Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαμία: Αποκλεισμένα χωριά
  • [02] Σάμος: Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [03] Δημοσκόπηση της Opinion για τις εκλογές
  • [04] Τράπεζα Κύπρου - Ανάπτυξη στην ελληνική αγορά.
  • [05] Νάξος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο ''Marilia''
  • [06] Νάξος: Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο
  • [07] Με Μπλερ-Στρο ο Παπανδρέου στο Λονδίνο
  • [08] Η Ολυμπιακή προετοιμασία στο υπουργικό Συμβούλιο
  • [09] Επίσκεψη Παπαρήγα στην Πολυτεχνιούπολη
  • [10] Επίσκεψη προέδρου της Δημοκρατίας στο Λιβανο
  • [11] Επικρίσεις στη Βουλή από Καραμανλή-Μητσοτάκη
  • [12] Ο Δ.Αβραμόπουλος επέστρεψε στη ΝΔ

  • [01] Λαμία: Αποκλεισμένα χωριά

    22/01/2004 22:24:07

    Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της Φθιώτιδας σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας. Εξαίρεση αποτελούν τα σχολεία στο δήμο της Λαμίας που θα λειτουργήσουν όμως μετά την δεύτερη διδακτική ώρα.

    Επίσης λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν αποκλεισμένα παραμένουν εννιά χωριά στην περιοχή της Σπερχειάδας στη δυτική Φθιώτιδα. Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι στη θέση Ράχες Τυμφρηστού και από Λαμία προς Άμφισσα στο Μπράλο, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πλέον στο Εθνικό δίκτυο Αθηνών Λαμίας.

    [02] Σάμος: Προβλήματα από την κακοκαιρία

    22/01/2004 22:21:42

    Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει από τις 7 το απόγευμα το νησί της Σάμου. Με απόφαση του νομάρχη τα σχολεία θα παραμείνουν αύριο κλειστά.

    Προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετά χωριά, ενώ ζημιές έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με δυσκολία. Στον παραλιακό οικισμό Αγιος Κωνσταντίνος πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην περιοχή Παγώνδα, Κουμαραδαίη και στο νησί των Φούρνων, αλλά και στην πόλη της Σάμου.

    Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη τα πλοία είναι δεμένα στα λιμάνια, ενώ οι υπηρεσίες της νομαρχίας, καθώς και η πυροσβεστική βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

