Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Απάντηση σε Γ. Παπανδρέου
  • [02] Παπαρήγα: Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
  • [03] Κοζάνη: Ομιλία Γ.Παπανδρέου σε φορείς
  • [04] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην Κοζάνη
  • [05] Εθνική Τράπεζα-Εκτιμήσεις για εταιρικά κέρδη-χρηματιστήρια
  • [06] Κυπριακό-Πρόντι: «Παράθυρο ευκαιρίας
  • [07] Υπόθεση ΕΛΑ, Απολογία Μιχάλη Κασσίμη.

  • [01] Καραμανλής: Απάντηση σε Γ. Παπανδρέου

    30/01/2004 22:12:50

    Απάντηση στις επικρίσεις του Γιώργου Παπανδρέου ότι αντιγράφει τις ιδέες και τις προτάσεις του, έδωσε μιλώντας απόψε σε κομματική συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.Κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για πρόχειρες ιδέες που εξαγγέλλονται το πρωί και διορθώνονται το βράδυ και διερωτήθηκε «είναι δυνατόν να αντιγράψει κανείς μια λευκή κόλα;.Συνεχίζοντας τόνισε ότι η ΝΔ έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα, έχει συγκεκριμένες προτάσεις, έχει μελετημένες θέσεις και απόψεις. «Αυτές τιμούν οι έλληνες πολίτες, γι΄ αυτό και για το όραμα μιας πραγματικής πολιτικής μας εμπιστεύονται, πρόσθεσε.Απευθυνόμενος σε πολυπληθές και ενθουσιώδες κομματικό ακροατήριο ο κ. Καραμανλής ανέπτυξε το πρόγραμμα της ΝΔ για την διακυβέρνηση του τόπου βασικοί πυλώνες του οποίου, όπως είπε, είναι η παιδεία, ο πολιτισμός, η οικονομία και η επανίδρυση του κράτους.Αναφέρθηκε στα προβλήματα της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης που μαστίζουν το νομό Κοζάνης και ανέλυσε τις θέσεις του κόμματός του επ΄ αυτού.Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε μετά την ομιλία του το δημαρχείο Πτολεμαΐδας όπου συναντήθηκε με την δημοτική αρχή και αύριο θα μιλήσει σε κομματική συγκέντρωση στη Φλώρινα.Ο πρόεδρος της ΝΔ και η συνοδεία του έφτασαν υπό περιπετειώδεις συνθήκες στην Πτολεμαΐδα καθώς στην περιοχή επικρατούσε χιονοθύελλα.Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στην Κοζάνη αεροπορικώς αλλά το αεροδρόμιο έκλεισε λόγω των καιρικών συνθηκών και έτσι έφτασε οδικώς από τη Λάρισα διασχίζοντας το χιονισμένους δρόμους της περιοχής.

    [02] Παπαρήγα: Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

    30/01/2004 20:01:19

    Να πλήξουν το δικομματισμό κάλεσε τους πολίτες απόψε από τα Xανιά η γενική γραμματέας του KKE Aλέκα Παπαρήγα που υποστήριξε ότι η NΔ παραδοσιακά εκφράζει τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ενώ το ΠAΣOK άλλαξε και έγινε κόμμα του κεφαλαίου.Tο KKE -είπε- καλεί στις εκλογές του 2004 να φανεί κάτι καινούργιο, κάτι δυνατό. Tα δύο κόμματα να μην πιάσουν τις προσδοκίες και τους στόχους τους. Nα αισθάνονται ότι έχουν χάσει ένα μέρος από τους ψηφοφόρους τους, ένα μέρος από τη λαϊκή τους βάση.Η κυρία Παπαρήγα, έστρεψε τα βέλη της κατά της ΝΔ, λέγοντας: «H NΔ καπηλεύεται κυριολεκτικά τα προβλήματα του λαού. Δεν άλλαξε σαν κόμμα. Kαι δεν μπορεί να αλλάξει. Hταν και είναι το κόμμα του κεφαλαίου. Tο ιστορικό κόμμα, αν θέλετε, της αστικής τάξης.Αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε: «Tο ΠAΣOK έγινε στην πορεία κόμμα της αστικής τάξης, κόμμα του κεφαλαίου. Eπομένως, τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠAΣOK δεν μπορεί να γυρνάνε το νου τους, τη ματιά τους, στο 1974, στο '78, στο '80, στο '81, έστω και στο '82 και στο '83. Eχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και το ΠAΣOK άλλαξε.

    [03] Κοζάνη: Ομιλία Γ.Παπανδρέου σε φορείς

    30/01/2004 18:45:23

    Το περίγραμμα του νέου μοντέλου διακυβέρνησης που προτίθεται να εφαρμόσει ως πρωθυπουργός παρουσίασε ο Γ. A. Παπανδρέου μιλώντας στους τοπικούς φορείς της Κοζάνης, αντιδιαστέλοντάς το με το μοντέλο περί επανίδρυσης του κράτους που επαγγέλλεται η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής.

