Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργείο Εσωτερικών: Ψηφοφορία ετεροδημοτών
  • [02] Ομοσπονδία Βενζινοπωλών: Αναστολή απεργιακής κινητοποίησης
  • [03] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
  • [04] Κ. Καραμανλής με νέους επιχειρηματίες
  • [05] Απορρίπτει συνεργασία με ΣΥΝ το ΚΚΕ
  • [06] Συνάντηση Παπανδρέου με Νιού Χάουζ
  • [07] Επίσκεψη προέδρου Δημοκρατίας στο Λίβανο
  • [08] Ταύτιση απόψεων Σημίτη-Παπαδόπουλου

  • [01] Υπουργείο Εσωτερικών: Ψηφοφορία ετεροδημοτών

    19/01/2004 21:28:22

    Εν όψει των προσεχών εκλογών, το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει τους πολίτες πως, λόγω του νέου τρόπου ψηφοφορίας των ετεροδημοτών στον τόπο διαμονής τους και όχι στον τόπο όπου βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δεν απαλλάσσονται της υποχρέωσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.Ετσι, όσοι κατά την ημέρα των εκλογών διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από τον τόπο που όφειλαν να ψηφίσουν δεν μπορούν να ζητήσουν από τις αστυνομικές αρχές βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης. Υπενθυμίζεται πως η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές είναι υποχρεωτική και η παράλειψή της επισύρει κυρώσεις, όπως φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα χρόνο και στερήσεις αξιωμάτων από ένα μέχρι τρία χρόνια. Ωστόσο άτομα που έχει υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους ή όσοι από τους εκλογείς βρίσκονται στο εξωτερικό δεν έχουν κυρώσεις.Ειδικοί Εκλογικοί ΚατάλογοιΓια τον ίδιο λόγο περί ρυθμίσεων ψηφοφορίας των ετεροδημοτών, οι στρατιωτικοί στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν βάσει εγγραφής τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.Οι δικαστικοί και οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι θα ψηφίσουν είτε στον Δήμο ή την Κοινότητα στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο της διαμονής τους ως ετεροδημότες.ΑδειεςΣτο διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύεται η άδεια σε τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και τακτικούς υπαλλήλους των ΟΤΑ. Οι άδειες που τυχόν θα έχουν χορηγηθεί μέχρι και την ημέρα προκήρυξης των εκλογών ανακαλούνται αυτοδικαίως και τα άτομα αυτά είναι υποχρεωμένα να βρεθούν στις θέσεις τους χωρίς οποιαδήποτε ειδοποίηση.

    Σε αυτή την κατηγορία δεν εμπίπτουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στους ΟΤΑ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και όλοι οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ, Οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου γενικά τομέα.

    [02] Ομοσπονδία Βενζινοπωλών: Αναστολή απεργιακής κινητοποίησης

    19/01/2004 21:00:56

    Την αναστολή της απεργιακής τους κινητοποίησης που είχαν προγραμματίσει για τις 26 Ιανουαρίου αποφάσισαν οι πρατηριούχοι μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε το προεδρείο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργο Αγραφιώτη. Ο γγ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα στη δέσμευση 2 εκατ. ευρώ από το Γ' ΚΠΣ για την ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος εισροών εκροών υγρών καυσίμων στα πρατήρια, δεσμεύτηκε ότι θα εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος για την τήρηση του ωραρίου των βενζινάδικων, ενώ θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για προβλήματα του κλάδου, τα οποία σχετίζονται και με τα δύο υπουργεία.

    [03] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

    19/01/2004 19:30:44

    Ακολουθεί πίνακας με το κλείσιμο των δεικτών μεγάλων ευρωπαικών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο και την ποσοστιαία μεταβολή.