    [03] Δημοσκόπηση της Opinion για τις εκλογές

    22/01/2004 21:32:16

    Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, με μικρές μονοψήφιες διαφορές στα ποσοστά, κινούνται τα αποτελέσματα της -δεύτερης σε διάστημα μιας εβδομάδας- πανελλαδικής δημοσκόπησης της Opinion, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.Συγκεκριμένα, η κάλπη της Opinion στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, «βγάζει τη ΝΔ να προηγείται με 39,9% του ΠΑΣΟΚ το οποίο λαμβάνει 36,9%. Πρόθεση ψήφου υπέρ του ΚΚΕ έδωσαν το 5% των ερωτηθέντων, ο ΣΥΝ έλαβε 2,8%, το ΛΑΟΣ 2%, το ΔΗΚΚΙ 1,1%, ενώ 12,3% του εκλογικού σώματος επέλεξε «λοιπά κόμματα.Στο ερώτημα της «παράστασης νίκης, οι «ψηφοφόροι βλέπουν νίκη της ΝΔ κατά 46,1%, του ΠΑΣΟΚ κατά 39%, ενώ 3,5% των ερωτηθέντων απαντούν «κανένας στο ίδιο ερώτημα και το 11,4% δηλώνουν «δεν ξέρω/δεν απαντώ.Αντίθετη διάταξη, για τα δύο μεγάλα κόμματα δίνει η κάλπη στο ερώτημα του «καταλληλότερου πρωθυπουργού με τον Γ. Παπανδρέου να προηγείται με 46,3% έναντι του Κ. Καραμανλή ο οποίος λαμβάνει 43,4%. Προβάδισμα έναντι του αρχηγού της ΝΔ διατηρεί ο υπουργός Εξωτερικών και στη «δημοτικότητα με 64,6% έναντι 60,6%.Στη δημοτικότητα των άλλων πολιτικών αρχηγών, ο Ν. Κωνσταντόπουλος λαμβάνει 44%, ο Δ. Τσοβόλας 36%, η Α. Παπαρήγα 22% και ο Γ. Καρατζαφέρης 21%.Μεγαλύτερη διείσδυση εμφανίζεται να πετυχαίνει ο κ. Παπανδρέου από τον κ. Καραμανλή, όταν ερωτώνται άτομα που στις εκλογές του 2000 ψήφισαν το αντίπαλο μεγάλο κόμμα. Ετσι οι ψηφοφόροι της ΝΔ εκφράζουν θετικές γνώμες για τον υποψήφιο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 40%, ενώ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, των εκλογών του 2000, που εκφράζονται θετικά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέρχεται στο 37%.Οι ψηφοφόροι στη δημοσκόπηση της Opinion θεωρούν ως ικανότερο για την διακυβέρνηση της χώρας κόμμα, το ΠΑΣΟΚ κατά 39,7% και τη ΝΔ 38,9%.Οσον αφορά τις συσπειρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων η ΝΔ φτάνει στο 91,6% και το ΠΑΣΟΚ στο 79,1%.Το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει «διαρροές προς τη ΝΔ 9,5% και στα λοιπά κόμματα 11,4%, ενώ η ΝΔ «χάνει 3% προς το ΠΑΣΟΚ και 5,4% στα άλλα κόμματα.Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, που παρουσίασε τη δημοσκόπηση, η γεωγραφική κατανομή των κομμάτων δίνει υπεροχή της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία όμως αναπληρώνεται από το ΠΑΣΟΚ στο Λεκανοπέδιο για να επανέλθει υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην υπόλοιπη Ελλάδα.Σύμφωνα με τον ίδιο, η αβεβαιότητα επιλογής κόμματος των ερωτηθέντων έφτασε στο 20%, ενώ το ενδιαφέρον των ερωτηθέντων για τις εκλογές κινήθηκε στο 70%.Η δημοσκόπηση της Opinion έγινε σε 1601 άτομα με τη μέθοδο ερωτηματολογίου κάλπης στο διάστημα από τις 16 έως τις 21 Ιανουαρίου.

    [04] Τράπεζα Κύπρου - Ανάπτυξη στην ελληνική αγορά.

    22/01/2004 18:42:35

    Συνεχίζει και το 2004 την αναπτυξιακή της πορεία στην Ελλάδα η Τράπεζα Κύπρου. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα Ανδρέας Ηλιάδης, τα καταστήματα της τράπεζας αναμένεται να αυξηθούν σε 100 στο τέλος του 2004, με στόχο τα 120 έως το 2005, από 83 που είναι σήμερα.

    Όπως επισήμανε ο κ.Ηλιάδης, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Οκτώβριος 2003), στις καταθέσεις η Τράπεζα

    Κύπρου σημείωσε ετήσια αύξηση 29,4%, έναντι 0,8% της συνολικής αγοράς, και το μερίδιο της ανήλθε στο 3%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στις συνολικές χορηγήσεις η τράπεζα Κύπρου σημείωσε ετήσια αύξηση 29,1% έναντι 17,2% του συνόλου της αγοράς, ενώ ακόμη υψηλότερα κινήθηκε στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις με ετήσια αύξηση 29% έναντι 10,8% της αγοράς.

    Το μερίδιο αγοράς της Τράπεζας Κύπρου ανήλθε σε 3,4% στις συνολικές χορήγήσεις και σε 4,6% στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς ιδιώτες, στα στεγαστικά η Τράπεζα Κύπρου σημειώσε ετήσιο ρυθμό αύξησης 44,4% έναντι 28,3% της αγοράς και στα καταναλωτικά δάνεια 37,3% έναντι 23,9%.

    [05] Νάξος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο ''Marilia''

    22/01/2004 18:11:30

    Κανονικά συνεχίζει το ταξίδι του προς την Αίγυπτο, το με σημαία Λιβερίας φορτηγό πλοίο ''Marilia'', το οποίο είχε μείνει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης ανοιχτά της Νάξου. Την αποκατάσταση της βλάβης γνωστοποίησε στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ο αλλοδαπός πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου και την επιβεβαίωσε και ο Ελληνας αρχιμηχανικός Γιώργος Μουζάκης.

