Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κωνσταντόπουλος: Παρουσίαση θέσεων για την αυτοδιοίκηση
  • [02] Παπαρήγα: Αθλητισμός στην υπηρεσία του λαού
  • [03] Ανάν: Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό
  • [04] Tηλεφωνική επικοινωνία Τ. Παπαδόπουλου με Αναν
  • [05] Citibank - Δραστηριότητες - Εκτιμήσεις.
  • [06] Σύσκεψη στον ΟΗΕ για Κυπριακό
  • [07] Επίσκεψη Τσοβόλα στο Λαϊκό νοσοκομείο
  • [08] Στην Τράπεζα Ελλάδος ο πρόεδρος του ΣΥΝ
  • [09] Από σήμερα το επίδομα στους φοιτητές
  • [10] Ειδική άδεια για τους ανυπότακτους του εξωτερικού
  • [11] Το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για συνέδριο-εκλογή προέδρου
  • [12] Καραμανλής:"Δεν αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης"
  • [13] Πρωτόπαπας για δήλωση Καραμανλή
  • [14] Αντιδράσεις συνδικάτων
  • [15] Προκαταρκτική εξέταση για τις υπογραφές στην τροπολογία Πάχτα

  • [01] Κωνσταντόπουλος: Παρουσίαση θέσεων για την αυτοδιοίκηση

    04/02/2004 22:02:11

    Τις βασικές θέσεις του Συνασπισμού για την αυτοδιοίκηση τις οποίες συνόδευσε με έντονη κριτική κατά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κρατική μηχανή, παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας απόψε σε αυτοδιοικητικά στελέχη του νομού Αττικής, του κόμματος.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει για το κράτος της διαφθοράς, που πρέπει να αλλάξει. Ο κ. Καραμανλής μιλάει για το κράτος που ταλαιπωρεί τον πολίτη και πρέπει να επανιδρυθεί. Αυτό που θέλουν και οι δύο, είπε, είτε να αλλάξουν, είτε να το επανιδρύσουν είναι δικό τους έργο. Το γραφειοκρατικό και απόμακρο κράτος, το συγκεντρωτικό κράτος που δεν είναι αξιόπιστο, είναι το κράτος του δικομματισμού, εργαλείο στα χέρια της κάθε αυτοδύναμης κυβερνητικής πλειοψηφίας.

    Πίσω από τα λόγια για αλλαγή και επανίδρυση και οι δύο θέλουν να κρύψουν την πραγματικότητα και τις ευθύνες τους, δηλαδή την πραγματικότητα που έφτιαξαν και σήμερα αποδοκιμάζουν.

    Το κράτος αυτό για να αλλάξει πρέπει να υπάρξει περιφερειακή αποκέντρωση με αιρετή αυτοδιοίκηση, ανακατανομή εξουσιών από το κράτος στην αυτοδιοίκηση, μεταφορά πόρων και τέλος χρειάζεται η καθιέρωση της απλής αναλογικής και στην τοπική αυτοδιοίκηση, κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    [02] Παπαρήγα: Αθλητισμός στην υπηρεσία του λαού

    04/02/2004 20:40:42

    ''Να γίνει υπόθεση πάλης του λαϊκού κινήματος το θέμα ενός αθλητισμού, που θα βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού και όχι του κεφαλαίου'', ζήτησε σήμερα, μιλώντας σε σύσκεψη παραγόντων του αθλητισμού, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Για την προώθηση μιας τέτοιας πολιτικής που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα, η κα Παπαρήγα κάλεσε σε υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, ώστε, όπως είπε, με ενισχυμένη τη δύναμή του να παλεύει από καλύτερες θέσεις για τη προώθηση της λαϊκής συσπείρωσης που απαιτείται στη μάχη με το μεγάλο κεφάλαιο και στο χώρο του αθλητισμού.Ο αθλητισμός δεν είναι υπεράνω της πολιτικής. Αντίθετα, οι ίδιοι πρωταγωνιστές της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν κάνει από την αρχή καθαρό, ότι η πολιτική επικράτηση επιβάλλεται να αντικατασταθεί από την αθλητική επικράτηση, τόνισε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Ακόμη η κα Παπαρήγα είπε ότι ενόψει και των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 είναι προκλητική η πριμοδότηση της βιομηχανίας του αθλητισμού και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για φυσική αγωγή και αθλητισμό. Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Αφορά και πολιτικές επιδιώξεις για τον αποπροσανατολισμό και την αποπολιτικοποίηση του λαού και της νεολαίας. Τη σημερινή περίοδο οι λαϊκές ανάγκες για σωματική αγωγή και άθληση έχουν αναπτυχθεί εκρηκτικά,είπε.