    Δεν ήταν η μοναδική αναφορά που έκανε o κ.Παπανδρέου στη Νέα Δημοκρατία και τον κ.Καραμανλή, χρησιμοποιώντας μάλιστα ιδιαίτερα επικριτική γλώσσα ενώ χαρακτήρισε αντιγραφέα των ιδεών του τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ.Παπανδρέου, όπως τονίζει, συνδυάζει το νέο πρότυπο διακυβέρνησης με νέα στοιχεία και νέο τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Όπως τόνισε το πρότυπο που ο ίδιος έχει υπόψιν του σημαίνει κυρίως τρία πράγματα:

    -νέα πρότυπα συμπεριφοράς,

    -νέα πρότυπα διοίκησης και

    -νέα πρότυπα κοινωνίας

    Αναφερόμενος στα νέα πρότυπα συμπεριφοράς ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για μια ηθική επανάσταση για να συμμορφωθούν τα πολιτικά πρόσωπα και τα πολιτικά κόμματα στους κώδικες και τις κλίμακες των αξιών των πολιτών.

    Πρέπει, πρόσθεσε, να ξαναγίνουμε οι πολιτικοί και τα κόμματα φορείς των αξιών αυτών. Εχουμε χρέος, είπε, να αποκαταστήσουμε την ηθική τάξη της πολιτικής ώστε να λειτουργεί ως παράγοντας ηθικής συνοχής της κοινωνίας. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην απαξίωση να τρώει τα σωθικά της κοινωνίας μας, συμπλήρωσε.

    Σχετικά με τα νέα πρότυπα διοίκησης ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για βαθιές τομές στο κράτος με στόχο:

    -την απλοποίηση των διαδικασιών

    -την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας

    -την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την προσαρμογή των υπηρεσιών στις προδιαγραφές και τις ανάγκες της κοινωνίας της γνώσης,της πληροφορίας,της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

    [04] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην Κοζάνη

    30/01/2004 17:03:31

    Η ΝΔ με φοβάται, δήλωσε από την Κοζάνη ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών και φίλων του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κριτική που του ασκεί ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος όπως είπε θέλει να φαντάζεται ότι είμαι απών. Στην πραγματικότητα πρόσθεσε, φοβούνται στη ΝΔ ότι είμαι παρών, είμαι μαζί στο διάλογο και θα είμαι μαζί σας στους αγώνες μετά τις εκλογές. Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ μίλησε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο το οποίο προσήλθε να τον ακούσει κάτω από πυκνή χιονόπτωση. Οι κακές καιρικές συνθήκες και ο μεγάλος αριθμός των συγκεντρωμένων ενθουσίασε τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι από την Κοζάνη στέλνουμε ένα μήνυμα, τίποτα δεν μας σταματά και πρόσθεσε ότι αυτό που διαμορφώνεται τώρα είναι ένα μεγάλο ποτάμι που ξεχύνεται για τη μεγάλη νίκη στις 7 Μαρτίου. Αναφερόμενος στην παρουσία του κόσμου τόνισε ότι αυτή δείχνει το θάρρος και την ελπίδα του λαού που λέει όχι στη μιζέρια και τη λογική του ώριμου φρούτου της ΝΔ. Η παρουσία σας πρόσθεσε, λιώνει τα χιόνια και ανοίγει τους δρόμους. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους παριστάμενους αλλά και όχι μόνο να συμμετέχουν στη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να υπογράψουν όπως είπε ένα νέο συμβόλαιο τιμής που θα αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και τη λειτουργία των κομμάτων για να μπορεί να ακούγεται ο πολίτης. Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την εμπειρία, τη γνώση αλλα και την τόλμη για να ανανεώσει τη χώρα σε πολλούς τομείς. Στις 8 Φεβρουαρίου, ανέφερε ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ είναι η μέρα της μεγάλης υπογραφής του νέου συμβολαίου και η 7η Μαρτίου η μέρα της μεγάλης νίκης για να υλοποιήσουμε αυτό το συμβόλαιο. Ο κ. Παπανδρέου μετά τη σύντομη ομιλία του σε ένα παλλόμενο από ενθουσιασμό ακροατήριο, το οποίο φώναξε το σύνθημα ''και με κρύο και με χιόνι είσαι ο πρόεδρος που μας ενώνει'' είχε συνάντηση και συζήτηση στο δημαρχείο της πόλης με τους τοπικούς φορείς. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του νομού Κοζάνης και πώς μπορούν για τα προβλήματα να βρούν λύση.