    [06] Νάξος: Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο

    22/01/2004 17:53:41

    Ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, έμεινε, ενώ έπλεε 27 ναυτικά μίλια ανατολικά της Νάξου, το, με σημαία Λιβερίας, φορτηγό πλοίο ''Marilia'' που φορτωμένο με 33.000 τόνους λιπάσματα και πλήρωμα 25 αλλοδαπούς ναυτικούς και τον Ελληνα αρχιμηχανικό Γιώργο Μουζάκη κατευθυνόταν προς το Σουέζ. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 10-11 μποφόρ με αποτέλεσμα το πλοίο, που το μήκος του ξεπερνάει τα 190 μέτρα, να παρασύρεται από τους ισχυρούς ανέμους. Σε βοήθεια σπεύδουν δυο ρυμουλκά, ενώ από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κλήθηκαν για βοήθεια τυχόν παραπλέοντα πλοία. Το πλήρωμα του ''Marilia'' που είχε αποπλεύσει από την Προποντίδα για την Αίγυπτο, κάνει προσπάθειες αποκατάστασης της βλάβης.

    [07] Με Μπλερ-Στρο ο Παπανδρέου στο Λονδίνο

    22/01/2004 17:47:29

    Το Κυπριακό, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και οι εξελίξεις στην ελληνική εσωτερική πολιτική, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν μετά το μεσημέρι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου στο Λονδίνο.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ''αυξημένο ενδιαφέρον της βρετανικής κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού, ιδιαιτέρως μετά τη νέα δυναμική που αναπτύσσεται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ'' και επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη ύπαρξης ''πολιτικής βούλησης ειδικά απο την τουρκική πλευρά''.

    Σε ό,τι αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Παπανδρέου εξήγησε στον Βρετανό πρωθυπουργό τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ''ανοιχτή σε προτάσεις''.

    Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης την επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε στον κ. Μπλερ το όραμά του για τη δημοκρατία στο μέλλον. Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο.

    [08] Η Ολυμπιακή προετοιμασία στο υπουργικό Συμβούλιο

    22/01/2004 16:22:57

    ''Η μέρα με τη μέρα ολοκλήρωση της Ολυμπιακής προετοιμασίας διέψευσε και διαψεύδει τις ανυπόστατες αρνητικές κριτικές που δεχθήκαμε ότι δεν είμαστε ικανοί να οργανώσουμε Αγώνες, ότι θα πάρουν τους Αγώνες από την Ελλάδα, ότι τα έργα δεν θα ξεκινήσουν και δεν θα ολοκληρωθούν και ότι θα προκύψουν χρέη για τις επόμενες γενιές'', τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την Ολυμπιακή προετοιμασία. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στους τέσσερεις στόχους που τίθενται από την Ολυμπιακή προετοιμασία: πρώτον είναι η άψογη διεξαγωγή των Αγώνων, δεύτερον να ταυτιστεί η Ελλάδα στη διεθνή κοινή γνώμη με την επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων, τρίτον να διατηρηθεί η οικονομική, αναπτυξιακή δομή της Ολυμπιακής προετοιμασίας, η οποία συμβάλλει στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και τέταρτον η μεταολυμπιακή αξιοποίηση προς όφελος Κοινωνίας των Πολιτών.

    [09] Επίσκεψη Παπαρήγα στην Πολυτεχνιούπολη

    22/01/2004 16:11:10

    Το ΚΚΕ δεν θέλει τη νεολαία χειροκροτητή ηγεσιών και ηγετών λαμπερών ή κατασκευασμένων προσωπικοτήτων, δήλωσε η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη σημερινή επίσκεψή της στην Πολυτεχνιούπολη Ζωγράφου. Σχολιάζοντας δηλώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, σχετικά με τα προγράμματά τους, η κ. Παπαρήγα είπε ότι κανείς δεν εμφανίζει προεκλογικά νέα προγράμματα και καινοτόμες ιδέες, γιατί τα κόμματα είναι σήμερα ότι ήταν και χθες. Στις 8 Μαρτίου θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και αυτό έχει μεγάλη σημασία στο τι διεκδικούμε προεκλογικά, είπε η γραμματέας του ΚΚΕ. Αναφερόμενη στη συζήτηση γύρω απο τα θέματα Παιδείας η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι λένε διαρκώς γύρω μας ότι πρέπει να συνδεθεί η Παιδεία με την αγορά εργασίας και αυτό ακούγεται καλό σε μια περίοδο ανεργίας, όμως, πρόσθεσε, πάντα το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας. Αυτό που ζητάμε, κατέληξε η κ. Παπαρήγα, είναι να προσαρμοστεί το εκπαιδευτικό σύστημα στις ανατροπές που γίνονται στην αγορά εργασίας.