    [03] Ανάν: Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό

    04/02/2004 20:02:57

    Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να καθοριστεί η ημερομηνία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, εξερχόμενος από την αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για να μάθει τις δικές του προθέσεις. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Ανάν μίλησε για πρόεδρο της «Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας.Ο κ. Ανάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στην Ευρώπη, τονίζοντας τα εξής: «Είχα σειρά συνομιλιών με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, τον πρόεδρο της Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας και επίσης, συνομίλησα με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Και όλοι έδειξαν τη θέλησή τους για επανάληψη των συνομιλιών και διατήρηση της προσπάθειας μέχρι να φθάσουμε σε λύση. Δεν έχουμε πολύ χρόνο εάν θέλουμε να προλάβουμε την ημερομηνία της 1ης Μαϊου. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Σκοπεύω να καλέσω τα μέρη σχετικά αρκετά σύντομα και νομίζω ότι μέσα στο επόμενη μέρα ή μέχρι μεθαύριο θα ορισθεί η ημερομηνία.Σε ερώτηση αν έχει ακούσει (τις απόψεις) του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ανέφερε τα εξής: «Δεν έχω ακούσει απευθείας απ αυτόν, αλλά έχω ακούσει τον Τούρκο πρωθυπουργό. Δεν έχω ακούσει τίποτα απ ευθείας από τον κ. Ντενκτάς, αλλά σκοπεύω να έρθω σ επαφή μαζί του.Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ενδοϋπηρεσιακή σύσκεψη στον ΟΗΕ, με τη συμμετοχή του κ. Ανάν και του Αλβαρο ντε Σότο για να αποφασιστεί το περιεχόμενο των επιστολών που θα στείλει ο ΓΓ στα εμπλεκόμενα μέρη.

    [04] Tηλεφωνική επικοινωνία Τ. Παπαδόπουλου με Αναν

    04/02/2004 18:59:07

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, εν μέσω εντατικών διαβουλεύσεων για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Κόφι Αναν, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας προσανατολίζεται σε επανάληψη των συνομιλιών στις 15 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο των διαβουλεύσεων του Γενικού Γραμματέα αφορά την επανάληψη των συνομιλιών από τις 15 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, γιατί επιθυμεί να παραστεί προσωπικά στην έναρξη νέου γύρου συνομιλιών προκειμένου να διαπιστώσει πως επακριβώς τοποθετούνται οι πλευρές.Σε ερώτηση κατά πόσο ο Κόφι Αναν επιμένει στους όρους που είχε θέσει παλαιότερα, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως και στις Βρυξέλλες είχε την ευκαιρία να ακούσει τους προβληματισμούς του γύρω από το θέμα.Τόνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να επαναρχίσει τις συνομιλίες αμέσως άνευ όρων και με την εξέλιξη των συνομιλιών να αποφασίσει κατά πόσο κρίνει σκόπιμο να ζητήσει και καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.

    [05] Citibank - Δραστηριότητες - Εκτιμήσεις.

    04/02/2004 18:32:51

    Οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων πρέπει να προτιμούν τα σταθερά επιτόκια και μάλιστα 15ετίας, ανέφερε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Citibank στην Ελλάδα Χρήστος Βασιλειάδης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των σχεδίων της τράπεζας για το 2004.

    Ο κ.Βασιλειάδης επισήμανε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το τέλος του έτους θα αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης με χρονικό ορίζοντα πέντε με έξι χρόνια, με συνέπεια να ξεκινήσει και η διαδικασία αύξησης των κυμαινόμενων στεγαστικών επιτοκίων.

    Αναφερόμενος στις τιμές των ακινήτων, εκτίμησε ότι με την λήξη της Ολυμπιάδας θα συνεχιστεί η πτωτική τάση τιμών τόσο στα εμπορικά ακίνητα όσο και στις κατοικίες, ιδιαίτερα μέσου μεγέθους και αντικειμενικής αξίας.

