Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Μέτρα υπέρ της εργαζόμενης γυναίκας
  • [02] Καραμανλής: Πολύτεκνη οικογένεια θα θεωρείται η οικογένεια με τρια
  • [03] Πειραιάς: Περιοδεία πρωθυπουργού Κ. Σημίτη
  • [04] Κανάλι της Βουλής στις τηλεοπτικές συχνότητες
  • [05] ΙΟΒΕ-Ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα-Μελέτη.
  • [06] «Στην πρώτη γραμμή δήλωσε ο Κ.Λαλιώτης

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Μέτρα υπέρ της εργαζόμενης γυναίκας

    21/01/2004 22:52:57

    Μια νέα σειρά ιδεών-προτάσεων που αφορούν τα συμφέροντα και δικαιώματα των γυναικών στη χώρα μας, κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε διάλογο με εργαζόμενες γυναίκες, που οργανώθηκε στο δημοτικό θέατρο της Καλλιθέας.Ο κ. Παπανδρέου, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τις γυναίκες του ΠΑΣΟΚ, ενώ με εγκαρδιότητα υποδέχθηκε το γυναικείο κοινό και τη σύζυγό του, Άντα Παπανδρέου, η οποία εισήλθε στην αίθουσα λίγο μετά την έναρξη της συζήτησης. Οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν το οξύ πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και ιδιαίτερα οι μητέρες - και τα ακόμα οξύτερα προβλήματα των μονογονεϊκών οικογενειών (εισόδημα, έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών), αλλά επίσης και ζητήματα όπως η βία στην οικογένεια, η συμμετοχή γυναικών στην πολιτική κ.ά.Χαρακτηριστικά αναφέρεται η διαμαρτυρία από το ακροατήριο για τα προγράμματα μερικής απασχόλησης που ''αποτελούν προγράμματα ομηρίας και αποτελούν ταφόπλακα για το ΠΑΣΟΚ'', αλλά και ο έπαινος ''ευτυχώς που υπάρχουν και πολιτικοί σαν κι εσάς που ζητάτε την άποψή μας'' - η προτροπή για άμεσες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και η ερώτηση ''πότε θα προσέξει κάποιος τη νοικοκυρά''.Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να διευκρινίσει στην αρχή των απαντήσεών του, ότι στο πλαίσιο της ''συμμετοχικής δημοκρατίας'' που εξήγγειλε, ''αυτός ο διάλογος είναι η αρχή και όχι το τέλος του διαλόγου'' και πως ο ίδιος ''δεν έχει κανένα μαγικό ραβδί''. Παρά ταύτα, ο κ. Παπανδρέου, δεν παρέλειψε να καταθέσει προς προβληματισμό, σειρά ιδεών, όπως:* Νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της γυναίκας από την ενδοοικογενειακή βία και καθιέρωση Συνηγόρου Ισότητας των δύο φύλων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Συνηγόρου του Πολίτη * Αποκέντρωση των κοινωνικών υπηρεσιών σε επίπεδο Δήμου ή ακόμα και συνοικίας - η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με τις κοινωνικές οργανώσεις θα συμμετέχουν στα αποκεντρωμένα κοινωνικά προγράμματα, τα οποία θα εξειδικεύονται έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής. * Δημιουργία πλέγματος μικρών κι ευέλικτων πρότυπων παιδικών σταθμών, που να μπορούν να εδρεύουν ακόμα και σε σπίτια γυναικών που θα μπορούν να επιβλέπουν παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι σταθμοί αυτοί θα λειτουργούν βεβαίως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα επιδοτούνται και θα ελέγχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα δίνουν τη δυνατότητα και σε γυναίκες κάποιας ηλικίας να εξασφαλίζουν ένα πρόσθετο εισόδημα.* Περισσότερη ευελιξία σε προγράμματα μερικής απασχόλησης για τις γυναίκες.* Καθιέρωση άδειας πατρότητας για τους πατέρες που θα δέχονταν να ασκούν τα καθήκοντα του γονιού στο σπίτι, προκειμένου να εργάζεται η σύζυγός τους, κατά το σουηδικό πρότυπο.* Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον εργοδότη που θα προσλαμβάνει μητέρα με δύο παιδιά, με διευρυμένο το μέτρο από το πρώτο κιόλας παιδί, για την μονογονεϊκή οικογένεια.* Ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης για να μπορούν οι γυναίκες να χειρίζονται το Διαδίκτυο, ώστε να κάνουν πάρα πολλές δουλειές παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία.

