Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατάργηση «τροπολογίας Πάχτα
  • [02] Τροπολογία ΝΔ για «τροπολογία Πάχτα
  • [03] Δημοσκόπηση της VPRC για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
  • [04] Αλλαγές λόγω εργασιών ανάπλασης σταθμών του ΗΣΑΠ.
  • [05] Απολογούνται για την υπόθεση του ΕΛΑ.
  • [06] Πανελλαδική απεργία δικηγόρων.
  • [07] Συνάντηση Τ.Παπαδόπουλου με Ανάν.
  • [08] Τηλεφωνική δημοσκόπηση της OPINION.
  • [09] Θερμό χειροκρότημα για το «φινάλε του Κ. Σημίτη
  • [10] ΚΚΕ κατά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στη βουλή
  • [11] Πυρά Κωνσταντόπουλου κατά Παπανδρέου στη Βουλή

  • [01] Κατάργηση «τροπολογίας Πάχτα

    29/01/2004 13:18:55

    Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία «καταργείται από τότε που ίσχυσε η τροπολογία βουλευτών, που έγινε αποδεκτή κατά την πρόσφατη ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου στη Βουλή. Την τροπολογία κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης στο νομοσχέδιο για την «αναπροσαρμογή των συντάξεων του Δημοσίου το οποίο εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.

    Με την ίδια τροπολογία, «παρατείνεται από τη λήξη της έως το διορισμό νέου Διοικητικού συμβουλίου και πάντως για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών, η θητεία του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η θητεία του ΔΣ της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λήγει την 3η Φεβρουαρίου και ότι «εν όψει των επικείμενων εκλογών της 7ης Μαρτίου και προκειμένου να μην υπάρξει κενό διοίκησης στον ενδιάμεσο χρόνο [..] κρίνεται σκόπιμο να παραταθεί η θητεία του νυν ΔΣ για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών από τη λήξη της

    [02] Τροπολογία ΝΔ για «τροπολογία Πάχτα

    29/01/2004 12:35:59

    Την κατάργηση «από την ημερομηνία ισχύος της της διάταξης που αφορά στην τουριστική και βιομηχανική αξιοποίηση εκτάσεων στη Σιθωνία Χαλκιδικής προτείνουν με τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών με τίτλο «Αναπροσαρμογή Συντάξεων του Δημοσίου επτά βουλευτές της ΝΔ.

    «Η εν λόγω τροπολογία ψηφίστηκε με απαράδεκτη κοινοβουλευτική διαδικασία,που ισοδυναμούσε με παραπλάνηση της Βουλής,σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Αλογοσκούφης. Δ. Κωστόπουλος, Αθ. Νάκος, Απ.Ανδρεουλάκος και Γ. Κανταρτζής. Σημειώνουν επίσης ότι «την τροπολογία αυτή η ΝΔ την καταψήφισε.

    [03] Δημοσκόπηση της VPRC για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    29/01/2004 10:17:57

    Η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 48% προηγείται του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει 23% στην παράσταση νίκης, σε πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρίας VPRC, που δημοσιεύεται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Το 29% δεν απάντησε ή δήλωσε ότι δεν γνωρίζει. Επίσης,το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί καλύτερη για το μέλλον του τόπου κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Καραμανλή, το 31% κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, το 14% κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ το 15% δήλωσε δεν γνωρίζω ή δεν απάντησε. Ακόμη,οι κύριοι Καραμανλής και Παπανδρέου ισοψηφούν με 36% στο ερώτημα ποιος έχει τις καλύτερες απόψεις και θέσεις. Ο κ. Καραμανλής όμως προηγείται με 39% έναντι 32% του κ. Παπανδρέου στο ερώτημα ποιος μπορεί να ανανεώσει περισσότερο την πολιτική ζωή του τόπου. Τέλος το 37% θεωρεί ότι ο κ. Καραμανλής μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρόβλημα της διαφθοράς.

    [04] Αλλαγές λόγω εργασιών ανάπλασης σταθμών του ΗΣΑΠ.

    29/01/2004 10:08:06

    Από αύριο Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, η διοίκηση της ΑΕ ΗΣΑΠ, ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι δίδεται προς χρήση η αποβάθρα ανόδου του σταθμού Μοναστηράκι και παράλληλα τίθεται εκτός λειτουργίας η αποβάθρα καθόδου, όπου δεν θα πραγματοποιούν στάση οι συρμοί που κατευθύνονται προς Πειραιά. Επίσης οι επιβάτες από την Κηφισιά με προορισμό το σταθμό Μοναστηράκι, θα αποβιβάζονται στα Πετράλωνα και θα επιστρέφουν στο Μοναστηράκι και οι επιβάτες από το Μοναστηράκι προς Πειραιά, θα επιβιβάζονται σε συρμό με κατεύθυνση την Κηφισία και από την Ομόνοια θα επιστρέφουν προς Πειραιά. Οι μετακινήσεις των επιβατών θα γίνονται με την επικύρωση ενός εισιτηρίου. Εξάλλου εκτός λειτουργίας θα τεθεί η άνοδος του σταθμού Νέο Ηράκλειο,από την έναρξη της κυκλοφορίας το Σάββατο 31 Ιανουαρίου, μέχρι τη λήξη της βάρδιας την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου.

