερα στην τετράωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και στην οποία πήραν μέρος το σύνολο σχεδόν του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και πολλά στελέχη του Κινήματος. Οπως δήλωσε μετά την συνεδρίαση ο κ. Σημίτης, η απόφαση που ελήφθη είναι να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για το νέο σύστημα διοίκησης, καθώς και για το θέμα της περιφερειακής συγκρότησης. Για όλα αυτά πάντως, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές. Οπως προκύπτει απο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ στρέφονται προς την δημιουργία αιρετού τρίτου βαθμού Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, η οποία θα συνυπάρχει με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

    [06] ΝΔ:Εκτός ΚΟ ο Θ. Κατσίκης.

    13/11/2003 15:36:48

    Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ "έθεσε εαυτόν" με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής και τον αρχηγό του κόμματός του ο βουλευτής υπολοίπου Αττικής Θόδωρος Κατσίκης.

    Ο κ. Κατσίκης δηλώνει ότι μετά και το δεύτερο κρούσμα με τη συμπεριφορά του γιού του Σόλωνα - αν και πιστεύει όπως λέει στην αθωότητά του - δεν επιθυμεί να θεωρηθεί ότι βλάπτει την εικόνα της ΝΔ.

    Ουσιαστικά ο κ. Κατσίκης παραμένει ως ανεξάρτητος βουλευτής μέχρι τις εκλογές, ενώ η Ρηγίλλης δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κατσίκης είχε και επικοινωνία με το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρη Σιούφα.

    Σημειώνεται οτι ο 22χρονος γιός του βουλευτή Σόλων συνελήφθη και οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα, καθώς χθές λίγο μετά τα μεσάνυχτα μαζί με τέσσερις συμφοιτητές του παρίσταναν τους αστυνομικούς και έκαναν ελέγχους σε ΙΧ αυτοκίνητα και λεωφορεία έξω από την ΕΡΤ στη λεωφόρο Μεσογείων.

    Πριν από λίγο καιρό ο Σόλων Κατσίκης είχε συλληφθεί στο κέντρο της Αθήνας μαζί με δυο Αλβανούς στην κατοχή ενός από τους οποίους βρέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

    Ο 22χρονος κατηγορήθηκε γιατί εκινείτο με το βουλευτικό αυτοκίνητο του πατέρα του το οποίο όμως είχε δώσει να οδηγεί στον έναν από τους δυο Αλβανούς που εκτός των άλλων δεν είχε δίπλωμα.

    [Φώτο-273577[

    [07] Φωτιά σε πολυκατάστημα και σε σούπερ μάρκετ

    13/11/2003 14:37:03

    Σημαντικές ζημιές προξένησε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 8.30 το πρωί στο κτίριο της Ενωσης 45 κατασκευαστών επίπλου στη λεωφόρο Αλίμου 45 στον Αλιμο.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε στον εκθεσιακό χώρο του τρίτου ορόφου και λόγω των εύφλεκτων υλικών απείλησε να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

    Επιτόπου έσπευσαν 12 οχήματα της Πυροσβεστικής με 36 πυροσβέστες οι οποίοι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά μετά από μια ώρα, αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις φλόγες και τα νερά στα διάφορα καταστήματα επίπλων είναι αρκετά μεγάλες.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν εξακριβωθεί. Οι εργαζόμενοι είπαν ότι δεν είχαν μπει ακόμη στο κτίριο γιατί πιάνουν δουλειά στις 9, ενώ ο νυχτοφύλακας αποδίδει την πυρκαγιά πιθανότατα σε κάποιο βραχυκύκλωμα.

    Ωστόσο, τα αίτια θα εξακριβωθούν από την έρευνα που διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    Μία ακόμη πυρκαγιά προκάλεσε πανικό γύρω στη 1 το μεσημέρι στην περιοχή γύρω από την πλατεία Μαβίλη. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο σούπερ μάρκετ Ατλάντικ στην οδό Δορυλαίου και τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής.

    Δημιουργήθηκε πανικός όμως στους πελάτες και στους εργαζόμενους των γραφείων του κτιρίου πάνω από το σούπερ μάρκετ, κυρίως επειδή δίπλα ακριβώς βρίσκεται και αντλία βενζίνης.

    Οπως διαπιστώθηκε η πυρκαγιά ξεκίνησε από χαρτόκουτα στον ακάλυπτο χώρο πίσω από το σούπερ μάρκετ.

    [08] Συνελήφθη για δεύτερη φορά ο γιός του βουλευτή Θ. Κατσίκη.

    13/11/2003 14:36:55

    Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα ο γιός του βουλευτή της ΝΔ Θόδωρου Κατσίκη, Σόλων, 22 ετών.

    Ο νεαρός συνελήφθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα μαζί με τέσσερις συμφοιτητές του από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας γιατί παρίσταναν τους αστυνομικούς και έκαναν ελέγχους σε ΙΧ αυτοκίνητα και λεωφορεία έξω από την ΕΡΤ στη λεωφόρο Μεσογείων.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για αντιποίηση αρχής.

    Πριν από λίγο καιρό ο Σόλων Κατσίκης είχε συλληφθεί στο κέντρο της Αθήνας μαζί με δυο Αλβανούς στην κατοχή ενός από τους οποίους βρέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

    Ο 22χρονος κατηγορήθηκε γιατί εκινείτο με το βουλευτικό αυτοκίνητο του πατέρα του το οποίο όμως είχε δώσει να οδηγεί στον έναν από τους δυο Αλβανούς που εκτός των άλλων δεν είχε δίπλωμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 November 2003 - 21:30:21 UTC