    [05] Εθνική Τράπεζα-Εκτιμήσεις για εταιρικά κέρδη-χρηματιστήρια

    30/01/2004 16:01:51

    Η βελτίωση της κερδοφορίας των εταιριών στην Ευρώπη κατά το τρέχον έτος, λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα είναι μικρότερη από ό,τι προσδοκά η αγορά, ως αποτέλεσμα της αρνητικής επίδρασης από την ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, η οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί από την αρχή του τετάρτου τριμήνου του 2003. Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της.

    Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας μας, οποιεσδήποτε προβλέψεις συνεπώς για τα εταιρικά κέρδη - και επομένως και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - θα επηρεαστούν και από τη μελλοντική πορεία του ευρώ.

    Αναλυτικότερα, η ισχυρή ανατίμηση του ευρώ από το Σεπτέμβριο του 2003 δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει ως τώρα την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σημαντικά, καθώς αρκετές επιχειρήσεις ακολουθούν στρατηγικές αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου, οι οποίες βραχυχρόνια εξουδετερώνουν την επίδραση από τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών στα εταιρικά κέρδη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, καθώς η ανοδική πορεία του ευρώ φαίνεται να διατηρείται, η αρνητική επίδραση της ανατίμησης του ευρώ στα εταιρικά κέρδη θα είναι εμφανής μέσα στο 2004.

    [06] Κυπριακό-Πρόντι: «Παράθυρο ευκαιρίας

    30/01/2004 15:33:18

    Την ύπαρξη ενός ?μικρού αλλά καλού παράθυρου ευκαιρίας? για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης καθώς απομένουν τρεις μήνες μέχρι την 1η Μαϊου υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή στηρίζει το σχέδιο Αναν και την ετοιμότητα των δύο πλευρών για να βρουν λύση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει η Κύπρος ένα κανονικό μέλος με πλήρη κυριαρχία και με τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Επανέλαβε ακόμη την ετοιμότητα της Επιτροπής να παράσχει κάθε είδους τεχνική βοήθεια και εάν χρειαστεί να προχωρήσει στη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης δωρητών. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής για την ?καλή? συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν. Επανέλαβε ότι ζήτησε από τον κ. Αναν να συγκαλέσει το συντομότερο δυνατόν της επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό χωρίς όρους και προϋποθέσεις τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυπριακής πλευράς για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ακόμη ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ότι είναι πλέον ώρα να αρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για το Κυπριακό. Επιθυμία μας, συνέχισε, είναι να καταστεί η Κύπρος ένα μέλος με ενεργή συμμετοχή που να μην είναι προβληματικό. Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση μέχρι την 1η Μαϊου η κυπριακή πλευρά όχι μόνο δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες αλλά θα τις πολλαπλασιάσει. Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης ο ορισμός του πρώτου κοινοτικού επιτρόπου της Κύπρου στο εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πρόντι είπε ότι το θέμα συζητήθηκε ?με ειλικρίνεια και σε πνεύμα φιλίας? και ότι ?σε πολύ λίγες μέρες θα λάβουμε μια κοινή απόφαση?.

    [07] Υπόθεση ΕΛΑ, Απολογία Μιχάλη Κασσίμη.

    30/01/2004 15:33:05

    Στο νοσοκομείο «Γενικό Κρατικό που εισήχθη λόγω προβλήματος υγείας, απολογήθηκε ενώπιον του εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου ο Μιχάλης Κασσίμης κατηγορούμενος στην υπόθεση του ΕΛΑ. Ο Κασσίμης κλήθηκε σε απολογία για την υπόθεση οχτώ βομβιστικών επιθέσεων σε δημόσιες υπηρεσίες την περίοδο 1986-1987, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει ο ΕΛΑ. Ο κ. Ζερβομπεάκος που ειδοποιήθηκε το πρωϊ για την εισαγωγή του Κασσίμη στο νοσοκομείο μετέβη στο Γενικό Κρατικό προκειμένου να λάβει εκεί την απολογία του κατηγορουμένου. Ο Μιχάλης Κασσίμης παρέδωσε στον ανακριτή απολογητικό υπόμνημα στο οποίο τονίζει οτι δεν έχει καμία ανάμειξη με την υπόθεση του ΕΛΑ και επισημαίνει οτι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται είναι παραγεγραμμένα λόγω παρέλευσης 15ετίας. Την άποψη αυτή είχε εκφράσει και ο ανακριτής. Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών αποφάνθηκε οτι ο χρόνος παραγραφής είναι η 20ετία καθώς οι βομβιστικές επιθέσεις έγιναν κατά κοινωφελών ιδρυμάτων και οργανισμών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 January 2004 - 21:30:13 UTC