Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Τ.Παπαδόπουλου στην "Καθημερινή"
  • [02] Θεσσαλονίκη:Ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο δέμα
  • [03] Τεταμένη η κατάσταση στη Γεωργία

  • [01] Συνέντευξη Τ.Παπαδόπουλου στην "Καθημερινή"

    23/11/2003 12:02:39

    Η αδιαλλαξία της Τουρκίας και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια δεν δημιουργούν προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην EΕ, την 1η Μαΐου 2004. Αυτό εκτιμά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής σημειώνοντας ότι οι πρόνοιες του σχεδίου Aνάν επιβάλλουν ουσιαστικώς συμφωνία έως την 1η Μαρτίου. Ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την Αθήνα, την ερχόμενη Τρίτη, 25 Νοεμβρίου εκτιμά επίσης ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν έχει ταυτισθεί με την άποψη των στρατιωτικών στο Κυπριακό, «ίσως για να πετύχει τη συνεργασία τους σε άλλα θέματα.

    Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στην ιδιαίτερη σοβαρότητα του προβλήματος των εποίκων, όχι μόνο σχετικώς με τις «εκλογές του Δεκεμβρίου στην κατεχόμενη Κύπρο, αλλά και σε συνάρτηση με το δημοψήφισμα που θα ακολουθήσει την ανακοίνωση μιας συμφωνίας λύσης.

    Ως προς το θέμα των διαπραγματεύσεων για την ασφάλεια μιας ενοποιημένης νήσου, ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε και επιμένει ότι τη συμφωνία θα πρέπει να εγγυηθεί όχι ο κατοχικός ηγέτης κ. Pαούφ Nτενκτάς, αλλά μια απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου. Με τη θέση αυτή του κ. Παπαδόπουλου είχαν συμφωνήσει στη Xάγη οι ξένοι διαμεσολαβητές, αλλά απερρίφθη από την τουρκική πλευρά.

    Στο μεταξύ όλο το παρασκήνιο της απόφασης για την μη έλευση των ρωσικών πυραύλων Ες- 300 στην Κύπρο αποκαλύπτει για πρώτη φορά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδη, σε συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, ''Αμύνεσθαι Περι Πάτρης'', που θα μεταδοθεί σήμερα.

    Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι υπήρξαν πιέσεις και υποδείξεις από ξένους πρέσβεις ότι αν έρχονταν οι Ες- 300 στην Κύπρο, η Τουρκία θα κτυπούσε με την αεροπορία της, με αποτέλεσμα να υπάρξει πολεμική αναμέτρηση.

    Ο Γλαύκος Κληρίδης δημοσιοποιεί επίσης, για πρώτη φορά, πώς κατάφερε να εξασφαλίσει πυραύλους στη μισή τιμή απ΄ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί.

    Τονίζει παράλληλα οτι η Εθνική Φρουρα είναι σήμερα μια ισχυρή δύναμη, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή.

    [02] Θεσσαλονίκη:Ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο δέμα

    23/11/2003 09:18:28

    Ένα δέμα, με έντυπα, που βρέθηκε στην είσοδο των γραφείων του Συνασπισμού στη Θεσσαλονίκη (Ερμού 32) κινητοποίησε τη νύχτα την ασφάλεια.

    Αστυνομικός από το πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου που βρίσκεται σε διπλανή οικοδομή κατά τον έλεγχο της πολυκατοικίας που στεγάζονται τα γραφεία του Συνασπισμού εντόπισε ένα δέμα που ήταν περιτυλιγμένο με ταινία και ειδοποίησε την ασφάλεια. Άνδρες της ασφάλειας και της αντιτρομοκρατικής έφτασαν στο σημείο, ενώ ειδοποιήθηκε και το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Το δέμα θεωρήθηκε «ύποπτο και έτσι αφού πέρασε αρκετή ώρα η αστυνομία προχώρησε στην ελεγχόμενη έκρηξη του δέματος. Τελικά διαπιστώθηκε ότι το δέμα περιείχε έντυπο υλικό.

    [03] Τεταμένη η κατάσταση στη Γεωργία

    23/11/2003 08:12:27

    Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Γεωργία, όπου χθές εξαγριωμένοι οπαδοί της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους της Τιφλίδας και εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της χώρας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε και την προκήρυξη νέων εκλογών.

    Οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για "βελούδινη επανάσταση", ενω ο Σεβαρντνάντζε φυγαδεύθηκε από σωματοφύλακές του και κατέφυγε στη κατοικία του στα περίχωρα της Τιφλίδας, όπου τον προστατεύουν άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

    Ο Γεωργιανός πρόεδρος, που λίγη ώρα αργότερα υπέγραψε διάταγμα που να κηρύσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απόπειρα πραξικοπήματος και ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών να αναλάβουν το έργο της αποκατάστασης της τάξης.

    Εκπρόσωπος του προέδρου της Γεωργίας, δήλωσε ότι εάν το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο, δεν εγκρίνει εντός 48 ωρών το διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος, ο στρατός θα μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας.

    Απο την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μιχαήλ Σαακασβίλι μιλώντας στους οπαδούς του, ανέφερε ότι ''ο θρίαμβος έχει σχεδόν επιτευχθεί'' και πρόσθεσε ότι ο Σεβαρντνάντζε θα μπορούσε να παραμείνει στην προεδρία μόνον εάν προκηρύξει νέες εκλογές.

    Οι κυβερνήσεις των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας, έσπευσαν να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους στη συνταγματική νομιμότητα και στον Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη απειλή για την εξουσία του στα 11 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της Γεωργίας.

    Το Κρεμλίνο έστειλε αμέσως στην Τιφλίδα τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Ιγκορ Ιβανόφ, γεγονός ενδεικτικό της ανησυχίας της Μόσχας για τις εξελίξεις. Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις απηύθηναν έκκληση σε όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να αναζητήσουν λύση μέσω του διαλόγου.

    Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών αμέσως μόλις έφθασε στην Τιφλίδα κατευθύνθηκε προς την κατοικία του Σεβαρντνάντζε, λίγο έξω από την πρωτεύουσα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι η Μόσχα ''δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη για το μέλλον της Γεωργίας'', αν και ''δεν επιθυμεί να παρέμβει στα εσωτερικά της θέματα''.

    Ο Ιβανόφ θα έχει σειρά επαφών στη γεωργιανή πρωτεύουσα με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, για να συζητήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

    Οπως ανακοίνωσε η προεδρία της Γεωργίας, ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

    Ο Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, "εξέφρασε την ανησυχία του για τις μη συνταγματικές εξελίξεις" και "ενέκρινε τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας, που απέτρεψαν μία αιματοχυσία".

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης "ανήσυχος" για τις εξελίξεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι "η κρίση θα επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο, στο πλαίσιο του Συντάγματος".

    [Φώτο-668532]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 November 2003 - 12:30:10 UTC