    [02] Καραμανλής: Πολύτεκνη οικογένεια θα θεωρείται η οικογένεια με τρια παιδιά

    21/01/2004 22:46:35

    Σε ένα θερμό γυναικείο ακροατήριο ο κ. Καραμανλής μίλησε απόψε σε ξενοδοχείο στο Νέο Κόσμο και δεσμεύτηκε ότι η ισότητα θα γίνει πράξη και δεν θα είναι μόνο στα χαρτιά. Χειροκροτούμενος συνεχώς από τα γυναικεία στελέχη του κόμματός του, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς άξονες πολιτικής που θα ακολουθήσει κυρίως για τις γυναίκες. Μια πολιτική, που θα δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες στις γυναίκες, περισσότερες επιλογές και ίσες ευκαιρίες.Ο κ. Καραμανλής ανήγγειλε ότι πολύτεκνη οικογένεια θα θεωρείται η οικογένεια με τρια παιδιά, δεσμεύτηκε για τη θεσμοθέτηση ανεξάρτητης αρχής ισότητας, προκειμένου να εφαρμόζονται οι νόμοι, τη δημιουργία χάρτας οικογένειας για το οικονομικό και νομικό πλαίσιο στήριξης της οικογένειας.Επίσης, δεσμεύτηκε για τη δημιουργία περισσότερων δωρεάν νηπιαγωγείων, περισσότερων ολοήμερων σχολείων και ειδικό πρόγραμμα στήριξης νέων γυναικών.Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η κυβέρνηση που φεύγει αφήνει εκτός από κρυφά ελλείμματα και κρυφά χρέη, θα αφήσει και απροσδιόριστης έκτασης ανεργία, που πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τους νέους.Οπως είπε ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ σε κάθε περιφέρεια της χώρας υπάρχει κρυφή ανεργία, κάτι που πιστοποιήθηκε και από τον ΟΑΕΔ.Ο κ. Καραμανλής είπε ότι τα πιεστικά προβλήματα της ζωής, της ακρίβειας και της ανεργίας τα υφίσταται η Ελληνίδα, καθώς βλέπει τη συρρίκνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η αμοιβή της γυναικείας εργασίας είναι κατά 26% χαμηλότερη από την ανδρική.Παραμένει, όπως είπε, η ισότητα στα χαρτιά, καθώς βλέπει η Ελληνίδα ότι δεν υπάρχει επαγγελματική εξέλιξη στην εργασία, ότι είναι πολύ χαμηλή η συμμετοχή της στα ελληνικά κέντρα λήψης αποφάσεων, ότι δύσκολα εξελίσσεται επαγγελματικά στα ανώτερα κλιμάκια και ότι δεν λειτουργεί το κράτος πρόνοιας.Πίσω από τους αριθμούς, είπε ο κ. Καραμανλής, υπάρχουν οικογένειες σε απόγνωση που ζητούν αξιοπρέπεια. Χιλιάδες νέοι βιώνουν την ανεργία που έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