    Ο κ.Βασιλειάδης εκτίμησε επίσης ότι η θετική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα συνεχισθεί και υπογράμμισε ότι υπάρχουν καλές ευκαιρίες. Αναφερόμενος στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, επισήμανε ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σταθεροποίηση, καθώς το ράλι ανόδου έγινε ταχύτερα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Καλές αποδόσεις αναμένεται να έχουν οι αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών (Ινδονησία, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Μεξικό) και ορισμένες αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Για την Ελλάδα συνέστησε τοποθετήσεις σε ''κυκλικές'' μετοχές και μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια παγκοσμίων αγορών με μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

    Αναφερόμενος στην Citibank, είπε ότι ο στόχος για μερίδιο αγοράς 7% μέχρι το 2006 με δίκτυο 100 καταστημάτων (από 58 που έχει σήμερα) παραμένει. Στη διάρκεια του 2004 θα δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη εργασιών στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την προσφορά πλήρους γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών και γενικότερα στην λιανική τραπεζικά (καταναλωτική πίστη, επενδυτικά προϊόντα κλπ).

    Στον τομέα των καρτών ανακοινώθηκε ότι παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους κατόχους της κάρτας Diners να επιλέγουν μεταξύ ολικής ή μερικής εξόφλησης του υπολοίπου του λογαριασμού τους. Το επιτόκιο σε περίπτωση μερικής αποπληρωμής ορίζεται σε 14,8%, η δε ελάχιστη καταβολή είναι 10% του συνολικού οφειλόμενου ποσού.

    [06] Σύσκεψη στον ΟΗΕ για Κυπριακό

    04/02/2004 18:05:10

    Η σύσκεψη για το Κυπριακό, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (ώρα Νέας Υόρκης), στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού και αφού είχαν ήδη συμπληρωθεί οι επαφές του Κόφι Αναν στην Ουάσιγκτον. Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπηρεσιακή συνάντηση των αξιωματούχων της Γενικής Γραμματείας για να αποφασιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο τη λύση του ζητήματος της Κύπρου μέχρι την 1η Μαΐου.Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα αποστείλει εντός των ημερών προσκλήσεις προς τις δυο πλευρές για να προσέλθουν σε συνομιλίες, αλλά είναι πολύ πιθανό με την επιστολή του ο κ. Αναν να ζητά από τα μέρη να τοποθετηθούν και στους όρους που έχει θέσει για την επανάληψη του διαλόγου.Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη συμμετείχαν ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ Αλβαρο ντε Σότο, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον και ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές Υποθέσεις του Φόρεϊν Οφις, Ντάμιν Τσίλκο, καθώς και συνεργάτες τους.

    [07] Επίσκεψη Τσοβόλα στο Λαϊκό νοσοκομείο

    04/02/2004 17:02:50

    Το "Λαϊκό" νοσοκομείο επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος και των εργαζομένων, σε συναντήσεις που είχε με το διοικητή του νοσοκομείου και το Σωματείο των εργαζομένων. Οπως δήλωσε ο Δ. Τσοβόλας, για το ΔΗΚΚΙ η προστασία της υγείας είναι υποχρέωση της πολιτείας και πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους Έλληνες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Το ΔΗΚΚΙ, πρόσθεσε, στηρίζει και προωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με δημόσιο χαρακτήρα, το οποίο χρειάζεται και ενίσχυση με πολύ περισσότερους πόρους, αλλά χρειάζεται και αναβάθμιση της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής.

    [08] Στην Τράπεζα Ελλάδος ο πρόεδρος του ΣΥΝ

    04/02/2004 17:02:44

    Την ενίσχυση του Ενωτικού Ψηφοδελτίου του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ζήτησαν σήμερα κατά την διάρκεια συνομιλίας τους με τους εργαζόμενους στηνΤράπεζα της Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και τα στελέχη του συνδυασμού, Γ. Μπανιάς, Δ. Παπαχρήστος, και Μ. Μπαλαούρας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ασφαλιστικό και προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές οι εργαζόμενοι θα κατεβούν και πάλι στους δρόμους για να προστατεύσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε να ενισχυθούν τα Ενωτικά ψηφοδέλτια, διαβεβαιώνοντας τους εργαζόμενους ότι και μετά τις εκλογές ο ΣΥΝ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα είναι στο πλευρό τους, όπως και στο παρελθόν. Τα προβλήματα που βρίσκονται σήμερα απέναντι στην ελληνική κοινωνία, κατέληξε, είναι τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν από τις πολιτικές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 1990.