    [10] Επίσκεψη προέδρου της Δημοκρατίας στο Λιβανο

    22/01/2004 15:49:07

    Τη βεβαιότητα πως η επίσκεψή του στο Λίβανο, η πρώτη έλληνα αρχηγού κράτους στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής την τελευταία 30ετία, θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των ελληνολιβανέζικων σχέσεων, ιδιαίτερα στον οικονομικό και επενδυτικό τομέα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Εμίλ Λαχούντ άνοιξε σήμερα τις εργασίες του επιχειρηματικού Φόρουμ ελλήνων και λιβανέζων επιχειρηματιών. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών σωματείων του Λιβάνου και στη συνέχεια μετέβη στον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου μιλώντας προς τους ορθοδόξους λιβανέζους επεσήμανε ότι «οι ρίζες της Ορθοδοξίας είναι πολύ γερές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το απόγευμα ο κ.Στεφανόπουλος θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι και αύριο θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο του Μπάλαμαντ.-

    [11] Επικρίσεις στη Βουλή από Καραμανλή-Μητσοτάκη

    22/01/2004 15:00:22

    Με διαδικαστικές αιχμές του επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη άρχισε η συζήτηση του «εκλογικού νόμου στην ολομέλεια της Βουλής. «Στην αίθουσα βρίσκονται 4-5 βουλευτές της πλειοψηφίας ενώ λείπει και ο υπουργός. Οπερέτα γίνεται η Βουλή. Ας το καταλάβει ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Σημίτης, είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει φέρει «16 νομοσχέδια κάνοντας λόγο για «βαριά συνταγματική ανωμαλία, ενώ αναρωτήθηκε «αν θα τα κυρώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτή τη διαδικασία που ακολουθείται. Κατά την τοποθέτησή του ο Κ.Καραμανλής κάλεσε τον Γ.Παπανδρέου να πάρει θέση για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταθέτει «μπαράζ νομοσχεδίων «για να βολέψει καταστάσεις, να φορτώσει από το παράθυρο ανθρώπους της στο κράτος και για να αναθέσει λίγες ακόμα δουλειές. Επί του εκλογικού νόμου ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση επιδιώκει να τροποποιήσει τη διάταξη του εκλογικού νόμου που προβλέπει «λίστα αντί «σταυρού στην περίπτωση που ξαναγίνουν εκλογές εντός 12 μηνών, και να παρατείνει αυτό το διάστημα στους 18 μήνες, συνδέοντας τη διάταξη με τη πιθανότητα εκλογών το 2005 και κάνοντας λόγο για δεύτερες σκέψεις. Απαντώντας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πάλεψε για να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εθνικές εκλογές, ενώ η ΝΔ όχι και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι παρούσα στη συζήτηση των νομοσχεδίων.

    [12] Ο Δ.Αβραμόπουλος επέστρεψε στη ΝΔ

    22/01/2004 15:00:15

    Την πλήρη, όπως είπε, συστράτευσή του με τη ΝΔ στις εκλογές, ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έπειτα από συνάντηση που είχε στη Ρηγίλλης με τον Κ.Καραμανλή. Ο πρόεδρος της ΝΔ καλωσόρισε τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων και τόνισε ότι σε 45 μέρες οι πολίτες γυρίζουν σελίδα και αποφασίζουν για μια νέα διακυβέρνηση. Σ`αυτή την κρίσιμη, όπως είπε, καμπή η απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να συμμετάσχει στο αγώνα της ΝΔ είναι απόφαση ευθύνης. Ο κ.Αβραμόπουλος έκανε λόγο για κρίσιμες ώρες και ώρες ευθύνης και αλλαγή της πορείας με σύγχρονη διακυβέρνηση και νέα πολιτική. Στόχος, ανέφερε, είναι η διεύρυνση της φιλελευθέρης δημοκρατικής παράταξης και η δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού πλειοψηφικού ρεύματος με επίκεντρο τον πολίτη. Ο κ.Αβραμόπουλος τόνισε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση απεγνωσμένα και σε μια προσπάθεια αναστροφής του κλίματος αναγκάζεται να παραδεχθεί την πραγματικότητα αυτή με μια συγνώμη που έρχεται αργά και μόνο με προεκλογικού, όπως είπε, τύπου συνθηματολογία και ρητορική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 January 2004 - 21:30:16 UTC