    Λονδίνο Fin. Times 100 4.518,10 +30,20 +0,67%

    Φρανκφούρτη DAX-Index 4.139,92 +28,28 +0,68%

    Φρανκφούρτη Euro Stoxx50 2.879,94 +13,98 +0,48%

    Παρίσι CAC-40 3.689,97 +18,17 +0,49%

    Ζυρίχη SMI 5.698,40 +3,90 +0,62%

    [04] Κ. Καραμανλής με νέους επιχειρηματίες

    19/01/2004 17:17:46

    Συνάντηση με νέους επιχειρηματίες και ανοιχτό διάλογο μαζί τους είχε ο Κώστας Καραμανλής το μεσημέρι όπου απάντησε στις ερωτήσεις τους για την επιχειρηματική δραστηριότητα, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την ανεργία, το ρόλο των γυναικών, την κατάσταση στο δημόσιο τομέα, το Χρηματιστήριο και τη φορολογία. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το κράτος πρέπει να επανιδρυθεί και οι επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές. Σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να γίνει ελκυστική για ξένες επενδύσεις και έκανε λόγο για κομματοκρατία στο δημόσιο τομέα, ενώ τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των εργαζομένων. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για φορολογικές ελαφρύνσεις μίλησε για ουσιαστική μείωση της φορολογίας των αδιανέμητων κερδών, μείωση της προκαταβολής φόρου, αντικειμενικοποίηση του συστήματος, δειγματοληπτικούς φορολογικούς ελέγχους, αναβάθμιση του TAXIS και κατάργηση του ΣΔΟΕ, για το οποίο είπε ότι έχει παίξει αμαρτωλό ρόλο, με αντικατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι είναι αντίθετος με την παθητική πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας και χρειάζεται επιμόρφωση των εργαζομένων και των ανέργων και ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής προβολή της χώρας για τουρισμό, ενώ για το Χρηματιστήριο τόνισε ότι θα πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό αξιοπιστίας αφήνοντας αιχμές για τη στάση του κυβερνώντος κόμματος στο παρελθόν.

    [05] Απορρίπτει συνεργασία με ΣΥΝ το ΚΚΕ

    19/01/2004 17:17:38

    Το ΚΚΕ απέρριψε για μιά ακόμη φορά με κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας του με το Συνασπισμό, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους η γενική γραμματέας Α.Παπαρήγα κατηγόρησε τον ΣΥΝ για μοιρολατρία και στήριξη του δικομματισμού με τις αποφάσεις που κατά καιρούς έχει λάβει. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο και παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις η κ. Παπαρήγα αρνήθηκε να σχολιάσει την έκκληση του Μ. Θεοδωράκη για ενότητα της Αριστεράς. Η γγ του ΚΚΕ σημείωσε τρία ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και την κοινωνία και για οποία η στάση του κόμματός της είναι αδιαπραγμάτευτη:

    1. Το «βάρβαρο νομοθετικό πλαίσιο της μερικής απασχόλησης και η αντεργατική ασφαλιστική νομοθεσία.

    2. Το νομικό καθεστώς που επιτρέπει την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

    3. Οι νέοι ''τρομοκρατικοί νόμοι'', που επιτρέπουν ακόμη και την παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων όταν απειλούνται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

    [06] Συνάντηση Παπανδρέου με Νιού Χάουζ

    19/01/2004 17:17:30

    Με τον πρόεδρο του χρηματοπιστωτικού Οίκου Μόργκαν Στάνλεϊ κ. Στίβ Νιού Χάουζ συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Οι κ.κ. Νιού Χάουζ και Παπανδρέου συζήτησαν θέματα επενδύσεων στην Ελλάδα.

    [07] Επίσκεψη προέδρου Δημοκρατίας στο Λίβανο

    19/01/2004 17:17:18

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο απο 21-23 Ιανουαρίου, προσκεκλημένος του προέδρου της χώρας Εμίλ Λαχούντ, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2001. Ο κ. Στεφανόπουλος θα συνοδεύεται απο τον υφυπουργό των Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο και μεγάλη αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να το πράξουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Υπενθυμίζεται οτι η επίσκεψη Στεφανόπουλου στο Λίβανο ειναι η πρώτη Ελληνα αρχηγού κράτους μετά τη Μεταπολίτευση, ενώ ο Λιβανέζος πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την Αθήνα το Μάρτιο του 2003. Την ίδια χρονιά είχαν επισκεφθεί διαδοχικά τη Βηρυτό ο υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Α. Παπανδρέου και ο υφυπουργός Ανδρέας Λοβέρδος (Φεβρουάριος 2003).

    [08] Ταύτιση απόψεων Σημίτη-Παπαδόπουλου

    19/01/2004 14:48:48

    Την ετοιμότητα των κυβερνήσεων της Αθήνας και της Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου 'Αναν υπογράμμισαν σήμερα αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών κκ Γ.Παπανδρέου και Γ.Ιακώβου. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ''ιδιαίτερα χρήσιμη'' τη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών υπό το φως των εκλογών στα κατεχόμενα και διάφορων δηλώσεων από τουρκικής πλευράς, καθώς και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου για την οποία διαπιστώθηκε, όπως είπε ο κ.Σημίτης, ότι ''όλα προχωρούν απολύτως ικανοποιητικά''. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα οτι συζητήθηκε και το θέμα των αγνοουμένων, επισημαίνοντας οτι ''προσβλέπουμε σε θετική ανταπόκριση της άλλης πλευράς, όπως θετικά ανταποκρίθηκε και ο κ. Παπαδόπουλος στη σχετική πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών''. Απο την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας περιορίστηκε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο των συνομιλιών λέγοντας χαρακτηριστικά οτι η δήλωση περί ταύτισης απόψεων μπορεί να ακούγεται ως κλισέ, όμως αποτυπώνει την αλήθεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 January 2004 - 21:30:13 UTC