    [09] Από σήμερα το επίδομα στους φοιτητές

    04/02/2004 16:41:04

    Αρχισε σήμερα η καταβολή από τις ΔΟΥ του στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ σε φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τη μόνιμη κατοικία τους. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, όσοι δικαιούχοι προσήλθαν στις ΔΟΥ για να εισπράξουν το επίδομα, εξυπηρετήθηκαν χωρίς καθυστερήσεις, ενώ οι όποιες επιμέρους ιδιαιτερότητες αντιμετωπίζονται από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου πληρώθηκαν συνολικά σε όλη την Ελλάδα 100 δικαιούχοι. Η χορήγηση θα συνεχιστεί μέχρι τις 31/3/2004 και εκτιμάται ότι συνολικά θα γίνει χρήση της κοινωνικής παροχής από το σύνολο των δικαιούχων, οι οποίοι υπολογίζονται στις 50.000 περίπου.

    [10] Ειδική άδεια για τους ανυπότακτους του εξωτερικού

    04/02/2004 16:17:01

    Ειδική άδεια στους Έλληνες ανυπότακτους του εξωτερικού χορηγείται με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννου Παπαντωνίου προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου. Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι η ποινική δίωξη των ανυπότακτων εξωτερικού αναστέλλεται από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 26 Μαρτίου 2004, διάστημα κατά το οποίο οι ανυπότακτοι μπορούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα, χωρίς προϋποθέσεις και διαδικασίες.

    Ετσι, θα έχουν την ευκαιρία να βρίσκονται στην Ελλάδα και στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου και στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

    [11] Το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για συνέδριο-εκλογή προέδρου

    04/02/2004 15:51:58

    Με διαδικαστικά θέματα του συνεδρίου και της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κινήματος ασχολήθηκε στη σημερινή του συνεδρίαση το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας του κόμματος Μ.Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ με τη διαδικασία αυτή ανοίγει τις πόρτες στο λαό και πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε αριθμός ψηφισάντων πάνω από 146.000 που είναι τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, θα είναι επιτυχία. Σε ερώτηση σχετικά με τα όσα ανέφερε σε χθεσινή εκδήλωση ο ηθοποιός Α.Καφετζόπουλος περί διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι από κανέναν δεν υπάρχει τέτοια διάθεση και ότι ο στόχος είναι η δημιουργία μιας πιο ευρείας δημοκρατικής παράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόεδρος του συνεδρίου θα προταθεί η Φ.Γεννηματά. Η ψηφοφορία, όπως ανέφερε η κ.Γεννηματά, θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί της Κυριακής και θα λήξει στις 7 το βράδυ τις ίδιας μέρας, ενώ θα διεξαχθεί κυρίως σε δημοτικούς χώρους. Στην εκλογή μπορούν να πάρουν μέρος όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, ενώ από σήμερα το βράδυ θα λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή στον αριθμό 36600 για σχετικές πληροφορίες.

    [12] Καραμανλής:"Δεν αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης"

    04/02/2004 15:00:34

    Στην αντεπίθεση πέρασε ο Κώστας Καραμανλής μετά τα σφοδρά πυρά που δέχθηκε από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τους συνδικαλιστές το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και κυρίως οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για παραποίηση των θέσεων της ΝΔ και υπογράμμισε "για να τελειώνουμε: δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας. Δεν αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων, το πρόγραμμά μας προβλέπει σύγκλιση των συντάξεων με το μέσο όρο της ΕΕ μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια και αυτό σημαίνει σημαντική βελτίωση όλων των συντάξεων".

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ λεηλάτησε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και με το πρόγραμμα της ΝΔ το κράτος υποχρεώνεται να πληρώνει το μεριδιό του στην τριμερή χρηματοδότηση των συντάξεων. Και πρόσθεσε "οι υπεύθυνοι για τα λάθη, τις παραλείψεις και την καθεστωτική συμπεριφορά δεν μπορούν σήμερα να παριστάνουν τους κατήγορους. Είναι υπόλογοι και κατηγορούμενοι".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι αυξάνεται το ΕΚΑΣ από τα 140 στα 230 ευρώ, πως οι επικουρικές συντάξεις προστατεύονται προς όφελος των ασφαλισμένων, ότι αυξάνεται η σύνταξη του αγρότη από τα 200 στα 330 ευρώ και ότι ενισχύονται οι ευεργετικές συνταξιοδοτικές διατάξεις για τις μητέρες.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι η πολιτική της ΝΔ δίνει λύσεις στην ανεργία, τη φτώχεια, τους κοινωνικούς αποκλεισμούς που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ και "διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή του εθνικού εισοδήματος στους πολλούς και όχι στους λίγους".