    [03] Πειραιάς: Περιοδεία πρωθυπουργού Κ. Σημίτη

    21/01/2004 19:52:55

    Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η νέα ηγεσία της χώρας που θα πραγματοποιήσει μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε περιοδεία που πραγματοποίησε σήμερα στον Πειραιά.Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την περιοδεία του από το Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου επισκέφθηκε τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου που στεγάζει τη μαιευτική και παιδιατρική κλινική. Μιλώντας στο Τζάνειο, ο κ. Σημίτης είπε ότι αυτό δεν είναι μακέτες, είναι πραγματικότητα. Χτίζονται, συνέχισε ο πρωθυπουργός, 26 νέα νοσοκομεία στη χώρα, κυρίως στην περιφέρεια και με την ολοκλήρωσή τους θα καλύπτονται κατά 75% οι ανάγκες νοσοκομειακής κάλυψης του πληθυσμού.Στη συνέχεια, ο κ. Σημίτης μετέβη στην Ακτή Ξεβερίου στο λιμάνι του Πειραιά, όπου περιόδευσε στην Ολυμπιακή Ζώνη και ακολούθως επιβιβάσθηκε σε πλωτό του Λιμενικού Σώματος με το οποίο έφτασε στην Ακτή Βασιλειάδη στο νέο επιβατηγό σταθμό τον οποίο και εγκαινίασε.Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης από το 1996 μέχρι σήμερα και έκανε αναλυτική αναφορά στις παρεμβάσεις και στα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.Αναφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, που -όπως είπε- θα φύγουν, στη μεταφορά των δικαστηρίων κ.ά.. Εκτελούνται αυτή τη στιγμή, είπε, 70 έργα στον Πειραιά, που ο προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τα 550.000.000 ευρώ, με τα οποία αλλάζει ριζικά η μορφή της περιοχής και της πόλης.Ο κ. Σημίτης είπε ακόμη πως στη νέα τετραετία ξεκινά η διαπραγμάτευση για το Δ' ΚΠΣ και αναρωτήθηκε αν αυτή μπορούν να την κάνουν εκείνοι που ισχυρίζοντο ότι δεν θα υπάρξει ούτε Γ' ΚΠΣ.Η νέα εποχή, συνέχισε, δεν έχει θέση για τη ΝΔ. Η νέα εποχή θα έχει το ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ που διαρκώς ανανεώνεται. Το ΠΑΣΟΚ των ανοιχτών οριζόντων και των πρωτοπόρων πολιτικών για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Το ΠΑΣΟΚ της νίκης.Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στην περιοδεία του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης, ο υπουργός Υγείας κ. Στεφανής, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σ. Κοσμίδης, βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές της Α' και Β' Πειραιά.

    [04] Κανάλι της Βουλής στις τηλεοπτικές συχνότητες

    21/01/2004 18:56:52

    Η πολλά υποσχόμενη νεοσύστατη τηλεόραση της Βουλής, εκπέμπει από τον Δεκέμβριο και σε επίγειες αναλογικές συχνότητες εκτός από την δορυφορική μετάδοση του προγράμματός της εδώ κι έναν χρόνο.Η προβολή του κοινοβουλευτικού έργου είναι ένας σημαντικός άξονας του προγράμματος του καναλιού, αλλά και ο ψυχαγωγικός τομέας με ιδιαίτερα αξιόλογες ταινίες, ντοκιμαντέρ, μουσική και ξένες σειρές, δίνουν το στίγμα του καναλιού που σύντομα θα στεγάζεται σε κτίριο δίπλα από τη Βουλή των Ελλήνων, στο λεγόμενο ''παλατάκι'' (είσοδος από την Βασιλίσσης Σοφίας).Υπεύθυνος του προγράμματος και συντονιστής είναι ο Κώστας Αλαβάνος.Η τηλεόραση της Βουλής, χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, και εκπέμπει καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα από τις 10 το πρωί έως τα μεσάνυχτα.Συγκεκριμένα, εκπέμπει στους νομούς Αττικής στο κανάλι 50, Αιτωλοακαρνανίας στο 33, Θεσσαλονίκης 58, Ζακύνθου 30, Ηρακλείου 47, Ιωαννίνων 39, Μεσσηνίας 43, Κέρκυρας 25, Κεφαλληνίας 35, Ροδόπης 25, Δωδεκανήσου 31, Λάρισας 40, Λέσβου 51, Αργολίδας 33, Αχαϊας 23, Λακωνίας 44, Κυκλάδων 48, Φλωρίνης 23, Χανίων 41.

    [05] ΙΟΒΕ-Ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα-Μελέτη.