    [05] Απολογούνται για την υπόθεση του ΕΛΑ.

    29/01/2004 09:27:42

    Απολογείται σήμερα στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δημοσιογράφου Κυριάκου Διακογιάννη το '89, πράξη που αποδίδεται στον ΕΛΑ και την 1η Μάη. Σήμερα επίσης αναμένεται να απολογηθούν για 8 υποθέσεις εκρήξεων σε οργανισμούς κοινής ωφελείας οι Αγγελέτος Κανάς και Ειρήνη Αθανασάκη, που είναι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση του ΕΛΑ.

    [06] Πανελλαδική απεργία δικηγόρων.

    29/01/2004 09:27:34

    Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι δικηγόροι της χώρας, ημέρα όπου θα συζητηθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Θα πραγματοποιήσουν πορεία στην Βουλή, η οποία θα ξεκινήσει από τα γραφεία του Δικ/κού Συλλόγου Αθηνών στις 10.30 π.μ. Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για την άρνηση να συμπεριληφθεί η τροπολογία

    στο νομοσχέδιο, σχετικά με το ταμείο νομικών και τον τρόπο καταβολής του ποσού που οφείλει το ελληνικό δημόσιο σε αυτό.

    [07] Συνάντηση Τ.Παπαδόπουλου με Ανάν.

    29/01/2004 08:47:04

    Συνάντηση σήμερα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στις Βρυξέλλες. Την προθυμία του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ να εμπλακεί προσωπικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, γνωστοποίησε αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση του Προέδρoυ Μπους με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Κληθείς από το ΑΠΕ να αποσαφηνίσει τις παραμέτρους της παρέμβασης του κ. Πάουελ, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι έτοιμος να πράξει ό,τι κρίνει αυτός απαραίτητο,συμπεριλαμβομένων

    τηλεφωνικών επαφών αλλά και επισκέψεων στην περιοχή. Ταυτόχρονα, μίλησε για αίσθηση ικανοποίησης που επικρατεί στην κυβέρνηση Μπους από τις τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν στο Κυπριακό τις οποίες ερμήνευσε ως αποδοχή του σχεδίου Ανάν, αν και παραδέχθηκε ότι η στάση του Τούρκου πρωθυπουργού δεν συνάδει απόλυτα με τους όρους που έχει θέσει ο γγ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Κάλεσε, πάντως, την ελληνική πλευρά να απαντήσει σε ανάλογα θετικό πνεύμα.

    [08] Τηλεφωνική δημοσκόπηση της OPINION.

    29/01/2004 08:33:27

    Σωστή χαρακτηρίζει το 62,2% τηλεφωνικής δημοσκόπησης της OPINION, που δημοσιεύεται στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ να θέσουν εκτός ψηφοδελτίων τους βουλευτές που είχαν σχέση με την υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα. Αντίθετη άποψη έχει το 21,8%. Επίσης το 82,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υποθέσεις σαν και αυτή της τροπολογίας Πάχτα είναι κάτι, που συμβαίνει γενικά στην πολιτική ζωή και δεν συναντάται μόνο σε ένα κόμμα. Τέλος,το 46,6%πιστεύει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου φέρνει την ανανέωση στα πολιτικά ήθη της χώρας. Αντίθετη γνώμη έχει το 53,4%.

    [09] Θερμό χειροκρότημα για το «φινάλε του Κ. Σημίτη

    29/01/2004 01:09:24

    Το χειροκρότημα των βουλευτών τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη χρωμάτισε το κλείσιμο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

    «Σήμερα ήταν η τελευταία συζήτηση στην οποία συμμετέχω ως πρωθυπουργός είπε ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος ευχαρίστησε ονομαστικά και τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης διότι, όπως είπε, «μου δώσατε τη δυνατότητα να ελέγξω και να βελτιώσω τις θέσεις μου και να κάνω τη δουλειά μου.

    «Υπήρξαν διαφωνίες αλλά και η κοινή πεποίθηση και η συμφωνία ότι εργαζόμαστε για την ενημέρωση της κοινής γνώμης ώστε οι πολίτες να είναι πιο κριτικοί. Η γνώση αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνία των πολιτών, κατέληξε ο κ. Σημίτης, χειροκροτούμενος και από τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, με τον οποίο νωρίτερα είχε «κονταροχτυπηθεί για την πολιτική της κυβέρνησης στους κρίσιμους τομείς των λειτουργιών του κράτους.

    Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής πλησίασε στα κυβερνητικά έδρανα και είχε θερμή χειραψία με τον κ. Σημίτη όπως και μεγάλο μέρος των βουλευτών που παρακολούθησαν τη συζήτηση

    [10] ΚΚΕ κατά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στη βουλή

    29/01/2004 00:03:38

    ''Απορρίπτουμε το κυβερνητικό έργο συνολικά. Δεν πιστεύουμε στη ΝΔ. Μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο ανταγωνισμός δεν είναι ουσιαστικός, δεν υπάρχει διαφορά στα προγράμματα και την πολιτική. Είναι θέμα διαχείρισης. Είμαστε κατά της πολιτικής διαλόγου και συναίνεσης και υπέρ μιας πολιτικής ρήξης με τα μεγάλα συμφέροντα'', δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε μεν ''κατάπτυστη'' την τροπολογία για την Χαλκιδική αλλά επισήμανε ότι όλη η συζήτηση περιορίστηκε στο θέμα της τροπολογίας και αναρωτήθηκε ''μόνο με την τροπολογία θα ασχολούμαστε; Τι γίνεται με την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο, της γης, των νησιών, των ορεινών όγκων, των οικοσυστημάτων και τμήματος της παιδείας της χώρας μας;'' Παράλληλα, αναρωτήθηκε αν τελικά η ανάπτυξη περιορίζεται στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και αν στόχος είναι ''η Ελλάδα να γίνει ένα απέραντο ξενοδοχείο για την πλουτοκρατική τάξη της Ευρώπης και τα νατοϊκά στρατεύματα''.

    Επίσης, επισήμανε ότι δεν αναπτύσσεται ολόκληρη η παραγωγική βάση της χώρας, ότι θεωρείται αναχρονιστική η παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην νομιμοποιήσει στη συνείδησή του καμιά ιδιωτικοποίηση, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει οι επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν όχι απλά να επιστρέψουν στο κράτος αλλά στο λαό. Χαρακτήρισε ακόμα ''ημίμετρα και ασπιρίνες'' τα μέτρα που εξαγγέλλει η Νέα Δημοκρατία.

    Όσον αφορά το θέμα της τροπολογίας για τη Χαλκιδική αναρωτήθηκε αν δεν ήταν η ''Ολυμπιακή Τεχνική'' και ήταν κάποιος άλλος επιχειρηματίας που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ αν θα γινόταν τέτοιος θόρυβος.

    [11] Πυρά Κωνσταντόπουλου κατά Παπανδρέου στη Βουλή

    29/01/2004 00:03:26

    Αν υπάρχει κάποιο επικοινωνιακό τρυκ, αυτό είναι η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου, ανέφερε στην ομιλία του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας εμμέσως, στη σχετική απάντηση του πρωθυπουργού προς τον Κ. Καραμανλή. «Η πολιτική σας κε Σημίτη, έχει κριθεί από το ίδιο σας το κόμμα και έχει κριθεί ως μη υπερασπίσιμη, ως αρνητικό και όχι ισχυρό χαρτί στην εκλογική αναμέτρηση. Τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η εκλογική σας βάση, τα συγκροτήματα που σας στήριζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ζητούν επίμονα αλλαγή πολιτικής, συνέχισε ο κος Κωνσταντόπουλος.

    «Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να πάει στις εκλογές υπερασπιζόμενο την πολιτική των κυβερνήσεών σας. Αποφάσισε να πάει στις εκλογές, υποσχόμενο αλλαγή πολιτικής. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, δεν είναι σήμερα παρών και ο κος Παπανδρέου. Για να μην ταχθεί αλληλέγγυος με την κυβερνητική πολιτική. Για να κάνει ανέξοδα ρητορικές αυτοκριτικές και εμπόριο εξαγγελιών. Για να υπογραμμίσει τη διαφοροποίησή του από εσάς και για να μπορεί ανέξοδα να εμφανίζεται ότι είναι κάποιος άλλος υπεράνω των κυβερνήσεών σας, στις οποίες ήταν πρωταγωνιστικό στέλεχος, επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, αφιερώνοντας στη συνέχεια, μεγάλο μέρος της ομιλίας του, για να κρίνει τα δείγματα πολιτικής γραφής του κου Παπανδρέου:

    «Ο κος Παπανδρέου, θα συνεχίσει να κινείται στους βασικούς άξονες της πολιτικής του κου Σημίτη. Η σκέψη του κου Παπανδρέου, κινείται πιο αποφασιστικά και πιο ξεκαθαρισμένα, εντός της λογικής του νεοφιλελευθερισμού και μάλιστα, χωρίς τις λεκτικές ισορροπίες που τηρούσε ο κος Σημίτης, ανέφερε ο κος Κωνσταντόπουλος, καλώντας τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει, εάν συμφωνεί με τις προτάσεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την πρόταση για την 4ετή ανασφάλιστη εργασία των νέων και την αναφορά του στην εισαγωγή της γενετικής στην αγροτική οικονομία, η οποία, κατά τον κο Κωνσταντόπουλο, «υπονοεί το άνοιγμα στα μεταλλαγμένα.

    Άλλο τόσο βεβαίως και η Νέα Δημοκρατία, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ, εάν τυχόν κερδίσει τις εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξει τους άξονες της πολιτικής Σημίτη την προσχώρηση στο νεοφιλελευθερισμό, την εμμονή στο δικομματικό και πρωθυπουργικοκεντρικό πολιτικό σύστημα, την ταλάντευση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ευρωπαϊκή αυτονομία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 January 2004 - 12:30:22 UTC