    [13] Πρωτόπαπας για δήλωση Καραμανλή

    04/02/2004 15:00:18

    ''Επιτέλους αποκαλύφθηκε το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ, πρόκειται για μια σκληρή ιδιαίτερα δυσμενή πολιτική που αναφέρεται στην εισοδηματική ασφάλεια των εργαζομένων και που όμως γεννά συγκρούσεις, ανασφάλεια και αβεβαιότητα''.

    Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη δήλωση που έκανε σημερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στον απόηχο της χθεσινής παρουσίασης του οικονομικού προγράμματος του κόμματός του.

    ''Τώρα υπο το βάρος της κατακραυγής ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να σκεπάσει την αβεβαιότητα που γέννησε το πρόγραμμά του. Επι ματαίω. Ολοι κατάλαβαν, όλοι ξέρουν. Scripta manent''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακόμη υπογράμμισε πως το σκέλος που αφορά το ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνει: Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά εφτά χρόνια, μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 70% περίπου, μείωση της κατώτατης σύνταξης κατά το ήμισι περίπου, μείωση της σύνταξης για τους ασφαλισμένους μετά το '82 ενώ επίσης προβλέπει χαμηλό πλαφόν στα εφάπαξ.

    Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ακόμη οτι πέραν τούτων το πρόγραμμα της ΝΔ προαναγγέλλει μία ''καταιγίδα εκποιήσεων'', προορίζοντας ιδιαίτερα προνόμια σ' αυτούς που θα αγοράσουν τον ΟΤΕ και την Εθνική Τράπεζα.

    Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε πως η ΝΔ ακόμη προτείνει την επάνοδο των ''νοικοκυρέων'' στις συγκοινωνίες, αφήνει υπαινιγμούς για απολύσεις (στην Ολυμπιακή για παράδειγμα). Προτείνει την αύξηση της φορολογίας καταθέσεων και άρα - τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας - ''θα πρέπει να περιμένουμε εκ νέου τις πανικόβλητες διαψεύσεις του κ. Καραμανλή και του κ. Σουφλιά''.

    [14] Αντιδράσεις συνδικάτων

    04/02/2004 14:59:18

    Συνεχίζονται και σήμερα οι αντιδράσεις από το χώρο των συνδικάτων (συνδικαλιστών αλλά και επιστημονικών συνεργατών τους) σχετικά με τη χθεσινή εξαγγελία της ΝΔ για ''πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της περιόδου 1990-93'' (νόμοι Σουφλιά και Σιούφα) στα πλαίσια του οικονομικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, οι γνώστες του ασφαλιστικού Γ. Κουτρουμάνης (πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα Ταμεία) και Γ. Ρωμανιάς (επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) τόνισαν ότι αν εφαρμοστεί αυτή η θέση οι συνέπειες για τους ασφαλισμένους θα ήταν σημαντικές.

    Πιο αναλυτικά, τα ''κρίσιμα'' σημεία της συζήτησης, όπως ανέφεραν, είναι τα εξής:

    α. αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης: Σήμερα οι ασφαλισμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά συνταξιοδοτούνται με 35ετία και ελάχιστη ηλικία τα 53 χρόνια, ενώ με τους νόμους Σιούφα-Σουφλιά 35ετία και 60 χρόνια. Οι γυναίκες ασφαλισμένες προ της 1.1.93 συνταξιοδοτούνται στα 60, ενώ θα χρειαστεί να φτάσουν στα 65. Οι ασφαλισμένοι μετά την 1.1.93 σήμερα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη με 35ετία και 55 χρόνια, ενώ θα χρειαστεί να φτάσουν στην 35ετία και τα 60 χρόνια.

    Ερώτημα εξακολουθεί να υπάρχει για το αν θα καταργηθεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37ετία (ισχύει σήμερα) χωρίς όριο ηλικίας ή αν θα καταργηθεί.