    21/01/2004 17:39:20

    Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένη από τη συμμετοχή της στο διεθνή καταμερισμό επενδύσεων, με συνέπεια να αδυνατεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της παρουσίας του ξένου κεφαλαίου. Ο βαθμός προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, έναντι των εξελίξεων στις διεθνείς ροές κεφαλαίων, παραμένει χαμηλός, ενώ η σχετική κατάταξη της χώρας υποχωρεί έναντι των βασικών ανταγωνιστών της.

    Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα ειδικής μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα που παρουσιάστηκε σήμερα στην Αίγλη Ζαππείου. Το βιβλίο με τίτλο ''Η Ελλάδα στη Διεθνή Αγορά Επενδύσεων'' των κ.κ. Παλάσκα, Πεχλιβάνου και Στοφόρου, προσεγγίζει την εξέλιξη των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα από το 1950 μέχρι σήμερα.

    Οπως ανέφερε, κατά την παρουσίαση της μελέτης, ο καθηγητής Θεοδόσιος Παλάσκας, διευθυντής έρευνας του ΙΟΒΕ, οι προοπτικές προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να είναι δυσμενείς στο βαθμό που τα μέτρα πολιτικής δεν συνιστούν ένα συνεκτικό πλέγμα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της οικονομίας και συνεχιστεί ο αποσπασματικός χαρακτήρας θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

    Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η υποχώρηση της Ελλάδας στη σχετική κατάταξη των επενδύσεων αναδεικνύει με εύγλωττο τρόπο πως σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον δεν υπάρχει δυνατότητα εφησυχασμού, ειδικά όταν ο περίγυρος -οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης- προχωρούν με ταχείς ρυθμούς σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες αυξάνουν την ελκυστικότητα τους.

    [06] «Στην πρώτη γραμμή δήλωσε ο Κ.Λαλιώτης

    21/01/2004 14:53:37

    Παρών και στην πρώτη γραμμή θα είναι στην κρίσιμη αυτή καμπή δήλωσε ο Κώστας Λαλιώτης, μετά τη συνάντησή του που είχε το μεσημέρι στη Χαριλάου Τρικούπη με τον υποψηφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρεου. Ο κ.Λαλιώτης τόνισε ότι η πολιτική διαδρομή με τον κ.Παπανδρέου έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Υπογράμμισε ότι η ανάδειξη του κ.Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα μας, ενώ απελευθερώνει και ενεργοποιεί όπως είπε, τις κοινωνικές δυνάμεις, αλλάζει το πολιτικό τοπίο και τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Ο κ.Παπανδρέου, πρόσθεσε ο κ.Λαλιώτης, γεννά προσδοκίες και ελπίδες στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, καθώς φέρνει κάτι θετικό και καινούργιο στην πολιτική σκηνή. Επισήμανε ότι εάν το 1974 ήταν χρονιά γέννησης και ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ το 2004 θα σημάνει τη χρονιά της αναγέννησης και της επανίδρυσής του. Από την πλευρά του ο κ.Παπανδρέου, ευχαρίστησε τον κ.Λαλιώτη, και τόνισε ότι η δημοκρατική παράταξη ανοίγει την αγκαλιά της και κάνει ένα νέο ξεκίνημα καθώς, όπως είπε, ο αγώνας αυτός μας ενώνει όλους και δεν περισσεύει κανείς.

    Νωρίτερα, ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε διαδοχικά και με τους άλλους δύο πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο και Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κ.Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα της πανστρατιάς για το ΠΑΣΟΚ και τη νέα δημοκρατική παράταξη, καθώς όπως είπε ωρίμασαν οι συνθήκες για τη νέα εποχή. Από την πλευρά του ο κ.Σκανδαλίδης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ αλλάζει ηγεσία νικώντας και όχι μετά από ήττες, ενώ πρόσθεσε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποδεικνύει ότι είναι ο άνθρωπος της νεας γενιάς. Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε ότι ο κ.Σκανδαλίδης αμέσως μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εσωτερικών θα ενταχθεί στον εκλογικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ. Συνέδεσε δε τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος με μεγάλες αλλαγές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 January 2004 - 21:30:11 UTC