    β. Μείωση των επικουρικών συντάξεων. Με βάση το νόμο Σιούφα οι επικουρικές συντάξεις δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών. Με τις πιέσεις των συνδικάτων η διάταξη αυτή έχει τροποποιηθεί και σήμερα υπάρχουν επικουρικές συντάξεις που φτάνουν και στο 35% των συντάξιμων αποδοχών. Μια άκαμπτη εφαρμογή του νόμου Σιούφα θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

    γ. Μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Ο νόμος Σιούφα όριζε ως ποσοστό αναπλήρωσης συντάξιμων αποδοχών το 60% (του μέσου μισθού επί του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη) ενώ σήμερα ισχύει το 70% (νόμος Ρέππα).

    Πιο δραστική μπορεί να είναι η μείωση της σύνταξης στο Δημόσιο, τις Τράπεζες και τις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με το νόμο Σιούφα εκεί οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονταν με βάση τα πεντηκοστά, ενώ (μετά από πιέσεις των συνδικάτων), ο νόμος Ρέππα έχει επαναφέρει τα τριακοστά πέμπτα.

    Αδιευκρίνιστο παραμένει -όπως τόνισαν οι Γ. Κουτρουμάνης και Γ. Ρωμανιάς- το ζήτημα της χρηματοδότησης των Ταμείων, αφού η ΝΔ απέφυγε να δεσμευτεί για χρηματοδότηση της τάξης 1% του ΑΕΠ που ορίζει ο νόμος Ρέππα και τα συνδικάτα θεωρούν ως ελάχιστο όριο διασφάλισης της βιωσιμότητας του συστήματος.

    Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Σουφλιά και κυρίως ο νόμος 2084/92 (νόμος Σιούφα) είχαν χαρακτηριστεί από τα συνδικάτα ως ''αντι-ασφαλιστικοί'' και είχαν προκαλέσει παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Εντύπωση προκάλεσαν επίσης στα συνδικάτα οι θέσεις για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων (με εταιρίες διαχείρισης ακινήτων) αλλά και της κινητής (με έμφαση στην ενεργοποίηση του θεσμού των αμοιβαίων κεφαλαίων που θέσπισε ο νόμος 1902/90), θέσεις που οδηγούσε μεγαλύτερη εμπλοκή της περιουσίας των Ταμείων στις διαδικασίες (αλλά και τους κινδύνους) της αγοράς.

    Τέλος, ερώτημα υπάρχει σχετικά με το ''πλαφόν'' στο εφάπαξ: Ο νόμος Σιούφα όριζε ως μέγιστο εφάπαξ τα 51.000 ευρώ, ενώ σήμερα μπορεί να δοθεί αρκετά μεγαλύτερο, ανάλογα με τα αποθεματικά και το καταστατικό κάθε Ταμείου.

    [15] Προκαταρκτική εξέταση για τις υπογραφές στην τροπολογία Πάχτα

    04/02/2004 14:59:04

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης όσον αφορά το θέμα που ανέκυψε με τις υπογραφές τριών βουλευτών στην τροπολογία Πάχτα για το Πόρτο Καρράς, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ.Παπαγγελόπουλος. Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα αποτέλεσε η μηνυτήρια αναφορά του βουλευτή Γ.Κίρκου, η υπογραφή του οποίου υπήρχε εν αγνοία του στην επίμαχη τροπολογία. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ε.Σωτηροπούλου θα διερευνήσει τις καταγγελίες των βουλευτών Κ.Διαμαντή και Ε.Κουρουπλή αλλά και τις δηλώσεις του βουλευτή Γ.Ανθόπουλου, ο οποίος παραδέχτηκε οτι είχε υπογράψει αντί των συναδέλφων του. Σε περίπτωση που απο την έρευνα προκύψουν ευθύνες πολιτικών προσώπων η δικογραφία θα αποσταλεί για τα περαιτέρω στη Βουλή. Εξάλλου, ο κ.Παπαγγελόπουλος διέταξε τη διερεύνηση δημοσιευμάτων των εφημερίδων ''Ελεύθερος Τύπος'' και ''Απογευματινή'' της περασμένης Παρασκευής, σχετικά με επιταγή του Υπ. Οικονομικών ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, η οποία απεστάλη σε Ορθόδοξη Κοινότητα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει στους παραλήπτες της. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 February 2004 - 21:30:20 UTC